Klik op de foto om terug te gaan...

Appeared in EQ movieDonald Cook (26 sep 1901  -  1 okt 1961)

Publiciteitsfoto van een jonge Donald Cook
Lengte: 1m 80 (5' 11")
Broers:
         
Mortimer P. (1892 - 1976)
          Ransom McCurdy (1893 - 1986)
Zuster:
          Marjorie (1892 - bfr. 1961)       
Huwelijken
:
          (1) Maxine Dailey Lewis, radio zangeres
                (16 jan 1934 - 1934, scheiding)
               Dochter: Donna Dailey Cook
                               (b. 22 mei 1934)
          (2) Prinses Gioia Tasca di Cuto
                (1937 -  tot okt 1961, zijn overlijden)


Donald Fenton Cook werd geboren en opgevoed in Portland, Oregon, als kind van Frank Ransom Cook en Edith Parker.

Hij leek aanvankelijk de landbouw te willen in trekken. Maar zijn acteercarrière lijkt te zijn begonnen in een klein theater in Portland. Cook studeerde uiteindelijk ook af aan de universiteit van Oregon.

 

Op een bepaald ogenblik reisde hij rond aan de Westkust met een 'vaudeville act', zang en humor. "Strictly small time," zou hij later toelichten. Op een dag was hij in Kansas City toen hij om geld verlegen zat en nam er een job als bagagejongen, hij dacht dat het geluk hem de rug had toegekeerd. Hij had het verkeerd. Uiteindelijk bleek dit niet meer dan een gebaar want met een familie die in het bankwezen was groot geworden kon dat moeilijk anders, en alhoewel zij zijn keuze van beroepsleven niet goedkeurden moest hij nooit om geld verlegen zitten. Uiteindelijk nam hij een baan in de houtindustrie maar bleef zodanig gebeten door de theatermicrobe dat hij begon met acteren in het Kansas City gemeenschapstheater waar Margaret Anglin hem zag, zijn prestatie bewonderde en hem naar haar hotel riep om dit mee te geven. "Bijna te mooi om waar te zijn," zei Cook, "maar kort nadien kreeg ik een telegram waarin ik werd verzocht een all-star toergezelschap "Rivals", te vervoegen waarin onder andere ook wijlen Minnie Maddern Fiske meespeelde." Deze grote dame van het toneel, zei Cook later, leerde hem letterlijk alles over het toneel.

Hij werkte nog kort als bankbediende, maar gaf dit dus op om tijden de 1920s een poging te wagen met vaudeville. He zat ook 48 Hours Leave in San Francisco alvorens zijn Broadway debuut te maken in 1926 als Donn Cook, een naam die hij nog tot 1930 zou gebruiken, in Seed of the Brute. Dan kreeg hij een hit met Madge Kennedy in Paris Bound, waarin hij een 'andere soort echtgenoot' speelde..., de soort die naar Europa gaat om er romances te beleven. Verder was hij te zien in Half Gods en Rebound.

 

Hij begon op het grote scherm te werken in kortfilms alvorens met het grote werk te beginnen. Terugkijkend is het fair te mogen zeggen dat Donald Cook aanvankelijk nog als hoofdacteur werd gecast in de vroege geluidsfilms. Alhoewel hij kon acteur en zeker knap te noemen was, waren zijn karakteristieken niet zo doorwegend als bij de meeste topsterren van het doek. Hij kreeg dan ook uiteindelijk meer ondersteunende rollen. Cook verbleef  zeven jaar in Hollywood en speelde er in het totaal in wel 30 films. Hij speelde meestal een wat ernstige, onvriendelijke persoon, die nog het meest effectief was in zijn rol van James Cagney's broer de oorlogsveteraan Mike Powers in de film The Public Enemy (1931). Hij speelde ook de beschermeling van de kreupele ballet impresario John Barrymore in The Mad Genius (1931), en Bette Davis' liefdesinteresse The Man Who Played God (1932).

 

    Cook als James Cagney's broer de oorlogsveteraan Mike Powers in de film "The Public Enemy" (1931) , hier getoond terwijl hij Rita Flynn ((Molly Doyle) in zijn armen sluit. In 1932 Donald en actrice Evalyn Knapp (een 1932 WAMPAS Baby Star, met o.a. ook Marion Shockley!) terwijl ze hun verloving aankondigen. Donald met Sylvia Sydney in "Jennie Gerhardt" (1933)
Boven links: Cook als James Cagney's broer de oorlogsveteraan Mike Powers in de film The Public Enemy (1931) , hier getoond terwijl hij Rita Flynn ((Molly Doyle) in zijn armen sluit.
Boven midden: In 1932 Donald en actrice Evalyn Knapp (een 1932 WAMPAS Baby Star, met o.a. ook Marion Shockley!) terwijl ze hun verloving aankondigen.

Boven rechts: Donald met Sylvia Sydney in Jennie Gerhardt (1933). 

 

In 1932 kondigden Donald en actrice Evalyn Knapp (een WAMPAS Baby Star uit 1932 samen Marion Shockley!) hun verloving aan, details zijn er niet gekend maar er kwam uiteindelijk geen huwelijk van (Boven midden)

 

Naar verluid was het dierenliefhebber Donald Cook’s "hobby" om straathonden onderdak te verlenen tot ze werd geadopteerd door vrienden en zo terug plaats maakten voor nieuwe aanwinsten. Na te zijn ingetrokken in een nieuw huis in Beverly Hills, liet de acteur een kooi bouwen voor zijn vijf honden en verhuisde hen eerst alvorens zelf in het huis in te trekken. Zijn witte hond Jean was vernoemd naar Jean Harlow (1932). In mei-juni van 1932 liep Cook een hersenschudding op na te zijn aangereden door een auto.

 

Mary Brian en Donald Cook gefotografeerd tijdens het eten in the Gold Room of de Beverly Wilshire Hotel (1933) Donald Cook als Lt. John Gregg in  "Private Jones" (1933)

Boven links: Mary Brian en Donald Cook gefotografeerd tijdens het eten in the Gold Room of de Beverly Wilshire Hotel (1933)

Boven rechts: Donald Cook als Lt. John Gregg in Private Jones (1933).

 

Toen hij in 1933 Maxine Lewis, radio zangeres ontmoette, vroeg hij haar op 11 augustus ten huwelijk en zijn aanvaarde. Maar op 16 november werd Cook vernoemd in een $100,000 gerechtelijke aantijging voor verbreken van belofte. Deze werd ingediend door Miss Lewis, die onder andere ook aangaf zwanger te zijn. Op 13 januari leken Donald Cook en Maxine Lewis uiteindelijk een overeenkomst te hebben bereikt want toen kondigden ze aan op dinsdag 16 januari in een bescheiden ceremonie te zijn gehuwd. "Ik ben verschrikkelijk gelukkig," gaf Miss Lewis nog aan de reporters mee. Op 22 mei 1934 gaf ze  in Los Angeles het leven aan een meisje genaamd Donna Dailey Cook. Kort nadat ze waren gehuwd liep hun huwelijk averij op. Volgens de aanklacht ingediend op 29 juni 1934 vroeg Cook bvb. na twee dagen Wittebroodsweken reeds om terug te keren naar Hollywood.

 

Donald Cook en Maxine Lewis die hun huwelijkspapieren ophalen (1934)Donna Daily Cook, vier dagen oud, dochter van Donald Cook, filmacteur, en zijn vrouw,  voormalig Maxine Dailey Lewis, zangeres, was meer geinteresseerd om haar volledig dosis slaap op te doen dan wel het nemen van foto's met haar moeder in een Hollywood hospitaal (26 mei 1934)
Boven links: Donald Cook en Maxine Lewis die hun huwelijkspapieren ophalen (1934)

Boven rechts: Donna Daily Cook, vier dagen oud, dochter van Donald Cook, filmacteur, en zijn vrouw, voormalig Maxine Dailey Lewis, zangeres, was meer geïnteresseerd om haar volledig dosis slaap op te doen dan wel het nemen van foto's met haar moeder in een Hollywood hospitaal (26 mei 1934).

 

Hij was één van de eerste acteurs die Ellery Queen. op het witte doek gestalte gaf. In The Spanish Cape Mystery, een low budget mysterie uit 1935 speelde hij Ellery Queen op een weinig opvallende manier, niet vrij opwindend maar dichter bij het originele concept dan de meeste andere films. Cook's flirterig gedrag is evenwel niet te rijmen met eender welk Ellery Queen verhaal. (Foto's hieronder links en rechts) 

Donald Cook was één van de eerste acteurs die Ellery Queen. op het witte doek gestalte gaf. In The Spanish Cape Mystery, een low-budget mysterie uit 1935 speelde hij Ellery Queen op een weinig opvallende manier, niet vrij opwindend maar dichter bij het originele concept dan de meeste andere films. Cook's flirterig gedrag is evenwel niet te rijmen met eender welk Ellery Queen verhaal.Nog een scene uit The Spanish Cape Mystery met Donald Cook tegenover Helen Twelvetrees (1935)


Hij speelde de rol van Steve tegenover Helen Morgan's Julie in de 1936 film adaptatie van Show Boat, was één van de verdachten in het Philo Vance mysterie The Casino Murder Case, en schitterde als een heldhaftige U.S. Immigrant Inspecteur in de film, Ellis Island. (1936)

In 1937 huwde Cook de voormalige genaamde Prinses Giovanna Mastro - Giovanni Tasca Di Cuto, met wie hij op Long Island, NY. ging samenwonen (aka Gioia Tasca di Cuto).

Veel minder gekend is zijn werk in old time radio. In CBS' Life Begins speelde Donald Cook Lloyd Crawford, Virginia's Craig's amoureuze interesse. De series liep van 22 jan 1940 tot  18 jul 1941. Hij trad tevens op in een aflevering van radio's Columbia Workshop, de aflevering die werd omschreven als een zeer aandoenlijk misdaadverhaal prachtig verteld, "Wings of An Eagle" werd uitgezonden op 23 feb 1941.

In 1941 deed Don naar verluid niet minder dan 10 radio-optredens per week waar hij in het verleden er zelfs nog niet minder dan 35 voor zijn rekening had genomen. Hij leefde in East 48th Street in het Turtle Bay district maar had ook een boerderij in Cobalt, Conn.

Hij zei zelden iets over zijn "kunst". Hij noemde het zelfs "doen alsof" en verwachte niet altijd een acteur te blijven. "Een acteur," zo zei hij, "...heeft te veel krukken... eerst schrijft de auteur zijn tekst en dan zegt de regisseur hoe hij die moet brengen. Ik doe vast en zeker nog iets anders misschien regisseren of schrijven."

In "Circus Girl"  (1937) huwt trapeze artieste Kay Rogers (June Travis) haar mede-act Charles Jerome (Donald Cook), die kort daarop meteen jaloers wordt op nog een mede-trapezist Bob McAvoy, en plannen maakt om deze om het leven te brengen.Een scene uit het toneelstuk "Claudia" (1942) met Donald Cook en Dorothy McGuire.
Boven links: In Circus Girl (1937) huwt trapeze artieste Kay Rogers (June Travis) haar mede-act Charles Jerome (Donald Cook), die kort daarop meteen jaloers wordt op nog een mede-trapezist Bob McAvoy, en plannen maakt om deze om het leven te brengen.
Boven rechts: Een scene uit het toneelstuk
Claudia (1942) met Donald Cook en Dorothy McGuire.


Het was het toneel echter die hem het meest mogelijkheden bood om zijn talenten bij romantische komedies naar voor te brengen. Hij was ook te zien in een komedie tegenover Tallulah Bankhead in Foolish Notion, en in een 1948 revival van Private Lives. Tegen 1950 liet hij de film volledig voor wat ze waren ten voordelen van zijn werk op het toneel. In de originele 1951 Broadway run van The Moon Is Blue kon hij de theaterbezoekers uit Manhattan verblijden als de "bijna-verleider" van Barbara Bel Geddes (hieronder rechts). Dit toneelstuk waarin hij speelde kende de langste opvoering en werd uiteindelijk ook verfilmd die voor een klein schandaal zorgde omwille van het gebruik van het woord 'maagd' terwijl een slaapkamer in beeld werd genomen. Cook speelde dezelfde rol die David Niven in 1953 in de film speelde.

   Persfoto uit 1949 met acteurs Tallulah Bankhead en Donald Cook uit "Private Lives".In de originele 1951 Broadway run van "The Moon Is Blue" kon hij de theaterbezoekers uit Manhattan verblijden als de 'bijna-verleider' van Barbara Bel Geddes.
Boven links: Persfoto uit 1949 met acteurs Tallulah Bankhead en Donald Cook uit Private Lives.


Datzelfde jaar kon je Cook ook horen in radio CBS's My Son Jeep. Donald Cook speelt er Dokter Robert Allison, een weduwnaar uit Grove Falls, V.S. Hij bleef er achter om zijn dertienjarige dochter Peggy, gespeeld door Joan Lazer, op te voeden en zijn tienjarige zoon Jeffery "Jeep" Allison, een ondeugende jongen die de vergelijking met Dennis the Menace feilloos doorstaat (25 jan - 14 jun 1953)

Vanaf 1956 had hij een ernstige relatie met Joan Bennett, die naar hem verwees als de liefde van haar leven (hij was leefde gescheiden van tafel en bed van Gioia enkel jaren voor zijn dood).

Hij was ook op televisie te zien, zo o.a. in , Wanted: Dead Or Alive, Goodyear Television Playhouse, The Prudential Family Playhouse (1950), The Billy Rose Show en The Philco Television Playhouse. Misschien is hij nog het meest gekend voor zijn rol van "Tom Blake" in de televisie reeks, Too Young To Go Steady (1959).

Donald Cook en Glenda Farrell in "Masquerade" (aka "Lovely Star, Good Night") een drieakter die werd opgevoerd in het John Golden Theatre op 16 maart 1959.Foto van Joan Bennett en Donald Cook beiden te gast op een recent Palace Theater feest na de premiere van "Pillow Talk" (19 okt 1959)
Boven links: Donald Cook en Glenda Farrell in "Masquerade" (aka "Lovely Star, Good Night") een drieakter die werd opgevoerd in het John Golden Theatre op 16 maart 1959.
Boven rechts: Foto van Joan Bennett en Donald Cook beiden te gast op een recent Palace Theater feest na de premiere van
Pillow Talk (19 okt 1959).

Donald Cook overleed in New Haven op zestigjarige leeftijd. Zijn dood volgde daags nadat hij een hartaanval deed tijdens de try-out van een nieuw Broadway toneelstuk. Hij werd halfbewusteloos op de vloer van zijn hotelkamer gevonden nadat hij niet was verschenen voor de middagvoorstelling van de Franse komedie A Shot in the Dark, een bewerking van het toneelstuk L'Idiote, met Julie Harris. Joel Thomas, uiteindelijk nam Walter Matthau Cook's hoofdrol in het stuk over.

Cook liet zijn weduwe Joya (sic), na van wie hij dus wettelijk gescheiden leefde alsook twee broers uit San Francisco. Hij werd begraven op het River View Cemetery in Portland, Oregon.
Voor zijn bijdrage aan de filmindustrie kreeg Cook een ster op de befaamde Hollywood Walk of Fame ter hoogte van 1718 Vine Street.


Click if you think you can help out...!

Referenties
(1) Wikipedia
(2) IMDb
(3) IBDB


Bijkomende video & audio bronnen
(1) The Public Enemy (1931) James Cagney takes a punch from Donald Cook
(2) Old Time Radio DownloadsDit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van website Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Ellery Queen in een Ellery Queen verfilming.


Pagina aangemaakt 23 april 2017  
Laatste update 18 november 2018
  

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXIII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.