Klik op de foto om terug te gaan...

Sydney Smith (25 november 1909 - 3 maart 1978)
Huwelijk***:
(1) Ester Ott (16 juni 1934 - 3 maa 1978, zijn dood)
      Kinderen:
      Valentine Castro (27 sep 1943, Mrs. Ernst)
      Christian Reverdy Smith (3 feb 1948)

Zuster: Margarette Florence (20 okt 1913
             in Kane, Iowa - 18 dec 2008)
             aka Margarette Shanna, radio actrice
             aka Margarette S. Woodruff
Sydney Smith publiciteitsfoto

Boven rechts: Sydney Smith in een Ellery Queen publiciteitsfoto.

Sydney Goffe Smith werd geboren in Bellwood, Nebraska*, op 25 november 1909 als kind van Sydney Henry Smith, een in Engeland geboren arts, en Ethel Goffe Lemen uit Salem, Illinois. Zijn vader Sydney Henry Smith was de zoon van Sydney Harry en Mary Oliphant Smith, geboren in Londen, Engeland, 3 januari 1879. Zijn vader werd oorspronkelijk opgeleid tot acteur aan de Emerson School of Oratory in Boston in 1901-02. Hij speelde zes jaar bij de Fiske Players** (op het podium met Minnie Maddern Fiske) en had ook andere ervaring met roadshows. Hij ging evenwel medicijnen studeren en werd rond 1904 arts.

In 1910 ging het gezin wonen in Council Bluffs Ward 2, Pottawattamie, Iowa. In 1913 vermeldde de stadsgids 242.N 2nd Street als hun adres (In 1928 woonde er iemand anders op dit adres). Sydney's vader las hem Shakespeare voor toen hij een jonge knaap was in Iowa. (8)

De jonge Sydney vervolmaakte zijn opleiding aan de University of Iowa, Iowa City waar hij rechten studeerde, en San Fernando Valley State College, Northridge, Californië. Tijdens zijn studie trad hij al op in het Chautauqua Circuit. Hij besloot in de voetsporen van zijn vader te treden en acteur te worden met dit verschil dat deze Sydney wel in de amusementsbusiness bleef werken.

In februari 1928 kondigde vader Dr. Sydney H. Smith aan dat zijn zaken zo goed op orde waren dat hij op de trein sprong en naar New York vertrok. Hij verwachtte de draad terug op te nemen waar hij die twee decennia eerder had gelaten. Na de lange afwezigheid ontdekte hij dat hij lang niet meer zo bedreven was als vroeger. Datzelfde jaar startte zijn vrouw de procedure op voor scheiding van tafel en bed om uiteindelijk in 1929 te scheiden. Dr. Smith was ondertussen weer aan het werk als arts in Salinas, Monterey, Californië. Volgens de volkstelling van april 1930 verbleef de nu gescheiden moeder Ethel met haar beide kinderen nog in Pottawattamie, Iowa.

Dr. Sydney H. Smith hertrouwde met Lela O. Shaw in San Franciso op 5 juni 1931 (Er zijn 2 huwelijksvergunningen, de andere voor 19 mei 1930). Zijn 3de en haar 3de of 4de huwelijk! Dit nieuwe geluk was van korte duur, want Dr. Smith stierf op 17 december 1931 in San Francisco op 52-jarige leeftijd.

Onze Sydney maakte zijn theaterdebuut op Broadway als ridderdienaar in Norman Bel Geddes' bewerking van Hamlet in het Broadhurst Theatre N.Y. (5 nov. 1931 - 28 nov. 1931)**

Ester Ott (geb. 6 juni 1905) studeerde af aan de Universiteit van Kansas met als hoofdvak muziek en ging meteen alleen naar New York City als jonge 22-jarige om haar stempel te drukken in de muziek (ca. 1927). In die tijd was er wat lef, ambitie en kracht voor nodig, vooral voor een meisje uit Kansas dat werd opgevoed door haar moeder, die weduwe was. (Haar eigen vader was overleden toen hij werd onthoofd in een lift in Kansas City toen hij er voorraden ging op halen voor zijn eigen winkel). Dus vertrok ze naar New York, waar ze verbleef in het Barbizon Hotel voor vrouwen. Ester heeft eerst gedatet met een jonge Engelsman, met de naam Archie Leach, die recentelijk in New York was aangekomen. (Meneer Leach veranderde later zijn naam in Cary Grant!) Ester hield ervan om het te vertellen hoe "geïntrigeerd hij was door dit kleine boerenmeisje uit Kansas en ik geïntrigeerd door zijn zwarte opvallende lakschoenen." (8)

Ester was zangeres in the Rhythm Girls trio dat met het Paul Whiteman orkest optrad (hierdoor kreeg ze de gelegenheid om met top acteurs en zangers uit de dagen, waaronder dus Cary Grant maar ook Bing Crosby, voor de microfoon te staan). Op 16 juni 1934, huwde Sydney Smith met Ester Ott Smith (aka Esther Abbye Ott) in Manhattan NYC.  Het koppel vestigde zich in Westport, Connecticut, waar ze samen twee kinderen kregen.
The Rhythm Girls met (van L naar R) Ester Ott, Florence Creagh en Gertrude Bates.Ester Ott Smith
Boven links: The Rhythm Girls (L naar R) Ester Ott, Florence Creagh & Gertrude Bates. Boven rechts: Ester Ott Smith

Hij trad opnieuw op onder de naam Sydney G. Smith  op Broadway als Jensen in Allure (Empire Theatre, 29 okt. 1934 - 3 nov. 1934).

Sydney probeerde zijn acteertalent ook elders ten gelde te maken met zijn eerste rollen op radio: Dot and Will (1935-37); Your Unseen Friend (1936-37) en Grand Central Station.

Sydney Smith speelde Horatio in Orson Welles' tweedelige radiobewerking voor The Columbia Workshop van "Hamlet" met Orson Welles zelf (Hamlet), Joseph Cotton (Laertes),... (CBS, 19 sep. en 14 nov 1936).

 

Horse Eats Hat?(Maxine Elliott's Theatre, 26 sep 1936 - 5 dec 1936), een komedie door Orson Welles en Edwin Denby geadapteerd vanuit het Frans had in de hoofdrollen Orson Welles zelf, Joseph Colton, Arlene Francis, Sydney Smith, Virginia Welles, Sarah Burton en Paul Lawrence.

 

Zijn zus Margarette studeerde in 1935 af aan de Universiteit van Iowa, waar ze reeds enkele maanden in het theater had gestaan. Als afstudeergeschenk bood haar broer Sydney haar een trip aan om hem in New York te bezoeken. Hij spendeerde ook vele uren aan haar als persoonlijke coach in stem en microfoontraining. Met resultaat want in minder dan zes maanden, speelde ze al een rol in Columbia's School of the Air. Ze kreeg rollen als Mary Krueger in Girl Alone, als Beulah Sherman in Dan Harding's Wife, en ook Arnold Grimm's Daughter, (1937), (dat deel uitmaakte van The Gold Medal Hour) had 1937 "Margarette Shanna" in in de hoofdrol als Constance Grimm. Op 5 nov 1937 huwde ze met Elliott Woodruff, een investeringsmakelaar uit Chicago. Na haar kinderen te hebben grootgebracht, keerde ze terug naar opleiding en het beoefenen van pianomuziek.

Sydney Smith's zuster Margarette was nog onbeslist over haar artiestennaam. Een blik op het telefoonboek van Chicago leerde haar dat er maar één "Shanna" in de lijst voorkwam, net als dat voor "Sorrell" het geval was. Dus ze wierp een munt op. Kop en het werd Margarette Sorrell, munt en ze zou als Margarette Shanna carriere maken. Het werd Shanna.Rechts: Sydney Smith's zuster Margarette was nog onbeslist over haar artiestennaam. Een blik op het telefoonboek van Chicago leerde haar dat er maar één "Shanna" in de lijst voorkwam, net als dat voor "Sorrell" het geval was. Dus ze wierp een munt op. Kop en het werd Margarette Sorrell, munt en ze zou als Margarette Shanna carriere maken. Het werd Shanna.

Net voor hij de 2 toneelrollen van Green en Sir Pierce of Exton opnam in King Richard II (St. James Theater, Sep 15. 1937 - Oct 16. 1937) was Sydney in de zomer van 1937 te horen als Sebastian in de Shakespeare Cycle met "Twelfth Night" (CBS, 30 augustus 1937) en een sterrencast: Tallulah Bankhead, Helen Menken, Cedric Hardwicke, Orson Welles, Estelle Winwood, Robert Strauss, Burford Hampden, Ray Collins, Sydney Smith en Mark Smith.

 

Sydney zelf kreeg een radiorol in het populaire Light of The World (1938) (dat ook deel uitmaakte van The Gold Medal Hour) als Hezekiah, een jonge Prins uit Judah, die verliefd werd op de mooie dochter van de wever, Hephzibah gespeeld door Claire Niesen.

Hij gaf gestalte aan een vurige Laertes in William Shakespeare's Hamlet, opgevoerd in het Hanna Theatre in Cleveland, Ohio naast Maurice Evans (Hamlet); Carmen Mathews (Ophelia); Mady Christians (Gertrude); Henry Edwards (King)... (23 oktober 1939). Deze tournee zat tussen de twee voorstellingen van het stuk op Broadway (St.James Theatre, 12 okt. 1938 - 1 jan 1939 en 44th Street Theatre, 4 dec 1939 - 6 jan 1940) om nadien opnieuw doorheen het land te trekken (Erlanger, Buffalo, 19-21 feb 1940).

 
Mae Murray met Sydney Smith tijdens een uitzending van "Your Unseen Friend" (1937) .Sydney Smith als Laertes met Katharine Locke die Ophelia gestalte gaf in "Hamlet" (1939).
Boven links: Mae Murray met Sydney Smith tijdens een uitzending van Your Unseen Friend (CBS, 1937).
Boven rechts: Sydney Smith als Laertes met Katharine Locke die Ophelia gestalte gaf in Hamlet (1939).

Sydney Smith, de hoofdrol uit Light of the World, nam ook vrijwillig dienst als hulp brandweerman. Toen hij in de kazerne kwam werd hij verrast door de woorden, "Down, down I come. Like glistering phaeton, wanting the manage of unruly jades," uit de mond van een brandweerman die van een paal af gleed. Dat was immers de tekst uit King Richard II, waarin Smith de rol van Thomas Mowbray en Sir Stephen Croop (St. James Theatre, Apr 1. - Apr 27. 1940) speelde, en hij was natuurlijk zeer verwonderd. De grinnikende brandweerman verklaarde dat dit korps ook verantwoordelijk was voor de controle op brandveiligheid van het St. James Theater. Alle brandweermannen kenden de tekst van buiten, niet alleen van Richard II maar net zo goed van Hamlet of Henry IV. Syd voelde zich er meteen thuis. (31 jan, 1942)

 

Nadat hij te horen was met rollen in So This Is Radio (1939), Keeping Up With Rosemary (NBC, 4 jul - 5 sep 1942) kwam zijn eerste radiosucces met de rol van Abie Levy in het immens populaire Abie Irish Rose (1942), een rol die in het tweede jaar werd overgenomen door Richard Coogan.

 

Hij speelde Radius in de Broadway flop R.U.R. (Ethel Barrymore Theatre, 3 dec - 5 dec 1942). 

Abie (Sydney Smith) en zijn Ierse Rose (Betty Winkler) starten de nieuwe NBC- zaterdagreeks van de klassieker "Abie's Irish Rose" met een ouderwetse schaking van de bruid.In "Harriet" had Helen Hayes de rol van Harriet Beecher Stowe met naast haar Sydney Smith. (1943) (Voor alle duidelijkheid Sydney droeg hier een pruik)

Boven links: Abie (Sydney Smith) en zijn Ierse Rose (Betty Winkler) starten de nieuwe NBC- zaterdagreeks van de klassieker Abie's Irish Rose met een ouderwetse schaking van de bruid (1942).
Boven rechts: In Harriet 
(Henry Miller's Theatre, 3 mrt 1943 - 1 april 1944) had Helen Hayes de rol van Harriet Beecher Stowe met naast haar Sydney Smith (Voor alle duidelijkheid Sydney droeg hier een pruik).

 

De Broadway productie van het toneelstuk van de hand van Florence Ryerson en Colin Clements Harriet  (Henry Miller's Theatre, 3 mrt 1943 - 1 april 1944) werd 377 keren opgevoerd. Het stuk vertelde het verhaal van Harriet Beecher Stowe, de auteur van 32 boeken waaronder de klassieker, In de negerhut van Oom Tom, het had Helen Hayes in de hoofdrol en Sydney Smith gaf Henry Ward Beecher gestalte.
In deze biografische komedie koost Smith blijkbaar voor een een tactvolle en begrijpende aanpak om de figuur van Brooklyn's preker te vertolken.
Toen hij in een interview werd gevraagd of  hij gaf om de figuur die hij speelde antwoordde hij: "Door wat ik van hem nu heb opgestoken kan ik wel stellen dat we niet op dezelfde golflengte zitten. Ik zal hierdoor wellicht een aantal Beecher aanhangers voor het hoofd stoten, maar de man lijkt me gewoon niet eerlijk. ...Om een nepfiguur te spelen moet je in jezelf geloven als nepfiguur, anders kom je op het podium zelf niet echt over ..."

 

In augustus 1943 bracht Dodie Yates, regisseur van Young Dr. Malone en When a Girl Marries, twee weken van haar vakantie door met de productie van Ladies in Retirement in het Guild Playhouse in Stamford, Conn. Casting: Carl Gose, Carl Eastman (Life Can Be Beautiful), Harold Vermilyea (Amanda of Honeymoon Hill), Rod Hendrickson, Delma Byron (Kate Hopkins), Ralph Bell, Clayton Collyer, Lesley Woods, Sydney Smith, Nancy Douglas, Ronald Liss (Just Plain Bill), Jackson Beck, Jack Smart, Lawson Zerbe, Jackie Grimes. Een bewijs dat bijklussen gedurende de zomer niet vreemd was voor veel radioacteurs. 

 

 

Sydney's echt grote doorbraak op radio kwam er toen hij werd geselecteerd om de bekende schrijver van detectiveromans te vertolken in The Adventures of Ellery Queen gedurende het seizoen 1943. Hij was één van de zeven acteurs die de stem van Ellery Queen interpreteerden op CBS, en hij behield de rol bijna vier jaar. Het is interessant op te merken dat de hoofdrol in deze reeks minder publiciteit te beurt viel dan de ondersteunend cast, Santos Ortega als Inspector Richard Queen en Marian Shockley als Ellery's assistente Nikki Porter. Dit kwam omdat men de illusie probeerde aan te houden dat het de 'echte' Ellery Queen was die men op radio kon horen. Om die illusie aan te houden hield NBC de identeit van de hoofdrolspeler geheim. Net als Hugh Marlowe voor hem ging Smith op bepaald ogenblik helemaal op in zijn rol Ellery Queen denkend dat hij werkelijk Ellery was  Op 18 augustus 1944 trad Sydney Smith aan als "Ellery Queen" in Bill Stern's Sports Newsreel. (Een plezier die Bill daags voordien had voorgedaan door de rol van 'armchair detective' in een Queen uitzending op te nemen).

Sydney Smith, Ted De Corsia, Marion Shockley en Santos Ortega in radio's Ellery QueenMarion Shockley tegenover Ellery Queen (zoals altijd met het 'verborgen' gezicht) alias Sydney Smith.
Gertrude Warner, (een verborgen) Ellery Queen en Santos Ortega in de studio (11-1945)Van links naar rechts: Ellery Queen, Charlotte Keane, Parks Johnson en Warren Null.
Vier foto's uit radio's The Adventures of Ellery Queen.
Top links: Sydney Smith, Ted De Corsia, Marion Shockley en Santos Ortega.
Top rechts: Marion Shockley tegenover Ellery Queen (zoals altijd met het 'verborgen' gezicht) alias Sydney Smith.

Boven links: Gertrude Warner, (een door de microfoon strategisch verborgen Sydney) Ellery Queen en Santos Ortega in de studio (11-1945).
Boven rechts: (L-R) Ellery Queen, Charlotte Keane, Parks Johnson en Warren Null.
 

DuPont's Cavalcade of America werd gemaakt om voor een groot stuk weerwerk te bieden aan beschuldigingen die het chemisch bedrijf te beurt vielen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De langlopende reeks met losse verhalen bouwde op een indrukkende reeks met verschillende bekende acteurs van 1935 tot 1953. Smith maakte daar geregeld deel van uit vanaf 1944 tot het einde van de reeks. Hij vond ook meer literatuur verbonden detective werk met Crime Club (Mutual, 1947), waar het publiek wekelijks in een mysterieuze bibliotheek terecht kwam om er moordverhalen te aanhoren.

 

Op radio speelde hij diverse rollen in Life Can Be Beautiful (NBC, 1948 - 49),  Rosemary (CBS, 1944 - 45), Home Sweet Home (NBC Blue, 1944), David Harum (NBC, 1944), The O'Neils (WEAF, 1944), en vertolkte de hoofdrol in Richard Lawless (CBS, 23 juni - 22 sep 1946) en die van verteller in  Real Stories from Real Life (Mutual, 1947-49).

 
In "Rosemary" (CBS, 1945) speelde Sydney Smith Peter Harvey, een briljante jonge advocaat, die meest genegenheid bij  Rosemary opwerkte dan alle andere mannen die van haar hebben gehouden. Toen Peter het aanbod aannam van een baan bij een belangrijk advocatenkantoor in New York, was Rosemary er vast van overtuigd dat ze niet genoeg van Peter hield om haar familie te verlaten en naar New York te gaan."Photoplay" voor radio "Life Can Be Beautiful" (NBC, 1948) (L-R) Charles Webster als Dr. Markham, Alice Reinheart als Chichi en Sydney Smith als Douglas Norman.
Boven links: In Rosemary (CBS, 1945) speelde Sydney Smith Peter Harvey, een briljante jonge advocaat, die meest genegenheid bij  Rosemary opwerkte dan alle andere mannen die van haar hebben gehouden. Toen Peter het aanbod aannam van een baan bij een belangrijk advocatenkantoor in New York, was Rosemary er vast van overtuigd dat ze niet genoeg van Peter hield om haar familie te verlaten en naar New York te gaan.
Boven rechts : "Photoplay" voor radio Life Can Be Beautiful (NBC, 1948) (L-R) Charles Webster als Dr. Markham, Alice Reinheart als Chichi en Sydney Smith als Douglas Norman.
 

TV begon voor het eerst interesse te vertonen toen hij werd gevraagd op te treden in een sketch show The Admiral Broadway Revue (NBC-DuMont, 3 juni 1949), in The Big Story ("George Goodwin, Atlanta Georgia Reporter", NBC, 23 dec 1949), alsook in een aflevering genaamd "The Champion" uit de reeks Robert Montgomery Presents (NBC, 5 juni 1950). Hiermee startte een televisiecarrière die tot 1968 zou lopen.


In 1950 keerde hij nog eens naar de zaal terug als dr. Emmett in de komedie The Curious Savage
(Martin Beck Theatre, 24 okt. - 18 nov. 1950). The Man That Corrupted Hadleyburg, (Erlanger Philadelphia, april 1951) een toneelstuk gebaseerd op een verhaal van Mark Twain, en geregisseerd door Ezra Stone draaide rond een stad en de man die het tot verderf bracht. Het had een bijzonder grote cast van wel meer dan 50 personen aangevoerd door Russel Collins, Mabel Taliofero, Jonathan Harris, Sydney Smith,...

 

TV begon hem op regelmatige basis gastrollen aan te bieden:
  Studio One (CBS, 5 feb 1951 - 31 mrt 1952, min. 3),
  Frontiers of Faith
(NBC, 3 jan - 17 jan 1954, min. 3),
  Mama
(CBS, 1955
, min. 1),
  
Highway Patrol (
ZIV Television, 15 okt 1956, min. 1),
  Cheyenne (ABC, 1 jan 1957, min. 1),
  The George Burns and Gracie Allen Show (CBS, 4 maa 1957, min. 1),
  General Electric Theater
(
CBS, 17 maa 1957, min. 1),
  The Man Called X
(ZIV Television, 27 maa 1957, min. 1).

We moeten zeker ook The Way of the World (
NBC, 3 jan - 17 jun 1955, min. 20) vermelden waar actrice Gloria Lewis, als Linda Porter, de vaste presentatrice was van deze dramaserie voor overdag, met bewerkingen van verhalen die verschenen in toonaangevende vrouwenbladen.

 

Misschien wel juist door dit toegenomen TV werk verhuisde hij met zijn familie  in 1957 naar Hollywood, Californië. In datzelfde jaar overleed zijn moeder op 17 maart.


Hij werd in de cinema opgemerkt als Rechter Judge Frisbee in Gerd Oswald's Valerie (United Artists, 1 aug 1957) tegenover Sterling Hayden en Anita Ekberg.

 
Rechter Judge Frisbee in Gerd Oswald's "Valerie"" tegenover Sterling Hayden en Anita Ekberg (1957).Alweer rechter! Sydney Smith in Perry Mason's "Case of the Fiery Fingers" (1958)
Boven links: Rechter Judge Frisbee in Gerd Oswald's Valerie tegenover Sterling Hayden en Anita Ekberg (United Artists, 1 aug 1957)
Boven rechts: Alweer rechter! Sydney Smith in Perry Mason's "Case of the Fiery Fingers" (CBS, 3 mei 1958).

Sydney als goedhartige General Hess in de "Lassie" aflevering van 1959 genaamd "Junior GI's".Weer "Lassie" met Sydney Smith. In  "Judgment Seat"  zien we hem als, de meer gemene Ed Carter (1960).

Boven links: Sydney als goedhartige General Hess in de Lassie aflevering genaamd "Junior GI's" (CBS, 4 jan 1959)
Boven rechts:  Weer Lassie met Sydney Smith. In "Judgment Seat" zien we hem als, de meer gemene Ed Carter (CBS, 28 feb 1960).

 

Terug op het toneel aan de Oostkust als Junius Brutus Booth, de jongere en ook de understudy voor Lorne Greene's rol van William Winter in het toneelstuk Edwin Booth (46th Street Theatre, 24 nov. - 13 dec. 1958).


Op het grote scherm werd  Sydney Smith meestal een rol aangeboden als officier, Admiraal of Generaal. Zijn meest bekende optreden was deze van Majoor Generaal Vernon Pollard in No Time For Sergeants
(Warner Bros., 5 juli 1958), maar hij was ook te zien als generaal in de film Tonka (Walt Disney Productions, 25 dec. 1958) en als admiraal in The Gallant Hours  (United Artists, 22 juni 1960).

 

Af en toe onder de naam "Sidney Smith" kreeg hij op TV  meer opvallende gastrollen:
 
Mike Hammer (MCA-TV, 1958),
  M Squad (NBC, 3 okt. 1958),
  Rescue 8 (Syndicated, 23 sep 1958 - 16 dec 1959
, min. 4),
 
The Dennis O'Keefe Show (CBS, 2 feb. - 10 mei 1960, min. 4),
 
Wanted: Dead or Alive (CBS, 21 dec. 1960),
  The Untouchables (ABC, 1 feb. - 20 nov. 1962
, min. 2),
  The Virginian (NBC, 21 nov. 1962) en
  Ben Casey (ABC, 31 dec. 1962).

 

De meest terugkerende rollen kreeg hij toen hij (verscheidene) rechters gestalte gaf in zowel de Perry Mason serie (CBS, 28 dec 1957 - 6 feb 1964, min. 6) als in Bonanza (NBC, 29 sep 1963 - 10 nov 1968, min. 4).

 
Smith alweer Rechter in "A Passion for Justice" (1963) deel van de TV reeks "Bonanza".Een episode uit de TV reeks "Branded" genaamd "The Golden Fleece" met Sydney Smith (links) als Secretaris Richardson en William Bryant als President Ulysses S. Grant  (1960).
Boven links: Smith alweer als rechter in "A Passion for Justice" (NBC, 29 sep .1963) deel van de TV reeks Bonanza.
Boven rechts: Branded episode genaamd 'The Golden Fleece' met Sydney Smith (L) als Secretaris Richardson en William Bryant als President Ulysses S. Grant (NBC, 2 jan 1966).

Sydney Smith (L) met Madge Blake in "Batman" ("The Joker Goes to School", 2 mrt. 1966).Sydney Smith (rechts) als Peter Green  in een scene uit  "The Survivors" aflevering van "Bonanza" uit 1968.

Boven links: Sydney Smith (L) met Madge Blake in Batman ("The Joker Goes to School", ABC, 2 mrt. 1966).
Boven rechts: Sydney Smith (R) als Peter Green in een scene uit "The Survivors" aflevering van Bonanza (NBC, 10 nov 1968).

 

Na optredens in Branded (NBC,14 mrt 1965 - 2 jan 1966, min. 2) en Batman (ABC, 2 maart 1966) beëindigde hij zijn acteercarrière in 1968 in series als Bonanza (de laatste van 4 op 10 nov), The Wild Wild West (CBS, 6 dec) en tot slot nog een rol in Judge for the Defense (ABC, 1 mrt en 28 dec, min. 2).

 

Hij nam vervolgens de positie in van geassocieerd schoolprofessor in de theaterkunsten (lessen in acteren en mondelinge vertolking) en gaf onderricht aan de Universiteit van Northern Illinois, een positie die hij behield van 1969 tot zijn op ruststelling in 1976. Sydney ruilde vervolgens DeKalb, Illinois in voor Seattle, Washington. Daar sloot hij zich aan bij het Seattle Repertory Company als een van hun acteurs. Volgens zoon Christian was hij er nog steeds lid van toen hij overleed  (8)

 

Sydney Smith overleed in King (Seattle) op vrijdag 3 maart 1978. Een herdenkingsfonds in zijn naam werd opgericht ten voordele van het Leukemie Tumor Fonds van het Swedish Hospital.

 

Toen hij stierf, richtte het Theater Arts Department van de Northern Illinois University (NIU) een "Sydney Smith Memorial Fund" op ter ere van hem. Het heeft nu een kapitaal van zes cijfers, gewijd aan studiebeurzen voor theaterstudenten. Zijn zoon Christian voegt toe: "Jaarlijks ontvang ik brieven van de ontvangers van die beurzen waarin ze hun waardering delen voor de middelen die zijn verzameld onder de naam van Sydney. Ik herinner me dat mijn vader meer dan eens uitriep hoe gezegend hij was om de geneugten van het onderwijzen te hebben ontdekt. En hij reflecteerde dat hij alleen maar wenste dat hij die vreugde eerder had ontdekt.(8)

 

Na het verlies van haar man in 1978 verhuisde Ester dichter naar haar dochter en kleinkinderen in Seattle, WA. Mrs. Smith overleed op 29 december 2007 op de leeftijd van 102!

 
Notities:

* Bedford, Quebec wordt ook vernoemd als geboorteplaats. Verschillende officiële
   documenten echter bevestigen Bellwood, Nebraska als zijn geboorteplaats, net als
   zijn overlijdensbericht.


** Een acteur met dezelfde naam is verantwoordelijk voor de vermeldingen
     vóór 1931 op zowel Playbill (7) als IBDB (4). Diegene voor 1905 zijn toe te
     schrijven aan zijn vader!

    
Extra oplijstingen Sydney Smith enkel op IBDB:
     The Speculator (Fifth Avenue Theatre, 18 apr 1896 - sluitingsdatum onbekend)
     Robert Fullerton werd vertolkt door Sydney Booth, niet Smith!

    
Captain Molly (Manhattan Theatre, 8 sep 1902 - sep 1902) Sydney H. speelde
     de rol van soldaat Barnett.
     Mary van Magdala (Manhattan Theatre, 12 nov 1902 - feb 1903)
     Sydney Smyth (sic) als Quintus

     The Proud Laird (Manhattan Theatre, 24 apr 1905 - 29 apr 1905) geregisseerd
     door Harrison Grey Fiske, echtgenoot van Minnie Maddern.

     Het bedrijf Fiske beheerde het Manhattan Theatre acht jaar lang, tot 1907.
     Wat betekent dat alle drie de rollen aan Sydney Henry Smith toebehoren.

    
Extra oplijstingen Sydney Smith op IBDB en Playbill:
     Taps (Broadhurst Theatre, 14 apr 1925 - mei 1925) Sydney als secretaris.
     
(Try-outs in  Shuberts, New Haven, 9 apr. 1925 & Stamford, 13 april 1925)
     Present Arms (Lew Fields' Mansfield Theatre, 26 apr 1928 - 01 sep 1928)
met
     Sydney als Lord Oliver Witherspoon. Dit zou chronologisch de comeback kunnen
     zijn voor Dr. Smith, maar dit moet nog bevestigd worden.

     Oplijstingen Sidney Smith op IBDB en Playbill:
     Suzi (Casino Theatre, 3 nov 1914 - jan 1915) De lijst van de volledige rolverdeling
     in The Billboard (Casino Theater, 3 november 1914) vermeldt geen Sydney Smith.
     Patience (Theatre Masque, 23 mei - 4 jun 1927)
     Horse Eats Hat (Maxine Elliott's Theatre, 26 sep - 5 dec 1936)
     bevestigd als "onze" Sydney G. Smith.

     Terwijl we toch bezig zijn: de film It Happened in Leicester Square (aka Hello
     London
, 1949) bevat beelden met Sidney Smith een Engelse biljartspeler.


*** Toen ik in 2016 deze pagina aanmaakte was ik ervan overtuigd dat het hieronder
       vermelde huwelijk er één was van onze Sydney. Ik was verkeerd. IMDb nam
       deze info over. Ik zal hen op de hoogte brengen dat dit een vergissing
       was (jan 2024).

       Er was een huwelijk tussen "een" Sydney Smith en
       Mary Powers (? - Brooklyn, 11 jan 1931, haar dood)
         Kinderen:
         Eleanor Teresa (aka Plantamura) (Brooklyn, 11 sep 1929)

       Maar
de huwelijksakte van "onze" Sydney Goffe Smith met Ester vermeldt hem
       echter duidelijk als "single". Net zoals de volkstelling uit 1930. Daarin wordt hij
       aangegeven als vrijgezel en bovendien wonend in Iowa samen met zijn moeder
       en zus.


Alle vermelde data voor films zijn voor de officiële release in de VS.
Alle vermelde data voor TV programma's zijn die van eerste uitzending.
Alle vermelde data voor (radio)toneelstukken zijn voor de periode waarin de acteur erbij betrokken was.

De feiten in het
rood moeten nog bevestigd worden.


 
Klik op Uncle Sam als je denkt ons te kunnen helpen...!  Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!
Andere referenties
(1) OTRRpedia
(2) TV.com

(3) IMDb
(4) IBDB (correct listing as of 1931)
(5)
Otrcat.com

(6) Radiogoldindex
(7) Playbill
(8) Info by courtesy Christian Smith (son)

Bijkomende video & audio bronnen
(1) OldTimeRadioDownloads


Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Ellery Queen zowel in een Ellery Queen radio als TV-serie.
Vele van de profielen op deze site zijn samengesteld na zeer nauwgezet onderzoek van diverse bronnen. "Please quote and cite ethically!"


Pagina aangemaakt 23 december 2016  
Laatste update 23 juni 2024
  

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.