Klik op de foto om terug te gaan...

Speelde in een EQ speelfilmGuy Usher (9 mei 1883 of 1885 - 16 juni 1944)*

Huwelijken
:
(1) Estella Ma(r)y Cozad (aka Stella Cozad)
     (9 jan 1904 - bfr 1909? , gescheiden)

(2) Nina G(u)ilbert
aka Nina Theresa Shaw**
      (
Mar 28. 1909 - voor jan 1920, gescheiden)
      Children:
      James Guy Usher (b. Mar. 29.1910 - d. Mar. 10.2011)
      Myrtle Mae Usher (b. Dec. 31. 1912 - Aug. 12. 1986)

(3) Evelyn Walker
      (30 jun 1924 - 16 jun 1944, zijn dood)
Publiciteitsfoto uit 1913 voor de acteur "James Guy Usher".
Boven rechts:  Publiciteitsfoto uit 1913 voor de acteur "James Guy Usher".

James Guy Usher werd geboren op 9 mei 1883 of 1885* in Mason City, Cerro Gordo County, Iowa als kind van William Berard Usher en Mary S. Sullivan (respectievelijk uit Wisconsin en Massachusetts).

Hij liep school in Emmetsburg, Iowa (1897). Tot 1899 maakte hij deel uit van de Mason Stock Company, Reno, Nevada. Zich hierna specialiserend in "hoofdrollen" en "zware jongen".

Op 9 januari 1904 trouwde Guy (zoon van W. Usher) voor de eerste keer met Estella Ma(r)y Cozad, in Council Bluffs, Pottawattamie, Iowa.

Vanaf 1906 trad James Guy Usher op als lid van verschillende zgn. stock verenigingen. "Miss Josephine Deffrey & Co." en "The Eckhardt's Ideals" waren beide samengesteld uit dezelfde acteurs en brachten A Fight For Honor, en het grensdrama The Great Northwest op het podium. Bij die goede artisten vond je namen als Oliver Eckhardt, James Guy Usher, Frank Howard, Melvin Mayo, Win. Cornelius, Miss Georgia Nichols, Ella Morton en Sara Drummond (sep 1906 - apr 1907).

In juni 1908 sloot hij zich aan bij de stock company Lillian Mason in Reno en in 1909 maakte hij deel uit van de Ed Redmond Company en daarna The Girton Company in Eureka, Californië. Met de The James Post Musical Comedy Company speelde hij Michael O'Brien, Jr in Mr Murphy in Paris die in The Garrick, San Diego zo het zomerseizoen opende op 4 mei 1909. Een week later op 12 mei was hij te zien in May The Best Man Win. Naar verluidt was er nooit iets grappiger gezien dan de bokswedstrijd in de tweede akte met Guy Merkel als Spider Kelly en Guy Usher als Bulldog Regan. Het gezelschap sloot er op 2 juni 1909 af met de opvoering van The New Motorman waarin Guy de rol van wegenopzichter op zich nam en die rol volledig waarmaakte.

Op 28 mei 1909 trouwde Guy met Nina Theresa Shaw (ook bekend als Nina Guilbert**) in Arcata, Humboldt, Californië. Ze zouden samen twee kinderen krijgen (1910 en 1912).

In augustus 1909 was The Girton Company wekenlang te zien met verschillende toneelstukken in Long Beach. The Merchant of Venice (21 aug) was een prachtige productie en onder de leden van het gezelschap bevonden zich zowel James Guy Usher als Nina Gilbert. Begin september beëindigde Guy zijn engagement bij het Girton gezelschap om een engagement te accepteren bij het Belasco Theatre in Los Angeles. Bij Belasco speelde hij in Classmates (25 sep 1909), The County Chairman (30 sep 1909), en The Regeneration (Nov 6. 1909).

James Guy had de ambitie om een opera te schrijven. Terwijl hij verbonden was aan de Belasco stock company nam hij daarvoor William T. Kahler, een jonge componist onder de arm. Vrienden van de auteurs beweerden met zekerheid dat dit tot grootse dingen zou leiden maar we weten niet of dit werk ooit werd voltooid  (nov-dec 1909).

De W.J. LeMoyne Stock Company ging 19 februari 1910 weer van start met optredens in het Walker Theatre in Los Angeles. Mr. LeMoyne was ziek geweest maar voerde de cast opnieuw aan. De rest van het gezelschap bestond uit Guy Usher, Chester Stevens,... W.M. Porter.

Dora Thorne werd in maart 1910 opgevoerd in The Jose Theatre, San Jose door The Ed Redmond company. Beschreven als een nieuw lid bewees Guy "een uitstekend acteur te zijn". Op 25 juni 1910 berichtte een krant over een breuk in het Jose Theater waar de helft van het gezelschap van Ed Redmond naar het Garden Theatre verhuisde onder leiding van acteur en regisseur Al Hallett. Hallett sloot zich aan bij Eugene Mockbee en opende op 4 juli in het Garden Theatre met veel acteurs van het Redmond gezelschap waaronder James Guy Usher.

De klucht Is Matrimony a Failure? maakte op 7 april 1911 zijn debuut in het Diepenbrock Theater. Het stuk was een radicale verandering ten opzichte van alles wat de McRae-spelers tot dan toe hadden geprobeerd. Het verhaalt over de ervaringen van een groep inwoners van de fictieve vallei van Rosedale, die ontdekken dat hun huwelijkscontracten ongeldig zijn, en moeten beslissen of ze de ceremonies meteen wettelijk zullen laten voltrekken, of dat ze zullen toegeven aan de vrijheid die hen zo plotseling wordt opgelegd. Het stuk had tweeëntwintig personages nodig. Margaret Oswald, John C. Livingstone, Charles King, Sherman Bainbridge, James Guy Usher, Alice Meyer, Nina Gilbert en verschillende anderen maakten deel uit van de cast.

Een krant berichtte op 7 mei 1911 dat James Guy Usher, die zijn verbintenis met het Diepenbrock Theater, Sacramento had verbroken, een aanbieding had aanvaard om "heavy leads" te spelen in het Empire theater in Fresno en een diner gaf in Hotel Land vlak voor zijn vertrek. De gasten waren enkel van zijn goede vrienden, waaronder de heer en mevrouw Clisbee en de heer en mevrouw Mason.

Hij trad ook op als John Travers, een vriendelijke advocaat in de komedie The Marriage of Kitty (1911) met Max Figman, Lolita Robertson, Phyllis Gordon en Louise Glaum. (sep. 1911, Los Angeles)

Eind 1912 verscheen James dan weer met de "Bailey-Mitchell Stock Company" naast Guy Hitner en Clara Beyers. Ze brachten een meeslepend stuk over het Wilde Westen Arizona (The Seattle, 24 dec) en Get Rich Quick Wallingford, een moderne komedie, gedramatiseerd door Randolph Chester (The Seattle, 6 jan 1913).

Miss Warda Howard, Neil McKinnon, Frederick Harrington en James Guy Usher in één van de amusante climaxen uit "The Girl in the Taxi".
Boven: Miss Warda Howard, Neil McKinnon, Frederick Harrington en James Guy Usher in één van de amusante climaxen uit The Girl in the Taxi. (1913)

Samen met Huron L. Blyden verscheen James Guy voor het eerst met de Princess Players (Warda Howard, John Lorenz) in Our New Minister, een plattelandskomedie (Princess, Tacoma, 20 juli 1913). De Players hadden hun thuisbasis in The Princess Theatre, Tacoma en dit stuk was het begin van een reeks opvoeringen: Madame X (27 jul 1913), The Woman's Way (9 aug 1913), en Miss Howards eigen versie van Sappho (16 aug 1913).

"Miss Warda Howard en haar gezelschap" brachten The Girl In the Taxi, het succes uit New York van de hand van Anthony Mars. Het verhaal vertelt over een pas getrouwde vrouw die net haar zevende huwelijk aanging. Neil McKinnon, speelde als jongeling zijn eerste hoofdrol en deed dit met panache. Frederick Harrington speelt de komische zevende echtgenoot en and James Guy Usher is slim gecast als de jongeling's vader. Anderen die ook te zien zijn: Miss Ethel Tucker, Miss Gilbert, George Zucco, .T. Will Pike, Miss Helen Rice, Ollie Cook, Arthur Weiland, Guy K'Burg, James Mott, en Miss Dorcas Matthews (The Princess, Tacoma, 18 aug 1913). Andere opvoeringen waren onder meer Kindling (6 sep.), When Knighthood was in Flower (13 sep.)

Ook in 1913 bleef James wisselen van toneelgezelschappen met een overstap naar het "Pantages gezelschap" waar hij optrad naast Dorothy Davis Allen in The Redemption (Pantages, Tacoma, 24 nov 1913). Terwijl hij in 1914 dan weer aan het werk was bij  "The Metropolitan Players", aangevoerd door Florence Malone met Dwight A. Meade, Auda Due, Florence Spencer, Max Steinle, Nina Guilbert, Marie Van Tassel, Leslie Wallingford, Will T. Lloyd, Byron Aldenn en Oliver J. Eckhardt. Deze laatste was de 'art director' gekozen door Miss Malone om de de stukken waarin ze te zien is op het podium te brengen.

De twee nieuwe leden van de Fletcher players, Miss Nina Gilbert en Mr. James Guy Usher, maakten hun lokaal debuut in Over-Night.  Miss Gilbert bewees hiermee een actrice met een uitzonderlijk talenten te zijn en vertolkte de rol van "Elsie Darling' op uitstekende wijze, terwijl Mr.Usher zich duidelijk thuis voelde in zijn rol van "Percy Darling." Het verhaal draait rond een gigantische vergissing waarbij twee jonge getrouwde stellen worden gewisseld tijdens hun Wittebroodsweken. (Vancouver, dec 1913).

Ook in Vancouver was James Guy Usher te zien in Winchester (The Imperial, Vancouver, 15 jan. 1914).

De Avenue Players waren goed gecast in The Littlest Rebel (The Seattle, 6 juni 1914). Jimsy Mullaly, een slimme kindactrice, nam de titelrol op zich en zowel James Guy Usher als Nina Guilbert maakten deel uit van de cast. Het gezelschap, nu als de Metropolitan Players, opende op 14 juni met een aantal nieuwe leden, James en Nina bleven. The Butterfly on the Wheel was de affiche voor de opening in het Metropolitan, gevolgd door When Knighthood was in Flower.

In sep 1914 stelde manager Donnellan het "Frank Rich Musical Comedy company" samen met Miss Genevieve Blinn. Verne Layton, Guy Usher, Nina Gilbert. Mike Hooley, Jimmy Norton, Dave Williams, Florence Spencer, Marie Van Tassell en Bud Wallace.

Foto van Nina G(u)ilbert in 1914.James Guy Usher toneelgezelschapsacteur in 1914.
James Guy Usher hoofdrolspeler bij de Eckhard Players, die terugkeren naar het Empire Theatre voor een week met een repertoire van hun meest succesvolle toneelstukken.(Star Phoenix, Saskatchewan, Saskatoon. 30 april 1915).

Top links: Foto van Nina G(u)ilbert in 1914
Top rechts: James Guy Usher acteur in toneelgezelschap in 1914.
Boven: James Guy Usher hoofdrolspeler bij de Eckhard Players, die terugkeren naar het Empire Theatre voor een week met een repertoire van hun meest succesvolle toneelstukken.(Star Phoenix, Saskatchewan, Saskatoon. 30 april 1915).

Op 29 maart 1915 sloot The Sherman and Usher Stock company een zeer succesvol zestien weken durend engagement af in de Majestic, Saskatchewan. Mr. W.B. Sherman had de rechten van The White Feather voor West-Canada van William A. Brady bemachtigd en was op 3 april op tournee gegaan met de Sherman and Usher Stock company, onder leiding van James Guy Usher. Mr. Sherman had niet minder dan zestien weken voor hen geboekt. Sherman, manager van "The Majestic", had de naam van het theater veranderd in "The Sherman". Dit bleek van korte duur.

Mr. W. B. Sherman, manager van The Majestic en James Guy Usher vormden een partnerschap en presenteerden een uitstekend toneelgezelschap in The Majestic. Ze openden met Within The Law (27 dec 1915) om vervolgens The Girl in the Taxi (30 dec 1915 - 1 jan 1916) te presenteren met James als producer, en werden hierbij geholpen door een uitstekend gezelschap.  Dit "Sherman and Usher toneelgezelschap" met Miss Zana Vaughn en James Guy Usher werd versterkt met Mr. Jean Clarendon, Miss Clara La Mar en Jack Fleming.  Andere leden waren Nina Gilbert, Laurel Bennetts,  Allen Strickfaden, J. W. Middlemas, Charles Smith, S. G. Davidson, Perry Spencer en Jack Fleming. Andere toneelstukken met dit gezelschap waren onder andere The Price She Paid (23 feb 1916) ...

Met de start van de zomer (juni 1917) wekte Herman Lieb's stock company in het Wilson Ave. Theatre, Chicago onverwacht veel aandacht met hun opvoering van Seven Keys to Baldpate, gevolgd door A Full House, James Guy Usher voorzag ondersteuning voor hoofdacteurs Mitchell Harris en Marguerite Hertz.

In september 1917 maakte hij een vrij plotse bocht en trad op als duo, soms zelfs aangegeven als vaudeville act, speelde hij met Nina Gilbert, een actrice waarmee hij nu reeds enkele jaren (sinds 1911) optrad in verschillende toneelgezelschappen , in een komisch stukje genaamd The Opponents die een aantal humoristische aspecten van de politieke activiteiten van man en vrouw belichtte. Morning, Noon and Night was nog zo'n komedie waarmee ze te zien waren in de Hippodrome, Portland, Oregon. Nina Gilbert, als vrijgevochten vrouw speelt de politieke rivale voor de traditioneel ingestelde echtgenoot, gespeeld door James Guy Usher. Beschreven als een opeenvolging van scherpe uitspraken, vindingrijkheid en filosofie, eindigde het stuk van de verkiezingsoverwinning van de man en de terugkeer van de opstandige vrouw naar de keuken (sep, 1917).

Kort na deze duo opstart aanvaarde Guy een aanbod om met de Alcazar Players van Portland, Oregon op te treden. Onder meer in The Witching Hour (The Baker, Portland, 28 okt 1917). James en Nina waren nog steeds getrouwd, maar het huwelijk leek geen lang leven meer beschoren. Zijn huwelijk met Nina hield geen stand. Volgens de census (Salt Lake City) van jan 1920 woont onze acteur als "ongehuwde" in bij zijn broer Eugene F. Usher, een wisseloperator voor de spoorwegen en diens vrouw Minnie A. en familie.

Tegen 30 mei 1920 maakte manager W. W. Freeman van the Palace theater voorbereidingen om er een permanent toneelschap te voorzien. De openingsvoorstelling werd gebracht door de "Associated Players", onder het management van Harry J. Iceland met James Guy Usher in de hoofdrol. Hij werd geprezen als acteur met een uitzonderlijk talent en lange ervaring. Gedurende de drie voorgaande jaren was Mr. Usher Nat Goodman's voornaamste ondersteunende acteur. Hij speelde eerder hoofdrollen bij de "Alcazar Players" van Portland, Oregon, het "Empress" gezelschap van Vancouver, en had net een tweejarig contract beëindigd bij de "Hippodrome Players" in Salt Lake City. Het vrouwelijk deel van de rolverdeling werd opgenomen door Miss Viola Hanes.

Nina hertrouwde in Tacoma, Washington op 8 november 1920 met Robert Clement Turner. Op 30 juni 1924 huwde Guy een derde maal met Evelyn Walker (geb.1902) in Golden, Jefferson County, Colorado.

De stoere, autoritaire Amerikaanse acteur maakte relatief laat in zijn loopbaan een spectaculair filmdebuut in The Penguin Pool Murder (1932), waarin hij het verdronken slachtoffer speelde.In "Mystery of the Wax Museum" (1933) speelde Guy Usher een detective (niet vermeld in de officiële rolverdeling).
Boven links: The Penguin Pool Murder (1932), waarin Usher het verdronken slachtoffer speelde.
Boven rechts: In Mystery of the Wax Museum (1933) speelde Guy Usher een detective (niet vermeld in de officiële rolverdeling).

Het was regisseur George Archainbaud die Guy "ontdekte" tijdens het bijwonen van een casting voor bijrolspelers. Hij was onder de indruk van zijn rijpe verschijning, professionalisme en baritonstem en bezorgde hem zo een spectaculair filmdebuut, laat in zijn carrière, met de rol van het verdronken slachtoffer in The Penguin Pool Murder (1932).

Vele van Usher's daaropvolgende rollen vroegen om heel wat agitatie en geschreeuw: als vastgoedontwikkelaar Harry Payne Bosterly in It's a Gift (1934), wilde hij W.C. Fields van zich ontdoen door, "You're drunk!," te schreeuwen waarna Fields hem op zijn plaats zetten met het antwoord, "And you're crazy. But tomorrow I'll be sober, and you'll always be crazy."

Usher verscheen ook als D.A. Hamilton Burger in de Perry Mason adaptatie The Case of the Black Cat (1934). In de late jaren 30, vroege jaren 40 was Guy Usher voornamelijk te zien bij Monogram Pictures, zich opnieuw specialiserend in het spelen van moordslachtoffers.

Guy Usher als Inspecteur Queen in de eerste Ellery Queen verfilming "The Spanish Cape Mystery" (1935).(Van L naar R) Frank Conroy, Guy Usher, Warner Oland in "Charlie Chan at the Opera" (1936).
Boven links: Guy Usher als Inspecteur Queen in de eerste Ellery Queen verfilming The Spanish Cape Mystery (1935).
Boven rechts: (Van L naar R) Frank Conroy, Guy Usher, Warner Oland in Charlie Chan at the Opera (1936).

Hij was de eerste acteur om, zij het zeer kort, op het witte doek te verschijnen als Inspecteur Queen. Guy Usher speelde hem in de eerste Ellery Queen film  The Spanish Cape Mystery (1935). Op een bepaald ogenblik dacht men zelfs dat de openingsscene (het enige deel in de film waarin de Inspecteur te zien is) voorgoed verloren was, daarin is te zien dat Usher als Inspecteur Queen zijn zoon opbelt en vraagt hem te helpen bij het oplossen van een juwelendiefstal (zie foto hierboven links).

Als gezette acteur in ondersteunend rollen was hij in de late jaren 30, begin de jaren 40 te zien in horror films,waarin hij dan meestal industriëlen of zakenmannen moest spelen die machteloos leken wanneer ze met het kwaad werden geconfronteerd. Dit is zeker het geval met de rol van Henry Morton in The Devil Bat (1940) - waarin hij een typische zakenman speelde die achter zijn bureel bevelen uitvaardigde (zie foto hieronder links).

Guy Usher in "The Devil Bat" (1940) waarin hij een typische zakenman speelde die achter zijn bureel bevelen uitvaardigde.Guy Usher als Admiraal Arthur Wainwright in "King of the Zombies" (1941).
Boven links: Guy Usher in The Devil Bat (1940).
Boven rechts: Guy Usher als Admiraal Arthur Wainwright in King of the Zombies (1941).
Hij zou opnieuw zijn opwachting maken in een andere Ellery Queen film dit keer in de rol van politiedetective in A Desperate Chance for Ellery Queen (1942).
In de horror film "The Mummy's Tomb" (1942) speelde Guy Usher een dokter (zonder schermvermelding).Als Zack Rodgers in "Lost Canyon" (1942) één van Guy Ushers' laatste filmvertolkingen.
Boven links: In de horror film The Mummy's Tomb (1942) speelde Guy Usher een dokter (zonder schermvermelding).
Boven rechts: Als Zack Rodgers in Lost Canyon (1942) één van Guy Ushers' laatste filmvertolkingen.
Op zijn 59/61ste* overleed James Guy Usher na een hartaanval op 16 juni 1944 in San Diego, Californië, V.S.
 
Notities:

* Met officiële documenten die variëren is zijn geboortedatum ofwel 9 mei 1883
   of 1885. Op zijn grafsteen staat 1885.

**Als kan bevestigd worden dat Nina Guilbert inderdaad Nina
    Therese Shaw is zijn deze feiten correct.

Alle vermelde data voor films zijn voor de officiële release in de VS.
Alle vermelde data voor TV programma's zijn die van eerste uitzending.
Alle vermelde data voor (radio)toneelstukken zijn voor de periode waarin de acteur erbij betrokken was.

De feiten in het rood moeten nog bevestigd worden.

 
Klik op Uncle Sam als je denkt ons te kunnen helpen...!  Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!

Andere referenties
(1) Wikipedia
(2) IMdB
(3) Rotten Tomatoes

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Doomed to die full movie (1940) - YouTube

 

Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Inspecteur Queen in de eerste Ellery Queen film.
Vele van de profielen op deze site zijn samengesteld na zeer nauwgezet onderzoek van diverse bronnen. "Please quote and cite ethically!"


Pagina aangemaakt 1 november 2017
Laatste update 7 februari 2024

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.