Klik op de foto om terug te gaan...

Tom Reese (8 aug 1928  - 12 dec 2017)
Lengte: 1.91 m
Moeder: nog in leven bij overlijden van haar man Austin in 1959
Broer: Louis Sr.
Zus: Dorothy
Huwelijken:
(1) geen gekend
Tom Reese
Geboren als Tom Allen in East Chattanooga, Tennessee. Zijn vader Austin en oom Lee waren country & western singers genaamd  "The Allen Brothers". Austin nam er grotendeels het zingen voor zijn rekening en speelde op banjo terwijl Lee zich concentreerde op gitaar en kazoo. Gezien vele van hun liedjes over Chattanooga gingen werden ze ook "The Chattanooga Boys" genaamd. Ze reisden dan ook het land rond met een trailer om er met hun familie, waaronder Tom, bluegrass muziek te brengen. Zo speelden ze op en rond de Mississippi streek: Chattanooga, Knoxville and Nashville, waren te horen op radio stations, in zgn "medicine shows" and op Vaudeville podia.
Familie portret van de Allen broers, Lee (uiterst links) en Austin (uiterst rechts) stonden ook bekend als "The Chattanooga Boys"
Boven Familie portret van de Allen broers, Lee (uiterst links) en Austin (uiterst rechts) stonden ook bekend als "The Chattanooga Boys".

Op 15 jarige leeftijd was Tom eerst te horen op radio op de Major Bowes Amateur Hour, alsook bij the Arthur Godfrey Show en Ted Mack.

In 1934 zagen we de Chattanooga Boys uit elkaar gaan. Lee ging terug naar Tennessee terwijl Austin verkoos in New York City te blijven,  waar Tom's vader zijn familie voorzag door overdag als staalwerker en 's nachts als zingende barman aan de kost te komen. Zo had ook Tom later een reeks van te verwachten baantjes (buskaartjesverkoper, cinemabediende, enz.) in New York, en ( een eerste maal op 17 jarige leeftijd) diende hij in totaal twee "tours of duty" in de zeemacht (vijf jaar in het totaal). 

Later, deed Tom ook imitaties van zangers in diverse nachtclubs. Van zijn uitkering die hij na zijn vertrek uit de Navy in '51 kreeg, studeerde hij in New York drama in The American Theater Wing en daarna bij de John Cassavetes’ Actors Workshop. Hierop volgden 15 jaren werk op de baan in nachtclubs (als presentator, stand-up,...). Hij studeerde met Lee Strasberg, deed wat off-Broadway werk, was te zien in lokale TV shows en maakte zijn film debuut in John Cassavetes' in New York gemaakte Shadows (1959). Cassavetes liet Reese ook naar Hollywood vliegen om er een rol te spelen in een aflevering van zijn detective reeks Johnny Staccato (1959), Reese zijn Hollywood debuut. Hij stond op het punt om naar New York terug te keren eens zijn werk in de show er op zat maar een agent gaf hem een contract en hij is in Californië gebleven. Zijn eerste grote filmrol kwam er met Flaming Star (1960), een Elvis Presley western en meteen ook de start van  Reese zijn lange carrière in Westerns zowel op het grote als het kleine scherm.

Tom Reese in Shadows (1959) (Bron: http://maudit.tumblr.com/post/56712756920) Tom Reese met enkele Japanese meisjes in "Marines Let's Go" (1961).Boven links: Tom Reese in Shadows (1959) (Bron).
Boven rechts: Tom Reese met enkele Japanse meisjes in Marines Let's Go (1961).
Zijn doorbraak kwam er dus in de vroeg jaren '60, waarbij hij voornamelijk rollen kreeg als bewakingsagent, agent op ronde alsook bodyguard types. De voor Tom Reese zo typerende Sgt. Velie omvang en ernstig gezicht maakte die typecasting bijna natuurlijk, wat natuurlijk een veelzijdige inzet beperkte en zijn bekendheid eerder beperkt. In 1967, kreeg hij geroemd voor een aantal rollen waaronder die in Lonesome Gun (aka Stranger on the Run) alsook in de televisievertolking van  Dick Tracy. Maar het waren toch zijn kleine gastrollen in TV shows - meestal westerns - die zijn résume bleven domineren. Zo speelde hij zeven verschillende karakters in 8 verschillende afleveringen van TV's Gunsmoke (1955) en had hij meerdere optredens in Bonanza (1959), Rawhide (1959),  The Untouchables (1960-63), The Virginian (1962) Branded (1965),  Laredo (1965-66), en The High Chaparral (1968). 
Tom Reese in "The Twilight Zone" (1961). "40 Pounds of Trouble" (1962) met detective Tom Reese.
Boven links: The Twilight Zone (1961).
Boven rechts: 40 Pounds of Trouble (1962) met detective Tom Reese.
Tom Reese als "Ironhead" in "Murderer's Row" uit 1966. "The High Chaparral" "Ebenezer" (TV aflevering uit 1968) met Tom Reese.
Boven links: Tom Reese als "Ironhead" in Murderer's Row uit 1966.
Boven rechts: The High Chaparral "Ebenezer" (TV aflevering uit 1968) met Tom Reese.

Men zou kunnen denken dat Reese niets overhield aan een vechtpartij met Woody Allen in Sleeper (1973). Maar zoals Gene Freese (3) in zijn boek uit 2017 aangaf, Reese werd wel degelijk gewond tijdens die scene met Allen en ontving 12 weken loon als compensatie Het was een knieblessure, getuigt Leinenweber, en het bleef Reese voor de rest van zijn leven parten spelen. Freese schreef ook dat wanneer de acteur “in Hollywood ging werken hij zich verplicht voelde om zijn eigen gevechten te doen tot hij zich realiseerde dat hij hiermee stuntmannen van hun loon hield.

Tom Reese was een meesterlijke slechterik, maar hij zal vooral worden herinnerd in de rol van een goeierik: Sgt. Velie, een sigaar knabbelende, stier-in-een-porseleinkast agent in de reeks Ellery Queen. Terwijl de figuur van Sergeant Velie als de rechterhad van de goede inspecteur absoluut noodzakelijk is maakt hij er toch iets meer van. Hij glimlacht zelden, heeft ons enkele schaarse inzichten in zijn privéleven, maar slaagt er toch in ons het gevoel te geven deel uit te maken van onze familie (zoals ook een grotere stevige broer dit zou doen.) Zijn hoofdkenmerk is dat hij steeds de man is waarop je kan rekenen. Als de Inspecteur hem een taak geeft, dat is het maar goed dat hij er is om die te doen.

Tom met Jim Hutton (Ellery Queen). Hij verwijst naar Ellery als "Maestro", hierbij aantonend wie hij als de leider aanziet.
Boven: Tom Reese as Sergeant Velie in Ellery Queen
Zijn relatie tot Ellery is van een andere orde. Alhoewel hij dit nooit echt zegt is het duidelijk dat hij zeer op Ellery is gesteld en zelfs naar hem opkijkt. Hij verwijst naar Ellery als "Maestro", waarmee hij hem duidelijk de leider beschouwt (Afbeeldingen links en rechts hierboven). Je krijgt ook het gevoel dat alhoewel Velie tegenover Richard Queen de gehoorzame zoon speelt, hij eigenlijk veel liever met Ellery op pad zou gaan. De aflevering die zijn bereidwilligheid het spel te spelen nog het best illustreert is de aflevering "The Mad Tea Party", wellicht de beste in de reeks.

Er is ook die ene keer waar we wat meer te weten komen over de Velie in zijn vrije tijd en dat is in de aflevering, "The Adventure of Auld Lang Syne" (De Nieuwjaarsviering voor 1947 waarin de aanvankelijke moord plaats vind). Aanwezig op de viering is niet minder dan Mrs. Velie, gespeeld door de geroutineerde actrice, Peggy Rea (ook bekend als "Jean Kelley" in Grace Under Fire). Er zijn kwatongen die beweren dat dit de reden was waarom Velie zoveel tijd op het werk doorbracht, maar de band tussen de Velies is duidelijk te zien.
In een 1987 episode van Moonlighting, genaamd Cool Hand Dave: Deel 2, zien we Tom Reese als Grogan (bewaker). De huurmoordenaar in "Murder Through the Looking Glass" (1988) uit de serie "Murder She Wrote" werd gespeeld door Tom.
Boven links: In een 1987 episode van Moonlighting, genaamd 'Cool Hand Dave: Deel 2', zien we Tom Reese als Grogan (bewaker). Boven rechts: De huurmoordenaar in "Murder Through the Looking Glass" (1988) uit de serie Murder She Wrote werd gespeeld door Tom. 

Tom Reese's carrière eindigde met TV begin de jaren '90 en kreeg nadien in  2009 nog één filmrol als Inspecteur Riley in Dark and Stormy Night.

Tot minstens 2010 bleef Tom actief deelnemen aan conventies en filmfestivals. 

In maart 2018 maakte zijn levenslange vriend Charles Leinenweber bekend dat Reese overleed op 12 december 2017 in een rusthuis in Studio City na een korte ziekte.

Op deze conventie in 2006 zien we Tom Reese en Lois Nettleton herenigd. Beide speelden in de "The Twilight Zone" aflevering "The Midnight Sun" (1961) Tom Reese op het Williamsburg Film Festival in 2010.
Boven links: Op deze conventie in 2006 zien we Tom Reese en Lois Nettleton herenigd. Beide speelden in de The Twilight Zone aflevering "The Midnight Sun" (1961).
Boven rechts: Tom Reese op het Williamsburg Film Festival in 2010.
 
Notities:

Alle vermelde data voor films zijn voor de officiële release in de VS.
Alle vermelde data voor TV programma's zijn die van eerste uitzending.
Alle vermelde data voor (radio)toneelstukken zijn voor de periode waarin de acteur erbij betrokken was.

De feiten in het rood moeten nog bevestigd worden.

Klik op Uncle Sam als je denkt ons te kunnen helpen...!  Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!
Andere referenties
(1) IMDb
(2) "Tom Reese as Sergeant Velie" from Ellery Queen TV Series
     Companion
(3) Classic Movie Fight Scenes: 75 Years of Bare Knuckle Brawls
     Gene Freeze 2017

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Marines Let's Go clip 1961 movie
(2)
A Stroll down memory lane with Tom Reese YouTube

 
Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Sergeant Velie in de TV reeks uit 1975-76 Ellery Queen.
Vele van de profielen op deze site zijn samengesteld na zeer nauwgezet onderzoek van diverse bronnen. "Please quote and cite ethically!"

Pagina aangemaakt 23 november 2016
Laatste update 24 juli 2020

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXX   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.