Klik op de foto om terug te gaan...

Speelde in een EQ radiodramaGeorge Mathews (10 okt 1911 - 7 nov 1984)

Lengte: 1,87 m (6' 1½")
Huwelijk:
(1) Mary Hayneworth (1951 - 1984, zijn dood)
Mary Hayneworth in 1944 in haar velduitrusting van verpleegster bij het Rode Kruis.
Foto boven rechts: Mary Hayneworth in 1944 in haar velduitrusting van verpleegster bij het Rode Kruis.
George Joseph Matthews werd geboren in Brooklyn op 10 oktober 1911. Hij groeide op in Manhattan en liep school in Brooklyn. Zijn leerlingschap in het theater begon door te werken als portier in het Mercury Theatre. Mathews kwam pas echt bij het theater gedurende de grote depressie toen het duidelijk werd dat er bij het Postkantoor geen banen meer beschikbaar waren. Hij sloot zich aan bij een Italiaans sprekend gezelschap en daarna bij het theater programma van de W.P.A. (Works Progress Administration, een agentschap van de overheid dat banen voorzag voor werklozen bij openbare werken). Daar kreeg hij de hoofdrol in het stuk Processional (okt 1937). 
(van L naar R) Mabel Paige als Mrs. Garnet en George Mathews als Joe in "Out of the Frying Pan" (11 feb 1941 - 10 mei 1941).George Mathews, Constance Dowling beiden deel uitmakend van de rolverdeling van Danny Kaye"s "Up in Arms" (1944).
Boven links: (van L naar R) Mabel Paige als Mrs. Garnet en George Mathews als Joe in Out of the Frying Pan (11 feb 1941 - 10 mei 1941).
Boven rechts: George Mathews, Constance Dowling beiden deel uitmakend van de rolverdeling van Danny Kaye"s Up in Arms (1944).

Als een gezette man met zware wenkbrauwen, met platte neus en een zeer kenmerkende uitstekende onderlip, speelde hij veel ruwe karakters in vele era's. Zo verscheen hij zeer doeltreffend op het podium van Broadway in 1942-43 als Sgt. Ruby in The Eve of St. Mark , een rol die hij ook hernam voor de filmversie met dezelfde naam (1944).

Niet alleen maar een lawaaimaker maar net zo doeltreffend bij het vertolken van komische rollen. Na een (niet in rolverdeling opgenomen) verschijning in Stage Door Canteen (1943) waarin hij een Marine Sergeant speelde tegenover Ray Bolger was hij ook te zien in Danny Kaye's eerste langspeelfilm Up in Arms (1944).

Mathews acteerde ook in klassieke stukken. Zo speelde hij later in Candida (1946) met Katharine Cornell en Marlon Brando (in zijn derde toneelvertolking). Het stuk opende op 3 april 1946 in het Cort Theatre in New York City en liep er voor een, vooraf bepaald,  aantal van 24 opvoeringen alvorens ook de baan op te gaan.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog ging actrice Mary Hayneworth bij het Rode Kruis (Engeland, Frankrijk en Duitsland). Bij haar terugkeer naar de Verenigde Staten in 1946, sloot ze zich aan bij de Broadway show The Big People. Ze speelde er de vrouwelijke hoofdrol die als "klein persoon" getrouwd was met een  "groot persoon" gespeeld door George Mathews. Ze gingen hiermee eerst een aantal weken op tournee om de show te beëindigen nog voor het kon worden opgevoerd in New York. Maar hun relatie werd niet beëindigd en de romance was begonnen.

In radio's The Adventures of Ellery Queen nam George twee weken lang de rol van Sergeant Velie van Ed Latimer over in juni 1947.  George was naar verluid twee weken te horen in "The Green Gorillas" en "The Sky Pirates" waarna Ed zijn rol hernam.

 

In 1950, speelde Mathews de rol van kapitein tegenover Tyrone Power in een uitverkochte productie in London van "Mister Roberts" in het "Coliseum Theatre" aldaar. "Yankee Buccaneer" (1952) met (van L naar R) David Janssen, George Mathews, Scott Brady en Suzan Ball.
Boven links: In 1950, speelde Mathews de rol van kapitein tegenover Tyrone Power in een uitverkochte productie in London van Mister Roberts in het "Coliseum Theatre" aldaar.
Boven rechts: Yankee Buccaneer (1952) met (L naar R) David Janssen, George Mathews, Scott Brady en Suzan Ball.

In 1949 kwam hij bij de Broadway cast van A Streetcar Named Desire terecht, waar hij Mitch speelde en deel uit maakte van een rolverdeling waarin ook Uta Hagen en Anthony Quinn zaten. Hij bleef bij de productie gedurende zijn volledige nationale tournee. Zijn vertolking kreeg o.a. positieve recensies van Brooks Atkinson van The New York Times. Toen het stuk in 1950 opnieuw New York aandeed, vond Brooks Atkinson niet alleen dat Mathews dit ''aantrekkelijk'' deed maar ook ''...met volledige waardering voor de eerlijkheid van de gewone man die een wat droevige voorstelling heeft van raffinement en grandeur''.

In 1950, speelde Mathews de rol van kapitein tegenover Tyrone Power in een uitverkochte productie in London van Mister Roberts in het Coliseum Theatre aldaar. 

Mary Haynsworth en George Mathews huwden uiteindelijk in 1951 in Greenville, N.C. 

Gedurende de jaren 50 en 60 bleef hij optreden op Broadway. In 1952 kreeg hij een rol in de Spencer Tracy- Katharine Hepburn komedie Pat and Mike. Misschien één van zijn meest memorabele rollen was die van Harvey in "The Bensonhurst Bomber" een aflevering van de TV-reeks The Honeymooners (1956).

The Beast (George Mathews) en Ernest G. 'Ernie' Bilko in "The Phil Silvers Show" (1956).Tegenover Jackie Gleason (L) misschien wel George Mathews (R) én van zijn meest memorabele rollen was die van Harvey in "The Bensonhurst Bomber" een aflevering van de TV-reeks The Honeymooners. (1956)
Boven links: The Beast (George Mathews) en Ernest G. 'Ernie' Bilko in The Phil Silvers Show (1956).
Boven rechts: Tegenover Jackie Gleason (L) als "Harvey" in "The Bensonhurst Bomber" een aflevering van de TV-reeks The Honeymooners (1956).
George als Abel MacDonald tegenover Chuck Connors in "The Riflemen" S01E31 (april 1959).Mathews (R) als Sam Pierce tegenover Anthony Quinn & Sophia Loren in Cukor's box office flop "Heller in Pink Tights" (1960).
Boven links: George als Abel MacDonald tegenover Chuck Connors in The Riflemen S01E31 (april 1959).
Boven rechts: Mathews (R) als Sam Pierce tegenover Anthony Quinn & Sophia Loren in Cukor's box office flop Heller in Pink Tights (1960).

In de door Garson Kanin geregisseerde muzikale komedie Do Re Mi (1960–62), speelde hij Fatso O'Rear, met Phil Silvers in de hoofdrol.

Mathews speelde ook een terugkerende rol in de komische televisiereeks Glynis (1963), die van ex-agent Chick Rogers die bijstand verleent aan detective schrijfster en amateur detective Glynis Johns bij het oplossen in een reeks "whodunits". 
Met Glynis Johns in de hoofdrol speelde Mathews ook een terugkerende rol in de komische televisiereeks "Glynis" (1963), die van ex-agent Chick Rogers die bijstand verleent aan detective schrijfster en amateur detective Glynis Johns bij het oplossen in een reeks "whodunits"..George Mathews als Amos Fitch in een TV episode van "Dark Shadows" uit 1966.
Boven links: Met Glynis Johns in de komische televisiereeks Glynis (1963).
Boven rechts: George Mathews als Amos Fitch in een TV episode van Dark Shadows uit 1966.
Mathews's laatste rol alvorens op rust te gaan was die van Captain Dan in de Broadway productie The Great White Hope uit 1968. 

In het gewone leven was Mathews het tegenovergestelde van de slechteriken die hij zo vaak op het scherm en toneel portretteerde: heel minzaam en intelligent. Buiten zijn beroep was hij een verwoed schaker en nam ook vaak deel aan internationale wedstrijden.

Hij trok zich in 1971 terug uit het actieve acteerbestaan en in 1974 verhuisden hij samen met zijn vrouw van New York City naar Caesar's Head waar hij zich vestigde in een berggemeenschap tussen Caesar's Head en Brevard, N.C.  Hij overleed in het St. Francis Community Hospital in Greenville, South Caroline aan leverfalen op 7 november 1984. Hij werd 73 jaar.

Mary Haynsworth Mathews, 94, overleed na een korte ziekte op vrijdag 6 mei 2011.
 
Notities:

Alle vermelde data voor films zijn voor de officiële release in de VS.
Alle vermelde data voor TV programma's zijn die van eerste uitzending.
Alle vermelde data voor (radio)toneelstukken zijn voor de periode waarin de acteur erbij betrokken was.

De feiten in het rood moeten nog bevestigd worden.

 
Klik op Uncle Sam als je denkt ons te kunnen helpen...!  Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!
Andere referenties
(
1) Wikipedia
(2)
IMDb
(3) IBDB
(4) RUSC

(5) RadioGoldindex

Bijkomende video & audio bronnen
(1) The Bensonhurst Bomber Clip of The Honeymooners S01E37
(2) Dark Shadows
Full episode S01E89 1966
(3) Gunfight at the OK Corrall clip Youtube 1957

 

Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Sergeant Velie in één van Ellery Queen radioseries.
Vele van de profielen op deze site zijn samengesteld na zeer nauwgezet onderzoek van diverse bronnen. "Please quote and cite ethically!"


Pagina aangemaakt 16 sep 2017  
Laatste update 21 feb 2022
  

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.