Klik op de foto om terug te gaan...

William Gargan (17 jul 1905 - 16 feb 1979)

Mr & Mevr William Gargan met hun kinderen, Berry (de oudste) en Leslie Howard GarganLengte:
1.83 m (6' )
Ogen: blauw

Echtgenote: Mary Kenny (19 jan 1928 - zijn dood)
Kinderen: Berry of Barrie (1929) & Leslie Howard (28 jun 1933)
Broer
: Edward F. Gargan (acteur)

Boven rechts: Mr & Mevr William Gargan met hun kinderen, Berry (de oudste) en Leslie Howard Gargan. 


Geboren als William Dennis Gargan Jr. in Brooklyn, New York, USA zoon van een schuldvereffenaar/bookmaker en Irene G. Flynn.
 
   

Van Gargan is geweten dat hij een man was van twaalf stielen dertien ongelukken jobs variërend van limonadeverkoper tot tramconducteur maar het was pas toen hij school (St.James School, Brooklyn) verliet dat hij een aantal maatpakbanen kreeg.

 

Eerst werkte hij als kredietonderzoeker en collectie agent voor een kledingsfirma. Zo geraakte Gargan een geschoten toen hij een wanbetaler er wilde toe overhalen zijn rekening te vereffenen. Daarna, werkte hij ongeveer één jaar als privédetective in een agentschap in New York voor "$10.00 per dag en onkosten." Gargan voerde er de gebruikelijke detective taken uit: bewaking van geldtransport, schaduwen van mogelijke verdachten, uitoeren van surveillances, en het beschermen van cliënten met waardevolle zaken. Hij werd ontslagen toen een diamantverkoper, die hij moest beschermen, uit het oog verloor. In 1924 was hij verveeld door de sleur die bij een normale job hoorde en koos voor de afwisseling acteren... .binnen het jaar kreeg hij een rol op Broadway.


Bill ging op auditie voor en won de een rol in Aloma of the South Seas (1925) op het toneel. Bill huwde Mary Kenny, een voormalig danseres in 1928. Een succesvolle carrière op Broadway leidde tot zijn filmdebuut in Rain (1932) .

Reeds vroeg in zijn carrière verkocht Gargan, als hij tussen twee acteerjobs in zat, bootleg whisky aan clandestiene bars in New York City. Allemaal ervaringen die hij in zijn films kon gebruiken. In 1932 kreeg hij heel wat bijval voor zijn werk in Philip Barry's Broadway stuk The Animal Kingdom, dewelke uiteindelijk aanleiding gaf tot een uitnodiging om in 1932 zijn filmdebuut in Hollywood te maken.
In de meeste van zijn films speelt Gargan zichzelf: een robuste, knappe, stoutmoedige Ier. Zijn "ernstiger" filmwerk bevatten vermeldenswaardige prestaties in Rain (1932), The Story of Temple Drake (1933), Four Frightened People (1934) en You Only Live Once (1937).

  A W. Somerset Maugham sprookje voorzag het verhaal voor "Rain" (1932) Miss Sadie Thompson (Joan Crawford), een prostituté, valt al snel in het oog van Sergeant Tim O'Hara (William Gargan). "Headline Shooters" (1933) Reporter Bill Allen (William Gargan) krijgt zijn verhaal onafgezien van de gevolgen. Maar wanneer Allen de no-nonsense Jane Mallory (Frances Dee) ontmoet valt hij voor haar charmes. Andere tegenspelers waren Ralph Bellamy en Jack La Rue.
Boven links: A W. Somerset Maugham sprookje voorzag het verhaal voor Rain (1932) Miss Sadie Thompson (Joan Crawford), een prostitué, valt al snel in het oog van Sergeant Tim O'Hara (William Gargan).
Boven rechts:
Headline Shooters (1933) Reporter Bill Allen (William Gargan) krijgt zijn verhaal onafgezien van de gevolgen. Maar wanneer Allen de no-nonsense Jane Mallory (Frances Dee) ontmoet valt hij voor haar charmes. Andere tegenspelers waren Ralph Bellamy en Jack La Rue.

 Stewart Corder (William Gargan) met schooljuf Judy Jones (Claudette Colbert) in "Four Frightened People" (1934). "Black Fury" (1935) met William Gargan als Slim Johnson tegenover Paul Muni.
Boven links: Stewart Corder (William Gargan) met schooljuf Judy Jones (Claudette Colbert) in Four Frightened People (1934).
Boven rechts:
Black Fury (1935) met William Gargan als Slim Johnson tegenover Paul Muni.


Hij was opgewekter en meer onderhoudend in
B-films als Headline Shooters
(1933), Man Hunt (1936), Wings Over Honolulu (1937), en Bombay Clipper (1942).

  William Gargan en de mooie Helen Mack in "The Milky Way" (1936) een film met een sprekende Harold Lloyd. "Sky Parade" (1936) In dit avontuur in de lucht, werken drie vrienden uit WW I samen om een commerciële luchtvaartlijn uit te baten, met Katherine DeMille en William Gargan.
Boven links: William Gargan en de mooie Helen Mack in The Milky Way (1936) een film met een sprekende Harold Lloyd.
Boven rechts:
Sky Parade (1936) In dit avontuur in de lucht, werken drie vrienden uit WW I samen om een commerciële luchtvaartlijn uit te baten, met Katherine DeMille en William Gargan.

 "The House of Fear" (1939) Een acteur, John Woodford , sterft op het podium tijdens een voorstelling.  Zijn lichaam wordt naar de kleedkamer gebracht waarna het verdwijnt. Het theater blijft voor meer dan één jaar gesloten, en in  Broadway beginnen de geruchten als zou Woodford's geest er rondspoken zich te verspreiden. Een detective (William Gargan) , die zich als producer voordoet, huurt het theater en probeert dezelfde voorstelling te brengen,  maar dan doen zich allerhande "spookachtige" zaken zich voor die zijn plannen dwarsbomen. Met Irene Hervey, Harvey Stevens. Voor "They Knew What They Wanted" (1940), kreeg hij een nominatie als "Beste mannelijke bijrol"  Hier in de film samen met Carole Lombard.
Boven links: The House of Fear (1939) Een acteur, John Woodford , sterft op het podium tijdens een voorstelling. Zijn lichaam wordt naar de kleedkamer gebracht waarna het verdwijnt. Het theater blijft voor meer dan één jaar gesloten, en in Broadway beginnen de geruchten als zou Woodford's geest er rondspoken zich te verspreiden. Een detective (William Gargan), die zich als producer voordoet, huurt het theater en probeert dezelfde voorstelling te brengen, maar dan doen zich allerhande "spookachtige" zaken zich voor die zijn plannen dwarsbomen. Met Irene Hervey en Harvey Stevens.
Boven rechts: Voor
They Knew What They Wanted (1940), kreeg hij een nominatie als "Beste mannelijke bijrol" Hier in de film samen met Carole Lombard.


Voor
They Knew What They Wanted (1940) kreeg hij een nominatie als "Beste mannelijke bijrol"  Terwijl hij in de jaren  '30 nog gestalte gaf aan energieke, sociale hoofdrollen in vele"B"-films en bijna hoofdrollen in grote films, evolueerde hij later naar karakterrollen. bvb.  I Wake Up Screaming (1941), Who Done It? (1942), The Canterville Ghost (1944), en The Bells of St. Mary's (1945) Hij speelde de meesterdetective Ellery Queen in drie in 1942 uitgebrachte Columbia films. De series zou makkelijk hebben kunnen doorgaan tot de oorlog oer was maar het gebrek aan contractuele verbinding met enige studio verhinderde dit. De serie werd zo snel aan de kant gezet dat Gargan en Lindsay moesten verder gaan in een niet gerelateerde film No Place for a Lady (1943).

Irene Hervey met William Gargan in Universal's mysterie "Bombay Clipper" (1942). William Gargan met Margaret Lindsay in "A Desperate Chance for Ellery Queen" (1942).
Boven links: Irene Hervey met Gargan in Universal's mysterie Bombay Clipper (1942).
Boven rechts: William Gargan met Margaret Lindsay in A Desperate Chance for Ellery Queen (1942).


Met kerst 1943, vertrok Gargan op USO toer samen met collega filmsterren Claudette Colbert en Keenan Wynn. Hij bezocht in de komende maanden verschillende Amerikaanse basissen in China. Gargan deed er hoofdzakelijk mee in sketches. Hij werd er ook geapprecieerd voor zijn informele gesprekken met de GI's en voor Gargan betekende deze ervaring (die nog doorgang tot voorbij het eerste kwartaal van 1944) één van de meest belonende van zijn ganse carrière.
Als
William Gargan al wat authenticiteit aan zijn rollen bracht had dit niet alleen te maken met zijn vele banen maar ook met zijn jeugd. Door zijn vader's baan leerde Gargan veel over de gokwereld en ontmoette veel interessante karakters uit alle lagen van de bevolking. De hoofdreden waarom Gargan zo overtuigend was als detective moet wel het feit geweest zijn dat hij de enige was die er ook één was geweest.
Vooraleer hij bij televisie terecht kwam had hij verschillende rollen in series of shows op tv. Het duurde ook niet lang vooraleer hij ook hier detectiverollen kreeg aangeboden. Toen het televisietijdperk aanbrak nam het grotendeels de bestaande radioformats over, die toenertijd een hele industrie was geworden. Precies daarom maakten ook vele radiosterren de overgang naar televisie. Hij gaf gestalte aan
Ross Dolan, een veteraan detective die opnieuw begon aan zijn job na als matroos te hebben gediend in WO II, of zoals Dolan het zelf stelde, "een ritje in Nonkel Sugar's Navy" in ABC radio's I Deal in Crime (1946-1947).

"Follow That Woman" (1945) was eigenlijk nog één "Thin Man" clone, ditmaal in oorlogsomstandigheden. Het verhaal zelf was niet altijd op niveau, maar William Gargan en Nancy Kelly leken goed samen te werken. "Het leven van twee vrouwen hangt af van wat deze man te vertellen heeft!" scene uit Night Editor (1946) met William Gargan, Janis Carter, Jeff Donnell
Boven links: Follow That Woman (1945) was eigenlijk nog één "Thin Man" clone, ditmaal in oorlogsomstandigheden. Het verhaal zelf was niet altijd op niveau, maar William Gargan en Nancy Kelly leken goed samen te werken.
Boven rechts:
 "Het leven van twee vrouwen hangt af van wat deze man te vertellen heeft!" scene uit Night Editor (1946) met William Gargan, Janis Carter, Jeff Donnell.

In "Waterfront At Midnight" (1949) Geeft Gargan (links) een agent gestalte die een misdadiger probeert te klissen om uiteindelijk zelf beschuldigd te worden van moord op zijn eigen broer. "Dynamite" (1949) aannemer William Gargan heeft zijn zinnen gezet op de mooie Virginia Welles, als Johnny Brown (Richard Crane) op de proppen komt op hem zowel op professioneel als amoureus vlak te belagen. Uiteindelijk komt een ramp redding brengen...
Boven links: In Waterfront At Midnight (1949) Geeft Gargan (links) een agent gestalte die een misdadiger probeert te klissen om uiteindelijk zelf beschuldigd te worden van moord op zijn eigen broer.
Boven rechts:
 Dynamite (1949) aannemer William Gargan heeft zijn zinnen gezet op de mooie Virginia Welles, als Johnny Brown (Richard Crane) op de proppen komt op hem zowel op professioneel als amoureus vlak te belagen. Uiteindelijk komt een ramp redding brengen...

Na 1948 maakte hij nog weinig films, maar van 1949 tot 1951 nam hij de hoofdrol op zich in de TV series Martin Kane, Private Eye , een serie die aanvankelijk was bedoeld voor televisie maar die ook werd uitgezonden via Mutual Radio tussen1949 en 1952. Gargan verliet deze tv-reeks in 1951. In zijn autobiografie vertelt Gargan wat het probleem precies was met deze serie of zelfs met vroege televisie in het algemeen:

"...Al heel gauw, besefte ik dat de verhalen niet veel soeps waren. Wat kun je tenslotte aan diepgang en karakteruitwerking in een halfuur steken? Dus besloot ik al heel gauw om gewoon mezelf in het programma te promoten. Tenslotte, daar ging het hem toch om - Martin Kane. Ik ontwikkelde een guitige stijl, een persiflage van de harde detective.
Niets wereldschokkends gewoon mijn beslissing. De beslissing hield steek. En de show, om welke reden dan ook, sloeg aan.... De show had charme en zijn charme hield de waanzin, de zwakke karakterontwikkeling en het zwakke camerawerk recht. Het had ook een producer met wie ik het niet kon vinden.... Hij gebruikte de show als vleesparade met als resultaat dat we vele mooie leeghoofdige meisjes voorgeschoteld kregen. Die hun tekstlijnen maar uitspuwden.
Toen het achteruit begon te bollen begon ik, de wanhoop nabij, nog meer te improviseren om de fouten te verdoezelen, en de schrijvers leverden nog meer onwaarschijnlijkheden. Op die manier geraak je wel verschrikkelijk in de rats. Iedereen werkt harder om de schade te beperken en het resultaat wordt er niet beter op, nog meer overacting, overdreven verhalen, die uiteindelijk toch de kijker wegjagen en in een poging om ze terug te winnen worden meer en meer gimmicks gebruikt
..."


Toch vond hij opnieuw een detectiverol die op hem scheen te wachten dit keer als
Barry Craig, die zijn debuut maakt op NBC Radio 3 oktober 1951. Barry Craig, Confidential Investigator (1951-1955). Die rol van Craig was misschien wel teveel op maat van Gargan geschreven. Zijn karakter's naam werd oorsprongkelijk gespeld als "Barry Crane," later als "Barrie Craig" en uiteindelijk als "Barry Craig."   Dit omwille van protest vanwege de producers van Martin Kane, die beweerden dat “Kane” en “Crane” te gelijkklinkend waren. Dus werd de detective veranderd in “Craig.”
Op het eind van de aflevering "Ghosts Don’t Die in Bed,"(9/7/54) kon de luisteraar hoe Gargan zijn vooropgenomen opmerking over de show voor volgende week bracht ("The Corpse Who Couldn’t Swim"), maar al snel wordt afgebroken door de presentator John Lang, die de rolverdeling voorleest en tenslotte een klein bommetje lost "Met spijt delen we u mede dat met de zonet afgelopen aflevering we aan het eind zijn gekomen van onze Barry Craig series…We hopen dat u er hebt van genoten en we kijken er al naar uit ze in de zeer nabije toekomst voort te zetten."  Minder dan een maand later was dan die  “zeer nabije toekomstaangebrokenhet program kreeg uitstel van executie en herstarte op 3 oktober 1954 . Het liep uiteindelijk nog één seizoen en eindigde uiteindelijk echt op 30 juni 1955.
In 1957 hernam Gargan de rol van Martin Kane in een gesyndiceerde series genaamd The New Adventures of Martin Kane.

 

      Gargan speelde 'Father' in "The Ford Television Theatre's"  "Favorite Son" met Anita Louise (episode # 3.37) 16 juni 1955.  Advertensie  voor "The New Adventures of Martin Kane"  met Academy Award Winner William Gargan in de hoofdrol, die het opneemt tegen de sinistere krachten van de Europese onderwereld. Zondag 17:30 op WNAC-tv 7
Boven links: Gargan speelde "Father" in The Ford Television Theatre's "Favorite Son" met Anita Louise (episode # 3.37) 16 juni 1955.
Boven rechts: Advertentie voor The New Adventures of Martin Kane met Academy Award Winner William Gargan in de hoofdrol, die het opneemt tegen de sinistere krachten van de Europese onderwereld. Zondag 17:30 op WNAC-tv 7.


Hij kreeg larynxkanker en in
1960 werd zijn strottenhoofd verwijderd, het verlies van zijn stem betekende ook het einde van zijn carrière. Hij leerde oesophagale spraak en gaf uiteindelijk hierin ook les voor de American Cancer Society. Als Martin Kane zou Gargan nog reclame maken in Happy McMann's Tobacco shop, om zijn sponsors ter wille te zijn maar nu voerde hij een onvermoeibaar campagne tegen roken.

         Gargan schreef ook een autobiografie, Why Me? (1969), waarin hoofzakelijk zijn gevecht met kanker aan bod kwam. Boven rechts: William Gargan, op een meeting van vrijwilligers van de Amerikaanse kankervereniging in New Orleans te Baton Rouge. Ondanks keelchirugie in 1960, was Gargan de hoofdspreker op de meeting.
Boven rechts: William Gargan, op een meeting van vrijwilligers van de Amerikaanse kankervereniging in New Orleans te Baton Rouge. Ondanks keelchirugie in 1960, was Gargan de hoofdspreker op de meeting.


Twee jaar nadat hij z'n stem verloor gaf hij zijn afscheidsvoorstelling, gestalte gevend aan een stomme clown op TV in King of Diamonds. Hij schreef ook een autobiografie, Why Me? (1969), waarin hoofdzakelijk zijn gevecht met kanker aan bod kwam.

William Gargan stierf tijdens een vlucht tussen NY en San Diego aan een hartaanval in februari 1979.


Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!


Referenties
(1) IMDb
(2) Wikipedia

(3) IBDB

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Martin Kane, "The Fortune Teller" (TV, 31 mei 1951)
(2) Barrie Craig, Confidential Investigator "A Very Odd Job" (OTR, 30 jan 1952)

 

Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van website Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Ellery Queen  in een Ellery Queen film serie.


Pagina aangemaakt 22 mei 2016 
Laatste update 18 november 2018
 

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMIX   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.