Klik op de foto om terug te gaan...

Virginia Gregg (6 mar 1916 – 15 sep 1986)

De nog jonge Virginia Gregg als deel van de "Singing Strings".

Lengte: 1m70
Gewicht: 58 kg
Haarkleur: licht blond
Ogen: blauw
Huwelijken:
(1) Louis Butterman, muzikant (16 aug 1937 -  ?)
(2) Jaime Carrillo del Valle , majoor bij luchtmacht en
     radio
producer-regisseur
     (15 okt 1947 of 8 apr 1948 - 22 dec 1959, gescheiden)
     Zonen
: Gregg Bandini (11 nov 1948), Jaime Carrillo Jr.
    (10 maa 1951)
en Ricardo Bandini (17 aug 1953).
(3) Flavius Otto Burket(t) (12 aug 1962 - ?)

Boven rechts: De nog jonge Virginia Gregg als deel van de "Singing Strings".


Op 6 maart 1916 geboren als
Virginia Lee Gregg, in Harrisburg, Illinois; dochter van Edward William Gregg, een zakenman en Dewey Alphaleta Todd, een muzikante. Al op jonge leeftijd reisde ze met haar ouders mee westwaarts en kwam in de Fremont grammar school aan Fourth St. en Termino Ave., in Long Beach. Haar vader werkte in een olieverwerkende fabriek van een oliemaatschappij op Signal Hill. Virginia had het meest plezier in de zevende graad aan Jefferson Junior High. Ze hield van sport en was een getalenteerd pitcher in het baseball team. Haar specialteit was een snelle boogworp en de Long Beach tieners hadden zo hun eigen versie van het versje Casey-at-the-Bat wanneer ze naar de home plate toestapten om er de Blue-eyes Gregg met de super-duper pitch te trotseren.

Ze werd getraind om muzikante te worden en was zeer bedreven in het spelen van de basviool.
Reeds toen ze school liep werkte ze soms voor
the Pasadena Playhouse, of deed ze enkele kleine theaters, haar eerste echte professionele job kreeg ze bij de Pasadena Symphony, waar ze ongeveer 4 jaar bleef. Ze verliet dit symfonieorkest en vormde een groep met 5 andere jonge vrouwelijke muzikantes. Ze noemde zichzelf  "The Singing Strings" en hadden geluk toen ze een vaste betrekking kregen bij CBS-Radio en na een jaar bij Mutual Broadcasting. Virginia speelde er oa de contrabas; een talent dat ze verworven had aan de senior high school in Pasadena.

In 1941, bouwde ze een thuis in het Los Feliz district en voorzag dit van moderne Chinese meubelen. "Ik breng liever een rustige avond thuis door dan één van de overvolle nachtclubs te trotseren," gaf ze toe. Geenzins een vrijgezel, deelde 'Ginny' haar thuis met een nicht een een 7 kilo zware zwarte Persische kat, Abdul. "Het is Abdul die hier heer en meester is. Hij denkt dat het zijn huis is."

   Virginia (tweede rij, rechts) vormde samen met 5 andere jonge muzikantes een groep genaamd "The Singing Strings". Publiciteitsfoto voor Virginia als Brooksie in radio's "Let George Do it". Francis Robinson speelde eerst de rol van Brooksie, daarna nam Virginia Gregg de rol over en bracht die naar zijn hoogtepunt. Beide dames speelden Brooksie slim en levendig.
Boven links: Virginia (tweede rij, rechts) vormde samen met 5 andere jonge muzikantes een groep genaamd "The Singing Strings".
Boven rechts: Publiciteitsfoto voor Virginia als Brooksie in radio's Let George Do it. Francis Robinson speelde eerst de rol van Brooksie, daarna nam Virginia Gregg de rol over en bracht die naar zijn hoogtepunt. Beide dames speelden Brooksie slim en levendig.


Hoewel ze van muziek hield droomde ze om actrice te worden
. In 1943 speelde Virginia wel muziek voor een twintig tal shows per week waarvoor ze nauwelijks tijd kreeg op te repeteren. Desondanks vond ze nog tijd om kleine rollen te spelen en een hoofdrol bij the Playhouse. Toen, op een dag, toen haar orkest de muzikale bruggen aan het oefenen was voor een drama in de studio belde de actrice in de hoofdrol af wegens ziekte. De regisseur kon zich wel de haren uit het hoofd rukken want hij kon geen vervanging vinden. Virginia had echter genoeg repetities gehoord om het script te kennen en stelde voor om het script in te lezen. De regisseur gaf met tegenzin toe en gaf haar het script.
Virginia speelde de rol in de ether, met aanwijzingen van een vrij zenuwachtige regisseur. Het was pas na de uitzending dat ze de tijd vond om hem in te lichten over haar acteerervaring.

"Ik zat ook bij KHJ. Waar ik met acteren begon. Ik verhaalde er één van hun shows. Daarna werd ik ingezet bij Johnny Nesbitt's The Passing Parade. Als ze een karakter of stem nodig hadden deed ik het. Vervolgens deed ik Rise and Shine, een ochtendshow met Jimmy Burton en Sam Pierce."
Dit was wat ze wilde. Ze stopte met muziek maken, verkocht haar contrabas en volgde haar hart. Dit gebeurde bijna gelijktijdig toen radio zelf, net voor de oorlog, de overgang van kleine muzikale groepen naar grotere bands maakte. Gelukkig had ze enkele vrienden die reeds in radio aan het werk waren en die haar aan de slag hielpen in show als het prestigieuze Lux Radio Theater. Producers en regisseurs begonnen interesse te krijgen in haar talent en de contracten begonnen te komen.

In 1945 speelde ze een tijdje in de Michael Shayne radio reeks.

           Virginia Gregg in 1946. Ze speelde secretaresse "Claire 'Brooksie' Brooks" tegenover acteur Bob Bailey (detective "George Valentine") in "Let George Do It" bij Mutual tussen 1949 en 1954.
Boven links: Virginia Gregg in 1946.
Boven rechts: Ze speelde secretaresse "Claire 'Brooksie' Brooks" tegenover acteur Bob Bailey (detective "George Valentine") in Let George Do It bij Mutual tussen 1949 en 1954.


I
n de jaren 40 leek het alsof Virginia zowat in elke show die werd uitgezonden optrad! Haar specialiteiten waren westerns (veelal film) en "who-dun-its" (zowel radio als film). Alhoewel ze ook "Betty" speelde in de grootvader aller soaps One Man's Family voor een periode van 9 jaar. Ze verscheen ook in populaire medische reeksen als Dr. Kildare en de zeer geliefde Lum and Abner series. Ze speelde secretaresse "Claire 'Brooksie' Brooks" tegenover acteur Bob Bailey (detective "George Valentine") in Let George Do It bij Mutual tussen 1949 en 1954. Wat George precies deed? Wel hij loste die zaken op die voor velen te moeilijk leken.

In de zomer van 1946 werd Prevention Preferred, gepresenteerd in samenwerking met de 10th District Parent - Teachers Association. De drama's werden naar voor gebracht door zeer bekende acteurs waaronder Hollywood's meest bekende. Zo hoorde je regelmatig o.a. Conrad Binyon, Virginia Gregg, Leone Le Doux, Tyler McVey, en Ted Von Eltz. De ganse zomer lang benadrukte het programma het belang van ziektepreventie en veiligheidsinstructies zoals die op speelterreinen en kampen van toepassing zijn, alsook het psychologisch begeleidingswerk van speelpleinwerkers bij het bijbrengen van samenhorigheid onder de jongeren. 

Terug naar de speurders waar Virginia vanaf november 1947 kort de rol van secretaresse "Nikki Porter" speelde tegenover Larry Dobkin die de hoofdrol vertolkte in The Adventures of Ellery Queen (CBS).

The Anderson Family uitgezonden tussen 1947 en1948 was een radio programma dat voornamelijk bestond uit situationele komedie en werd aangekondigd als een "Hollywood Broadcaster's Production". In dit zeer genietbare familieprogramma gaf Virginia gestalte aan Mary, vrouw en moeder een rol die ze speelde naast bekende acteurs als Conrad Binyon en Charlie Lung.

   Voorafgaandelijk overlopen van een script voor "Richard Diamond, Private Detective". Virginia Gregg (Helen Asher) en Richard Powell (de detective), zien wat Diamond vandaag zal uitspoken. Dick Powell en Virgina Gregg gedurende hun run op ABC van "Richard Diamond" vanuit de KECA Studio X in Hollywood
Boven links:  Voorafgaandelijk overlopen van een script voor Richard Diamond, Private Detective. Virginia Gregg (Helen Asher) en Richard Powell (de detective), zien wat Diamond vandaag zal uitspoken.
Boven rechts: Dick Powell en Virgina Gregg gedurende hun run op ABC van Richard Diamond vanuit de KECA Studio X in Hollywood


Z
e was "Helen Asher" tegenover Dick Powell's Richard Diamond, Private Detective op NBC-Radio tussen 1949 en 1952 daarna op CBS-Radio voor het 1952-53 seizoen.  "Helen" was het stinkend rijke meisje uit Park Avenue die altijd probeerde Diamond mee te krijgen naar één van haar prachtige optrekjes, alwaar, als hij de tijd had om er te geraken recht naar de piano liep en het op een zingen zette!

Virginia deed ook mee in The Adventures of Philip Marlowe (CBS-Radio 1948-51) met Gerald Mohr... (Dick Powell was eigenlijk de eerste "Marlowe" op radio) waarvoor Mohr, in 1950, gekroond werd als 'Beste Mannelijke Acteur op Radio' bij Radio and Television Life Magazine. Virginia was ook "Betty Lewis" in de radioserie Yours Truly, Johnny Dollar... nog een  detectiveserie.

Virginia verscheen verschillende keren in de radio en TV versie (2 maal) van Have Gun, Will Travel met de uitstekende acteur John Dehner die er de hoofdrol "Paladin" vertolkte. Vreemd genoeg begon deze show op CBS-Television (1957-1963) als een vehikel waarin ster Richard Boone zijn ding kon doen, en was zo'n succes dat  CBS besloot om het voor CBS-Radio (1958-1960) ook te schrijven. Meestal was het andersom nl. successen van radio vonden hun weg naar tv!

Virginia leverde sommige van haar beste prestaties af door te samenwerking met acteur/regisseur/producent Jack Webb's beursgenoteerde bedrijf. Met als direct resultaat dat ze om de andere week te horen was in radio's populaire Dragnet. Ze was ook te zien in de twee Dragnet films die Hollywood afleverde, alsook in de TV serie met die naam.


Niet alleen een zeer veelzijdige actrice maar ook in de mogelijkheid om heel wat dialecten naar voor te brengen. Van een Ierse accent tot een Chinese "ah, so". Regisseurs en producenten prezen haar mogelijkheden en toewijding tot het beroep. Meer dan dikwijls deed ze terzelfdertijd verscheidene shows en beheerste elk van die rollen. Waar ze nog de tijd vond om te trouwen en 3 zonen op te voeden blijft een mysterie.

De televisie bleef niet achter en Virginia trad op in series als Sunset Strip, Adam-12, Alfred Hitchcock Presents, Alcoa Theatre, Kolchak met Larry Linville (beter gekend als "Maj. Frank Burns" in TV's M*A*S*H), en het bangelijke The Night Stalker met Darrin McGavin, Bewitched, Wagon Train, The Twilight Zone, Ben Casey, Perry Mason, Gunsmoke, Rawhide... een bezig bij!

 Virginia in "Alfred Hitchcock Presents" als Miss Clementine Webster in de episode "Santa Claus and the Tenth Avenue Kid" (18 dec 1955).Als Clara Madison in "Portland Expose" (1957) met Carolyn Craig.
Boven links: Virginia in Alfred Hitchcock Presents als Miss Clementine Webster in de episode "Santa Claus and the Tenth Avenue Kid" (18 dec 1955).
Boven rechts: Als Clara Madison in Portland Expose (1957) met Carolyn Craig.


Haar eerste film was 1946's Notorious, van Alfred Hitchcock,  gevolgd door Body and Soul (1947) met de charismatische John Garfield. en Operation Petticoat met Cary Grant en Tony Curtis (1959), een verhaal van marine officieren en bemanning met 5 verpleegsters die over de South Pacific toerden in een roze onderzeeër! Gentleman's Agreement met de elegante Gregory Peck, het emotionele I'll Cry Tomorrow met Susan Hayward. Wanted met Steve McQueen, Spencer's Mountain waarin Virginia de sleutelrol van "Miss Parker" opnam, de leraar die de broodnodige schoolbeurs voor één van de 9 Spencerkinderen nastreefde (met Henry Fonda en Maureen O'Hara).

 Virginia met Arthur O'Connel in "Operation Petticoat" (1959).Steve McQueen als Josh Randall wil Amanda Summers (Virginia Gregg) overtuigen om toestemming te geven haar kritisch zieke zoon, tegen de wil van haar man in, naar een chirurg te brengen. "Wanted Dead or Alive" (12 sep 1959) CBS.
Boven links: Virginia met Arthur O'Connel in Operation Petticoat (1959).
Boven rechts: Steve McQueen als Josh Randall wil Amanda Summers (Virginia Gregg) overtuigen om toestemming te geven haar kritisch zieke zoon, tegen de wil van haar man in, naar een chirurg te brengen. Wanted Dead or Alive (12 sep 1959) CBS.


Gezien de mogelijkheden die ze met haar stem aankon was het ook niet verwonderlijk dat ze vaak als stemactrice werd gevraagd. Gregg voorzag "Mrs. Bates" in Psycho (1960) van stem (net als Jeanette Nolan en Paul Jasmin, allen niet vermeld). Maar alleen Gregg deed de stem in de vervolgen Psycho II en Psycho III.
Haar zoon herinnert zich maar al te goed dat wanneer hij en zijn broers in plaats van te slapen wat amok maakten, prompt die stem buiten hun deur hoorden.  Ze voorzag "Tarra" van stem in de tekenfilms uit 1967: The Herculoids. Ze hernam die rol toen de serie werd hernomen in 1981 als deel van de Space Stars animated series.

    Virginia in een episode van "Perry Mason", "The Case of the Pathetic Patient" (1961).Virginia Gregg in "Shoot Out At Big Sag" (1962).
Boven links: Virginia in een episode van Perry Mason, "The Case of the Pathetic Patient" (1961).
Boven rechts: Virginia Gregg in Shoot Out At Big Sag (1962).

   Constance Ford houdt een pistool gericht op het hoofd van Virginia in "House of Women" (1962).
"The Masks": een episode van "The Twilight Zone" (1964) met Virginia Gregg, Milton Selzer, Alan Sues.
Boven links: Constance Ford houdt een pistool gericht op het hoofd van Virginia in House of Women (1962).
Boven rechts: "The Masks": een episode van The Twilight Zone (1964) met Virginia Gregg, Milton Selzer, Alan Sues.


Virginia Gregg, "the actress's actress" overleed op 15 s
eptember 1986, in Encino, Californië, VS aan longkanker.

       "Columbo" (1968).Als Mercy Lewis in "Crowhaven Farm" (TV 1970).
Boven links: Columbo (1968)
Boven rechts: Als Mercy Lewis in Crowhaven Farm (TV 1970).

        In een aflevering van "Emergency" (1976).Tegenover Blake Carrington (John Forsythe) in "Dynasty" (28 September 1983).
Boven links:  In een aflevering van Emergency (1976).
Boven rechts: Tegenover Blake Carrington (John Forsythe) in Dynasty (28 September 1983).


Virginia zei dat eigenlijk nooit een ster had willen worden, en misschien heeft ze vandaag de dag ook nooit voldaan aan die definitie. Maar ze kon zeker een prachtige ondersteunende actrice worden genoemd, en zonder die mannen en vrouwen, zou er weinig resteren om scripts en series samen te houden. Om nog niet te spreken voor die momenten waar ze de dag redden voor sommige van die zogenaamde sterren! Toen ze over haar werk werd geïnterviewd zei ze:
 "... Ik was zeer gelukkig in radio, we waren als familie, zeer dicht en meelevend..."
Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!


Referenties
(1) Wikipedia
(2) Feb 18. 2006 Old Time Radio column by the late Betsy W(einberg)
(3) IMDb
(4) Remembering actress Virginia Gregg, Gillum Ferguson, Daily Register 2016
(5) RUSC

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Speaking of Radio (interview) (Audio Clip, 14 maa 1984)
(2) Gunsmoke  (Audio clip 1955)

Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van website Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Nikki Porter in een Ellery Queen radio serie.


Pagina aangemaakt 16 feb 2013  
Laatste update 16 november 2018  

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXIII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.