Klik op de foto om terug te gaan...

Sydney Smith (25 november 1909 - 4 maart 1978)

Sydney Smith publiciteitsfoto


Zuster
:
  Margarette Florence (20 okt 1913 in Kane, Iowa -
    18 dec 2008)
   (aka Margarett Shanna, radio actrice)
    aka Margarette S. Woodruff
Huwelijken
:
(1) Mary Powers (? - 11 jan 1931, haar dood) ??
(2) Ester Ott Smith (1933/34 - 4 maa 1978, zijn dood)
     Kinderen:
     Valentine Castro (Mrs. Ernst)
     Christian Reverdy Smith (3 feb 1948)


Sydney Goffe Smith
werd geboren in Bellwood, Nebraska, op 25 november 1909 als kind van Sydney Henry Smith, een in Engeland geboren arts, en Ethel Goffe Lemen uit Salem, Illinois.

He vervolmaakte zijn opleiding aan de University of Iowa, Iowa City, en San Fernando Valley State College, Northridge, Californië.

Reeds vanaf 1925 probeerde hij zijn geluk in het theater en versierde ook enkele kleine bijrollen als secretaris of page,... . 

 

In 1934, huwde Sydney Smith met Ester Ott Smith (aka Esther Abbye Ott) in Manhattan NYC. Ester was zangeres in the Rhythm Girls trio dat met het Paul Whiteman orkest optrad (hierdoor kreeg ze de gelegenheid om met top acteurs en zangers uit de dagen, waaronder Cary Grant en Bing Crosby, voor de microfoon te staan). Het koppel vestigde zich Connecticut, waar ze twee kinderen kregen.

 

 

    The Rhythm Girls met (van L naar R) Ester Ott, Florence Creagh en Gertrude Bates. Ester Ott Smith
Boven links: The Rhythm Girls (L naar R) Ester Ott, Florence Creagh & Gertrude Bates
Boven rechts: Ester Ott Smith

 

Sydney eerste rollen op radio waaren die in Dot and Will (1935-37), Your Unseen Friend (1936-37) en Grand Central Station.

Op 26 september 1936 opende Horse Eats Hat?, een komedie door Orson Welles en Edwin Denby geadapteerd in het Maxine Elliott's Theatre. In de hoofdrollen zagen we Orson Welles zelf, Joseph Colton, Arlene Francis, Sydney Smith, Virginia Welles, Sarah Burton en Paul Lawrence. 

 


Onder rechts: Sydney Smith's zuster Margarette was nog onbeslist over haar artiestennaam. Een blik op het telefoonboek van Chicago leerde haar dat er maar één "Shanna" in de lijst voorkwam, net als dat voor "Sorrell" het geval was. Dus ze wierp een munt op. Kop en het werd Margarette Sorrell, munt en ze zou als Margarette Shanna carriere maken. Het werd Shanna.

 

Sydney Smith's zuster Margarette was nog onbeslist over haar artiestennaam. Een blik op het telefoonboek van Chicago leerde haar dat er maar één "Shanna" in de lijst voorkwam, net als dat voor "Sorrell" het geval was. Dus ze wierp een munt op. Kop en het werd Margarette Sorrell, munt en ze zou als Margarette Shanna carriere maken. Het werd Shanna.Zijn zus Margarette studeerde in 1935 af aan de Universiteit van Iowa, waar ze reeds enkele maanden in het theater had gestaan. Als afstudeergeschenk bood haar broer Sydney haar een trip aan om hem in New York te bezoeken. Hij spendeerde ook vele uren aan haar als persoonlijke coach in stem en microfoontraining. Met resultaat want in minder dan zes maanden, speelde ze al een rol in Columbia's School of the Air. Ze kreeg rollen als Mary Krueger in Girl Alone, als Beulah Sherman in Dan Harding's Wife, en ook Arnold Grimm's Daughter, (1937), (dat deel uitmaakte van The Gold Medal Hour) had 1937 "Margarette Shanna" in in de hoofdrol als Constance Grimm. Op 5 nov 1937 huwde ze met Elliott Woodruff, een investeringsmakelaar uit Chicago. Na haar familie te hebben opgevoerd, keerde ze terug naar opleiding en het beoefenen van pianomuziek.

Sydney zelf kreeg een rol in het populaire
Light of The World (1938) (dat ook deel uitmaakte van The Gold Medal Hour) als Hezekiah, een jonge Prins uit Judah, die verliefd werd op de mooie dochter van de wever, Hephzibah gespeeld door Claire Niesen.

Hij gaf gestalte aan een vurige Laertes in William Shakespeare's Hamlet, opgevoerd in het Hanna Theatre in Cleveland, Ohio naast Maurice Evans (Hamlet); Carmen Mathews (Ophelia); Mady Christians (Gertrude); Henry Edwards (King)... (23 oktober 1939)
Dit was maar één van de vele rollen in stukken van Shakespeare die hij speelde op Broadway alvorens hij ook die rollen opname in verschillende van de Shakespeare adaptaties die Orson Welles voor CBS maakte in het midden tot late jaren dertig. 

 

Sydney Smith, de hoofdrol uit Light of the World, nam ook vrijwillig dienst als hulp brandweerman. Toen hij in de kazerne kwam werd hij verrast door de woorden, "Down, down I come. Like glistering phaeton, wanting the manage of unruly jades," uit de mond van een brandweerman die van een paal af gleed. Dat was immers de tekst uit Richard II, waarin Smith de rol van Mowbray speelde, en hij was natuurlijk zeer verwonderd. De grinnikende brandweerman verklaarde dat dit korps ook verantwoordelijk was voor de controle op brandveiligheid van het St. James Theater. Alle brandweermannen kenden de tekst van buiten, niet alleen van Richard II maar net zo goed van Hamlet of Henry IV. Syd voelde zich meteen thuis. (31 jan, 1942)

 

Na rollen in So This Is Radio (1939), Keeping Up With Rosemary (1942) kwam zijn eerste echte succes met de rol van Abie Levy in het immens populaire Abie Irish Rose (1942-44).

 

 

     Mae Murray met Sydney Smith tijdens een uitzending van "Your Unseen Friend" (1937) .ABIE (Sydney Smith) en zijn Ierse Rose (Betty Winkler) starten de nieuwe NBC- zaterdagreeks van de klassieker "Abie's Irish Rose" met een ouderwetse schaking van de bruid.
Boven links: Mae Murray met Sydney Smith tijdens een uitzending van Your Unseen Friend (1937)
Boven rechts: ABIE (Sydney Smith) en zijn Ierse Rose (Betty Winkler) starten de nieuwe NBC- zaterdagreeks van de klassieker Abie's Irish Rose met een ouderwetse schaking van de bruid.

 


De Broadway productie van het toneelstuk van de hand van Florence Ryerson en Colin Clements Harriet werd opgevoerd in het Henry Miller's Theatre in New York City. Het opende op 3 maart 1943 en liep 377 opvoeringen lang. Het stuk vertelde het verhaal van Harriet Beecher Stowe, de auteur van 32 boeken waaronder de klassieker, In de negerhut van Oom Tom, het had Helen Hayes in de hoofdrol en Sydney Smith gaf Henry Ward Beecher gestalte.
In deze biografische komedie koost Smith blijkbaar voor een een tactvolle en begrijpende aanpak om de figuur van Brooklyn's preker te vertolken.
Toen hij in een interview werd gevraagd of  hij gaf om de figuur die hij speelde antwoordde hij: "Door wat ik van hem nu heb opgestoken kan ik wel stellen dat we niet op dezelfde golflengte zitten. Ik zal hierdoor wellicht een aantal Beecher aanhangers voor het hoofd stoten, maar de man lijkt me gewoon niet eerlijk. ...Om een nepfiguur te spelen moet je in jezelf geloven als nepfiguur, anders kom je op het podium zelf niet echt over ..."

 

 

    In "Harriet" had Helen Hayes de rol van Harriet Beecher Stowe met naast haar Sydney Smith. (1943) (Voor alle duidelijkheid Sydney droeg hier een pruik) Sydney Smith in een Ellery Queen publiciteitsfoto.
Boven links: In Harriet had Helen Hayes de rol van Harriet Beecher Stowe met naast haar Sydney Smith. (1943) (Voor alle duidelijkheid Sydney droeg hier een pruik)
Boven rechts: Sydney Smith in een Ellery Queen publiciteitsfoto.

 

 

Sydney's echt grote doorbraak op radio kwam er toen hij werd geselecteerd om de bekende schrijver van detectiveromans te vertolken in The Adventures of Ellery Queen gedurende het seizoen 1943.

Hij was één van de zeven acteurs die de stem van Ellery Queen interpreteerden op CBS, en hij behield de rol bijna vier jaar. Het is interessant op te merken dat de hoofdrol in deze reeks minder publiciteit te beurt viel dan de ondersteunend cast, Santos Ortega als Detective Sgt Richard Queen en Marian Shockley als Ellery's assistente Nikki Porter. Dit kwam omdat men de illusie probeerde aan te houden dat het de 'echte' Ellery Queen was die men op radio kon horen. Om die illusie aan te houden hield NBC de identeit van de hoofdrolspeler geheim.
Net als Hugh Marlowe voor hem ging Smith op bepaald ogenblik helemaal op in zijn rol Ellery Queen denkend dat hij werkelijk Ellery was  Op 18 augustus 1944 trad Sydney Smith aan als "Ellery Queen" in Bill Stern's Sports Newsreel. (Een plezier die Bill daags voordien had voorgedaan door de rol van 'armchair detective' in een Queen uitzending op te nemen).


  Sydney Smith, Ted De Corsia, Marion Shockley en Santos Ortega in radio's Ellery QueenGertrude Warner, (een verborgen) Ellery Queen en Santos Ortega in de studio (11-1945)
Boven links: Sydney Smith, Ted De Corsia, Marion Shockley en Santos Ortega in radio's Ellery Queen.
Boven rechts: Gertrude Warner, (een verborgen) Ellery Queen en Santos Ortega in de studio (11-1945).


Marion Shockley tegenover Ellery Queen (zoals altijd met het 'verborgen' gezicht) alias Sydney Smith.Van links naar rechts: Ellery Queen, Charlotte Keane, Parks Johnson en Warren Null.
Boven links: Marion Shockley tegenover Ellery Queen (zoals altijd met het 'verborgen' gezicht) alias Sydney Smith
Boven rechts: Van links naar rechts: Ellery Queen, Charlotte Keane, Parks Johnson en Warren Null.


DuPont's Cavalcade of America werd gemaakt om voor een groot stuk weerwerk te bieden aan beschuldigingen die het chemisch bedrijf te beurt vielen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De langlopende reeks met losse verhalen bouwde op een indrukkende reeks met verschillende bekende acteurs van 1935 tot 1953. Smith maakte daar geregeld deel van uit vanaf 1944 tot het einde van de reeks. Hij vond ook meer literatuur verbonden detective werk met Crime Club (1947), waar het publiek wekelijks in een mysterieuze bibliotheek terecht kwam om er moordverhalen te aanhoren.

 

Hij maakte ook deel uit van Life Can Be Beautiful,  Rosemary (1944-45), vertolkte zelf de hoofdrol in Richard Lawless (1946) en  Real Stories from Real Life (1947).   

 

TV begon voor het eerst interesse te vertonen toen hij werd gevraagd op te treden in een sketch show The Admiral Broadway Revue (1949),  Mama (1949) alsook in een aflevering genaamd  'The Champion' (1950) uit de reeks Robert Montgomery Presents. Hiermee een televisiecarrière startend die tot 1968 zou lopen. Om ongekende redenen werd Sydney in zijn carrière vaak gevraagd om rechter te spelen.

In 1950 keerde hij nog eens naar de zaal terug in de komedie The Curious Savage (als dr. Emmett). The Man That Corrupted Hadleyburg, (april 1951) een toneelstuk gebaseerd op een verhaal van Mark Twain, en geregisseerd door Ezra Stone draaide rond een stad en de man die het tot verderf bracht. Het had een bijzonder grote cast van wel meer dan 50 personen aangevoerd door Russel Collins, Mabel Taliofero, Jonathan Harris, Sydney Smith,...

 

Hij deed ook twee kleine rollen in Engelse films alvorens TV hem op regelmatige basis begon gastrollen aan te bieden, Highway Patrol (1956), Cheyenne (1957), The George Burns and Gracie Allen Show (1957), General Electric Theater (1957), The Man Called X (1957) om er maar enkele te noemen. 

 

Misschien wel juist door dit toegenomen TV werk verhuisde hij met zijn familie  in 1957 naar Hollywood, Californië. In datzelfde jaar werd hij in de cinema opgemerkt als Rechter Judge Frisbee in Gerd Oswald's Valerie tegenover Sterling Hayden en Anita Ekberg.

 

 

 

Rechter Judge Frisbee in Gerd Oswald's "Valerie"" tegenover Sterling Hayden en Anita Ekberg (1957). Alweer rechter! Sydney Smith in Perry Mason's "Case of the Fiery Fingers" (1958)

Boven links: Rechter Judge Frisbee in Gerd Oswald's Valerie tegenover Sterling Hayden en Anita Ekberg (1957)
Boven rechts: Alweer rechter! Sydney Smith in Perry Mason's "Case of the Fiery Fingers" (1958).


  Sydney als goedhartige General Hess in de "Lassie" aflevering van 1959 genaamd "Junior GI's".Weer "Lassie" met Sydney Smith. In  "Judgment Seat"  zien we hem als, de meer gemene Ed Carter (1960).

Boven links: Sydney als goedhartige General Hess in de Lassie aflevering van 1959 genaamd "Junior GI's"
Boven rechts:  Weer Lassie met Sydney Smith. In "Judgment Seat" zien we hem als, de meer gemene Ed Carter (1960).

 

 

Terug op de planken aan de Oostkust in de gedaante van Junius Brutus Booth, de jongere in het stuk Edwin Booth, opgevoerd in het 46th Street Theatre, tegen het eind van 1958.


Op het grote scherm werd  Sydney Smith meestal een rol aangeboden als officier, Admiraal of Generaal. Zijn meest bekende aantreden was dat in No Time For Sergeants (1958), maar hij was ook te zien in de films
Tonka (1959) en The Gallant Hours (1960).

 

Op TV voorzagen Mike Hammer (1958), M Squad (1958), Rescue 8 (1958-59), Wanted: Dead or Alive (1960), The Untouchables (1962), The Virginian (1962), en Ben Casey (1962) hem allen van opvallende gastrollen. Maar de meest terugkerende rollen kreeg hij toen hij (verscheidene) rechters gestalte gaf in zowel de Perry Mason serie (tussen 1958 en 1964) als in Bonanza (1963-1968).

 

 

Een episode uit de TV reeks "Branded" genaamd "The Golden Fleece" met Sydney Smith (links) als Secretaris Richardson en William Bryant als President Ulysses S. Grant  (1960). Smith alweer Rechter in "A Passion for Justice" (1963) deel van de TV reeks "Bonanza".

Boven links: Branded episode genaamd 'The Golden Fleece' met Sydney Smith (L) als Secretaris Richardson en William Bryant als President Ulysses S. Grant (1960)
Boven rechts: Smith alweer Rechter in "A Passion for Justice" (1963) deel van de TV reeks Bonanza.


Sydney Smith (rechts) als Peter Green  in een scene uit  "The Survivors" aflevering van "Bonanza" uit 1968.Sydney Smith (L) als Voorzitter Phillips in "Judd for the Defense" (1968, episode "Square House").

Boven links: Sydney Smith (R) als Peter Green in een scene uit "The Survivors" aflevering van Bonanza uit 1968
Boven rechts: Sydney Smith (L) als Voorzitter Phillips in "Judd for the Defense" (1968, episode Square House).Na optredens in Branded (1965-66), Batman (1966) beëindigde hij zijn acteercarrière in 1968 met Bonanza, The Wild Wild West en een rol in Judge for the Defense.

Hij nam vervolgens de positie in van geassociëerd schoolprofessor om theaterkunsten te onderrichten in de Universiteit van Northern Illinois, een positie die hij behield van 1969 tot zijn op ruststelling in 1976. Sydney ruilde vervolgens DeKalb, Illinois in voor Seattle, Washington.

 

Sydney Smith overleed in King (Seattle) op 4 maart 1978. Een herdenkingsfonds in zijn naam werd opgericht ten voordele van het Leukemie Tumor Fonds van het Swedish Hospital.
Mrs. Smith overleed op 29 december 2007 op de leeftijd van 102!
 Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!

Referenties
(1) Otrrpedia
(2) TV.com

(3) IMDb
(4) IBDB
(5)
Otrcat.com


Bijkomende video & audio bronnen
(1) OldTimeRadioDownloads
(2) Judd for the Defense (full episode 'Square House' - YouTube)


Nota van de redactie: Op het moment van aanmaak van deze pagina (dec 2016) plaatsen verschillende bronnen Sydney's geboorteplaats verkeerdelijk als Quebec. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid in de komende weken gecorrigeerd worden. Het brengt ook twijfels mee over zijn exacte geboortedatum die ook niet werd bevestigd. Ook niet dat hij inderdaad eerder gehuwd was voor zijn huwelijk met Ester Ott.

Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van website Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Ellery Queen zowel in een Ellery Queen radio als TV-serie.


Pagina aangemaakt 23 december 2016  
Laatste update 24 december 2018
  

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXIII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.