Klik op de foto om terug te gaan...

Tom Reese (8 aug 1928  - )  

Tom Reese

 

 

 

 

 

 

Lengte: 1.91 m
Moeder: nog in leven bij overlijden van haar man Austin in 1959
Huwelijken:
(1) geen gekend


Geboren als Tom Allen in East Chattanooga, Tennessee. Zijn vader Austin en oom Lee waren country & western singers genaamd  "The Allen Brothers". Austin nam er grotendeels het zingen voor zijn rekening en speelde op banjo terwijl Lee zich concentreerde op gitaar en kazoo. Gezien vele van hun liedjes over Chattanooga gingen werden ze ook "The Chattanooga Boys" genaamd. Ze reisden dan ook het land rond met een trailer om er met hun familie, waaronder Tom, bluegrass muziek te brengen. Zo speelden ze op en rond de Mississippi streek: Chattanooga, Knoxville and Nashville, waren te horen op radio stations, in zgn 'medicine shows' and op Vaudeville podia.

Familie portret van de Allen broers, Lee (uiterst links) en Austin (uiterst rechts) stonden ook bekend als "The Chattanooga Boys"
 
Op 15 jarige leeftijd was Tom eerst te horen op radio op de Major Bowes Amateur Hour, alsook bij the Arthur Godfrey Show en Ted Mack.

In 1934 zagen we de Chattanooga Boys uit elkaar gaan. Lee ging terug naar Tennessee terwijl Austin verkoos in New York City te blijven,  waar Tom's vader zijn familie voorzag door overdag als staalwerker en 's nachts als zingende barman aan de kost te komen. Zo had ook Tom later een reeks van te verwachten baantjes (buskaartjesverkoper, cinemabediende, enz.) in New York, en ( een eerste maal op 17 jarige leeftijd) diende hij in totaal twee 'tours of duty' in de zeemacht. 

Later, deed Tom ook imitaties van zangers in diverse nachtclubs. Van zijn uitkering die hij na zijn vertrek uit de Navy in '51 kreeg, studeerde hij in New York drama in The American Theater Wing en hierop volgden 15 jaren werk op de baan in nachtclubs (als presentator, stand-up,...). Hij studeerde met Lee Strasberg, deed wat off-Broadway werk, was te zien in lokale TV shows en maakte zijn film debuut in John Cassavetes' in New York gemaakte Shadows (1959). Cassavetes liet Reese ook naar Hollywood vliegen om er een rol te spelen in een aflevering van zijn detective reeks Johnny Staccato (1959), Reese zijn Hollywood debut. Hij stond op het punt om naar New York terug te keren eens zijn werk in de show er op zat maar een agent gaf hem een contract en hij is in Californie gebleven. Zijn eerste grote filmrol kwam er met Flaming Star (1960), een Elvis Presley western en meteen ook de start van  Reese zijn lange carrière in Westerns zowel op het grote als het kleine scherm.

Tom Reese in Shadows (1959) (Bron: http://maudit.tumblr.com/post/56712756920) Tom Reese with some Japanese girls in Marines Let's Go (1961)

Zijn doorbraak kwam er dus in de vroeg jaren '60, waarbij hij voornamelijk rollen kreeg als bewakingsagent, agent op ronde alsook body guard-types. De voor Tom Reese zo typerende Sgt. Velie omvang en ernstig gezicht maakte die typecasting bijna natuurlijk, wat natuurlijk een veelzijdige inzet beperkte en zijn bekendheid eerder beperkt. In 1967, kreeg hij geroemd voor een aantal rollen waaronder die in Lonesome Gun (aka Stranger on the Run) alsook in de televisievertolking van  Dick Tracy. Maar het waren toch zijn kleine gastrollen in TV shows - meestal westerns - die zijn résume bleven domineren. Zo speelde hij zeven verschillende karakters in 8 verschillende afleveringen van TV's Gunsmoke (1955) en had hij meerdere optredens in Bonanza (1959), Rawhide (1959),  The Untouchables (1960-63), The Virginian (1962) Branded (1965),  Laredo (1965-66), en The High Chaparral (1968).

Tom Reese in The Twilight Zone (1961) 40 Pounds of Trouble (1962) with "Private Eye" Tom Reese
Tom Reese as Ironhead in 1966's Murderer's Row "The High Chaparral" Ebenezer (TV Episode 1968) with Tom Reese

Tom Reese was een meesterlijke slechterik, maar hij zal vooral worden herinnerd in de rol van een goeierik: Sgt. Velie, een sigaar knabbelende, stier-in-een-porcelijnenkast agent in de reeks Ellery Queen. Terwijl de figuur van Sergeant Velie als de rechterhad van de goede inspecteur absoluut noodzakelijk is maakt hij er toch iets meer van. Hij glimlacht zelden, heeft ons enkele schaarse inzichten in zijn priveleven, maar slaagt er toch in ons het gevoel te geven deel uit te maken van onze familie (zoals ook een grotere stevige broer dit zou doen.) Zijn hoofdkenmerk is dat hij steeds de man is waarop je kan rekenen. Als de Inspecteur hem een taak geeft, dat is het maar goed dat hij er is om die te doen.

Tom met Jim Hutton (Ellery Queen). Hij verwijst naar Ellery als "Maestro", hierbij aantonend wie hij als de leider aanziet.

Zijn relatie tot Ellery is van een andere orde. Alhoewel hij dit nooit echt zegt is het duidelijk dat hij zeer op Ellery is gesteld en zelfs naar hem opkijkt. Hij verwijst naar Ellery als "Maestro", waarmee hij hem duidelijk de leider beschouwt. Je krijgt ook het gevoel dat alhoewel Velie tav Richard Queen de gehoorzame zoon speelt, maar eigenlijk veel liever met Ellery op pad zou gaan. De aflevering die zijn bereidwilligheid het spel te spelen meer dan enig andere aantoont is wel 'The Mad Tea Party'.

Er is ook die ene keer waar we wat meer te weten komen over de Velie in zijn vrije tijd en dat is in de aflevering, 'The Adventure of Auld Lang Syne' (De Nieuwjaarsviering voor 1947 waarin de aanvankelijke moord plaatsvind). Aanwezig op de viering is niet minder dan Mrs. Velie, gespeeld door de geroutineerde actrice, Peggy Rea (ook bekend als "Jean Kelley" in Grace Under Fire). Er zijn kwatongen die beweren dat dit de reden was waarom Velie zoveel tijd op het werk doorbracht, maar de band tussen de Velies is duidelijk te zien.

In een 1987 episode van Moonlighting, genaamd Cool Hand Dave: Deel 2, zien we Tom Reese als Grogan (bewaker).  De huurmoordenaar in Murder Through the Looking Glass (1988) in de serie Murder She Wrote werd gespeeld door Tom

Tom Reese's carrière eindigde met TV begin de jaren '90 en kreeg nadien in  2009 nog één filmrol als Inspecteur Riley in Dark and Stormy Night.

Tot minstens 2010 bleef Tom actief deelnemen aan conventies en film festivals. 

Op deze conventie in 2006 zien we Tom Reese en Lois Nettleton herenigd. Beide speelden in de The Twilight Zone aflevering 'The Midnight Sun' (1961) Tom Reese op het Williamsburg Film Festival in 2010.

 

Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!

Referenties
(1) IMDb
(2) 'Tom Reese as Sergeant Velie' from Ellery Queen TV Series Companion

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Marines Let's Go clip 1961 movie
(2) The High Chaparral full episode Ebenezer 1962 (6:33)

(3) Wonder Woman vs Gargantua compilation clip  (1:40)
 

 
Pagina aangemaakt 23 november 2016
Laatste update 23 november 2016

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXVI   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.