Klik op de foto om terug te gaan...

Speelde in een EQ tv-showRichard Derr (06/15/1917 - 05/08/1992)Lengte: 1,88 m (6' 2")
Haarkleur: bruin
Ogen: bruin

Huwelijken:
geen

Broer:
Walter Rodman Jr. (b. 1 maart 1910 - ), fabrieksmanager Columbia Mills, Trucksville, PA gehuwd (aft. 1930 - 1946 - ) met Alice Tindall, (b.1910 - 30 sep 1991).
Kinderen: W. Rodman Jr. b.1934 (11 sep 953 met Sandra Davis)
                  Kenneth Tindall Derr  b.1937 (12 sep 1959 met Donna Carol Mettler)

Richard LeMar Derr werd geboren in Norristown, PA, op 15 juni 1917 als kind van Walter Rodman Sr. en Martha Kelp (b. Nov 10. 1883). Naar verluid maakte Richard reeds "voorpagina nieuws" vijf uur na zijn geboorte toen deze een Liberty Bond op zijn zoons naam kocht. Tegen de leeftijd van vijf jaar had Walter zijn zoon reeds het maken van een martini aangeleerd: "The best in town."

Hun vader overleed rond 1926. Derr's moeder en 7 jaar oudere broer Rodman moesten het gezin in het onderhoud voorzien. Richard maakte een overeenkomst met zijn broer. Hij zou na school gaan werken om bij te klussen om Rodman naar het college te kunnen sturen. Eens Rodman dan gevestigd was, kon hij de dienst terugbewijzen. Na afstuderen echter, zou Rodman huwen en de overeenkomst "vergeten". (Williams)

Terwijl hij naar Stewart Junior High ging, "diepte zijn stem uit en de bevreemdende slankheid maakte plaats voor een blonde knappe kerel met stevige kaaklijn." Derr was dan ook bepaald populair op school. Hij solliciteerde en kreeg dan ook de hoofdrollen voor de toneelstukken, gaf een schoolkrant uit, was de Vice President van zijn Senior Class, de President of the Honor Society, en "Burgemeester" van de school. "Ik moest altijd George Washington spelen in één of ander stuk maar vooraleer ik de rol van George op mij nam, kon ik inlopen als Robin Washington, George's halfbroer, tot mijn neus groot genoeg was om ook de hoofdrol te spelen."  Hij studeerde twee jaar vroeger af op zestienjarige leeftijd.

 

Na dit afstuderen aan Norristown High School (Pennsylvania) in 1933, ging hij werken als bankbedienden in de Norristown bank. Hij studeerde aan het American Institute of Banking, en maakte er op 3 jaar een vierjarige cursus af. Drie jaar lang bleef hij ook acteren bij "The Dramateurs," een amateur gezelschap uit Norristown, welke kleine standaard periodestukken bracht. Daarna trad hij nog op in het Hedgerow Theatre, een repertorium theater bij Moylan, Pennsylvania.

 

Nog steeds met als doel om professioneel acteur te worden werd Derr student van Jaspar Deeter - de directeur/lesgever van het Hedgerow Theater in Pennsylvania, en hij bekwaamde zich daar drie jaar lang in zijn stiel (tijdens de avonden, overdag werkte hij nog steeds in de bank.)

Zijn acteercarrière bloeide pas echt nadat hij was opgetreden aan de zijde van Joe E. Brown in Elmer the Great en ook te zien was is Walter Hampden's Richelieu in het Maplewood, N.J. zomertheater. Richard Derr trad dan ook op in een maar liefst 6 uur durende versie van George Bernard Shaw's Man And Superman toen hij er opgemerkt werd door Maynard Morris, een agent uit New York.

Morris bezorgde Derr rollen in diverse toneelstukken, alvorens ook eindelijk zijn doorbraak te beleven. Hij was naar de studio's van 20th Century Fox in New York gehaald om lijnen voor te lezen aan een actrice die er een screentest moest doen. Maar wanneer Daryl Zanuck de screentest in Hollywood bekeek - was het Derr die in de smaak viel. Derr tekende een zevenjarig contract met 20th Century Fox. Hij stapte op de trein naar Hollywood op Thanksgiving Day. Op het station van Pasadena werd hij door studiopersoneel opgewacht en gebracht naar een appartement in Westwood, dichtbij de studio. Derr kocht al snel een wagen, een nieuwe gele Plymouth convertible, voor zo'n $450, die hij in drie maanden van zijn nieuwe salaris afbetaalde. Hij was net 24. Het was 1942.


  Richard Derr, met touw vastgebonden in "Man At Large". (1941)Derr met Francis Gifford in "Luxury Liner" uit 1948.
Boven links: Richard Derr, met touw vastgebonden in Man At Large  (1941).
Boven rechts: Derr met Francis Gifford in Luxury Liner uit 1948.

 


Derr's eerste film was Charlie Chan in Rio (1941),  en Derr speelde een Duitse spion in Man at Large (1941), waarin ook George Reeves te zien was, en verder een zowat een dozijn films. Hij was zo mistevreden van Tonight We Raid Calais (1943) (met Lee J. Cobb, Beaulah Bondi end John Sutton) dat hij zijn contract met 20th Century Fox verbrak.


  Er kwam nog een tweede Chan filmrol in "Castle in the Desert" (1942). (Van L naar R): Sidney Toler als Chan, Henry Daniell en Richard Derr. Derr als Duitse officier in "Tonight We Raid Calais" (1943).
Boven links:  Er kwam nog een tweede Chan filmrol in Castle in the Desert (1942). (Van L naar R): Sidney Toler als Chan, Henry Daniell en Richard Derr.
Boven rechts: Derr als Duitse officier in
Tonight We Raid Calais (1943).

 

Gedurende de Tweede Wereldoorlog naam Derr dienst in  het US Army Air Corps, en deed drie jaar dienst als navigator op vluchten voor het Air Transport Command tussen Miami, Brazilië en Afrika.

 

Terug in Hollywood, was Derr ook te zien in "A" films - zoals Secret Heart (1946), The Bride Goes Wild (1948), Luxury Liner (1948), en Ingrid Bergman's Joan of Arc (1948).

Na twee weken in het ziekenhuis overleed zijn moeder Martha Derr op 9 april 1947 in Los Angeles, aan de gevolgen van pancreaskanker.

In 1948, speelde Derr in een rondreizende productie genaamd John Loves Mary. Hij maakt ook zijn Broadway debuut als Lt. Henderson in The Traitor, van Herman Wouk,  waarvoor hij in 1948/49 een Theatre World Award kreeg.

 

 

      Richard met Jan Sterling op het programma voor "John Loves Mary", The Harris Theatre, Chicago, augustus 1948. Richard en Barbara Rush in een promotionele foto voor "When Worlds Collide" (1951).
Boven links: Richard met Jan Sterling op het programma voor John Loves Mary, The Harris Theatre, Chicago, augustus 1948.
Boven rechts: Richard en Barbara Rush in een promotionele foto voor When Worlds Collide (1951).In de late jaren 40, vroege jaren 50 bleef Derr zijn tijd verdelen over film en het podium...en kreeg toen de kans mee te doen in When Worlds Collide in 1951.

 

Richard Derr, die in het Gorham Hotel in New York verbleef terwijl hij op het podium van Broadway optrad, kreeg het script voor When Worlds Collide, toegestuurd door zijn agent Maynard Morris. Derr was niet bepaald een fan van science fiction, wat hij vergeleek met"Flash Gordon, kleine groene mannetjes van Mars, straalpistolen en vliegende schotels." Hij hield wel van het script en uiteindelijk namen praktische overwegingen over en besloot hij er voor te gaan. Het betaalde goed, het schema was kort (vier weken), en zo kon hij tegen de derde week van januari opnieuw in New York zijn. "Om zo niet echt iets belangrijk te missen". Het was een goede beslissing. Want alhoewel When Worlds Collide van Richard Derr een ster maakte, was het één die maar kort aan de hemel te zien was. Kort nadien was hij dan ook te zien in Dial M For Murder, (1952-54) welke zo ongeveer anderhalf jaar liep.

 

In de jaren 50 deed hij ook diverse kleine gastrollen in TV-reeksen en speelde zo zelfs eenmaal de rol van Ellery Queen in de episode "Confidential Agent" (8-27-52) van The Adventures of Ellery Queen ter vervanging voor hoofdacteur Lee Bowman die op vakantie was...

 

In 1958 werd opnieuw een TV piloot gefilmd voor The Shadow. Er werden zelfs diverse afleveringen voorzien maar het kwam nooit echt tot een serie. Republic, ideeën tot de laatste druppel uit te persen, bracht dit uit in filmtheaters als een uur lang durende film genaamd Invisible Avenger, en opnieuw in 1962 hertitelt als Bourbon Street Shadows. Deze had wel hoger productiewaarden en was ook niet gebonden aan een toneelpodium. Het opende net als de radio reeks met de stem van The Shadow. Maar in de plaats van orgelmuziek, echter, zouden de kijkers het geluid horen van een gong die in de achtergrond herhaaldelijk wordt aangeslagen. Lamont Cranston werd gespeeld door Richard Derr, wat een vreemde keuze was om Cranston te spelen gezien zijn blonde haar. In alle andere inncarnaties van The Shadow was Cranston donker van haar. (John Olsen)

Derr werkte daarna nog vele tientallen jaren voor toneel en televisie. Voor wat science fiction betreft had hij twee cameo rollen in Star Trek in twee verschillende afleveringen, "The Alternative Factor," (1967) als Commodore Barstow en "The Mark of Gideon," (1969) als Admiral Fitzgerald.

 

  Als Admiral Fitzgerald "op het scherm" in Star Trek's "The Mark of Gideon". Derr's laatste televisierol was als gast in de TV serie Automan (1983).
Boven links: Als Admiral Fitzgerald "op het scherm" in Star Trek's "The Mark of Gideon".
Boven rechts: Derr's laatste televisierol was als gast in de TV serie
Automan (1983).

 


Derr was ook te zien in televisiereeksen als Perry Mason (één episode met Leslie Parrish, een ander met Garry Walberg), The Outer Limits, Mannix (waaronder een aflevering met Jill Ireland en Sabrina Scharf), Starsky and Hutch (met David Soul), Project U.F.O. (in een episode met Malachi Throne), Taxi (met Christopher Lloyd), Dallas (met Joanna Cassidy, Susan Howard, Leigh J. McCloskey, William Smithers en Morgan Woodward), en verschillende keren in Barnaby Jones (met Lee Meriwether en Vince Howard en gastvedettes als Whit Bissell, Joanne Linville, en Phillip Pine).


In 1983, echter trok Derr zich als acteur terug en begon aan een nieuwe loopbaan als vastgoedmakelaar, in de lucratieve Beverly Hills markt, alhoewel hij dus af en toe nog een rol voor TV zou aanvaarden. Hij had dus een licentie als vastgoedmakelaar en maakte deel uit van de Beverly Hills Realty Company alsook van de Beverly Hills Realty Board.

Zijn laatste televisierol een gastoptreden in de TV serie Automan (1983) (met Robert Lansing, alsook Desi Arnaz Jr. en Chuck Wagner.)

Derr bezweek op 8 mei 1992, net als zijn moeder aan de gevolgen van pancreaskanker. Hij werd 74.

 
Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!

Referenties
(1) IBDB
(2) Wikipedia
(3) IMDb
(4) Richard Derr Papers with special thanks to Katherine Krzys, Curator, Rare Books and Manuscripts

(5) "When Worlds Collide" by Wade Williams in Filmfax Dec/Jan 1992 issue, #30
(6) Wikitree

Bijkomende video & audio bronnen
(1) When Worlds Collide - 1951 trailer
(2) Bourbon Street Shadows - 1962 trailer
(3) Tales of Tomorrow - episode "The Miraculous Storm" - 1952Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van website Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Ellery Queen  in een Ellery Queen TV serie.

In de Arizona State University worden de Richard Derr papers bewaard. Ze bevestigen zijn geboortejaar als 1917. Dit in tegenspraak met het veel meer verspreide "1918".


Pagina aangemaakt 28 feb 2019
Laatste update 6 apr 201
9

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXIX   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.