Klik op de foto om terug te gaan...

Speelde in een EQ radiodramaAlan Reed (20 aug 1907 - 14 jun 1977)
Haarkleur: bruin
Ogen: blauw
Lengte: 1 m 78 (5' 10")
Gewicht: 107 kg. (
237 lbs.)

Huwelijk (5 apr 1932 - 14 jun 1977, zijn dood):
Ruth Delphine (Finette) Walker (10 jun 1909 - 15 okt 2005)

Kinderen:
    Alan Anthony Reed Jr.(b. 10 mei 1936)
    Steven Colgate (b. 29 aug 1939 - d. 2 okt 2019),
    Christopher "Kit" Robin (b. jan 1941),

Lid van B’nai B’rith (voormalig voorzitter).
Een jonge Alan Reed (Teddy Bergman) poseert voor de foto.
Boven rechts: Een jonge Alan Reed (Teddy Bergman) poseert voor de foto.

Geboren op 20 augustus 1907 als Herbert Theodore Bergman bij Joodse ouders. Vader Henry Bergman, een handelaar en moeder Rae Greenberg woonden in New York City, maar waren zelf afkomstig uit respectievelijk Oostenrijk en Rusland.

Ted erfde de gave van het woord wellicht van zijn vader, die later in 1935 voorzitter werd van een kredietkantoor en bij het personeel bekend stond als "Zilveren Tong Henry". Zijn moeder Rae Greenberg (een nicht van Harry Green, de komiek) was er helemaal voor om haar zoon te vernoemen naar haar politieke idool, Theodore Roosevelt. Maar er was een oom Herman die vreselijk beledigd zou zijn geweest als de jonge niet deels naar hem vernoemd zou zijn geweest - dus werd Ted gelabeld als Herman Theodore en vervolgens begroet als "Bull."

Als kind koesterde hij één grote ambitie: een jongenskamp mee te maken. De financiële toestand van zijn familie liet dit echter niet toe. Tot op een zomer Teddy's moeder erin slaagde om het benodigde geld bijeen te schrapen - om het geld, precies op de dag dat Teddy naar het kamp zou vertrekken van haar gestolen te zien worden.

Sinds Ted Lon Chaney's optreden zag als een misvormde, hersenverwrongen kreupele in The Penalty (Goldwyn, 30 juli 1920), de eerste van Chaney's grote imitaties, bleef hij een van zijn grootste bewonderaars. 

Naar verluid zou Teddy sinds zijn schoolgaande jeugd een wat pessimistische ingesteldheid hebben gehad, alhoewel die jeugd toch vrij rimpelloos verliep. Slechts in één kranteninterview af hij zelf een gebeurtenis mee die hij als één van de meest dramatische en indrukwekkende van zijn leven benoemde "... toen hij in Bronx Park met zijn vader en moeder in een roeiboot  zat tijdens een storm".

Toen hij vijftien was, begon zijn talent tot imiteren zich echt te manifesteren. Hij bouwde een primitief podium in de kelder van het huis van de familie Bergman, waar andere kinderen uit de buurt werden toegelaten voor twee cent toegang, of iets anders van waarde voor de jeugdige impresario - die de hele cast omvatte van deze "Bergman Imitate Shows". Met zijn imitaties van de Duitse slager op de hoek, of de Chinese wasserijman in het midden van de straat, of de Italiaanse ijsman, allemaal met echte herkenbare dialecten, won hij gemakkelijk zijn publiek voor zich. Zijn daaropvolgende taak was om op zijn babybroertje te letten, wat hij vreemd genoeg leuk vond. Het babybroertje had last van chronische huilbuien en Ted was het enige familielid dat hem kon kalmeren. Dit deed hij door zijn optreden van die middag te herhalen.

Als jongere maakte hij vakantiereizen als hulpje aan boord van de vele Trans-Atlantische schepen. Het was daar dat Reed naar verluid zijn talent voor het imiteren van vele accenten opdeed.

Reed ging naar de Washington High School (nu George Washington Educational Campus). Met het vertolken van de rol van Shylock in Washington High's uitvoering van De Koopman van Venetië, kreeg de toneelmicrobe Teddy te pakken.  De jonge Teddy was niet geïnteresseerd in het stelen van appels, het zoeken naar extra centjes of het ontsnappen aan de wijkagent. Hij was eerder een boekenwurm die uitblonk met zijn schoolresultaten. Hij studeerde dan ook één jaar vroeger af dan normaal voorzien.
 
Nog te jong om aan zijn ultieme ambitie de Columbia universiteit te beginnen,  spendeerde hij de tussentijd als vrije student aan de
American Academy of Dramatic Arts en startte toen aan zijn studies in de journalistiek (Bachelor of Arts, Columbia, 1926). Op zijn zestiende had hij kranten verkocht en geleidelijk $100 bijeengespaard voor deze cursus aan de American Academy of Arts. Op de dag dat hij op school zou beginnen, werd Teddy's moeder beledigd door een kleermaker. Op dat moment besloot Teddy dat het gezicht van de kleermaker wel wat verandering kon gebruiken - en als gevolg daarvan bracht hij drie dagen door in de cel (1923).

Aan de Columbia Universiteit verkocht Ted abonnementen op tijdschriften om zijn studies te helpen bekostigen. Hij werd er, op de inter-college kampioenschappen, zowel kampioen in het verspringen als, in zijn laatste jaar, bij het worstelen. Maar hij schreef ook toneelstukken voor de universiteit, om te bewijzen dat een stevige arm ook een delicate pen kon hanteren. Tijdens een optreden tijdens de jaarlijkse toneeluitvoering werd hij gespot door Ralph Rose, een snoeptycoon uit Oklahoma, en verliet prompt de school.

Hij ging op zoek naar banen op het podium, bemachtigde wel enkele kleine rollen, maar was toch genoodzaakt om zijn brood te verdienen door in de tussentijd koperwerk te poetsen op stoomschepen, les te geven in een sportschool en een vrachtwagen te besturen. 

Zijn eerste job in de show business was dus bij het Ralph A. Rose toneelgezelschap in Oklahoma City, waar hij gestalte gaf aan Pierre of the Plains, het stuk liep één seizoen of drie weken. Vervolgens ging hij naar het Provincetown Playhouse in Massachusetts waar hij de knepen van het toneel onder de knie kreeg en zijn acteertalent uitbouwde in een reeks van zeemansstukken van de hand van Eugene O'Neill, de zelfde stukken die later de basis zouden vormen voor de film The Long Voyage Home (United Artists, 8 okt. 1940).

Na een tijdlang ook geprobeerd te hebben om een functie uit te oefenen achter de schermen, als manager en chef productie bij het New Playwright's Theater, een job bij een bescheiden theater waar hij zowat alles moest doen van het verplaatsen van decors tot het verplaatsen van tekst. Hij trad er zelf ook op in een stuk van de hand van John Howard Lawson. Een goede ervaring, maar kleine theaters betaalden niet goed, en dus zocht Reed zijn toevlucht bij vaudeville.

Verschillend jaren trok Reed rond in het vaudeville circuit met zijn neef Harry Green (aka Henry Blitzer, 1892-1958) maar ook met Bert Gordon.  Zo spaarde hij zo'n $2,800 (aangespekt met de winst bij het dobbelen) bijéén. Hiermee zette hij samen met Ralph Rose een zaak op waarbij ze snoeppralines produceerden. Aanvankelijk liep dit goed maar nadat het snoepgoed in voorraad volledig versuikerde gingen ze overkop (1927).

Hij was een eerste keer op radio te horen op WOR in 1927 in The Singing Jailbirds. Op de kop precies 4 jaar na zijn "avontuur" in de gevangenis.

Hij ging terug het land rond om te werken bij diverse toneelgezelschappen met onder andere What Price Glory, Road to Rome. Het waren harde tijden en werk was schaars dus probeerde de atletische Ted aan inkomsten te komen door te gaan werken als instructeur en manager van een gymnasium in Manhattan. Hij leerde er onder andere S. L. "Roxy" Rothafel handbal spelen.

Reed was best wel athletisch gebouwd zoals men kan zien op deze foto uit zijn portfolio. (1950s). © Alan Reed Collection [digital resource], Pepperdine University Special Collections and University Archives (Used by permission)
Boven: Reed was best wel athletisch gebouwd zoals men kan zien op deze foto uit zijn portfolio. (1950s).
© Alan Reed Collection [digital resource], Pepperdine University Special Collections and University Archives (Used by permission).

Het was dan ook maar een kwestie van tijd vooraleer hij bij de radio aan de slag ging als aankondiger.

Hij deed zijn eerste radioauditie in 1929, dat was voor een rol als gangster. Hij kreeg de rol niet, ging naar huis en belde prompt de regisseur op, hem bedreigend in de rol van een gangster.  “I’m just gonna tell you somethin’,” zo sprak hij tot de verbaasde producent. “I’m comin’ into your office in a couple of minutes. You’re gonna give me a job, or you’re goin’ for a ride.” Vervolgens hing hij op en ging terug naar het bureel van de producent. De regisseur was zo onder de indruk toen hij hoorde wie hem had gebeld dat Teddy alsnog de job kreeg. Zo maakt hij zijn radio debuut als Joe the Mug in True Detective Mysteries (CBS, 16 mei 1929 - 8 mei 1930).

In die show demonstreerde Teddy onbedoeld zijn veelzijdigheid. Hij vertolkte de rol van een energieke jonge detective, de trots en vreugde van zijn vader, een oude Ierse politieman. De rol van de politieman werd oorspronkelijk gespeeld door een vijfenzeventigjarige met een sterk Iers accent. Echter, tijdens de show kreeg de bejaarde acteur een hartaanval en viel flauw. Teddy sprong meteen in om beide rollen te vervullen, het stemgeluid van de oude Ier zo deskundig imiterend dat luisteraars het verschil niet merkten. Het nieuws van deze prestatie verspreidde zich in radiokringen, en vanaf dat moment speelde Teddy zelden nog rechttoe rechtaan rollen. Producers en regisseurs hadden snel door dat Teddy makkelijk zo'n twintig dialecten aankon en hij kreeg het dan ook vrij druk.

Een van de beminnelijke eigenschappen van Bergman was zijn voorliefde voor kinderen. Zijn aangeboren vermogen om goed met kinderen om te gaan, vond een uitlaatklep in de job als directeur van een zomerkamp voor jongens. Dus zijn andere job vond hij op de Copake Country Club (1929-1930) als "sociale directeur, entertainment producer en acteur." "Daar leerde ik pas echt wat veelzijdigheid was," vertelde hij ooit. "De ene avond een standaard presentator, de andere avond een aankondiger van een symfonisch programma, dan weer een rol in een drama; misschien een lolbroek — alles wat je maar kon bedenken."

Bij terugkomst van het kamp, viel gezondheidsgoeroe Bernarr MacFadden Ted's opmerkelijke lichaamsbouw op en contracteerde hem prompt voor de uitzendingen van Physical Culture en True Romances Hour (CBS). 

Vanaf augustus 1930 trad Teddy Bergman, als George, op samen met Herbert Polesie in Henry and George, een CBS programma met korte "minute dramas", populaire grappenmakers, onderbroken door selecties van dansmuziek (zie foto hieronder links). In 1930 was hij ook te horen in Arabesque ("Love in the Desert").

The Chase and Sanborn Hour (Red, 13 dec. 1931 - 8 apr. 1934, min. 7 episodes) was de overkoepelende titel voor een serie Amerikaanse comedy- en variétéradioshows. Met zang en dans imiteerden ze duidelijk de opzet van de (ooit) populaire vaudeville acts. Ted zou nog in veel soortgelijke shows verschijnen.

In 1930 trad Reed (als Teddy Bergman, R) samen op met Herbert Polesie (L) in "Henry and George", een CBS programma met korte "minute dramas", populaire grappenmakers, onderbroken door selecties van dansmuziek.Het is een nieuw, zeer amusant halfuurtje "Henry and George" dat CBS deze voorjaarsweken elke dinsdagavond presenteert. Een nieuwe schrijver en een gereorganiseerde cast. (L naar R) Henry wordt nu gespeeld door John Brewster; Pete is in het echt niemand minder dan Billy Scholtz; Flo wordt gespeeld door Georgia Backus; en George door Teddy Bergman. (April 1931)
Boven links: In 1930 trad Reed (als Teddy Bergman, R) samen op met Herbert Polesie (L) in Henry and George, een CBS programma met korte "minute dramas", populaire grappenmakers, onderbroken door selecties van dansmuziek.
Boven rechts: Het is een nieuw, zeer amusant halfuurtje Henry and George dat CBS deze voorjaarsweken elke dinsdagavond presenteert. Een nieuwe schrijver en een gereorganiseerde cast. (L naar R) Henry wordt nu gespeeld door John Brewster; Pete is in het echt niemand minder dan Billy Scholtz; Flo wordt gespeeld door Georgia Backus; en George door Teddy Bergman. (April 1931)

De compilatie van de stomme film Chase Me Charlie (8 apr. 1918) werd in 1932 heruitgegeven met een nieuwe gesynchroniseerde orkestpartituur van Elias Breeskin. Het bevatte ook spraak van Teddy Bergman.

Actrice en zangeres Finette Walker (1909-2005), verscheen op het podium in de vroege jaren 30 en maakte deel uit van het chorus in the de originele Broadway productie van Anything Goes, uit 1934, met Ethel Merman. Finette Walker, sedert kort bij het  Washington D.C. Operagezelschap en optredend in de muziekrevue, "The New Yorkers" is nu te horen en te zien op een gesynchroniseerde Columbia televisie en radiouitzending respectievelijk op W2XAB and W2XE. Deze twintigjarige sopraan zingt zowel in het Frans, Spaans, Italiaans als het Engels. (1929).Ted ontmoette haar in de televisiestudio's van W2XAB (het latere WCBS-TV) in New York City. Best wel grappig want enkele dagen voor hij haar effectief zou ontmoeten toonde een vriend van hem haar foto:"Zie ja dat meisje? Is het geen stuk? Ik ga woensdag met haar uit!" (Met enige trots). Maar in tussentijd ontmoette Teddy haar "het was iets van die op het eerste zicht dingen, denk ik," om het met zijn eigen woorden te zeggen. Hij had geen benul dat dit het meisje was dat hij op de foto zo achteloos had bekeken, maar hij ontfutselde zijn vriend toch zijn woensdagse afspraakje. Na slechts zes weken, huwden ze op 5 april 1932, een week voor de opening van zijn nieuwe reeks Joe Palooka (CBS, 12 april - 16 aug. 1932).  Ze zouden drie zonen krijgen en één van hen volgde in de voetsporen van zijn ouders en werd acteur onder de naam Alan Reed, Jr.

Boven rechts: "Finette Walker, sedert kort bij het Washington D.C. Operagezelschap en optredend in de muziekrevue, "The New Yorkers" is nu te horen en te zien op een gesynchroniseerde Columbia televisie en radiouitzending respectievelijk op W2XAB and W2XE. Deze twintigjarige sopraan zingt zowel in het Frans, Spaans, Italiaans als het Engels" (1929). 

Zijn grootste kans kreeg Teddy met The Eddie Cantor Show in 1932. Cantor had het voorbije jaar op zijn orkestleider David Rubinoff ingepraat, maar die weigerde resoluut een sprekende rol te spelen in het radioprogramma. Niet van hun voornemen af te brengen huurden Cantor en schrijver Dave Freedman Teddy Bergman in om een violinist van Russische afkomst te spelen voorzien van een zwaar 'So-vj-et' accent rechtstreeks uit de steppe. Deze "Rubinoff" rol was één van de grote hits van het seizoen en zorgde ervoor dat de naam Teddy Bergman naambekendheid verwierf bij de studios. (7)

Op zoek naar zijn eigen terugkerend personage, creëerde hij in 1932 de stotterende "Blubber", slechts een van zijn vele komische rollen, waarmee hij in 1933 te horen was in de Musical Grocery Store met de Three X Sisters. Hij deed zijn best om Blubber te promoten, met shows als Blubber Bergman (WGN, Chicago) & The Blubber Bergman Revue (WNEW, New York). Blubber werd uitgezonden op WOR en WEAF, maar slaagde er niet in de aandacht van een van de grote ketens te trekken.

In april 1934 verscheen hij (samen met Fred Allen) in The Hour Of Smiles (NBC, 4 apr. - 18 apr. 1934, min. 3 episodes), alsook in The Fleischmann's Yeast Hour (Red, 28 juni 1934 - 20 aug. 1936, min. 3 episodes) met Fanny Brice als "Baby Snooks"...

In Circus Night in Silvertown (NBC, maart - aug. 1935), een gesimuleerde circusshow, verzorgde Teddy Bergman samen met Lew Hearn de komische routines.

"Bull," zoals hij bekend stond in de Columbia-studio's, speelde in zijn eerste acht jaar radio meer dan 800 verschillende personage-dialectrollen. Maar nooit kreeg hij meer de kans om behendig van dialect naar dialect te springen als in Harv and Esther (CBS, 12 sep. 1935 - 5 maart 1936) gesponsord door Harvester Cigars, waar Ted soms wel tot 12 verschillende personages op drie minuten tijd speelde!

Town Hall Tonight
(Red, 6 nov. 1935 - 5 apr. 1939, min. 22 episodes) werd later bekend als The Fred Allen Show.

: Op zoek naar zijn eigen terugkerend personage, creëerde hij in 1932 de stotterende "Blubber", slechts een van zijn vele komische rollen, waarmee hij in 1933 te horen was in de "Musical Grocery Store" met de Three X Sisters.Teddy Bergman en Francis Arms in de rol van Mr. en Mrs. Rubinoff op het "Chase & Sanborn Hour" ("Radio Stars", april 1934).Harvesters' Teddy Bergman (1936).
Boven links: Op zoek naar zijn eigen terugkerend personage, creëerde hij in 1932 de stotterende "Blubber", slechts een van zijn vele komische rollen, waarmee hij in 1933 te horen was in de Musical Grocery Store met de Three X Sisters.
Boven midden: Teddy Bergman en Francis Arms in de rol van Mr. en Mrs. Rubinoff op het Chase & Sanborn Hour (Radio Stars, april 1934).
Boven rechts: Harvesters' Teddy Bergman, voor Harv and Esther (CBS, 12 sep. 1935 - 5 maart 1936) gesponsord door Harvester Cigars.

Na acht jaar roem op de radio, ging Ted op weg naar een nieuwe ontwikkeling in zijn carrière. Hij ging zingen! Hij had drie jaar lang stiekem lessen gevolgd, in de overtuiging dat een lied een uitstekende manier was om een komische reeks af te sluiten. "Hoe klink jouw stem?" vroeg men aan Teddy. "Een beetje als een mix tussen een teckel en een whisky sour bariton," antwoordde hij. 

Teddy maakte ook drie "korte" musicals: Rambling 'Round Radio Row (Vitaphone-Warner, productie spoel #1632, als "Blubber" Bergman, 21 april 1934), Teddy Bergman's International Broadcast (Universal, 3 juni 1936) en Teddy Bergman's Bar-B-Q (Universal, 1 sep. 1937).

Alan Reed speelde "Daddy" in één van de vroegste verschijningen van Fanny Brice's Baby Snooks in The Ziegfeld Follies of the Air uitzendingen van 1936 (CBS, Feb 26. - June 6. 1936).

Hij debuteerde op Broadway met Double Dummy (John Golden Theatre, 11 nov. - 28 nov. 1936) negen jaar nadat hij was begonnen op de radio, daar te horen was geweest op beide grote netwerken, in connecties van-kust-tot-kust, waarbij hij honderden personages in 22 dialecten imiteerde. Hij had dan ook een uitgesproken flair voor komische rollen en werkte toen onder zijn eigen naam Teddy Bergman.

A House in the Country (Vanderbilt Theatre, 11 jan. - 31 jan. 1937),
The Shadow (Syndicated, Jul 10. 1938 - Nov 1. 1942, min. 30 episodes).

Teddy Bergman trad op als jurylid van de Home State Food Competition tijdens de Annual Women's Competition of Arts and Industries. Hij lijkt te genieten van de prijswinnende Devil's Food cake, terwijl Olive Murphy toekijkt. ("RadioStars", jan 1936) Irene Noblette gaat een weddingschap aan met Stooge Teddy Bergman dat ze hoger kan schoppen dan hij. Zulke scènes komen in alle komedieprogramma's voor, en vooral in de leuke "Tim en Irene" uitzending. ("Radio Guide", juli 1938)
Boven links: Teddy Bergman trad op als jurylid van de Home State Food Competition tijdens de Annual Women's Competition of Arts and Industries. Hij lijkt te genieten van de prijswinnende Devil's Food cake, terwijl Olive Murphy toekijkt. (RadioStars, jan 1936)
Boven rechts: Irene Noblette gaat een weddingschap aan met Stooge Teddy Bergman dat ze hoger kan schoppen dan hij. Zulke scènes komen in alle komedieprogramma's voor, en vooral in de leuke Tim en Irene uitzending. (Radio Guide, juli 1938)

In 1938 kreeg hij één van de meest glansrijke rollen voor een specialist in dialecten door vast lid te worden van Fred Allen's legendarische Mighty Allen Art Players. Daarin werden de grootste specialisten in dialecten ooit samen gebracht in één programma: de kleine Minerva Pious uit Bridgeport bracht elke nationaliteit bedenkbaar naar voor met een pittige, schelle stem. Teddy Bergman verving de meesterlijke Jack Smart voor zowat alles gaande van overactieve filmbazen tot ongeduldige binnenhuisarchitecten. Het was de baan met het hoogste profiel in zijn carrière dusver, en het betekende ook het begin van een samenwerking met Allen die bijna 10 jaar zou duren. (7)

Hij werd ook deels eigenaar van Camp Copake, het zomerkamp bij Craryville, New York, waar hij kort na het verlaten van school zijn eerste job had. Hij bracht er nu al zijn vakanties door (1938).

Toen regisseur een keer te veel "Grappige kerel, maar we hebben hier iemand ernstiger nodig" zeiden besloot Bergman om dit obstakel te omzeilen door een nieuwe identiteit voor zichzelf te bedenken. Hij noemde zich naar zijn zoon Alan Reed* Bergman en aldus kreeg "Alan Reed" het meer dramatische werk -- soaps, nachtelijke melodrama's -- terwijl Teddy Bergman verder deed met komische rollen. Deze identiteitssplitsing vroeg echter ook zijn tol en om de boekhouding te vereenvoudigen, nam de artiest in 1939 zijn pseudoniem als wettelijke naam.

One of the Finest (NBC-Blue, okt. 1939) was het oude verhaal van "agenten en bandieten" met als extra twist een universitaire opleiding in wetshandhaving. Alan Reed speelde samen met Carleton Young. In één aflevering in november speelde Reed 2 rollen. In de ene rol was hij een gangster, in de andere rol is de agent die erop uit is om de gangster te pakken. Dus Reed joeg zichzelf achterna helemaal tot in Eighth Street.

Teddy sloot zich in New York aan bij de Theatre Guild en was zo regelmatig op Broadway aan het werk. Zo verscheen hij op Broadway in het William Saroyan stuk, Love's Old Sweet Song (Plymouth Theatre, 2 mei - 8 juni 1940), waar de rol van hem vereiste om met een volledig geschoren hoofd op het podium te verschijnen.

The Texaco Star Theatre (CBS, 2 okt. 1940 - 20 apr. 1949, min. 113 afleveringen) wisselend variétéprogramma met Fred Allen, Milton Berle,... in de hoofdrol. The Fred Allen Show (NBC, 31 jan 1940 - 14 maart 1948, min. 36 episodes). The Lux Radio Theatre (CBS, Dec 30. 1940 - Mar 26. 1951, min. 28 episodes).

Doorheen de oorlog bleef hij lid van het Fred Allen's toneelgezelschap, en in 1941 gaf Allen hem de rol waarop hij zijn carrière had gewacht -- een rol die, zij het kort, een nationaal fenomeen werd. Allen had, reeds verschillende jaren, komische dichters laten aandraven in nieuwsbulletins. Reeds vroeg in deze nieuw decade, kreeg één van Reeds Fred Allen (L) met drie van de leden van Alley's goegemeente(L naar R) Minerva Pious, Alan Reed en Kenny Delmar.herkenbare stemmen regelmatig van deze opdrachten -- een stem waar de zelfgenoegzaamheid van afdroop, een stem van een waardige maar licht vooringenomen artist. Allen probeerde verschillende namen uit voor deze figuur alvorens te blijven hangen bij diegene waar het klikte. Doorheen de oorlogsjaren zou Alan Reed dan ook het meest bekend zijn als de bard van Allen's Alley (CBS,  6 dec.. - 25 juni 1942;  NBC, 7 okt. 1945 - 28 dec. 1947), Falstaff Openshaw -- een rol die hem, eindelijk tot sterrenstatus verhief. Toen Allen in 1944, door zijn gezondheid werd gedwongen tijdelijk op rust ging te gaan, boodt hij Reed de rechten aan tot het Openshaw karakter als geschenk voor zijn jaren dienst in het programma -- en aldus verscheen Falstaff ook kort in zijn eigen programma. Reed zou verder ook het karakter bezigen in een populaire reeks opnames voor kinderen, waardoor de versleten dichter nog meer een plaats kreeg in de populaire cultuur. (7)
Boven rechts: Fred Allen (L) met drie van de leden van Alley's goegemeente (L naar R) Minerva Pious, Alan Reed en Kenny Delmar.

"Falstaff Openshaw" had als dichter van dienst altijd een gepast gedicht voor het moment. Wereldoorlog II raasde door Europa en Openshaw kwam op de proppen met volgende onsterfelijke openingslijn voor een gedicht: "My little niece is saving grease to help to beat the Japs. To help to beat the Nazis she's collecting bacon scraps...." Dit ging verder en eindigde met: "When the Axis time at last has come, and the world's restored to peace. The day that Hitler's goose is cooked my little niece will save the grease." (6)

In de herfst van 1941 zag Alan af van enkele goed betalende radiorollen om een rol op te nemen in het toneelstuk Hope for a Harvest (Guild Theatre, 26 nov. - 27 dec. 1941), met Fredric March. Hij deed dit bewust omdat hij hoopte dat talenterjagers voor de film hem zouden opmerken voor iets wat hij meer dan wat dan ook wou - een Hollywood contract. Dat gebeurde ook, maar met het uitbreken van de oorlog weigerde Alan het contract uit vrees om met zijn familie naar de Westkust te moeten verhuizen. Tot overmaat van ramp was het stuk, ondanks de goede kritieken voor Alan zelf  (hij werd genomineerd voor beste vertolking in Hope for a Harvest, New York Critics Drama Circle), niet vrij succesvol. Het sloot enkele weken na de première.

Dan maar terug naar radio waar hij als Sol Levy (afbeelding hieronder links) te horen was in Abie's Irish Rose (NBC, 24 jan. 1942 - 2 sep. 1944).

The Pirate (Martin Beck Theatre, 25 nov. 1942 - 27 apr. 1943) had iets meer succes dan zijn vorige pogingen op Broadway maar zijn talent leek niet echt te passen in het theater.

Op een ogenblik deed Alan meer dan 35 shows per week, die hij terugbracht tot 15 eens hij karakterrollen in films kreeg aangeboden.

Reed kreeg reeds jaren aanbiedingen uit Hollywood. Regelmatig als klokwerk. Elke keer had Reed ze afgeslagen. "Ik wilde dolgraag een film maken," gaf hij toe, "maar elk aanbod was voor een langlopend contract. Ik had het te druk om meer dan één film tegelijk te maken." Toen kreeg hij zijn eigen radioshow en zijn dreunende stem trok veel luisteraars. De Hollywood-aanbiedingen stroomden nu wekelijks binnen. "Toen RKO met een deal voor één film kwam," zei hij, "greep ik snel die kans voor ze van gedachten konden veranderen."

In 1943 verhuisde Alan met zijn familie dan toch naar Beverly Hills. Zijn eerste film was Days of Glory (RKO-Radio Pictures, 8 juni 1944) waar hij te zien was tegenover Gregory Peck (afbeelding hieronder rechts).

Alan Reed als Sol Levy in "Abie's Irish Rose" (NBC, 24 jan. 1942 - 2 sep. 1944)Gregory Peck & Alan Reed in "Days of Glory" (1944).
Boven links: Alan Reed als Sol Levy in Abie's Irish Rose (NBC, 24 jan. 1942 - 2 sep. 1944).
Boven rechts: Gregory Peck & Alan Reed in Days of Glory (RKO-Radio Pictures, 8 juni 1944).

The Cavalcade Of America (NBC, 29 okt. 1945 - 13 okt. 1947, min. 5 episodes),
The Nebbs (Mutual, 9 sep. 1945 - 13 jan. 1946),
The Eternal Light (NBC, 17 maart 1946 - 18 juni 1950, min. 3 episodes).

Hij speelde Ezra Liam Kennedy in The Postman Always Rings Twice (MGM, 2 mei 1946). Naar verluid deed men een beroep op Alan Reed omwille van enkele zware scènes waarbij hij in de film een van ergste scheldtirades ooit naar het hoofd kreeg geslingerd, tijdens een woordenwisseling met de ster uit de film John Garfield.

In 1947 werd aan Reed gevraagd om de rol van Sergeant Velie op te nemen in radio's The Adventures of Ellery Queen (ABC sustained, 27 nov. 1947 - 27 mei 1948).

Fannie Brice speelde de rol van Baby Snooks op zo'n manier dat het voor vrienden (en het radiopubliek) soms onmogelijk was het onderscheid te maken tussen de Fannie Brice, de vrouw, en Baby Snooks, de fictieve figuur. Dit was zeker zo voor Hanley Stafford, die als Papa (een rol eerder opgenomen door Alan Reed in de Follies uitzendingen van 1936), steeds weer begon te repeteren van een charmante volwassen vrouw, maar uiteindelijk volledig afgeleid werd door een verwend kind, beide dezelfde persoon.

Het moment van de gedaanteverandering: Brice (midden) wordt Baby Snooks met hulp van (van L naar R) Papa Hanley Stafford, script meisje Ruth Hahn, Alan Reed (Mr. Weemish, Papa's baas) en Arlene Harris (Mama) (1947)
Boven: Het moment van de gedaanteverandering (zie afbeelding hierboven): Brice (midden) wordt Baby Snooks met hulp van (van L naar R) Papa Hanley Stafford, script meisje Ruth Hahn, Alan Reed (Mr. Weemish, Papa's baas) en Arlene Harris (Mama) (CBS, 1947).
"Life with Luigi", een radioprogramma van CBS. (L-R), J. Carrol Naish (als Luigi) en Alan Reed, Jr. (als Jimmy O'Connor), bespreken Luigi's financiële zaken. Rechts Alan Reed Sr. (als Pasquale). (19 oktober 1948)
Boven:  Life with Luigi, een radioprogramma van CBS. (L-R), J. Carrol Naish (als Luigi) en Alan Reed, Jr. (als Jimmy O'Connor), bespreken Luigi's financiële zaken. Rechts Alan Reed Sr. (als Pasquale). (19 oktober 1948)

In My Friend Irma (CBS, 13 juni 1947 - 5 jan 1954, min. 28 episodes) op radio was hij Mr. Clyde, Irma's baas. In radio's Life With Luigi (CBS, 21 sep 1948 - 13 juni 1954, min. 167 episodes) introduceerde Teddy met de rol "Pasquale", Luigi's vriend en sponsor, eigenaar van "Pasquale's Spaghetti Palace" in Chicago en vader van volslanke Rosa die hij constant aan de lieve, opgeruimde Luigi wou opdringen. Deze show voorzag wellicht de mooiste collectie van dialecten op radio: Zweeds,  Italiaans, Duits allen perfect naar voren gebracht (zie afbeelding hierboven rechts en hieronder links).

Suspense (CBS, 17 apr 1947 - 25 jan. 1959, min. 14 episodes),
The Life Of Riley (NBC, 7 juni 1947 - 18 mei 1951, min. 49 episodes),
Meet Me At Parky's (Mutual, 28 maart. - 27 juni 1948, min. 8 episodes),
Family Theatre (Mutual, 15 april 1948 - 16 maart 1955, min. 9 episodes).
 
Let George Do It
(Mutual-Don Lee, 28 juni 1948 - 13 sep 1954, min. 7 episodes),
The Railroad Hour (ABC, 8 nov 1948 - 21 nov 1949, min. 9 episodes),
The Phil Harris-Alice Faye Show (NBC, 2 jan 1949 - 16 april 1954, min. 11 episodes),
Wild Bill Hickok (Mutual, 30 sep 1951 - okt. 1954, min. 5 episodes).
Richard Diamond, Private Detective (CBS, 2 nov 1951 - 4 apr. 1952, min. 14 episodes).

Natuurlijk kon ook de film niet achterblijven zo was Alan Reed o.a. Tony de kapper in Emergency Wedding (Columbia, 15 nov. 1950), Kol. LaMartine in de komedie The Redhead and the Cowboy (Paramount, 15 maart 1951) en Walter Godfrey in Here Comes the Groom (Paramount, 20 sep. 1951). In de dramatische films was hij als Alan Reed onder meer te zien als Harry Patullo in Perfect Strangers (Warner Bros, 11 maart 1950).

In radio's "Life With Luigi" (CBS, 21 sep 1948 - 13 juni 1954) introduceerde Teddy met de rol "Pasquale", Luigi's vriend en sponsor, eigenaar van "Pasquale's Spaghetti Palace" in Chicago en vader van volslanke Rosa die hij constant aan de lieve, opgeruimde Luigi wou opdringen. Deze show voorzag wellicht de mooiste collectie van dialecten op radio: Zweeds,  Italiaans, Duits allen perfect naar voren gebracht.Als Teddy Bergman speelde hij "Kol. LaMartine" in de komedie "The Redhead and the Cowboy" (Paramount, 15 maart 1951) tegenover Rhonda Fleming.
Boven links: In radio's Life With Luigi (CBS, 21 sep 1948 - 13 juni 1954) introduceerde Teddy met de rol "Pasquale".
Boven rechts: Als Teddy Bergman speelde hij "Kol. LaMartine" in de komedie The Redhead and the Cowboy (Paramount, 15 maart 1951) tegenover Rhonda Fleming.

Misschien wel één van zijn meest gedenkwaardige rollen was die van de beroemde Mexicaan Pancho Villa in Viva Zapata (20th Century Fox, 7 feb. 1952) een film waarin Marlon Brando de hoofdrol speelde.

Zijn verbazingwekkende kunde en nogal ongewone, eerder korrelige stem maakten van hem één van de drukst bezette acteurs zowel op radio televisie en film. In het uiterst populaire Duffy's Tavern op radio en televisie speelde hij mee, op de radio (Blue, 23 maart 1943 - 21 dec. 1951, min. 29 episodes) als Clancy de agent en in de TV versie (Syndicated, 23 feb. 1954 - , min. 38 episodes) als de niet bijster snuggere Finnegan.

Hij deed ook de stem van "Boris" in Disney's
Lady and the Tramp (Buena Vista, 16 juni 1955).

In 1955 richtte hij Alan Reed Enterprises op, een firma gespecialiseerd in de verkoop van relatiegeschenken, adverteerspecialiteiten en geschenkengroothandel. Kewtee Bear
(1955 of 1956) werd mee opgericht door Alan Reed, Bert Stout en Truman Quigley, die samen een marketing plan voor hun wollige vriend. Kewtee dolls werd gefabriceerd door de beroemde Knickerbocker speelgoedfabrikant. Alan nam op het Columbia label een plaat op met een vertelling met deze beer in de hoofdrol.

Yours Truly, Johnny Dollar (CBS, 4 juni 1956 - 20 dec. 1959, min. 16 episodes),
Heartbeat Theatre (Salvation Army Syndication, 1 dec. 1957 - 18 dec 1966, min. 19 episodes).


Met betrokkenheid in radio en film hoe kon televisie achterblijven? Alfred Hitchcock Presents  (CBS, 11 nov. 1956),  Richard Diamond, Private Detective (NBC, 5 okt. 1959), ...
Alan Reed en Frankie Laine in "He Laughed Last" (1956).Alan Reed speelt de zangers' manager Kol. Mapleson in de episode of "Death Valley Days" S8E33, "Emma Is Coming" (May 24. 1960).
Boven links: Alan Reed en Frankie Laine in He Laughed Last (Columbia, 12 aug. 1956).
Boven rechts: Alan Reed speelt de zangers' manager Kol. Mapleson in de TV-episode of Death Valley Days S8E33, "Emma Is Coming" (Syndicated, 24 mei 1960).
Maar Alan Reed zal met veel plezier worden herinnerd als de luidsprekende, pompeuze, brullende "Fred" uit The Flintstones op radio en TV (ABC, 30 sep. 1960 - 1 apr. 1966, 166 episodes). "Fred Flintstone" was naar verluid gebaseerd op Jackie Gleason's character "Ralph Kramden" in de nu klassieke reeks The Honeymooners. Fred leefde met zijn vrouw Wilma (Jean VanderPyl) in de prehistorische stad Bedrock met hun babydochter Pebbles. Hun buren waren Barney Rubble (gespeeld door de alomtegenwoordige Mel Blanc die ook de stem deed van Dino, Fred's huisdier dinosaurus) en dienst vrouw Betty (Bea Benaderet) met hun geadopteerde zoon "Bamm-Bamm". Aanvankelijk werd deze Hanna-Barbera creatie The Flagstones genaamd maar dit werd veranderd om verwarring te vermijden met de toen populaire strip Hi and Lois (the Flagstons).
Alan Reed als Fred Flintstone, Jean Vander Pyl als Wilma Flintstone, Bea Benaderet als Betty Rubble en Mel Blanc als Barney Rubble.
Boven: Alan Reed als Fred Flintstone, Jean Vander Pyl als Wilma Flintstone, Bea Benaderet als Betty Rubble en Mel Blanc als Barney Rubble.
Toen we aan de 12de show begonnen, ontwikkelde, Alan cataract aan beide ogen. Hij nauwelijks nog iets zien. We voorzagen een script met groter lettertype tot, gelukkig zijn zicht terug verbeterde.”
Alan die de rol voor het eerst speelde in 1960, was perfect als "Fred Flintstone" en genoot van zijn rol. Er werden vele spin-offs van het originele gemaakt waarbij ook Reed was betrokken. Hij werkte veel voor de Hanna-Barbera Studios.

Misschien wel de vreemdste naam voor een figuur die hij gestalte gaf kreeg Alan in Audrey Hepburn's
Breakfast at Tiffany's (Paramount, 6 okt 1961) waar "Sally Tomato" speelt. Al moet gezegd worden dat "Puddles Podell" in Marjorie Morningstar (Warner Bros, 24 apr. 1958), de Natalie Wood film, toch dicht in de buurt van die kwalificatie komt.

De Reeds wonen in een modern huis in ranchstijl in Beverly Hills boven de Sunset Strip. Reeds's speciale interesses zijn lezen, golfen en quadrille dansen.
(Okt. 1963)

Alan Reed maakte zijn opwachting in zowat elke populaire televisiereeks:  The Lucy Show (CBS, 25.maart 1963), The Beverly Hillbillies (CBS, 11 nov. 1964 - 7 feb. 1968, min. 2 episodes), Dr. Kildare (NBC, 7 feb. 1966), Batman (ABC, 1 feb. 1967)
, Green Acres (CBS, 6 sep 1967 - 10 apr. 1968), Petticoat Junction (CBS, 2 maart 1968), en alles daartussen.
Misschien wel de vreemdste naam voor een figuur die hij gestalte gaf kreeg Alan in Audrey Hepburn's "Breakfast at Tiffany's" (1961).
Boven: Als "Sally Tomato" in Audrey Hepburn's Breakfast at Tiffany's (Paramount, 6 okt 1961).
In een scene uit de "Batman" episode "Penguin Sets a Trend" (1967) zien we Majoor Beasley gespeeld door Bob Hastings (R), hij zou later de stem vertolken van Gordon in "Batman: The Animated Series" en Generaal MacGruder gespeeld door Alan Reed (L).Een van zijn laatste verschijningen op het scherm was in een aflevering van "Petticoat Junction" genaamd "Bad Day at Shady Rest" in de rol van Bandit Lawson (1968).
Boven links: In een scene uit de Batman episode "Penguin Sets a Trend" (ABC, 1 feb. 1967) zien we Majoor Beasley gespeeld door Bob Hastings (R), hij zou later de stem vertolken van Gordon in Batman: The Animated Series en Generaal MacGruder gespeeld door Alan Reed (L)
Boven rechts: Een van zijn laatste verschijningen op het scherm was in een aflevering van Petticoat Junction genaamd "Bad Day at Shady Rest" in de rol van Bandit Lawson (CBS, 2 maart 1968).
Radio toneelschrijver en regisseur Norman Corwin gaf in 1969 Reed de rol van Kerstman in de KCET televisie lezing zijn stuk uit 1938 genaamd The Plot to Overthrow Christmas.

Hij verscheen als zichzelf in Johnny Carson's Tonight Show (NBC, 4 nov. 1971).

The Hollywood Radio Theatre (Mutual, 9 okt 1973 - 12 okt 1973, 4 episodes),
The CBS Radio Mystery Theatre (CBS, 7 okt. 1974 - 15 sep 1975, 2 episodes),
Hij werd op radio nog geïnterviewd door Chuck Schaden voor Those Were The Days
(17 feb 1975).

De laatste keer dat hij echt op het grote doek te zien was, was in de komedie The Seniors
(Cinema Shares International, 30 juni 1978) als Professor Heigner.


Reeds 10 jaar voor zijn dood kreeg Reed, een kettingroker, de diagnose van blaaskanker die chirurgisch werd behandeld. Alhoewel deze operatie succesvol was ontwikkelde hij later emfyseem en overleed in het St. Vincent Medical Center dichtbij zijn huis in West Los Angeles op 14 juni 1977 aan een multisysteemziekte met hartfalen twee maanden voor zijn 70ste verjaardag. Zijn lichaam werd aan de wetenschap gedoneerd (Loma Linda Medical Center).

Alan Reed stierf voordat hij zijn autobiografie Yabba Dabba Doo!: The Alan Reed Story kon afmaken. Zijn zoon Alan Reed Jr. voltooide het werk met co-auteur Ben Ohmart in april 2015.
Een foto van een oudere Reed met baard zittend op een sofa. Veel slanker dan op voorgaande foto's wat doet vermoeden dat deze foto laat in Reed's leven is genomen. © Alan Reed Collection [digital resource], Pepperdine University Special Collections and University Archives (Used by permission)
Boven:
Een foto van een oudere Reed met baard zittend op een sofa. Veel slanker dan op voorgaande foto's wat doet vermoeden dat deze foto laat in Reed's leven is genomen. © Alan Reed Collection [digital resource], Pepperdine University Special Collections and University Archives (Used by permission).
De figuren die hij gestalte gaf klonken misschien wel anders, maar ze hadden allen één ding gemeen: ze geleken op Abraham Greenberg, Reed’s grootvader. Onder de breed uitgesmeerde komedie en overdreven accenten, besefte Reed dat aan de oorspong van het verhaal van iedere immigrant een diep gewortelde onzekerheid, een angst leefde, een zekere verwarring over hoe men de waarden uit de oude wereld in de nieuwe kon bewaren. Als kind zag Reed hoe deze emoties zijn grootvader overmeesterden, en hij had een afkeer van de oude man en zijn levenswijze. Als volwassene echter, kon hij van het gekmakende tot het sublieme optillen, door de éne Abraham Greenberg na de andere gestalte te geven en hierdoor zijn creaties warmte en humor inblazend. (9)
 
Notities:

* Alan Reed Bergman's tweede naam kwam van zijn grootvader langs moeders zijde. Finette's vader heette Myron Reed Walker.

Alle vermelde data voor films zijn voor de eerste release in de VS.
Alle vermelde data voor TV programma's zijn die van eerste uitzending.
Alle vermelde data voor (radio)toneelstukken zijn voor de periode waarin de acteur erbij betrokken was.

De feiten in het rood moeten nog bevestigd worden.

Klik op Uncle Sam als je denkt ons te kunnen helpen...!  Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!

Andere referenties
(1) Wikipedia
(2)
IMDb
(3) IBDB Alan Reed - IBDB Teddy Bergman
(4) RUSC
(5) Alan Reed Jr. Remembers the Flintstones at 55

(6) Post by Betsy W. 2006
(7) Talent enough for two at When Radio Was
(8) Alan Reed The Face behind the voice... The Scott Rollins Film and TV Trivia
     Blog
(9) Fred Flintstone: A Stone Age Star With A Jewish Voice
(10) Radiogoldindex

(11) Playbill.com Alan Reed - Playbill.com Teddy Bergman

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Old Time Radio Downloads

(2) The Plot to Overthrow Christmas

(3) Fred and Barney bowling clip
(4) The Beverly Hillbillies clip
(5) Strictly For Laffs Alan Reed & Moe Howard (Three Stooges)
(6) Lady and the Tramp clip with Alan Reed voicing Boris, the 'Russian' grey dog
(7) The Flintstones - Voice Actors Interviews (1965) Alan Reed, Jean Vander Pyl and Gerry Johnson were interviewed for radio in 1965 by Hollywood commentator Dick Strout to promote the sixth and final season of Hanna-Barbera's TV series. For unknown reason, Mel Blanc was not interviewed.

 

Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Sergeant Velie in één van de Ellery Queen radioseries.
Vele van de profielen op deze site zijn samengesteld na zeer nauwgezet onderzoek van diverse bronnen. "Please quote and cite ethically!"


Pagina aangemaakt 18 november 2017  
Laatste update 2 mei 2024
  

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.