Klik op de foto om terug te gaan...

Luister naar Margaret Lindsay...argaret Lindsay (19 sept 1910 – 8 mei 1981)

Margaret Lindsay als kind.


 Lengte
: 1.65 m (5' 5")
Ogen: bruin
Partner: Mary McCarty
Tweede
van 6 kinderen, 5 zusters en 1 broer John: Helen (met wie ze een tijd samenwoonde) die getrouwd was met John Page Bueheler, Zus Jane Gilbert (Susan Jane Kies) was getrouwd met acteur William Hopper. Lorraine was getrouwd met Fredrick C. Keuline (Chicago). Mary (Mickie) was de jongste zus met wie ze later ook samenwoonde.

Boven rechts: Margaret Lindsay als kind.


Lindsay
trad op in ongeveer 80 films, meestal als de "andere vrouw," een debutante, kennis of beste vriendin. Ze wisselde A met B-films af, hoofdrollen met bijrollen, en werkte met top acteurs als Paul Muni, James Cagney, William Powell, Errol Flynn, en zelfs een beginnende Humphrey Bogart. Het enige wat ze scheen te mankeren was echte 'star quality'.
Na dat ze Warners verliet bleef ze acteren in vooral B-films, en ging later over tot karakterrollen.

Geboren in Dubuque, Iowa als Margaret Kies, was Margaret Lindsay de dochter van de apotheker, John Leo Kies die in reeds in 1930 overleed, en Bertha L.Gilbert. Ze was de oudste van vijf kinderen. "Peg" was een robbedoes die hield van het klimmen in de perenboom. Ze was een zelfverklaarde "rolschaatsfanaat" die hield van het cirkelvormig voetpad aan het Visitation Convent, "Waar ik steeds maar rondschaatste tot ik dronken was." Ze studeerde af aan de Visitation Academy, Dubeque in 1930, volgde een opleiding toneel aan het National Park Seminary in Washington DC en later ook aan the American Academy of Dramatic Arts in New York. Het viel haar op dat de Amerikaanse acteurs vaak tweede viool speelden tegenover hun Britse tegenhangers.

Margaret Lindsay zogenaamd op vakantie aan Lake Arrowhead Margaret Lindsay zogenaamd op vakantie aan Lake Arrowhead Margaret Lindsay zogenaamd op vakantie aan Lake Arrowhead
Boven:  Margaret Lindsay zogenaamd op vakantie aan Lake Arrowhead.


Omdat ze in Amerika geen rollen kreeg
, vertrok ze naar London om er theaterervaring op te doen. Ze studeerde en beheerste er de typische upper-class spraakpatronen, zodat ze bij haar terugkeer geen moeite had om de schipreporters te doen denken dat ze een Brits actrice was. Ze kreeg haar doorbraakrol in 1933, met een kleine maar opvallende rol  in Fox's Oscar-winnende John Warburton als Edward Marryot en Margaret Lindsay als Edith Harris in "Cavalcade"Cavalcade door de rolverdeler te overtuigen dat ze Brits, terwijl ze eigenlijk linea recta van de set van een Tom Mix Western afstapte!  Deeluitmakend van een verondersteld all-Britse ploeg, speelde ze een bruid die haar huwelijksreis met een schip.
We zien haar nog net in gesprek met John Warburton (foto links) op het dek van een schip, waarna de camera door in te zoomen op een reddingsvest  de naam van het schip (Titanic) onthuld. Cavalcade geeft de gebeurtenissen weer tussen 1899, wanneer Robert Marryot naar Engeland vertrekt om te vechten in de Boerenoorlog, en een 30-tal jaar, nog een oorlog en diverse persoonlijke tragedies later. het was één van de weinige ernstige toneelstukken geschreven door de gewoonlijk hoffelijke en plezante Noel Coward. Deze film van de grootste geldmaker aan de kassa in 1933 en won de Academy Award en enthousiaste kritieken zowel in de Verenigde States als, verrassend genoeg, Groot-Brittanië.
Eens onder contract bij Warner Bros. later datzelfde jaar werd de mooie, zwartharige actrice een van de werkpaarden van de studio en speelde ze in drie dozijn films tussen 1933 en 1940.
Zo speelde ze bijvoorbeeld in 1933 aan de zijde van William Powell in Detective Detective 62 (aka Man Killer)
Ze speelt de bruid in The Case of the Curious Bride (1935) een Perry Mason mysterie waarin Errol Flynn zijn filmdebuut maakt als lijk. Flynn spreekt helemaal niet in deze film daar zijn aandeel verder ook beperkt bleef tot een flashback met voice-over door Donald Woods.

  Met William Powell, Margaret Lindsay in "Detective Detective 62" (aka "Man Killer") (1933)."Devil Dogs of the Air" (1935) waarin Lindsay Betty Roberts, een verpleegster, gestalte geeft.
Boven links:  Met William Powell, Margaret Lindsay in "Detective Detective 62" (aka Man Killer) (1933)
Boven rechts: Devil Dogs of the Air (1935) waarin Lindsay Betty Roberts, een verpleegster, gestalte geeft.


"G-Men" (1935) Lindsay opnieuw met Cagney die een G-Men (FBI) speelt. Lindsay speelt de bruid in "The Case of the Curious Bride" (1935) een Perry Mason mystery waarin Errol Flynn zijn filmdebuut maakt als lijk. Flynn spreekt helemaal niet in deze film daar zijn aandeel verder ook beperkt bleef tot een flashback met voice-over door Donald Woods.
Boven links: G-Men (1935) Lindsay opnieuw met Cagney die een G-Men (FBI) speelt.
Boven rechts: Lindsay speelt de bruid in The Case of the Curious Bride (1935) een Perry Mason mystery waarin Errol Flynn zijn filmdebuut maakt als lijk. Flynn spreekt helemaal niet in deze film daar zijn aandeel verder ook beperkt bleef tot een flashback met voice-over door Donald Woods.


Ze was aanwezig op het diner ter ere van, haar goede vriendin, de
actrice Thelma Todd, diezelfde nacht van Todd`s mysterieuze overlijden ten gevolge koolstofmonoxyde vergiftiging. Totaal van kaart stapte Margaret uit de film waarin ze toen werkte: Murder by an Aristocrat (1936). In 1937 speelt ze opnieuw tegenover Eroll Flynn de toegewijde verpleegster Frances Ogilvie in The Green Light .
Ze verscheen in diverse
Bette Davis films Fog Over Frisco, Bordertown, Dangerous en Jezebel, waarin ze als Henry Fonda's bruid uit het Noorden Bette Davis' rivale wordt.

   In "Public Enemy's Wife" (1936) schittert Margaret Lindsay in de hoofdrol als jonge vrouw onschuldig veroordeeld en gevangen gezet voor een moord die ze niet pleegde. De echte dader is haar nietsnut van een man (Cesar Romero). Anita Lousie, Eroll Flynn en Margaret Lindsay in "The Green Light" (1937).
Boven links: In Public Enemy's Wife (1936) schittert Margaret Lindsay in de hoofdrol als jonge vrouw onschuldig veroordeeld en gevangen gezet voor een moord die ze niet pleegde. De echte dader is haar nietsnut van een man (Cesar Romero).
Boven rechts: Anita Lousie, Eroll Flynn en Margaret Lindsay in The Green Light (1937).

 Opnieuw in 1937 in de film "Slim". Spanningen wanneer Fonda valt voor de charmes van Blayd's liefje Cally (Lindsay). Bette Davis, Henry Fonda en Margaret Lindsay. Een scene uit "Jezebel" (1938).
Boven links: Opnieuw in 1937 in de film Slim. Spanningen wanneer Fonda valt voor de charmes van Blayd's liefje Cally (Lindsay) .
Boven rechts: Bette Davis, Henry Fonda en Margaret Lindsay. Een scene uit Jezebel (1938)

Haar B-filmervaringen omvatten ook de vrouwelijke hoofdrol in zeven Ellery Queen films. In Ellery Queen, Master Detective (1940) ontmoet Margaret 'Nikki' Lindsay Ellery over lichaam van John Braun. De amoureuze relatie tussen Ellery en Nikki kreeg pas geleidelijk aan meer waardigheid dan in de eerste bijdrages. Volgens auteur James Robert Parish "Columbia's enige echte geïnspireerde idee in hun Ellery Queen serie was de introductie van Nikki Porter als een freelance detectiveschrijfster die door Ellery wordt ingezet als zijn secretaresse. Ze zorgde voor wat opwinding en een mooie afleiding, daar ze in het merendeel van de verhalen haar baas uit de nood moest helpen." De "meester" speurneus wordt er in deze eersteling, die zich focust op de moord op een miljonair in een gezondheidsboerderij, afgeschilderd als hansworst . Lindsay kent enkele goede momenten als Nikki Porter, maar er is teveel geleuter en te weinig intrige.

In datzelfde jaar maakte ze met Bellamy overigens ook Meet the Wildcat maar jaar meest gedenkwaardige rol kwam toch met de klassieker House of Seven Gables, met George Sanders en Vincent Price.

Bij het maken van de volgende EQ aflevering Ellery Queen's Penthouse Mystery (1941) was de invloed van MGM's succesvolle Thin Man serie overduidelijk, want Ellery en Nikki leggen zich meer toe op komisch geleuter dan op echt speurneuzen.
 

  In 1941 kwam Margaret Lindsay, voor het eerst in zeven jaar,  terug samen met drie van haar zussen. De meisjes, allen geboren in Dubuque, Iowa, zijn van L naar R; (staand) Mevr.John Page Bueheler, echtgenote van een, in Panama gestationeerde, VS officierl; Mevr. Fredrick C. Keuline uit Chicago; Miss Lindsay en Mary Kies, de jongste dochter."Ellery Queen and the Perfect Crime" (1941)
Boven links: In 1941 kwam Margaret Lindsay, voor het eerst in zeven jaar, terug samen met drie van haar zussen. De meisjes, allen geboren in Dubuque, Iowa, zijn van L naar R; (staand) Mevr.John Page Bueheler, echtgenote van een, in Panama gestationeerde, VS officierl; Mevr. Fredrick C. Keuline uit Chicago; Miss Lindsay en Mary Kies, de jongste dochter.
Boven rechts: Met Ralph Bellamy in Ellery Queen and the Perfect Crime (1941).


Volgende in de rij was
Ellery Queen and the Perfect Crime (1941), waarschijnlijk de beste bijdrage van de Columbia Queens, daar het vrij getrouw de verhaallijn van het boek weergaf, om toch de achtergronden en karakters te veranderen. Terug te veel Thin Man, om echte detectivefans te bekoren.
Ralph Bellamy maakte een vierde en laatste keer zijn opwachting als Ellery Queen in Ellery Queen and the Murder Ring (1941), een vrije adaptatie van The Dutch Shoe Mystery, een bastaardversie die echt te pijnlijk is om aan te zien.

   "A Tragedy at Midnight" (1942) met John Howard, Margaret Lindsay en Keye Luke. Margaret Lindsay als Nikki Porter in "A Close Call for Ellery Queen" (1942).
Boven links: A Tragedy at Midnight (1942) met John Howard, Margaret Lindsay en Keye Luke.
Boven rechts: Margaret Lindsay als Nikki Porter in A Close Call for Ellery Queen (1942).


In 1942 kreeg Margaret een rol in Republic's A Tragedy at Midnight naast John Howard. Tijdens datzelfde jaar zou zo ook de drie volgende bijdrages leveren aan de Ellery Queen reeks, dit keer met William Gargan die overnam van Ralph Bellamy. In A Close Call for Ellery Queen werd een meer sobere aanpak geprobeerd, wat het geheel ten goede kwam
. De daaropvolgende A Desperate Chance for Ellery Queen moet nog het meest worden onthouden omwille van het overlijden van de series' producer Larry Darmour. De laatste Enemy Agents Meet Ellery Queen  is makkelijk de beste van een onopvallende serie te noemen.. Columbia gaf de brui aan Ellery Queen. Ondertussen werd wel beweerd dat Margaret een romance had met William Gargan.  Een wel heel bedrijvig jaar want ze trad ook aan tegenover John Wayne in The Spoilers (1942).

Na het beëindigen van de EQ serie werd Margaret Lindsay opnieuw een rol toebedeeld in een adaptatie van een populaire radio show Crime Doctor (1943). Deze eerste in een langer reeks, vertelt de achtergronden van het hoofdpersonage de "Crime Doctor". Het wordt nog steeds beschouwd door velen als één van de betere detective series. Alhoewel deze onderneming een groot succes bleek werd Lindsay's contract niet vernieuwd.

  John Wayne en Margaret Lindsay in "The Spoilers"  (1942). Nog een deju-vu voor Margaret daar ze nog een rol kreeg met William Gargan in "No Place for a Lady"  (1943). Gargan speelt detective Jess Arno, terwijl Lindsay Jess' de altijd trouwe, lang afziende verloofde June Terry speelt. 
Boven links: John Wayne en Margaret Lindsay in The Spoilers (1942)
Boven rechts: Met William Gargan in No Place for a Lady (1943).


Nog een deju-vu voor Margaret daar ze nog een rol kreeg met William Gargan in No Place for a Lady
(1943). Gargan speelt detective Jess Arno, terwijl Lindsay Jess' de altijd trouwe, lang afziende verloofde June Terry speelt (boven rechts). Volgens een bericht in het HR nieuws, was de film bedoeld als de eerste in een reeks ter vervanging van Columbia's Ellery Queen films waar James Hogan ook als regisseur optrad. De film slaagde niet in de opzet om de start te geven aan een serie


 Als Roxie, een sexy barmeisje in "Alaska" (1944). "Louisiana" (1947) een van lompen-tot-rijkdom bio-pic over het leven van Jimmie Davis . Lindsay speelde de rol van Alvern Adams. Margaret Lindsay in de rol van een zwoele "Gay Nineties showgirl" in Universal's "Vigilantes Return", een opwindend saga aan de Montana grenslijn (1947).
Boven links: Als Roxie, een sexy barmeisje in Alaska (1944).
Boven midden: Louisiana (1947) een van lompen-tot-rijkdom bio-pic over het leven van Jimmie Davis . Lindsay speelde de rol van Alvern Adams.
Boven rechts: Margaret Lindsay in de rol van een zwoele "Gay Nineties showgirl" in Universal's Vigilantes Return, een opwindend saga aan de Montana grenslijn (1947).


Tegen
1947 stapte, een vermoeide en volslanke Lindsay over op ondersteunende rollen. Zo verscheen ze in een ondersteunende rol voor MGM films als Cass Timberlane (1947) met Spencer Tracy, waarmee haar filmcarrière ook definitief op de retour was met werk bij minderwaardige studio's als Monogram Pictures en PRC.
Op het toneel kreeg ze nog onderdak en ze trad er ook op met Franchot Tone in The Second Man.
Ze debuteerde op televisie in
1950 in The Importance of Being Earnest, welke nog eens beroep deed op haar befaamde Engelse accent.  Een wat mislukte start want sommige bronnen stellen dat haar scènes werden verwijderd uit het eindresultaat.

   Met John Archer in "Emergency Hospital" (1956) Dr. Janet Carey (Margaret Lindsay) wordt het hof gemaakt door de rijke Ben Caldwell (Byron Palmer), die al dan niet een gevaarlijk rijdende automobilist schijnt te zijn. Jane Wyatt, Jane Wyman en Margaret Lyndsay tijdens het Shriner's Tribute to Pat'O Brien (1974).
Boven links: Met John Archer in Emergency Hospital (1956) Dr. Janet Carey (Margaret Lindsay) wordt het hof gemaakt door de rijke Ben Caldwell (Byron Palmer), die al dan niet een gevaarlijk rijdende automobilist schijnt te zijn.
Boven rechts: Jane Wyatt, Jane Wyman en Margaret Lyndsay tijdens het Shriner's Tribute to Pat'O Brien (1974).


Lindsay
verscheen in maar vier films gedurende de vijftiger jaren en twee films in de jaren zestig. Haar laatste film maakte ze op 53 jarige leeftijd Tammy and the Doctor (1963) en ze speelt hierin een verpleegster verliefd op dokter Macdonald Carey. Op televisie verscheen ze nog als Elly in The Chadwick Family, een onsuccesvolle TV-pilootfilm uit 1974 waarin ook Fred MacMurray optrad

In Hollywood zelf was ze nog relatief open omtrent haar lesbische geaardheid. Roddelpers koppelde haar aan diverse mannelijke sterren maar ook aan bvb. Janet Gaynor. Haar jarenlange partner was de actrice Mary McCarty.

Lindsay, overleed in Los Angeles op vrijdag 8 mei 1981 aan emfyseem.

Click if you think you can help out...!

Referenties
(1) IMDb
(2) Wikipedia - Wikipedia.nl

(3) Margaret Lindsay, actress, dies at 70, obituary NYT (May 11,1981)
(4) Thelma Todd’s death – maybe murder after all? Alan Royle, 2015
(5) The Death of Thelma Todd, at Findadeath.com

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Lady Killer, Movie clip 1933
(2) Frisco Kid, Movie trailer, 1935
(2) Sinner Take All, Movie clip, 1936
(3) Jezebel, Movie clip, 1938


Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van website Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Nikki Porter in een Ellery Queen film reeks.


Pagina aangemaakt in 2009
Laatste update 29 september 2018

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMIX   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.