Klik op de foto om terug te gaan...

Carleton G. Young (26 mei 1907 - 11 juli 1971)
Lengte: 1m82
Gewicht: 72,5 kg
Haar: golvend donker bruin
Ogen: blauw
Echtgenote:
(1) Ann Chase aka Sarah Chase Franklin, actrice
     (7 feb 1931 - 1 apr 1935, gescheiden)
(2) Barbara Leonard Davis
      (31 dec 1935 - 11 jul 1971, zijn dood)
  
   Kinderen:
      (1) Tony, aka Carleton Leonard

            (28 jun 1937 - 26 feb 2002)

      (2) Stephen (abt. 1941)
      (3) Penny aka Penelope Simpson
          
(25 nov 1942 - )
           Mrs. Alfred Elmer Gossner
 Een piepjonge Carleton Young poseert voor de plaatselijke fotograaf William Sherman.
Boven rechts: Een piepjonge Carleton Young poseert voor de plaatselijke fotograaf William Sherman.

Carleton Garrettson Young werd in Westfield, New York geboren als enige zoon van William T. Young en Carrie S. Young (Floss Carri) op 26 mei 1907. William was jarenlang een tuigmaker wiens winkel zich aan de oostkant van Market Street bevond.*

 

Het was zijn rol in de Westfield High School Senior Class Play van 1926 die zijn toneelcarrière lanceerde. Hij speelde de rol van William Sylvanus Baxter in Seventeen van Boot Tarkington. Het stuk werd donderdag- en vrijdagavond 25 en 26 maart opgevoerd voor een vol huis in het Grand Theatre. 1926. Leonard Tripp speelde de rol op donderdag en Carleton op vrijdag. Beide mannen speelden de rol buitengewoon goed. Hij had aanvankelijk niet de intentie om acteur te worden maar wanneer de directeur van zijn high school - die ook een politicus was met een voorliefde voor het toneel - hem zag optreden in een laatstejaars theaterstuk, beval hij hem het acteren aan.

Hij studeerde aan het Carnegie Institute of Technology, waar hij werd omschreven als "één van de meest belovende, jonge theateracteurs". Hij leidde een schooldansband om zijn weg door Carnegie Tech te effenen. Samen met andere studenten (Irene Tedrow, Margaret Werts en Ruth Aston) van de toneelschool van het Carnegie Institute trad hij op in wekelijkse toneelstukken van de campus. Dat was het geval in mei 1928 toen ze Wedding Bells van Salisburg Field brachten in het Gayety theater in Pittsburgh. Marjorie Bartholomew was de producer.

 

Hij kreeg zijn eerste opleiding als acteur in Pittsburg (George Sharp Stock co.). Op 1 april 1929 begonnen de George Sharp spelers hun derde zomerseizoen met This Thing Called Love in het Pitt Theater. Carleton was een nieuwe toevoeging aan het gezelschap.

Op 10 april 1929 zongen drie leden van het gezelschap op de radio (WJAS om 11 uur 's avonds). Dit was het begin van een serie "na-het-theater" programma's. Mabel Kroman in de rol van ceremoniemeester introduceerde de artiesten, allen leden van de cast van The Big Pond. Carleton Young begon het programma met het zingen van She's Funny That Way.
Andere stukken die het gezelschap op de planken bracht waren Pigs (The Pitt, 3 juni 1929), Avery Hopwood's Fair and Warmer (10 juni 1929), Is Zat So (The Pitt, 17 juni 1929), The Woman in Bronze (The Pitt, 24 juni 1929), en Mrs. Wiggs of the Cabbage Patch (The Pitt, 1 juli 1929).

Zo speelde hij twee jaar lang verschillende hoofdrollen in zgn. stock producties in Buffalo (Charles L. Wagner Players, in  Kindling, 7 okt. 1928), Atlanta, en New York, alvorens naar de Westkust te trekken.

 

In de Music Box, Hollywood opende A Bill of Divorcement van het Los Angeles Civic Repertory Theater op 17 februari 1930 (voor 3 weken) met een cast onder leiding van Ian MacLaren en de vaste leden van de groep, met als nieuwkomers Carleton Young (die Basset de meid speelde!) en Clarice Wynn. Ander stukken die door het gezelschap (met Carleton Young) werden opgevoerd waren Le Malade Imaginaire (Music Box, 21 april - 10 mei 1930), Goin' Home (Music Box, 12 mei 1930 - ), The Infinite Shoeblack (Music Box, 24 nov 1930, met Sally Franklin) en Peter Pan (Music Box, 15 dec 1930 - 7 jan 1931).

 

Ann Chase (aka Sarah Chase Franklin) en Carleton G. Young trouwden in Los Angeles op 7 februari 1931. De heer en mevrouw Young hadden eerder samen op het toneel gestaan, en daarvoor studeerden ze samen drama aan het Carnegie Institute of Technology in Pittsburgh, Pennsylvania. Beiden speelden in toneelgezelschappen en waren ook lid van het Civic Repertory Company in Los Angeles. Ze kwamen naar San Francisco als the Hollywood Repertory Players met de productie van Peter Pan (1931), waarin Ann de regisseur was en Carleton een belangrijke rol had (die van Nana, de hond). Een contract met NBC hield hen in San Francisco. De Youngs deelden dezelfde passie voor uiteenlopende zaken zoals Shakespeare, golf en muzikale composities.

 

Zijn podiumervaring omvatte verder een seizoen met Pauline Frederick in Elizabeth the Queen (San Francisco rond juni 1931, waarin Anna Chase ook een rol had).

 
Op televisie moet de radio liefdesscène er uitzien zoals in het echt. Kusjes moeten daar gebracht worden waar ze horen, in plaats van op de rug van de hand die voor de microfoon gehouden wordt - dus Ann Chase en Carleton Young van de NBC National Players in San Francisco, zijn een beetje aan het repeteren. Ann was een van de voorloper bij de derde jaarlijkse zoektocht naar de mooiste radioartiest van Amerika, die werd uitgevoerd door de Radio-Electrical World's Fair in New York. Zij en Betty Kelly, ook een aspirant voor de schoonheidskroon van de microfoon, vertegenwoordigen station KGO San Francisco en Oakland, het belangrijkste station van het Pacific-netwerk van de National Broadcasting Company. (Readers Digest, Oct 1931)"Huwelijk a la microfoon! Ann Chase en Carleton Young - een gelukkige NBC meneer en mevrouw" (nov 1931).
Boven links: Op televisie moet de radio liefdesscène er uitzien zoals in het echt. Kusjes moeten daar gebracht worden waar ze horen, in plaats van op de rug van de hand die voor de microfoon gehouden wordt - dus Ann Chase en Carleton Young van de NBC National Players in San Francisco, zijn een beetje aan het repeteren. Ann was een van de voorloper bij de derde jaarlijkse zoektocht naar de mooiste radioartiest van Amerika, die werd uitgevoerd door de Radio-Electrical World's Fair in New York. Zij en Betty Kelly, ook een aspirant voor de schoonheidskroon van de microfoon, vertegenwoordigen station KGO San Francisco en Oakland, het belangrijkste station van het Pacific-netwerk van de National Broadcasting Company. (Readers Digest, Oct 1931)
Boven rechts: "Huwelijk a la microfoon! Ann Chase en Carleton Young - een gelukkige NBC meneer en mevrouw" (nov 1931).

Hij maakte naar verluid zijn radiodebuut in één van de Rin Tin Tin (NBC Blue, 1930-31) episodes. In The NBC Drama Hour brachten de NBC Players met Carleton op woensdagavond hoorspelen van een half uur lang met titels als Yang-Tse (29 jul. 1931), Tim Kelly's Doctor (9 sep. 1931, als dr. Stanton), Youth for a Crew (30 sep. 1931), The Shadow of Allah (1 okt. 1931), ...

Hij was te horen als Michael Lorn in de detective reeks The Game Called Murder (NBC, jul-aug 1931).

In november 1931 werd gemeld dat Carleton Young, een acteur van het NBC Pacific Coast-netwerk, uitgeleend was aan een theater in San Francisco voor enkele voorstellingen. Hij nam een rol op zich in Precedent (Music Box Theatre, L.A., 21 sep. - 3 okt. 1931)


Een kort bericht in een krant (19 januari 1932) vermeldde het feit dat Carleton NBC verliet voor New York, zijn vrouw Ann Chase bleef "voorlopig" in San Francisco. Zij was te horen in Pigskin Romances op KPO San Francisco (sep. 1932) en het jaar daarop kreeg ze de eer om als eerste vrouwelijke omroepster gekozen te worden voor de Pacific Division van de NBC (Er waren 18 mannelijke omroepsters en één vrouw). Ze werd gekozen om Chiffon Jazz aan te kondigen, NBC gaf als toelichting: "Een vrouwelijke omroepster past beter bij dat type programma".  Ze bleef werken (acteren en schrijven) als Ann Chase en later onder de naam Sally Franklin. ***

 

Hier komt bij de bronnen de verwarring met die naamgenoot Carleton (S.) Young op de proppen, de meeste van de toneelstukken uit die periode worden aan deze acteur toegeschreven **. Terwijl onze Carleton G. Young in verschillende korte bios wordt vermeldt met 5 Broadway producties (tot 1938) op zijn actief waaronder The Man Who Reclaimed His Head met Claude Rains en Jean Arthur (Broadhurst Theatre, 12 sep. 1932 - 1 okt. 1932) en Yesterday's Orchids (Fullton Theatre, 5 okt. 1934 - 31 okt.1934).
We geloven dat twee flops Page Pygmalion (Bijou Theatre, 3 aug. - 31 aug. 1932, 13) en Late Wisdom (Mansfield Theatre, 23 apr. -, 24 apr. 1934, 2) ook kunnen worden toegeschreven aan Carleton G. Young. Blijft er nog één onbekende Broadway-act over... **

Off Broadway voerde het Greenwich Playhouse, Greenwich, CT Leslie Howard's verrukkelijke komedie Murray Hill (16 oktober 1933) op. In de rolverdeling zien we Carleton Young, Martha Hodge, Edna May Burroughs en Maurice Holland.

 

Carleton trad ook op met de New York Players. Het toneelstuk No More Ladies, een komedie van A.E. Thomas werd eind augustus 1934 gedurende een week opgevoerd in Ivoryton, Connecticut. Carleton Young trad op met Mary Miner, Georgia Harvey, Edith Gresham, Betty Jencks, Kay Linaker en William Balfour. 

 

Carleton's scheiding van zijn eerste vrouw werd uitgesproken in Chicago op 1 april 1935 om op 31 december van datzelfde de jaar in New York opnieuw in het huwelijksbootje te stappen met Barbara Leonard Davis, dochter van Leonard Henry Davis en Josephine Simpson Davis.

Dat jaar kreeg hij ook zijn eerste radiorol aan deze zijde van de V.S. in Kellogg's College Prom. "It mixed Big Band music and college sports in a big 'ol cereal bowl."

 
In principe was "Heinz Magazine of the Air" bij de radio bekend als een "woman appeal" show, het bracht "Trouble House" (1936-37). Hier zie je Carleton Young (Bill Mears) en de schrijfster Elaine Sterne Carrington.In "Trouble House" speelde Dorothy Lowell (L) Nancy, verliefd op Bill Mears die op haar beurt wordt aangetrokken door Sally, gespeeld door Gretchen Davidson (R).
Tete a tete: Carleton Young en Dorothy Lowell krijgen het met elkaar aan de stok bij een verkoelend drankje. Carleton speelt de jongen uit de stad die Dorothy het hof maakt in "Our Gal Sunday" (1937)Karl Swenson (als Lord Henry) kwam langs; Voor Dorothy Lowell was Sunday's romance met huisjongen Carleton Young (Bill Jenkins) voorbij ("Our Gal Sunday", 1937).
Top links: In principe was Heinz Magazine of the Air bij de radio bekend als een "woman appeal" show, het bracht Trouble House (1936-37). Je ziet Carleton Young (Bill Mears) en schrijfster Elaine Sterne Carrington.
Top rechts: In Trouble House speelde Dorothy Lowell (L) Nancy, verliefd op Bill Mears die op haar beurt wordt aangetrokken door Sally, gespeeld door Gretchen Davidson (R).
Boven links: Tete a tete: Carleton Young en Dorothy Lowell krijgen het met elkaar aan de stok bij een verkoelend drankje. Carleton speelt de jongen uit de stad die Dorothy het hof maakt in Our Gal Sunday (1937).
Boven rechts: Karl Swenson (als Lord Henry) kwam langs; Voor Dorothy Lowell was de zondagse romance met de locale jongen Carleton Young (Bill Jenkins) voorbij. (Our Gal Sunday, 1937)
Voor de microfoon was rolomkering in de liefde een eerlijk spel voor Dorothy Lowell en Carleton G. Young. In de dramaserie Trouble House, te zien in Heinz Magazine of the Air (1936-37) op CBS elke maandag, woensdag en vrijdag speelde Dorothy "Nancy", die hals over kop verliefd was op "Bill Mears," boer en rechtenstudent gespeeld door Carleton. Maar "Bill" ging niet op haar gevoelens in. Dorothy kon reeds enkele minuten later wraak neen toen ze de gang overstak naar een andere studio waar hetzelfde team verscheen in Our Gal Sunday (-1937-1939-). In dit programma werd de situatie omgekeerd, en Dorothy kreeg de kans om dezelfde jongeman in de rol van "Bill Jenkins" te laten zitten.

De volgende anekdote levert het bewijs van zijn hectische activiteiten. Het was een behoorlijk nerveuze Carleton Young, die zijn vrouw met spoed naar het ziekenhuis bracht en vervolgens terugspurtte voor zijn rol in de uitzending. Het eerste nummer dat B.A. Rolfe's orkest speelde in het Trouble House programma was "I'm Hatin' This Waitin' Around". De baby werd die nacht geboren - een jongen van 4 kg die Carleton Leonard Young werd genoemd. (28 jun 1937)
 
 Gretchen Davidson & Carleton Young in "Carol Kennedy's Romance" (1937)
Boven links: Gretchen Davidson & Carleton Young in Carol Kennedy's Romance (1937)
Boven rechts: De cast van Carol Kennedy's Romance: Van links naar rechts, Dr. Owen Craig, Kathy Prentice, Dr. Peter Clark, Carol en Randy. Gretchen Davidson speelt de titelrol in het Heinz Magazine programma en Carleton Young vertolkt de jonge chirurg op wie Carol heimelijk verliefd is. De levendige Mitzi Gould is Kathy Prentice in de uitzending - de glamoureuze nicht van Carol en, als verloofde van Dr. Craig, een barrière tussen de heldin en de man van wie ze houdt. In Gene Morgan zie je Gary Crandall, een verveelde jongeman in de stad, die ervoor kiest om de peetvader van Carol te spelen. Verder op de foto staan Edwin Jerome, de Dr. Peter Clarke van het verhaal, en Ted Reid die Randy speelt. (Apr. 1938)
 

"Cam" was de radio bijnaam voor Carleton die naar verluidt  gemiddeld 15 programma's per week op de radio vertolkte met terugkerende rollen in Rich Man's Darling (1936-37); Gang Busters (1936-37); Just Plain Bill (1937);  Carol Kennedy's Romance (Heinz Magazine of the Air) (1937-38, als Dr. Owen Craig); Johnny Presents (1937); On Broadway (NBC Blue, 1937-38); Aunt Jenny's Real Life Stories (CBS, 1937-38); Hilltop House  (CBS, Nov 1. 1937-40) als Dr. Robbie Clark); Stella Dallas (NBC, 6 jun. 1938 -, als Dick Grosvenor); Society Girl (CBS, 1938-40); Second Husband (CBS, 1938-42, als Bill Cumming); Myrt and Marge (CBS, 1939-1941); Doc Barclay's Daughters (CBS, 1939); One of The Finest (NBC Blue, 9 okt. 1939 - , met Alan Reed); Campbell's Short Short Story (CBS, 1940); What Would You Have Done? (NBC Blue); Life Begins (aka Martha Webster) (CBS, 22 jan. 1940 - 18 jul. 1941, als Winfield Craig); en Portia Faces Life  (NBC Red, 1940-41, als Kirk Roder).

 
Diana Bourbon regisseert Carleton Young (Winfield Craig) en Betty Philson in "Life Begins" (aka "Martha Webster") voor Radio. (New York, NY. 1 juli 1940)David Farrell, wiens bijnaam "Front Page" is, is de onstuimige en knappe topverslaggever van een van de grootste kranten van New York City. Hij is een briljante en gedurfde journalist en is verantwoordelijk voor menig sensationele primeur (gespeeld door Carleton Young). (1941)
Links boven: Diana Bourbon regisseert Carleton Young (Winfield Craig) en Betty Philson in Life Begins (aka Martha Webster) voor Radio. (New York, NY. 1 juli 1940)
Rechts boven: David Farrell, wiens bijnaam "Front Page" is, is de onstuimige en knappe topverslaggever van een van de grootste kranten van New York City. Hij is een briljante en gedurfde journalist en is verantwoordelijk voor menig sensationele primeur (gespeeld door Carleton Young). (Dec 1941)
In Front Page Farrell, was Carleton G. Young (1941-42) pas de tweede acteur, na Richard Widmark, die gestalte gaf () aan David Farrell.

Het programmaboek van het theaterstuk Cuckoos on the Heart van Parker W. Fennely vermeldt Carleton Young (Morosco Theatre & Ambassador Theatre, 16 sep. 1941- Jan 3. 1942) als de acteur die op radio ook David Farrell speelde en verwijst naar zijn eerdere rol in The Man Who Reclaimed His Head. Het was deze rol die ervoor zorgde dat hij een contract van 20th Century Fox Pictures kreeg aangeboden.
 

The cast for "The Adventures of Ellery Queen", Carleton Young and Marion Shockley before the NBC microphone (1942).Marion als Nikki tegenover Carleton Young (Ellery Queen) op een foto van episode 92 "The Midnight Visitor" (1942)

Boven links: De cast van The Adventures of Ellery Queen, Carleton Young en Marion Shockley voor de NBC-microfoon (1942).
Boven rechts: Marion
 Shockley als Nikki tegenover Carleton G. Young (Ellery Queen) op een foto van episode 92 "The Midnight Visitor" (1942)

Hij nam rol van Ellery Queen over van Hugh Marlowe van januari 1942 en was in 1943 ook te horen in de kwis Uncle Jim's Question Bee (NBC Blue, 18 juni 1942, announcer), Commandos (aka Chips Davis Commando, CBS, 30 jul 1942 - 9 okt 1943), The O'Neills (1943) en The Story of Mary Marlin (1943).  Volgens Variety zou hij in augustus 1943 de Ellery Queen serie te verlaten om een contract op te nemen bij 20th Century Fox. Reeds vanaf juni begon Ruthrauft & Ryan met audities voor een nieuwe Ellery Queen die ze ook vonden in Sydney Smith.

 

Die films bij 20th brachten niet direct het succes waar men op hoopte, de films bij MGM deden het iets beter: Ladies of Washington (20th Century Fox, 25 mei 1944), Thunderhead: Son of Flicka** (20th Century Fox, 15 maart 1945),  Thrill Of A Romance (MGM, 23 mei 1945), Bud Abbott and Lou Costello in Hollywood (MGM, 5 okt 1945).

Carleton G. Young in "Thunderhead Son of Flicka" (20th Century Fox, 15 maart 1945). Hier te zien links op deze lobbykaart foto voor de film. Toont aan dat IMDb (jan 2024) de film verkeerdelijk toewijst aan die andere Carleton.**Carleton Young, radio ster met Esther Williams, die een zwemlerares vertolkt in deze Technicolor musical.
Frances Gifford, Carleton G. Young en Thurston Hall in 1945 in de film "Thrill Of A Romance."Carleton Young in Bud Abbott and Lou Costello in Hollywood (MGM, 5 okt 1945)
Top links: Carleton G. Young in Thunderhead Son of Flicka (20th Century Fox, 15 maart 1945). Hier te zien links op deze lobbykaart foto voor de film. Toont aan dat IMDb (jan 2024) de film verkeerdelijk toewijst aan die andere Carleton.**
(L-R) Carleton Young, Patti Hale, Rita Johnson, Ralph Sanford, Roddy McDowell en Preston Foster.

Top rechts: Carleton Young, radio ster met Esther Williams, die een zwemlerares vertolkt in Thrill Of A Romance  (MGM, May 23. 1945) een Technicolor musical.
Boven links: Thrill Of A Romance  (MGM, May 23. 1945) met Frances Gifford, Carleton G. Young en Thurston Hall.
Boven rechts: Carleton Young in Bud Abbott and Lou Costello in Hollywood (MGM, 5 okt 1945)
 

Hij speelde ook de (hoofd)rol van producer regisseur Ted Lawton in ongeveer 39 episodes van Hollywood Mystery Time (20 jul.1944 - aug 1945). Hij verliet die serie om de hoofdrol van Edmond Dantes op te nemen in de radio serie The Count of Monte Cristo (Don Lee Network daarna Mutual, 1944 tot 1 jan. 1952).

 

Strange Wills (1946-1947) was een radioprogramma dat in Hollywood werd geproduceerd door Charles Michelson en Teleways Syndication. Deze shows waren heel anders dan andere mysteriedrama's uit die tijd. Ze keken naar de complexiteiten, drama's en juridische verwikkelingen die voortkwamen uit sommige testamenten. Warren William was de gastheer en ster samen met Howard Culver en Carleton G. Young.

 

Carleton trad verder ook op in de films Smash-Up: The Story of a Woman (Universal, 11 maart 1947), Kissing Bandit (MGM, 18 nov 1948) tegenover Frank Sinatra, Hard, Fast and Beautiful (RKO, 23 mei 1951), en His Kind of Woman (RKO, 21 aug 1951).

De populaire filmacteur Carleton Young speelt de titelrol van de flitsende Franse edelman in "The Count of Monte Cristo", een romantische avonturenserie die vanaf zondag 12 juni 1949 te horen is op Mutual."Queen of the Burlesque" (1946) Rose La Rose, Carleton G. Young en Evelyn Ankers.
Claire Trevor en Carleton Young in "Hard, Fast and Beautiful" (RKO, 23 mei 1951). Vincent Price, Marjorie Reynolds, Jane Russell and Carleton Young in "His Kind of Woman" (1951).
Top links: De populaire filmacteur Carleton Young speelt de titelrol van de flitsende Franse edelman in The Count of Monte Cristo, een romantische avonturenserie die vanaf zondag 12 juni 1949 te horen is op Mutual.
Top rechts: Queen of the Burlesque (Pathé, PRC, 24 juli 1946)
Rose La Rose, Carleton G. Young en Evelyn Ankers.
Boven links: Claire Trevor en Carleton Young in Hard, Fast and Beautiful (RKO, 23 mei 1951).
Boven rechts: Vincent Price, Marjorie Reynolds, Jane Russell and Carleton Young in
His Kind of Woman (RKO, 21 aug 1951).
 

This is Your FBI (6 april 1945 - 30 jan.1953) was een CBS anthologie misdaaddrama; met verhalen zogenaamd gebaseerd op echte FBI zaken waarin de personages gevolgd werden door de belangrijkste figuur, verzonnen, special agent Jim Taylor (Stacy Harris). Carleton Young speelde mee in vele van de 409 radio-afleveringen tussen 1946 en 30 januari 1953.

Hij portretteerde Philip Gault (The Whisperer) op NBC Radio's The Whisperer (30 juni 1951 - ) Hierin verliest advocaat Philip Galt, na een ongeval tijdens het spelen van college football, zijn stem waarop hij enkel nog kan spreken met een hees gefluister. Galt infiltreert "the syndicate" in zijn eigen Central City om de georganiseerde misdaad van binnenuit te bestrijden; voor de onderwereld staat hij bekend als de Whisperer. Later, wanneer zijn stem door operatieve ingreep terug is hersteld blijft hij een dubbelleven als de Whisperer leiden, om instructies van de maffiabazen, die onwetend over zijn dubbelrol, door te spelen aan hun handlangers in Central City, en waarvoor Galt telkens een val opzet ...

Op 31 augustus 1952 speelde Carleton in "Statement In Full" een aflevering van Hollywood Star Playhouse, nog maar eens een anthologische radiodramaserie. In die aflevering speelde Marilyn Monroe een moordenares.

 Op 31 augustus 1952 speelde Carleton in "Statement In Full" een aflevering van "Hollywood Star Playhouse", nog maar eens een anthologische radiodramaserie. In die aflevering speelde Marilyn Monroe een moordenares. Op 31 augustus 1952 speelde Carleton in "Statement In Full" een aflevering van "Hollywood Star Playhouse", nog maar eens een anthologische radiodramaserie. In die aflevering speelde Marilyn Monroe een moordenares.
"A Tale of Two Cities" was een dubbele TV aflevering voor "ABC Album" (later "The Plymouth Theater") (ABC, 3 en 10 mei 1953). In dit verhaal van Charles Dickens speelde Carleton de Engelsman Charles Darnay die zijn ware identiteit en doel verbergt voor Lucie Manette. "A Tale of Two Cities" was een dubbele TV aflevering voor "ABC Album" (later "The Plymouth Theater") (ABC, 3 en 10 mei 1953). In dit verhaal van Charles Dickens speelde Carleton de Engelsman Charles Darnay die zijn ware identiteit en doel verbergt voor Lucie Manette.
Top links en rechts: Op 31 augustus 1952 speelde Carleton in "Statement In Full" een aflevering van Hollywood Star Playhouse, nog maar eens een anthologische radiodramaserie. In die aflevering speelde Marilyn Monroe een moordenares.
Boven links: "A Tale of Two Cities" was een dubbele TV aflevering voor ABC Album (later The Plymouth Theater) (ABC, 3 en 10 mei 1953). In dit verhaal van Charles Dickens speelde Carleton de Engelsman Charles Darnay die zijn ware identiteit en doel verbergt voor Lucie Manette.

Gezegend met zowel een knap uiterlijk alsook de 'air' van een gentlemen, die met de jaren alleen maar toenam, maakte Carleton een vlotte overgang naar TV. Beginnend met uitzendingen als The Unexpected (1952) en zijn enige optreden in The Adventures of Superman als Fairchild in de aflevering "The Face and the Voice" (16 nov. 1953). Hij deed minstens 1 gastoptreden in The Loretta Young Show (aka Letter to Loretta, met George Nader in "The Clara Schumann Story", 3/21/54).).

In maart 1955 traden Barbara Britton,  Jan Merlin en Carleton samen op in het drie karakter drama genaamd The Woman with Red Hair, in het Circle Theater in Hollywood. Carleton’s tienerzoon, Tony, woonde net voor de opening de repetities bij, en het was dan al goed te zien dat hij de voetsporen van zijn vader zou treden, en zou dit ook doen onder de naam “Tony Young” in film en televisie.

In "The Sardinian Affair" een aflevering van de TV adaptatie van The Count of Monte Cristo, was Carleton ook te zien dit keer niet als Edmond Dantes maar als belastingsinner D'Alba (ITC, TPA, 12 okt. 1956).

Hij deed 26 afleveringen als Harry Steeger in The Court of Last Resort (4 okt. 1957 - 11 apr. 1958). Deze tv-serie richt zich op zeven advocaten die zich inzetten voor mensen die onterecht beschuldigd of veroordeeld waren. Elke aflevering dramatiseert verschillende zaken die het Hof heeft onderzocht vanaf het begin tot nu. De echte leden verschijnen vaak aan het einde van de show, waar een van hen reflecteert op de recent gedramatiseerde zaak.

 
Carleton G. Young als George McKean in "The Life and Legend of Wyatt Earp", "A Murderer's Return" (5 jan. 1960)Carleton als U.S. Army Capt. Rawlings in "Tales of Wells Fargo" (15 mei 1961)
Boven links: Carleton G. Young als George McKean in The Life and Legend of Wyatt Earp, "A Murderer's Return" (5 jan. 1960)
Boven rechts: Carleton als U.S. Army Capt. Rawlings in Tales of Wells Fargo (15 mei 1961).
We zagen hem op tv ook in How to Marry a Millionaire (28 okt. 1957), Leave It to Beaver (ABC, 19 maart 1959, als John Bates), M Squad (24 apr. 1959), en Bourbon Street Beat (16 mei 1960). Op 5 januari 1960, was hij te zien als George McKean in "A Murderer's Return" een episode uit de ABC western serie, The Life and Legend of Wyatt Earp, met Hugh O'Brian. (Afbeelding links) (2)
Young werd op 1 mei 1961 gearresteerd onder verdenking van rijden onder invloed na een ongeval waarbij zijn vrouw Barbara en een andere vrouw werden gewond. Later werd hij hiervoor ook veroordeeld. Dit viel samen met Young's laatste televisie rollen in ABC/Warner Brothers drama serie, The Roaring 20s (4 mei 1961) en op NBC's Tales of Wells Fargo (15 mei 1961). In datzelfde jaar zou ook zijn zoon, Tony Young, een rol krijgen in de bescheiden CBS western serie, Gunslinger. (2)

Carleton G. Young stierf aan emfyseem/kanker te
Santa Monica, Californië op 11 juli 1971 en werd begraven in het kerkhof van Inglewood Park, in Inglewood, Californië. Net als zijn zoon stierf hij op 64 jarige leeftijd.
Carleton kreeg een Ster op de Hollywood Walk of Fame aan de noordzijde van de 6700 block van Hollywood Boulevard
Hij kreeg een Ster op de Hollywood Walk of Fame aan de noordzijde van de 6700 block van Hollywood Boulevard. Niet slecht voor één van radio's meest succesvolle en werkzame acteurs met naar verluid zo'n 8000 tot 10000 radio-optredens op zijn actief.
 
Notities:

* Er is wat verwarring rond zijn geboorteplaats Fulton, Manhattan
   worden vernoemd als mogelijkheden.

**  Vaak verward (toen en nu) met Carleton Young, zeker als men voor beide in
      de rolverdeling de tussenletter niet gebruiken.
      Onze Carleton G. was de radioman, Carleton S. speelde veelal in Westerns,
      maar beiden werkten op Broadway.
      Bevestigde Broadway listings (midden= onuitgemaakt):

       Carleton G. Young:                                                  Carleton S. Young:
                                              Page Pygmalion (1932)
       The Man Who Reclaimed his Head (1932)
                                                Late Wisdom (1934)
       Yesterday's Orchids (1934)
       Cuckoos on the Heart (1941)
                                                                                        Bathsheba (1947)

      De andere Carleton (aka Carleton S. Young, Carleton Scott Young) was getrouwd
      en woonde minstens tot oktober 1932 in L.A.
      Hij speelde de hoofdrol in het stuk The Drunkard (L.A., 1934-18 okt 1936) welke
      hij verliet om bij Republic films te gaan maken. Zo
speelde hij, onvermeld, een
      dronken man in Ellery Queen's The Mandarin Mystery!
      Dit alles lijkt erop te wijzen dat hij voor 1945 niet in een Broadway stuk speelde.
      Geen enkele van zijn (weinig) profielen in kranten maken daar ook melding van.
      Enkel in het programma van Bathsheba (1947) wordt hij vermeldt als Carleton S.
      Young met een correcte korte bio.


      Een artikel in de krant uit augustus 1950 vermelde:
      "Twee spelers met de naam Carleton Young werken tegelijkertijd bij RKO Radio
      in "Mother of a Champion" en "Double Deal." Hun namen zijn hun doopnamen,
      maar ze zijn geen familie en hebben elkaar nooit ontmoet voordat ze naar
      RKO kwamen.
"
      (Mother of a Champion aka Hard, Fast and Beautiful)


*** Sally Franklin (Ann Chase) speelde in minstens twee Crime Club Mystery
       drama's : The Green Archer (18 mei 1932) & The Crime Conductor (20 juli
       1932); Eno Crime Club; Death Valley Days; Judy & Jane; Betty & Bob; ...
       Begin 1941 werkte ze bij Sonovox  in New York als Chief Articulator.

Alle vermelde data voor films zijn voor de officiële release in de VS.
Alle vermelde data voor TV programma's zijn die van eerste uitzending.
Alle vermelde data voor (radio)toneelstukken zijn voor de periode waarin de acteur erbij betrokken was.

De feiten in het rood moeten nog bevestigd worden.


 
Klik op Uncle Sam als je denkt ons te kunnen helpen...!  Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!
Andere referenties
(1) Hal Erickson, All Movie Guide
(2) Wikipedia

(3) IMDb
(4)
The Great Radio Soap Operas, Jim Cox
(5) OTRRpedia
(6) Radiogoldindex
(7) Villains & Supporting Players Carleton Scott Young & Carleton Garrison Young
     profiles (Chuck Anderson)


Bijkomende video & audio bronnen
(1) The Whisperer 1951 several episodes

(2) Thrill of a Romance Clip from the 1945 movie
(3) Old Time Radio Downloads

(4) The Count of Monte Cristo 1956 episode "The Sardinian Affair"
     with Carleton Young at ca. 8:30 (10/12/56) (YouTube - The Mailman)
(5) The Loretta Young Show Episode "The Clara Schumann Story" (3/21/54)
     (YouTube - The Loretta Young Show)
(6) The Adventures from Superman clip from "The Face and the Voice" (11/16/53)
     (YouTube - Mickey Carson)
(7) Four Star Playhouse episode Masquerade (4/15/1954)
     (YouTube - Classic TV Channel)Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Ellery Queen  in een Ellery Queen radio serie.
Vele van de profielen op deze site zijn samengesteld na zeer nauwgezet onderzoek van diverse bronnen. "Please quote and cite ethically!"


Pagina aangemaakt 9 apr 2016
Laatste update 19 jan 2024

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.