Klik op de foto om terug te gaan...

Speelde in een EQ speelfilmGuy Usher (9 mei 1893 - 16 jun 1944)

Huwelijken
:
(1) Nina G(u)ilbert (1917? - voor 1921, gescheiden)
(2) Evelyn Walker (30 jun 1924 - 16 jun 1944,
      zijn dood)
Publiciteitsfoto uit 1913 voor de acteur "James Guy Usher".

Boven rechts:  Publiciteitsfoto uit 1913 voor de acteur "James Guy Usher".  

 

James Guy Usher werd geboren op 9 mei 1883 in Mason City, Cerro Gordo County, Iowa, V.S. als kind van William Berard Usher en Mary S. Sullivan (respectievelijk uit Wisconsin en Massachusetts).

Hij liep school in Emmetsburg, Iowa (1897).

Reeds vanaf 1906 zagen we James Guy Usher optreden in zgn stock verenigingen. "Miss Josephine Deffrey & Co." en "The Eckhardt's Ideals" waren beide samengesteld uit dezelfde acteurs en brachten A Fight For Honor, en het grensdrama The Great Northwest op het podium. Bij die goede artisten vond je namen als Oliver Eckhardt, James Guy Usher, Frank Howard, Melvin Mayo, Win. Cornelius, Miss Georgia Nichols, Ella Morton en Sara Drummond. (sep 1906)

Hij trad ook op als John Travers, een vriendelijke advocaat in de komedie The Marriage of Kitty (1911) met Max Figman, Lolita Robertson, Phyllis Gordon en Louise Glaum. (sep. 1911, Los Angeles)

In december van 1912 verscheen James dan weer met de "Bailey-Mitchell stock company" naast Guy Hitner en Clara Beyers.

 

Miss Warda Howard, Neil McKinnon, Frederick Harrington en James Guy Usher in één van de amusante climaxen uit "The Girl in the Taxi".
Boven: Miss Warda Howard, Neil McKinnon, Frederick Harrington en James Guy Usher in één van de amusante climaxen uit The Girl in the Taxi.


"Miss Warda Howard en haar gezelschap" brachten The Girl In the Taxi, het succes uit New York van de hand van Anthony Mars. Het verhaal vertelt over een pas getrouwde vrouw die net haar zevende huwelijk aanging. Neil McKinnon, speelde als jongeling zijn eerste hoofdrol en deed dit met panache. Frederick Harrington speelt de komische zevende echtgenoot en and James Guy Usher is slim gecast als de jongeling's vader. Anderen die ook te zien zijn: Miss Ethel Tucker, Miss Gilbert, George Zucco, .T. Will Pike, Miss Helen Rice, Ollie Cook, Arthur Weiland, Guy K'Burg, James Mott, en Miss Dorcas Matthews
(aug 1913) .

Ook in 1913 bleef James wisselen van toneelgezelschappen met een wissel van het "Princess" naar het "Pantages gezelschap" waar hij optrad naast Dorothy Davis Allen. Terwijl hij in1914 dan weer aan het werk was bij  "The Metropolitan Players", aangevoerd door Florence Malone met Dwight A. Meade, Auda Due, Florence Spencer, Max Steinle, Nina Guilbert, Marie Van Tassel, Leslie Wallingford, Will T. Lloyd, Byron Aldenn en Oliver J. Eckhardt. Deze laatste is de 'art director' gekozen door Miss Malone om de de stukken waarin ze te zien is op het podium te brengen.

De twee nieuwe leden van de Fletcher players, Miss Nina Gilbert en Mr. James Guy Usher, maakten hun lokaal debuut in Over-Night.  Miss Gilbert bewees hiermee een actrice met een uitzonderlijk talenten te zijn en vertolkte de rol van "Elsie Darling' op uitstekende wijze, terwijl Mr.Usher zich duidelijk thuis voelde in zijn rol van "Percy Darling." Het verhaal draait rond een gigantische vergissing waarbij twee jonge getrouwde stellen worden gewisseld tijdens hun Wittebroodsweken. (Vancouver, dec 1913).

In sep 1914 stelde  manager Donnellan het "Frank Rich Musical Comedy company" samen met Miss Genevieve Blinn. Verne Layton, Guy Usher, Nina Gilbert. Mike Hooley, Jimmy Norton, Dave Williams, Florence Spencer, Marie Van Tassell en Bud Wallace.

Mr. W. B. Sherman, manager van the Majestic en James Guy Usher vormden een partnerschap en presenteerden een uitstekend toneelgezelschap in  the Majestic. (1915-1916) . Ze presenteerden The Girl in the Taxi met James als producer, en werden hierbij geholpen door een uitstekend gezelschap.  Dit "Sherman and Usher toneelsgezelschap" met Miss Zana Vaughn en James Guy Usher was net nog versterkt met Mr. Jean Clarendon, Miss Clara La Mar en Jack Fleming.  Andere leden waren Nina Gilbert, Laurel Bennetts,  Allen Strickfaden, J. W. Middlemas, Charles Smith, S. G. Davidson, Perry Spencer en Jack Fleming. 

  Foto van Nina G(u)ilbert in 1914. James Guy Usher toneelgezelschapsacteur in 1914.
Boven links: Foto van Nina G(u)ilbert in 1914
Boven rechts: James Guy Usher toneelgezelschapsacteur in 1914


In 1917 maakte hij een vrij plotse bocht en trad op als duo, soms zelfs aangegeven als vaudeville act, speelde hij met Nina Gilbert, een actrice waarmee hij nu reeds enkele jaren (sinds 1913) optrad in verschillende toneelgezelschappen , in een komisch stukje genaamd The Opponents. Morning, Noon and Night was nog zo'n komedie waarmee ze te zien waren in de Hippodrome, Portland, Oregon. Nina Gilbert, als vrijgevochten vrouw speelt de politieke rivale voor de traditioneel ingestelde echtgenoot, gespeeld door James Guy Usher. Beschreven als een opéénvolging van scherpe uitspraken, vindingrijkheid en filosofie, eindigde het stuk van de verkiezingsoverwinning van de man en de terugkeer van de opstandigvrouw naar de keuken (sep, 1917).

Kort na deze duo opstart aanvaarde Guy een aanbod om met de Alcazar Players van Portland, Oregon op te treden. Het is een feit dat tegen 1917 James en Nina getrouwd waren. Maar het huwelijk leek geen lang leven beschoten, volgens de 1920 census leefde James (als ongehuwd) bij zijn broer Eugene F. en familie.

Tegen 30 mei 1920 maakte manager W. W. Freeman van the Palace theater voorbereidingen om er een permanent toneelschap te voorzien. De openingsvoorstelling werd gebracht door de "Associated Players", onder het management van Harry J. Iceland met James Guy Usher in de hoofdrol. Hij werd geprezen als acteur met een uitzonderlijk talent en lange ervaring. Gedurende de drie voorgaande jaren was Mr. Usher Nat Goodman's voornaamste ondersteunende acteur. Hij speelde eerder hoofdrollen bij de "Alcazar Players" van Portland, Oregon, het "Empress" gezelschap van Vancouver, en had net een tweejarig contract beëindigd bij de "Hippodrome Players" in Salt Lake City. Het vrouwelijk deel van de rolverdeling werd opgenomen door Miss Viola Hanes.

Op 30 juni 1924 huwde hij Evelyn Walker (geb.1902) in Golden, Jefferson County, Colorado.

  De stoere, autoritaire Amerikaanse acteur maakte relatief laat in zijn loopbaan een spectaculair filmdebuut in The Penguin Pool Murder (1932), waarin hij het verdronken slachtoffer speelde.In "Mystery of the Wax Museum" (1933) speelde Guy Usher een detective (niet vermeld in de officiële rolverdeling).
Boven links: The Penguin Pool Murder (1932), waarin Usher het verdronken slachtoffer speelde.
Boven rechts: In Mystery of the Wax Museum (1933) speelde Guy Usher een detective (niet vermeld in de officiële rolverdeling).


De stoere, autoritaire Amerikaanse acteur maakte relatief laat in zijn loopbaan een spectaculair filmdebuut in The Penguin Pool Murder (1932), waarin hij het verdronken slachtoffer speelde (foto hierboven links)

Vele van Usher's daaropvolgende rollen vroegen om heel wat agitatie en geschreeuw: als vastgoedontwikkelaar Harry Payne Bosterly in It's a Gift (1934), wilde hij W.C. Fields van zich ontdoen door, "You're drunk!," te schreeuwen waarna Fields hem op zijn plaats zetten met het antwoord, "And you're crazy. But tomorrow I'll be sober, and you'll always be crazy."

Usher verscheen ook als D.A. Hamilton Burger in de Perry Mason adaptatie The Case of the Black Cat (1934). In de late jaren 30, vroege jaren 40 was Guy Usher voornamelijk te zien bij Monogram Pictures, zich opnieuw specialiserend in het spelen van moordslachtoffers. 


 Guy Usher als Inspecteur Queen in de eerste Ellery Queen verfilming "The Spanish Cape Mystery" (1935).(Van L naar R) Frank Conroy, Guy Usher, Warner Oland in "Charlie Chan at the Opera" (1936).
Boven links: Guy Usher als Inspecteur Queen in de eerste Ellery Queen verfilming The Spanish Cape Mystery (1935).
Boven rechts: (Van L naar R) Frank Conroy, Guy Usher, Warner Oland in Charlie Chan at the Opera (1936).


Hij was de eerste acteur om, zij het zeer kort, op het witte doek te verschijnen als Inspecteur Queen. Guy Usher speelde hem in de eerste Ellery Queen film  The Spanish Cape Mystery (1935). Op een bepaald ogenblik dacht men zelfs dat de openingsscene (het enige deel in de film waarin de Inspecteur te zien is) voorgoed verloren was, daarin is te zien dat Usher als Inspecteur Queen zijn zoon opbelt en vraagt hem te helpen bij het oplossen van een juwelendiefstal (zie foto hierboven links).

Als gezette acteur in ondersteunend rollen was hij in de late jaren 30, begin de jaren 40 te zien in horror films,waarin hij dan meestal industriëlen of zakenmannen moest spelen die machteloos leken wanneer ze met het kwaad werden geconfronteerd. Dit is zeker het geval met de rol van Henry Morton in The Devil Bat (1940) - waarin hij een typische zakenman speelde die achter zijn bureel bevelen uitvaardigde (zie foto hieronder links).

 

 Guy Usher in "The Devil Bat" (1940) waarin hij een typische zakenman speelde die achter zijn bureel bevelen uitvaardigde.Guy Usher als Admiraal Arthur Wainwright in "King of the Zombies" (1941).
Boven links: Guy Usher in The Devil Bat (1940).
Boven rechts: Guy Usher als Admiraal Arthur Wainwright in King of the Zombies (1941).


Hij zou nog eens in een andere Ellery Queen film zijn opwachting maken zij het dit keer als politiedetective in A Desperate Chance for Ellery Queen (1942).


 In de horror film "The Mummy's Tomb" (1942) speelde Guy Usher een dokter (zonder schermvermelding).Als Zack Rodgers in "Lost Canyon" (1942) één van Guy Ushers' laatste filmvertolkingen.
Boven links: In de horror film The Mummy's Tomb (1942) speelde Guy Usher een dokter (zonder schermvermelding).
Boven rechts: Als Zack Rodgers in Lost Canyon (1942) één van Guy Ushers' laatste filmvertolkingen.

 

James Guy Usher overleed na een hartaanval op 16 juni 1944 in San Diego, Californië, V.S..

 

Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!

Referenties
(1) Wikipedia
(2) IMdB
Bijkomende video & audio bronnen
(1) The Penguin Pool Murder Clip from movie

 

Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van website Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Inspecteur Queen in de eerste Ellery Queen film.


Pagina aangemaakt 1 november 2017
Laatste update 24 september 201
8

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXVI   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.