Klik op de foto om terug te gaan...

Carleton G. Young (26 mei 1907 - 11 juli 1971)

Nummer Sociale zekerheid 119-01-4558
Echtgenote:
(1) Onbekend (? - ?, gescheiden)
(2) Barbara Leonard Davis (31 dec 1935 -
      11 jul 1971, zijn dood)
  
   Kinderen:
      (1) Tony, aka Carleton L.
(28 jun 1937 - 26 feb 2002)
      (2) Stephen (abt. 1941)
      (3) Penny aka Penelope
(25 nov 1942)
                       
(Mrs. Alfred Gossner)

Wat verwarring rond zijn geboorteplaats Fulton, Manhattan worden vernoemd als mogelijkheden maar Carleton Garrettson Young werd in Westfield, N.Y. geboren als zoon van William Young en Floss Carri.

 

Hij had aanvankelijk niet de intentie om acteur te worden maar wanneer de directeur van zijn high school - die ook een politicus was met een voorliefde voor het toneel - hem zag optreden in een laatste jaars theaterstuk, beval hij hem het acteren aan.

Hij kreeg zijn eerste opleiding als acteur in Pittsburg. Hij studeerde aan het Carnegie Institute of Technology, waar hij werd omschreven als "één van de meest belovende, jonge theateracteurs" .

He speelde verschillende hoofdrol een zgn. stock producties in Buffalo, Atlanta, en New York, en had ook enkele hoofdrollen op Broadway alvorens naar de Westkust te trekken.

Hij maakte zijn radiodebuut in één van de Rin Tin Tin (1930)  en werd daarna één van radio's meest succesvol en werkzame acteurs met naar verluid zo'n 8000 tot 10000 radio-optredens op zijn actief.
Zo genoot hij hoofdrollen in
Carol Kennedy's Romance (als Dr.Craig), Stella Dallas (als Dick Grosvenor), Society Girl (1938-40), The O'Neills, The Story of Mary Marlin, Second Husband (als Bill Cumming), Hilltop House (als Dr. Robbie), Life Begins (als Winfield Craig), Portia Faces Life en Our Gal Sunday. Alsook in Front Page Farrell (als David Farell), The Count of Monte Cristo, Ellery Queen, Trouble House (1936-37, als Bill Mears) en Hollywood Mystery Time.


Marion als Nikki tegenover Carleton Young (Ellery Queen) op een foto van episode 92 "The Midnight Visitor" (1942) Frances Gifford, Carleton G. Young en Thurston Hall in 1945 in de film "Thrill Of A Romance." 

Boven links: Marion  Shockley als Nikki tegenover Carleton Young (Ellery Queen) op een foto van episode 92 "The Midnight Visitor" (1942)
Boven rechts: Frances Gifford, Carleton G. Young en Thurston Hall in 1945 in de film
Thrill Of A Romance.  

 

In Front Page Farrell, Carleton Young , was hij pas de tweede acteur, na Richard Widmark die gestalte gaf (1942-54) aan David Farrell. Hij nam rol van Ellery Queen over van Hugh Marlowe voor het seizoen 1942-43 om volgens een artikel in Variety de serie rond augustus 1943 te verlaten om een contract op te nemen bij 20th Fox.
Van 1943 tot 1952 speelde hij Edmond Dantes in de radio serie The Count of Monte Cristo.
Hij speelde ook de (hoofd)rol van Producer-Director Ted Lawton in ongeveer 39 episodes van Hollywood Mystery Time (1945). 

 

Carleton trad ook op in de films Bud Abbott and Lou Costello in Hollywood (1945, Kissing Bandit (1948) tegenover Frank Sinatra, His Kind of Woman (1951), Hard, Fast and Beautiful (1951) en Close-Up (1951)


"Queen of the Burlesque" (1946) Carleton G. Young met Evelyn Ankers.Claire Trevor en Carleton Young in RKO's "Close-Up" (1951).
Boven links: Queen of the Burlesque (1946) Carleton G. Young met Evelyn Ankers.
Boven rechts: Claire Trevor en Carleton Young in RKO's
Close-Up (1951).

"Hard Fast and Beautiful" (1951), Ida Lupino met Carleton Young en Claire Trevor.Carleton in "His Kind of Woman" (1951).
Boven links: Hard Fast and Beautiful (1951), Ida Lupino
met Carleton Young en Claire Trevor.
Boven rechts: Carleton in
His Kind of Woman (1951).


Hij portretteerde Philip Gault (The Whisperer) op NBC Radio's The Whisperer
(1951)
Hierin verliest advocaat Philip Galt, na een ongeval tijdens het spelen van college football, zijn stem waarop hij enkel nog kan spreken met een hees gefluister. Galt infiltreert "the syndicate" in zijn eigen Central City om de georganiseerde misdaad van binnenuit te bestrijden; voor de onderwereld staat hij bekend als de Whisperer. Later, wanneer zijn stem door operatieve ingreep terug is hersteld blijft hij een dubbelleven als de Whisperer leiden, om instructies van de maffiabazen, die onwetend over zijn dubbelrol, door te spelen aan hun handlangers in Central City, en waarvoor Galt telkens een val opzet...  

Gezegend met zowel een knap uiterlijk alsook de 'air' van een gentlemen, die met de jaren alleen maar toenam, maakte Carleton een vlotte overgang naar tv. Beginnend met The Unexpected (1952) en de vroegste televisie adaptatie van Superman zette hij zijn eerste stappen in het nieuwe medium.

In maart 1955 traden Barbara Britton,  Jan Merlin en Carleton samen op in het drie karakter drama genaamd The Woman with Red Hair, in het Circle Theater in Hollywood. Carleton’s tienerzoon, Tony, woonde net voor de opening de repetities bij, en het was dan al goed te zien dat hij de voetsporen van zijn vader zou treden, en zou dit ook doen onder de naam “Tony Young” in film en televisie.

In 1959, in een aflevering van het tweede seizoen van ABC's Leave It to Beaver, speelde Young John Bates, de vader van de series Gilbert Bates (Stephen Talbot). In datzelfde jaar, werd hij ook gevraagd om samen met Mary Castle, in de afleveringen "The Big Gamblers" en "The Confidence Gang" van Rex Allen's gesyndiceerde western reeks, Frontier Doctor op te draven. (2)

Carleton G. Young als George McKean in "The Life and Legend of Wyatt Earp" Season 5 Ep 19 - "A Murderer's Return" (1960).We zagen hem op tv ook in The Loretta Young Show, Annie Oakley, Sheriff of Cochise, How to Marry a Millionaire, Perry Mason, M Squad, The Rebel, en Bourbon Street Beat. In 1960, gaf hij gestalte aan George McKean in "A Murderer's Return" een episode uit de ABC western serie, The Life and Legend of Wyatt Earp, met Hugh O'Brian. (Afbeelding links) (2)

Young werd in 1961 gearresteerd onder verdenking van rijden onder invloed na een ongeval waarbij zijn vrouw Barbara en een andere vrouw werden gewond. Dit viel samen met Young's laatste televisie rollen in ABC/Warner Brothers drama serie, The Roaring 20s en op NBC's Tales of Wells Fargo. In datzelfde jaar zou ook zijn zoon, Tony Young, een rol krijgen in de bescheiden CBS western serie, Gunslinger. (2)

Carleton G. Young stierf aan emfyseem/kanker te
Santa Monica, Californië op 11 juli 1971 en werd begraven in het kerkhof van Inglewood Park, in Inglewood, Californië. Net als zijn zoon stierf hij op 64 jarige leeftijd.

Carleton kreeg een Ster op de Hollywood Walk of Fame aan de noordzijde van de 6700 block van Hollywood Boulevard
Hij kreeg een Ster op de Hollywood Walk of Fame aan de noordzijde van de 6700 block van Hollywood Boulevard.
Hij wordt vaak verward met acteur Carleton Scott Young (geen familie) die ook in film en televisie werkte.

Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!

Referenties
(1) Hal Erickson, All Movie Guide
(2) Wikipedia

(3) IMDb
(4)
The Great Radio Soap Operas, Jim Cox

Bijkomende video & audio bronnen
(1) The Whisperer: Hippity Hoppy episode 7-22-51
(2) The Life and Legend of Wyatt Earp Season 5 Ep 19 - A Murderer's Return


Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van website Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Ellery Queen  in een Ellery Queen radio serie.


Pagina aangemaakt 9 apr 2016
Laatste update 21 feb 201
9

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXIX   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.