NAAR PAGINA: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

REALISATIES

Frederic Dannay was niet alleen een hoogst succesvol schrijver
en invloedrijke editeur, hij was ook een groot boekenliefhebber. In 1938, Dannay schreef hij Challenge to the Reader, de eerste van de vele door Queen samengestelde anthologieën (70), waaronder 101 Years' Entertainment; Great Detective Stories, 1841-1941 (1945). Dannay update en vergrote het Haycraft's lijst meerdere malen tot het in 1952 zijn uiteindelijke vorm kreeg en bekend werd als the Haycraft-Queen Cornerstones list (or H-Q). Deze lijst begint bij Voltaire's Zadig uit 1748 en gaat verder tot in de vroege jaren 50. Onder hun Queen pseudoniem publiceerden Dannay en Lee een aantal boeken en essays met betrekking tot de geschiedenis van de detective/mysterie fictie die een interesse bij verzamelaars had losgeweekt. Dannay's kritieken in EQMM, zijn deels verzameld in hun belangrijkste kritische naslagwerken over het detective kortverhaal.
Onder deze boeken onder andere The Detective Short Story, die in 1942 verscheen kort gevolgd door In the Queen's Parlor, en Other Leaves from the Editors' Notebook in 1957. Hun meest invloedrijke werk was Queen's Quorum, A History of the Detective/Crime Story die in een aantal vormen is verschenen tot zijn laatste publicatie in 1969. Dannay was de voornaamste auteur van deze mijlpaal in de achterliggende historische gronden en bibliografische informatie van de meeste kortverhalen door afzonderlijke auteurs in het genre. Het werk van meerdere schrijvers werd besproken aan de hand van een tijdslijn van 1845 met Poe's Tales up tot 1967 waar Queen ermee ophield. Alhoewel het een breed assortiment beslaat centreert het boek zich rond de beste boeken van ieder era of periode van tien jaar, deze werken zijn nog steeds bekend als de Queen's Quorum. Dit belangrijk werk gaf focus en zin aan een generatie van nieuwe verzamelaars en Queen's Quorum, net als de H-Q List wordt die nog steeds gebruikt door verschillende verzamelaars de wereld rond.

The Detective Short Story - kaft Queen's Quorum - cover  101 Year's Entertainment - kaft uitgeverij Garden City Publishing Company 1945.

In het begin van 1945, kwam een groep van detectiveschrijvers in New York samen om er een beroepsorganisatie te stichtten. Onder de aanwezigen Ellery Queen, Baynard Kendrick en Erle Stanley Gardner. Uit deze kleine bijeenkomst kwam de Mystery Writers of America voort met duizenden leden en negen onderverdelingen wereldwijd. Het MWA houdt maandelijkse regionale bijeenkomsten en op een jaarlijkse bijeenkomst in New York worden de Edgar Awards uitgereikt. Ze zagen echter de meeste van Ellery's klassiek geworden werken over het hoofd. En toch nam Ellery Queen' meer prijzen in ontvangst dan enig andere 'schrijver van misdaadverhalen. 

John Dickson Carr presenteert Fred Dannay de Edgar voor het Beste Kortverhaal voor de tien jaren editeurschap bij Ellery Queen's Mystery Magazine, 1950.

Negen jaar lang waren The Adventures of Ellery Queen een wekelijkse favoriet op radio en in 1950 gaf TV Guide Ellery Queen zijn nationale prijs voor de beste mysterieshow op TV. Ellery Queen heeft een ongeëvenaard aantal van vijf jaarlijkse Edgars (Mystery Writers of America Awards, gelijkend op Hollywood's Oscars) gewonnen, dan nog zonder een grootmeestersprijs (Grand Master Award) in 1961, drie MWA "scrolls" en één "Raven" alsook zowel zilveren als gouden Gertrudes uitgereikt door Pocket Books (o.a. in 1946 voor The New Adventures of Ellery Queen). Mystery writers van Japan gaven hem hun uit gouden en onyx vervaardigde Edgar Allan Poe ring een erkenning die tot op dat moment eerder alleen aan maar vijf niet-Japanse auteurs was te beurt gevallen. In 1968 eerde Iona College Queen met zijn "Columbia Prize in Mystery".


Dannay en Lee in Dannay's woonkamer in Larchmont (1967) , omgeven door hunr MWA Awards, Lee (rechts) houdt een MWA's Raven in de handen en Dannay (links) een Edgar . Het portret van Dannay op de mantel is van de hand van Maurice Libby.

 

De volledige lijst met Ellery Queen's Edgars: 

  • 1946 Ellery Queen (CBS) Best Radio Drama
  • 1950 "Voor 10 jaar dienstbetoon via EQMM." Short Story Award
  • 1952 Speciale Edgar: for Queen's Quorum: The 125 Most Important Books of Detective-Crime Mystery Short Stories. (Note: Queen's Quorum werd eerst gepubliceerd in negen delen in EQMM gedurende 1949-1950..)
  • 1969 40ste verjaardag van The Roman Hat Mystery Special
  • 1979 Speciale Edgars Award, Viering 50 jaar sinds publicatie eerste boek.

          Een nieuwe bocht binnen de commerciële programma's zoals deze twee micro setup illustreert - NBC links, CBS rechts. De gebeurtenis vond plaats in NBC studios, Radio City, met de presentatie van de "Edgars" voor beste radio mysterie programma aan de winnaars, Ellery Queen (CBS) en Mr. & Mrs. North (NBC). Van links naar rechts: Joe Curtin (Mr. North); Alice Frost (Mrs. North); Ellery Queen ("onherkenbaar" in de omhelzing); Howard Haycraft; Santos Ortega (Inspector Queen). De "Edgars" worden uitgereikt door Mystery Writers of America, de naam verwijst naar Edgar Alan Poe. (juli 1946)

Voor de volledigheid ook de andere Edgar nominaties. In 1962  Ellery Queen 1962 Anthology in de categorie Beste Kortverhaal en in 1964 The Player on the Other Side  in de categorie "Beste Verhaal".

 

In 1978 ging de prestigieuse Grand Prix de Littérature Policière (Categorie Internationaal) naar Ellery Queen voor And on the Eighth Day.
Sinds1983 reikte het MWA ook de "Ellery Queen Award," uit aan die persoon die het best het werk in de geest van Ellery Queen verder zette, aan buitengewone teams en samenstellers.  
 

NAAR PAGINA: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.