Klik op de foto om terug te gaan...

Speelde in een EQ radiodramaHoward Irving Smith (12 aug 1893 - 10 jan 1968)
Lengte: 1 m 70 (19 jaar)
Gewicht: 68 kg (19 jaar)
Ogen: blauw
Huwelijken:
(1) Mildred Agnes Barker, actrice
      (14 feb 1922 - vr 1930)
(2) (Lily K.) Lillian Boardman,
      zangeres, danseres
      (na 1930 - 19 sep 1953) (haar dood)
      geen kinderen
Tweede echtgenote van Howard Smith, Lillian Boardman in 1922, op 29 jarige leeftijd.
Boven rechts:  Tweede echtgenote van Howard Smith, Lillian Boardman in 1922, op 29 jarige leeftijd
Howard Irving (Irvine) Smith werd geboren op 12 augustus 1893 in Attleborough City, Massachusetts, V.S. als kind van George H. Smith, een juwelier en Sybelle Pollard.

Hij ging naar school in Providence, en naar de McGill University, Montreal. Begon te werken als secretaris, voorraad aanvuller...

Smith begon als concertzanger, maar zijn hoop ooit in de opera te zingen eindigde na zijn dienst in de 77th Infantry Division tijdens Wereldoorlog I. Enrico Caruso suggereerde dat hij beter een muzikale act in vaudeville zou opstarten. Hij vormde samen met zijn vriend Harry Meeker een team en later, als komiek, deelde hij ook de affiche met Frank Fay, Sophie Tucker, James Barton en Bessie Clayton.

Trad voor het eerst op in Williamsburg, Brooklyn, 1915 in vaudeville. Eerste optreden in New York, in het 48th Street Theatre, 1 november 1915 in The Eternal Magdalene met Julia Arthur; in 1916 speelde hij piano voor Hazel Cox in vaudeville. Bij het uitproberen van een sketch ontdekte Miss Cox dat haar begeleider ook komedie kon spelen en hij stapte onmiddellijk in de rol van de rijmeester in haar beroemde act op het witte paard; hij speelde zijn eerste komedierol in vaudeville met Hazel's zus Rae (Ray) Cox; toerde in 1917 als Muggs in Turn to the Right; toerde in 1918 met May Robson in A Little Bit Old-Fashioned, een melodramatische klucht; daarna keerde hij terug naar vaudeville in de eerste act van Lewis en Gordon, onder wiens management hij in vijf verschillende acts bleef optreden. Hij bleef in ook tot 1931 in vaudeville optreden..

Hij maakte z'n filmdebuut in september 1918 in een stomme film Young America
. De film werd geregisseerd door Arthur Berthelet en was gebaseerd op de productie van Cohan en Harris, die op de planken zowel in New York als in Chicago een hit was.
Een advertentie uit september 1922 voor Howard Smith & Mildred Barker's "Good Medicine".Vaudeville actrice Mildred Barker (1929).
Boven links: Een advertentie uit september 1922 voor Howard Smith & Mildred Barker's Good Medicine
Boven rechts:  Vaudeville actrice Mildred Barker (1929).
 

Ze ontmoeten elkaar reeds eerder in het vaudeville circuit (december 1919) maar vanaf december 1920 vormde Howard ook een duo met Mildred Barker en traden ze ook op in vaudeville, eerst met The Honeymoon gevolgd door, de naar verluid, snelle sketch vol situatiehumor genaamd Good Medicine. In dit nummer speelde Howard een dokter wiens patiënt elke symptoom gekend in de medische wetenschap vertoont. Na haar de waarheid te hebben verteld, namelijk dat ze niets mankeert,  onthult die patiënte (gespeeld door Lillian Schaffner), dat ze eigenlijk de geldschieter is voor een nieuw groot hospitaal en op zoek is naar iemand om het te leiden...

Mildred was sedert 14 juni 1911 getrouwd met acteur Roy McNicol (later een bekend schilder) en samen kregen die op 9 september 1915 een zoon genaamd Roy B. McNicol. Mildred's huwelijk met Roy hield geen stand en reeds voor 1920 waren ze gescheiden. Op 30 januari 1921 overleed haar zoon op amper 5 jarige leeftijd, na een korte ziekte van drie dagen, in het Merchants' Hotel, Johnstown, Pa. Mildred trad er toen op in "The Majestic", Johnstown. Howard die blijkbaar ook daar optrad schreef in Vaudeville News in april nog een bedankingsbrief aan iedereen die in "The Majestic" werkte voor de steun aan Miss Barker.

Op 14 februari 1922 huwde Howard met
Mildred Agnes Barker, in Manhattan, New York. Ze bleven samen optreden tot ten minste maart 1930.

Toen in 1928, vaudeville aan zijn zwanenzang begon bemachtigde Smith een rol in de populaire radioreeks The Collier Hour, en kreeg $35 voor drie minuten werk. Hij zette zijn radiocarrière verder met The March of Time, Cavalcade of America, Forty Minutes in Hollywood en Crime Doctor.

Smith kreeg best wel veel werk aangeboden (1934) zoals de volgende anekdote getuigt: "Eén man trad bijna gelijktijdig op in twee, ver van elkaar opgenomen, studio's. Howard Smith speelt gerechtsbeambte in 'The Court of Human Relations' die loopt op CBS om 8:30 p.m. Na zijn opening van een zaak daar trok hij een sprint naar Radio City om er deel uit te maken van een Babe Ruth uitzending tussen 8:45 en 9 p.m. Wat hem wat tijd gaf om zich terug te haasten naar 485 Madison Avenue om het slot te voorzien van het gerechtsprogramma rond 9:15 o'clock."

Pretty Kitty Kelly was een soapserie die werd uitgezonden op CBS tussen 8 maart 1937 en 27 september 1940. Het verhaal draaide om Kitty Kelly (Arline Blackburn), een "goudenharig Iers meisje" dat haar weg probeerde te vinden in Amerika. Clayton Bud Collyer was de politieagent die bevriend raakte met haar, en Howard Smith was inspecteur Grady, de Ierse politiechef die zich het lot van Kitty aantrok.

Rechts: Foto door Pinchot, speciaal geposeerd door Clayton Collyer, Arline Blackburn en Howard Smith, van de Pretty Kitty Kelly uitgezonden serie.

The Inspector brought out a letter. "Here," he said. "Take a look at that-and see if you can make it out." Fotografie door Pinchot, speciaal geposeerd door Clayton Collyer, Arline Blackburn en Howard Smith, van de Pretty Kitty Kelly uitgezonden serie. 
Als lid van het repertoiregezelschap van Orson Welles's CBS radioreeksen The Mercury Theatre on the Air en The Campbell Playhouse, speelde Smith er de rol van de ongelukkige commandant van een bommenwerper in de productie van "The War of the Worlds" in 1938. Smith verscheen ook als Cubaans plantage eigenaar Joseph Johnson in Welles' herontdekt film Too Much Johnson — en dat in slapstick stukjes voor een theater productie, die kort werd opgevoerd in augustus 1938 alvorens ze werd opgeborgen.

Howard Smith, Mary Wickes, Orson Welles, Virginia Nicolson, William Herz, Erskine Sanford, Eustace Wyatt en Joseph Cotten net buiten het Stony Creek Theatre gedurende de twee weken opvoering met het Mercury Theatre gezelschap van Too Much Johnson (16-29 augustus 1938)
Boven: Howard Smith, Mary Wickes, Orson Welles, Virginia Nicolson, William Herz, Erskine Sanford, Eustace Wyatt en Joseph Cotten net buiten het Stony Creek Theatre gedurende de twee weken opvoering met het Mercury Theatre gezelschap van Too Much Johnson (16-29 augustus 1938).
In radio's Jane Arden (1938-1939) vertolkte hij Jack Galloway, een stadsuitgever van The Comet-Globe. Hij werd ook de eerste acteur die Sergeant Velie zou portretteren in de eerste, één uur lange, radioafleveringen van de reeks The Adventures of Ellery Queen (1939)

Foto rechts: Howard Smith in 1939
.
Howard Smith in 1939.
Tegen 1940 was Smith ook getrouwd met Lillian Goodman, een zangeres/danseres die tot wel 1930 in vaudeville optrad. Ze maakte ook deel uit van "Gus Edwards and his Song Revue," waarin Lillian Boardman, beschreven als een mooi blonde sopraan, een groep van 25 eigen opgeleide protegés aanvoerde in een musical extravaganza gedurende de 1910s. Ze woonden in Manhattan.

Hij speelde de rol van Will Brown, Homer's vader, in radio's The Aldrich Family (1943-45) een rol die hij later zou hernemen voor de gelijknamige NBC televisie reeks (1949-1953).

Tussen zijn radioverplichtingen door was hij op Broadway te zien in o.a. Miss Quis (1937),  Solitaire (1942), Manhattan Nocturne  (1943), Decision (1944) en Dear Ruth (1944-1946).
"Dear Ruth" (1946-1947) with John Dall as Lt. William Seawright, Phyllis Povah as Mrs. Edith Wilkins and Howard Smith as Judge Harry Wilkins.1946 repetitie voor "Mr. Peebles and the Mr. Hooker" staand naast Howard Smith (L), zien we Rhys Williams en Randee Sanford (R).
Boven links: Dear Ruth (1946-1947) with John Dall as Lt. William Seawright, Phyllis Povah as Mrs. Edith Wilkins and Howard Smith as Judge Harry Wilkins
Boven rechts: 1946 repetitie voor Mr. Peebles and the Mr. Hooker staand naast Howard Smith (L), zien we Rhys Williams en Randee Sanford (R).
In 1944 werd voormalig N.Y. toneelproducer Murray Phillips' weduwe Lucille Phillips (meisjesnaam Arnold), hals over kop verliefd op de acteur, Howard Smith. Fysisch met een gezette buik, torende Howard boven Lucy uit. Lucy's dochter Peggy beschrijft hun relatie in haar memoires:

"Omvangrijk en geniaal, met een diep donderende lach, dwong Smith's talent veel respect af in theater kringen. Met zijn vaudeville achtergrond had hij de gave van de komische timing welke door zoveel van zijn medeacteurs werd benijd. Met zijn heldere blauwe ogen, sneeuwwitte haar en baby zachte huid, gelijk hij op een robuuste, baardloze Kerstman.  Howard aanbad mijn moeder en zij hem. Ze dansten tot een stuk in de nacht op Eddie Duchin's muziek op het dak van het Astor Hotel, ging op zondagse uitstappen naar het platte land en genoten van etentjes voor fijnproevers bij kaarslicht. De verkering zette zich door en in december van 1949, werd Howard twee hoofdrollen aangeboden voor nieuwe toneelstukken op Broadway. De ene was een komedie, en omdat de meeste van zijn successen altijd komedies waren geweest, leek hij die rol te verkiezen over de andere, welke een ernstig stuk was "Death of a Salesman". Alvorens te beslissen echter, bracht hij beide scripts meer naar huis gaf ze aan Lucille om ze  mij te laten lezen. Tegen die tijd had ik immers een respectabele reputatie opgebouwd bij het theater als persverantwoordelijke en schrijfster."

Als een kalende zwaargebouwde Amerikaanse karakter acteur maakte hij de oversteek naar Hollywood in 1946 en ging zich specialiseren in rechters, politie officieren, zakenmannen en een assortiment van kolerieke bewindslui.
"The Magic Touch" (1947) Van L naar R: William Terry als Jeff Turner, Sara Anderson als Cathy Turner, Frances Comstock als Amy Thompson en Howard Smith als J. L. Thompson. De productie opende op 3 sep 1947 en sloot af na twaalf opvoeringen."State of the Union" is een Amerikaanse dramafilm uit 1948 geregisseerd door Frank Capra over de wens van een man om de nominatie als Republikeinse kandidaat voor het presidentschap na te streven, en de manoeuvres van degenen om hem heen. Van links naar rechts: Angela Lansbury, Howard Smith en Katharine Hepburn.
Boven links: The Magic Touch (1947) Van L naar R: William Terry als Jeff Turner, Sara Anderson als Cathy Turner, Frances Comstock als Amy Thompson en Howard Smith als J. L. Thompson. De productie opende op 3 sep 1947 en sloot af na twaalf opvoeringen.
Boven rechts: State of the Union is een Amerikaanse dramafilm uit 1948 geregisseerd door Frank Capra over de wens van een man om de nominatie als Republikeinse kandidaat voor het presidentschap na te streven, en de manoeuvres van degenen om hem heen. Van links naar rechts: Angela Lansbury, Howard Smith en Katharine Hepburn.
 
In de oorspronkelijke ondersteunende cast voor hoofdactrice  Shirley Booth in de radio-uitzending van Hogan's Daughter (NBC 21 juni - 14 september 1949) zat ook Howard Smith als haar vader. Op 12 oktober 1961 werd Howard, in de televisieversie van datzelfde programma, geïntroduceerd als Harvey Griffin, een frequente klant van het advocatenkantoor van George en Hazel. 
Howard Smith (L) met Fredric March in "Death of a Salesman" (1951).Howard Smith in een promotionele foto voor "Death of a Salesman" uit 1951.
Boven links: Howard Smith (L) met Fredric March in Death of a Salesman (1951).
Boven rechts: Howard Smith in een promotionele foto voor Death of a Salesman uit 1951.
 
Filmregisseur Kazan leek ogenschijnlijk een vergissing gemaakt te hebben door ogenschijnlijk in de totaal verkeerde hoek te zoeken en Howard Smith aan te spreken. Een schreeuwende komiek die in komedies meestal de verontwaardigde vader van tienermeisjes vertolkte. Howard las het script en weigerde het stuk dat zeker het beste was dat hij in zijn leven kreeg aangeboden. Kazan probeerde hem op andere gedachten te brengen. "Dat stuk is verschrikkelijk," beweerde Smith. "Wie zou iets zo triest willen gaan zien?".
Uiteindelijk werd een vergadering vastgelegd met Howard en Arthur Miller aanwezig. Miller, onwetendheid veinzend vroeg Smith waarom hij zo tegen het stuk was. "Die arme man, in God's naam, de zaken die hij door zijn zoon en baas naar het hoofd geslingerd krijgt.  Iedereen zit op zijn kap. Het is verschrikkelijk!".  "Iedereen behalve Charley," zei Miller en hij Smith's ogen oplichten. Hij bleef staan. "Charley geeft Willy goed advies, leent hem geld, maakt zelfs tijdens kantooruren steeds tijd voor hem... Charley probeert echt, Howard."
Howard zat te staren. Uiteindelijk zei hij, "Ik zal er nog eens over nadenken." Diezelfde avond aanvaardde hij de rol. Zijn instinct was net zo goed voor de rol als zijn eigen persoonlijkheid.

Dus Smith gaf gestalte aan de rol van Charley in de originele Broadway productie van Death of a Salesman (1949-1950) maar hij zal het best herinnerd worden voor zijn recreatie van die rol in de filmversie uit 1951. 

Op 19 september 1953 overleed Lillian gekend onder haar podiumnaam als Lillian Boardman in New York, ze werd 60 jaar. 
Eva Gabor, Howard Smith en Glenn Ford in "Don't Go Near The Water" (1957).Op televisie speelde Smith de gewichtige baas Oliver Misrell in een aflevering uit het eerste seizoen van "The Twilight Zone" genaamd "A Stop at Willoughby" (1960) waar hij geërgerd door het verlies van een belangrijke klant James Daly bijna tot waanzin dreef door op hem in te blijven praten, "You need to PUSH PUSH PUSH them!".
De "Naked City" aflevering "Debt of Honor" (uitgezonden op 23 november 1960), opent met een pokerspel waarin de dealer, zonder naamsvermelding, werd vertolkt door Howard Smith.
Top links: Eva Gabor, Howard Smith en Glenn Ford in Don't Go Near The Water (1957).
Top rechts:  Smith in een aflevering van The Twilight Zone genaamd "A Stop at Willoughby" (1960).
Boven: De Naked City aflevering "Debt of Honor" (uitgezonden op 23 november 1960), opent met een pokerspel waarin de dealer, zonder naamsvermelding, werd vertolkt door Howard Smith.
Op televisie speelde Smith de gewichtige baas Oliver Misrell in een aflevering uit het eerste seizoen van The Twilight Zone genaamd "A Stop at Willoughby" (1960) waar hij geërgerd door het verlies van een belangrijke klant James Daly bijna tot waanzin dreef door op hem in te blijven praten, "You need to PUSH PUSH PUSH them!". Hij verscheen ook in de episode uit het seizoen 1962, "Cavender Is Coming" met een jonge Carol Burnett. In 1962 was hij ook te zien in een Perry Mason aflevering "The Case of the Unsuitable Uncle", als Frank Warden.

Hij was een terugkerende gast in 1960s TV serie Hazel (1961), waar hij, gedurende de eerste 4 seizoenen, als George Baxter's norse klant Harvey Griffin niet minder dan 27 keer zijn opwachting maakte. 
Howard in Hazel (1961)
 Howard verscheen als engel in de "Twilight Zone" episode, "Cavender Is Coming" uit 1962.In "The Corn Is as High as a Guernsey's Eye" (1967) een aflevering van het populaire "Bewitched" aka "De Schone Heks" had Howard Smith (als C.L. Morton) een wel zeer ongebruikelijke tegenspeelster!
Top: Howard in Hazel (1961)
Boven links: Howard verscheen als engel in de Twilight Zone episode, "Cavender Is Coming" uit 1962.
Boven rechts: In "The Corn Is as High as a Guernsey's Eye" (26 jan 1967) een aflevering van het populaire Bewitched aka De Schone Heks had Howard Smith (als C.L. Morton) een wel zeer ongebruikelijke tegenspeelster!
Zijn laatste optreden op tv was in de pilootaflevering voor The Hardy Boys. ("The Mystery of the Chinese Junk", 8 september 1967)

Smith overleed op 10 januari 1968, in een ziekenhuis in Hollywood aan een hartaanval. Hij werd gecremeerd en bijgezet in het familiegraf naast zijn vrouw Lillian in Kensico Cemetery in Valhalla, New York. 
 
Notities:

Alle vermelde data voor films zijn voor de officiële release in de VS.
Alle vermelde data voor TV programma's zijn die van eerste uitzending.
Alle vermelde data voor (radio)toneelstukken zijn voor de periode waarin de acteur erbij betrokken was.

De feiten in het rood moeten nog bevestigd worden.

 
Klik op Uncle Sam als je denkt ons te kunnen helpen...!  Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!
Andere referenties
(1) Wikipedia
(2)
IMDb
(3) IBDB
(4) RUSC

(5) My Brother's Keeper by Peggy Phillips
(6) Death of a Salesman in Bejing by Arthur Miller

(7) OTRRpedia

Bijkomende video & audio bronnen
(1)
The Twilight Zone Clip "A Stop at Willoughby" (1960) Daily Motion
(2) The Twilight Zone Clip "Cavender is Coming" (1962) YouTube

 
Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Sergeant Velie in één van radioseries.
Vele van de profielen op deze site zijn samengesteld na zeer nauwgezet onderzoek van diverse bronnen. "Please quote and cite ethically!"

Pagina aangemaakt 1 sep 2017  
Laatste update 23 november 2023
  

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.