Klik op de foto om terug te gaan...

Appeared on radio showRobert W. Strauss (maart 1879 -  9 Nov 1940)
 

Broers & zussen:
Nellie (b.1875), Albert (b.1873), Norah (b. 1870)
Nooit getrouwd.
Tegen februari 1907 trad Robert.W. Strauss ook op in de theaterproductie "The Matchmaker" aan de zijde van de beroemde Dan Sully.

Boven rechts: Tegen februari 1907 trad Robert.W. Strauss ook op in de theaterproductie The Matchmaker aan de zijde van de beroemde Dan Sully.

Robert W. Strauss werd in maart 1879 in Chattanooga, Tennessee geboren als jongste in een gezin van vier kinderen bij Samuel (zoon van een Duits immigrant) en Jennie Strauss. Zijn vader kwam aan de kost als boekhouder.

Na school te hebben gelopen in Chattanooga's Baylor's school ging hij naar Lehigh university (Class of '04) om er mijningenieur te studeren. Robert of  "Shorty" was er ook lid van de Mandolin Club (hij speelde eerste mandoline) en geraakte ook snel gebeten door de theaterbacterie en verloor interesse in stenen en mineralen.

Na vroegtijdig Lehigh te hebben verlaten trok hij naar in 1903 naar New York, om er drama te studeren bij Rachel Crothers en John Mason. Zijn eerste optreden in New York maakt hij als extra in Camille, met Henry Miller en Margaret Anglin in de hoofdrollen.

Tegen februari 1907 trad Robert.W. Strauss ook op in de theaterproductie The Matchmaker aan de zijde van de beroemde Dan Sully.

Hij schakelde over naar het vaudeville circuit. Reeds in mei 1909 was Robert er reeds actief. Samen met Catherine Calvert ondersteunde hij James Young, bekend van Brown of Harvard, Mr. Young trad op een een studentenfarce genaamd When Love Is Young, geschreven door Rida Johnson Young.

"... Het beste werk in het stuk wordt gebracht door Strauss als de nepzuster, alhoewel moet gezegd worden dat een zeer magere man in een zeer laag uitgesneden jurk naar vulgariteit neigt..."

"James Young is te zien in 'Wanted—a Sister' op Fifth Avenue. Mr. Young staat alleen op de affiche van deze vaudeville act, maar het was rechtvaardiger geweest om drie namen te vermelden. Clara Kimball als liefje spreidde een verfrissende persoonlijkheid ten toon en acteerde zeer natuurlijk. Robert Strauss, als de kamergenoot, kwam nog het best uit de verf. Zijn handelingen en manier van spreken waren zeer grappig."  (januari 1910)

In maart 1910 speelde de, in Frankrijk geboren, Amerikaanse actrice Valerie Bergere in The Lion Tamer, van Edward Weitzel, en Robert Strauss, Theodore Doucet, Lawrence Morten, Emma Campbell en vele anderen ondersteunde haar. Strauss was zo gejubeld voor zijn werk bij James Young dat hij prompt door Bergere werd gehuurd op in het stuk een beljongen te spelen. De speciale productie met alles er op en er aan werd opgezet om van het stuk één van de meest grootse acts in vaudeville te maken.

Tegen oktober 1910 traden "Robert Strauss and Players", op (met een nummer genaamd Petticoat) onder management van diezelfde Valerie Bergere. Dit ging minstens tot maart 1913 door. In 1912 hernam hij ook zijn rol in Wanted, a Sister met Young en Clara Kimball..

Op 10 mei 1913 overleed zijn vader Samuel Strauss in Chattanooga, Tennessee.

Robert was zelf ook in Chattanooga toen de Verenigde Staten deel namen aan de eerste Wereldoorlog. Hij nam dienst in de infanterie en werd aangesteld als eerste luitenant. Hij was bij de strijdende troepen als eerste luitenant van Company K, 323rd Infantry, (de beroemde Wildcat divisie) en verdiende er een speciale vermelding voor 'galanterie in actie'. Op 10 november 1917 bereikte zijn eenheid, ten zuidoosten van Verdun, hun doel ondanks uren onder hevige vijandelijk vuur te hebben gelegen, opnieuw kreeg luitenant Strauss een citatie voor buitengewone galanterie. Na de wapenstilstand, verzamelde luitenant Strauss een groep entertainers rond zich en kreeg een 'tour of duty' aangewezen bij de troepen die in Frankrijk achterbleven.

Terug thuis speelde hij o.a. in 1924 in een productie op het Chautauqua circuit met Dorothy Ellen Cole.

Er volgden komische rollen een groot aantal successen, maar ook Shakespeariaanse rollen met Robert Mantell en Fritz Leiber.  Zo verscheen Strauss in 1928 "volledig bevredigend" in The Merchant of Venice als Gobbo en datzelfde jaar maakte hij ook een opgemerkte verschijning in Julius Caesar.

Als één van de eerste radio enthousiastelingen ging hij ook in dat gebied op zoek naar werk en schreef al gauw zijn eigen acts die in gesponsorde programma's. Strauss werd ook een vertrouwde stem in een groot aantal radio drama's van de jaren 30 waaronder Buck Rogers,... .

In 1932 speeld hij de rol van "Inchy Spencer" in The Stebbins Boys sketches op radio. Parker Fennelly en Arthur Allen speelden er ook hun gekende rol als oude knorpotten met een hart van goud. De rolverdeling zag er als volgt uit: Esley Stebbins (Arthur Allen), John Stebbins (Parker Fennelly), Hobble Stevens (Harry Humphrey), Virginia Pennypacker (Adeline Thomason), en Inchy Spencer (Robert W. Strauss).

In 1933 werd de rol van Tobias Winslow gespeeld door Robert Strauss, Meeker door Junius Matthews, Yeager door Walter Soderling en Eddie Jackson, krantenfotograaf.

De cast van "Moonshine and Honeysuckle" Stanford, Ben Lackland (David), Theresa Whittler (Gypsy). Louis Mason (Clara), Ann Elstner (Cracker) Bradley Barker (Len Boyd en "Bones") en Sara Haden (Piney). Neerzittend: Lulu Vollmer en Robert Strauss (1933).
Boven: De cast van Moonshine and Honeysuckle Stanford, Ben Lackland (David), Theresa Whittler (Gypsy). Louis Mason (Clara), Ann Elstner (Cracker) Bradley Barker (Len Boyd en "Bones") en Sara Haden (Piney). Neerzittend: Lulu Vollmer en Robert Strauss (1933).


De cast of Moonshine and Honeysuckle (NBC, 1933-1936). (see above) Robert Strauss vertolde er de rol van Pink. In 1936 werd een vervolg gebreid aan het radio succes van Moonshine and Honeysuckle met optreden in theaters door het land onder regie van de auteur, Lulu Vollmer, daarin speelden Robert Porterfield, Robert Strauss en Theresa Whittler.

De auteur Lula Vollmer, wiens Moonshine and Honeysuckle twee jaar lang wekelijks op de radio was te horen was in 1934 opnieuw te horen met een komische reeks rond bergbewoners genaamd Grits and Gravy. De afleveringen beschreven de lotgevallen van Cahe Crump, een wat luie bergbewoner maar onverbeterlijke positivist die een 'roeping' krijgt om priester te worden. Samen met Cahe hoorden we ook zijn vrouw Sugar, een zoon Lips en andere typische figuren. Robert Strauss, zelf afkomstig uit de Tennessee mountains kreeg de hoofdrol. Anderen die meededen waren Marjorie Mayne, William Anthony Janney, George Gaul, Fred Stuart en Peggy Paige.

Bob Strauss gaf ook gestalte aan Nappy Beagle in Lulu Vollmer's serie over zuidelijke bergbewoners The Widow's Son. (1935-1936)

Op 29 maart 1937 werd een nieuwe dramatische reeks aangekondigd genaamd Our Gal Sunday. De serie was gebaseerd op het toneelstuk waarin Ethel Barrymore de beroemde zin uitsprak "That's all there is, there isn't any more!". Het werd uitgezonden van maandag tot en met vrijdag tussen 12:45 en 13:00.  De sketches beschreven de avonturen van een jong weesmeisje dat werd opgevoed door twee oude mannen die als voogd optraden en er op toe zagen haar door het moderne leven in een mijnstad te leiden. Evelyn Abbott speelde de hoofdrol.  Robert Strauss en Jay Jostyn waren respectievelijk te horen in de rol van de oude mijnwerkers "Lively" en "Jackie". Our Gal Sunday werd uitgezonden op CBS tussen 1937 en 1959

Mrs. Wiggs of the Cabbage Patch ging in première op CBS op 4 februari 1935 om een jaar later te verhuizen naar NBC. Ze liep tot 23 dec 1938.  Tussen 1936 en 1938 was Strauss meerdere malen te horen als "Pa Wiggs".

In 1935 werd Hillbilly Heart-throbs (die op 22 mei 1933 in première ging, en ook gekend was als Heart-throbs of the Hills) hernoemd naar Dreams of Long Ago (NBC 6 nov 1935 - 30 nov 1938) het was een drama gebaseerd op de tekst van oude folkliedjes en werden gebracht als een musical. Te beginnen op 10 oktober 1937 speelde Robert in zowat 20 afleveringen mee, de laatste keer op 9 oktober 1938

Nog steeds ongetrouwd kocht hij in 1938 een huis op de weg van Cold Spring naar Carmel zowat 500 meter van Mckeel's Corners en voerde er verschillende verbouwingen uit.

CBS zond een kwartier durend avonturenverhaal uit genaamd Howie Wing (1938). Howie was een heldhaftige jonge piloot bij het Cadet Aviation Corps die later de co-piloot werd van Kapitein Harvey, tevens eigenaar van de Zuid-Amerikaanse luchtvaartmaatschappij. Sponsor Kellogg zou in januari 1939, de serie promoten door, voor het eerst, Sponsor Kellogg zou in januari 1939, de serie promoten door, voor het eerst, een radiouitzending live vanuit een vliegtuig uit te zenden, "Howie Wing, a Saga of Aviation". (Jan 20, 1939).een radio-uitzending live vanuit een vliegtuig uit te zenden, Howie Wing, a Saga of Aviation. (Jan 20, 1939). De rolverdeling bestond uit: William Janney (Howie Wing); Mark Parker (Donna Cavendish); Neil O'Malley (Capt.Harvey); Robert Strauss (Typhoon Tootel); Raymond Bramley (Burton York). Typhoon naderde dan wel de 50 maar was als mechanieker nog steeds top. In de oorlog deed hij onder Harvey dienst, en sindsdien waren beide hechter dan broers, alhoewel de kapitein reeds geprobeerd had zich los te maken. Als nieuwe figuur in de show zorgde hij voor de komische noot.

Boven rechts: Sponsor Kellogg zou in januari 1939, de serie promoten door, voor het eerst, een radio-uitzending live vanuit een vliegtuig uit te zenden, Howie Wing, a Saga of Aviation. (Jan 20, 1939).

George Zachary, een jong kaderlid bij CBS speelde met het idee om een radio detective op poten te zetten van een uur lang waarin de luisteraars hun kennis en kunde konden meten met die van de hoofdrolspeler. Hij zocht een schrijversteam dat op wekelijkse basis hiervoor een script kon afleveren. Fred Dannay & Manfred Lee voorzagen de scripts voor de 1-uur-lange episodes van The Adventures of Ellery Queen (1939-1940). Robert Strauss speelde in dit eerste seizoen de rol van Doc Prouty. Om te voorkomen dat het plot zou uitlekken door de acteurs hield Zachary de finale vaak geheim tot aan de laatste algemene repetitie. De acteurs organiseerden dan ook een soort wedstrijd om de schuldige zelf te ontmaskeren voor de finale bekend werd. Ted de Corsia  (Velie) en de eervolle tweede Robert Strauss (Doc Prouty) waren naar verluid de meest frequente winnaars.

Robert W. Strauss werd dood teruggevonden in de wagen van zijn garage op de ochtend van 11 november 1940. Hij stierf door koolstofmonoxidevergiftiging. Hij werd teruggevonden door de opzichter van het terrein Charles Harmon. Harmon had Strauss laatst op zaterdagmiddag gezien en ontdekte het lichaam wanneer hij op maandag terug aan het werk wilde gaan. Robert Strauss had zowat anderhalf jaar (alleen) in het eigendom gewoond. Hij liet drie brieven na, waarvan hij in financiële problemen aangaf als reden voor zijn zelfmoord.
Een ander was geadresseerd aan Mr. Harmon, met instructies voor de zorg aan het eigendom; een ander met instructies om de lijkschouwer te verwittigen en ten slot één gericht aan zijn familie in Chattanooga, Tennessee, waar  Strauss was geboren en het overgrote deel van zijn leven had doorgebracht.
Lijkschouwer David Cathcart, uit Cold Springs, werd opgeroepen alsook wetsdokter Dr. Coryell Clark, die uiteindelijk de man dood verklaarde. Er wordt verondersteld dat hij op 9 november overleed. De lijkschouwer bevestigde de uitspraak intentionele zelfmoord en beval dat het lichaam zou worden overgebracht naar de begrafenisonderneming Cunningham in Cold Spring, waarna het werd overgebracht naar Chattanooga.  Hij werd daar op 14 november met militair eer begraven. He werd overleefd door een broer en zus, beide uit Tennessee, twee neven, twee nichten en een achternicht.


Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!

Referenties
(1) OTRPedia (09/2017 verkeerde geboorte en overlijdens datum)
(2) Find a Grave

 

Robert Strauss (1913-1975)  -- KLIK VOOR MEER -- ...Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van website Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Doc Prouty in de eerste radioserie.
Eerder werd, verkeerdelijk, aangenomen dat het een andere acteur ook genaamd Robert Strauss betrof. Het (Engelstalig) profiel van die acteur bieden hier we ook aan. (Klik op zijn foto voor meer...)


Pagina aangemaakt 17 sep 2017  
Laatste update 1 okt 2018
  

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXVII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.