Klik op de foto om terug te gaan...

Lawrence Dobkin (16 sep 1919 - 28 okt 2002)

 

 

Lengte: 1m 80 cm
Gewicht: 84,56 kg
Ogen: bruin

Echtgenotes:
(1) 
Frances Hope Walker (gehuwd aug 1942, gescheiden 8 jun 1960)
      Kind: 1 dochter
Debra (Deborah Janke)
(2)  Joanna Barnes (gehuwd 24 jun 1962, gescheiden 16 jan 1967)
(3) 
Anne Collings (gehuwd 23 sep 1972 - 28 okt 2002, zijn dood)
      Kinderen:
een identieke tweeling, dochters Kristy and Kaela (1/1/1970). Kristy werd
      schrijfster
en Kaela een actrice.
Anne's zoon Laird was zijn stiefzoon

Werd geboren in New York City en begon er als kind met te acteren op het podium en gedurende zijn tienertijd in off-Broadway producties. Uiteindelijk liep Dobkin school in de Yale Drama School waar hij kamergenoot was voor een andere toekomstige regisseur, Richard Fleischer. Hij begon er ook bij te klussen voor radio om zijn studies te betalen. Zo was hij invaller op Broadway alvorens te dienen bij een radio propaganda éénheid van de luchtmacht gedurende WO II.

In de jaren 40 was Lawrence Dobkin betrokken bij menig radio shows. Hij bleek uiteindelijk deel uit te maken van die selecte stal van meer dan behoorlijk competente acteurs zowel in in hoofd - als bijrollen voor OTR, op wie regisseurs een beroep konden doen zonder rekening te moeten houden met de rol. Natuurlijk moest hij ook opdraven in een soap. Elke radio acteur die naam waardig was minstens in één soap te gast. Dobkin was in de cast van oervader en misschien zelfs meest populaire soap ooit "One Man's Family" (NBC-Radio, 1932-59) die een broeikast en stapsteen bleek te zijn voor menig beginnend acteur en actrice op weg naar het sterrendom. Honderde passeerden dan ook de revue in de "Barbour familie's" leven... en er was ook steeds ruimte voor meer.

 

"The Saint" (NBC-Radio, 1945 naar CBS-Radio naar Mutual en terug naar NBC-Radio, 1951) de lotgevallen van superspeurder Simon Templar waarbij Dobkin Simon's taxichauffeur "Louie" speelde. Er ware, vijf radio "Saints"... met Barry Sullivan en Vincent Price wellicht de meest gekende. Toen hij nog de rol van Louie speelde, werd hij ook gevraagd om in te vallen in de hoofdrol als Simon Templar om Tom Conway voor één episode te vervangen hierbij werd Dobkin dus één van de weinige acteurs die Leslie Charteris' literaire creatie gestalte gaf.

 

Dobkin begon zijn uitgebreide carrière in televisie in 1946, waarbij hij zowel werkte als acteur, verteller en regisseur. Hij trad op in een episode van de vroege gesyndiceerde series The Silent Service, gebaseerd op ware verhalen in de onderzeeër sectie van de Amerikaanse marine.

Op radio ging Dobkin ondertussen de uitdaging aan om de hoofdrol te spelen in "The Adventures of Ellery Queen"  (1947). "Televisie stond op het punt om door te breken  en wij herhaalden alleen maar Fred Allen's uitspraak over TV, 'Het zal wel weggaan zolang je er maar niet naar kijkt.' Dat terwijl wij nog steeds 'live herhalingen' voor de Oostkust deden drie uur na de eerste show. Het netwerk vermeed het maken van een opname om redenen die alleen voor hen  duidelijk waren. Of nog correcter ze vermeden om de opnames ook echt te gebruiken. Daar kwam ik achter toen ik me eens oversliep en pas na de herhaling wakker werd. In paniek telefoneerde ik het station, om te horen te krijgen dat ze de opname hadden afgespeeld." (Dobkin in The Sound of Detection, 2002)  In 1948 werd Dobkin vervangen door Howard Culver: "Toen ik als stem van Ellery Queen, werd vervangen gaf niemand me informatie. Ze zeiden gewoon dat ik de volgende week niet meer hoefde te komen. Ze gaven nooit een reden. Ik had de rol twee jaar lang gespeeld ..."
Dobkin was "Lt. Matthews" in een ander misdaaddrama "The Adventures of Philip Marlowe" bij NBC-Radio, 1947-48 en CBS-Radio, 1948-51. De hoofdrol werd eerst gespeeld door Van Heflin, die een bekende filmster werd an later door die goede acteur Gerald Mohr.

 

In 1948 kwam NBC-Radio opzetten met iets wat nog nooit eerder was uitgeprobeerd. Het boodt zijn luisteraars een bloemlezing drama's aan waaronder enkele grote werken in de fictieliteratuur die ook door scholen konden worden gesmaakt. Het kreeg de naam "The NBC University Theater" mee en bleef in de ether tot februari 1951. Dobkin maakt deel uit van een select gezelschap acteurs uit film waaronder ook Angela Lansbury, Herbert Marshall en David Niven, alsook de radiosterren Lou Merrill, Paul Frees, John Dehner en vele anderen. Dobkin zat in vele afleveringen van "Romance" (CBS,1943-57) en charmante bloemlezing met een romantische inslag, prachtig geschreven, geregisseerd en geacteerd maar zonder zijn eigen niche in radio te vinden. Als resultaat hiervan was het slecht sporadisch te horen en bleef somes weken aan een stuk uit de ether, waarbij het onmogelijk was om het vast luisterpubliek uit te bouwen, die het zo verdiende

 

Dobkin was ook een lid van "The Green Lama" (CBS-Radio, 6/5-8/20/49) nog een andere avonturenserie die een kort leven toebedeeld werd met Paul Frees als een Amerikaan die tien jaar in Tibet verbleef om een speciale krachten te ontwikkelen en bij zijn thuiskomst die krachten gebruikt om de misdaad te bestrijden.

 

Ter afwisseling was Dobkin ook de aankondiger voor de avonturenreeks "Rocky Jordan" (CBS-Radio, 1948-50) die het verhaal vertelt van een jonge Amerikaan die in Kairo een cafe uitbaat, hij wil niks liever dan in rust en vrede dit etablissement uitbaten maar geraakt zo betrokken bij andermans zaken dat hij detective wordt. Jack Moyles speelde de hoofdrol. Larry Dobkin speelde één van de vier "Archies" de rechterhand van de grote detective in "The New Adventures of Nero Wolfe" (NBC-Radio, 1950-51) waarin de wonderlijke Sydney Greenstreet al grommend succesvol misdaden oplost en er nog in slaagt om thuis te dineren.

 

Dobkin was "Dave the sergeant" in nog een "shortie"... het politiedrama "The Man From Homicide" (ABC-Radio, 6/25-10/01/51) met Dan Duryea als agent "Lou Dana".

Dan was er ook het misdaadverhaal  "The Judge" (CBS-Radio, 1952) gestalte gegeven door John Dehner en waarin Dobkin een politieluitenant speelde.
Larry Dobkin maakte een aantal optredens in "Gunsmoke" (CBS-Radio, 1952-61) de zeer geliefde Western voorloper voor de televisieserie met dezelfde naam.

 

Larry Dobkin speelde één van de vier "Archies" de rechterhand van de grote detective in "The New Adventures of Nero Wolfe" (NBC-Radio, 1950-51) waarin de wonderlijke Sydney Greenstreet al grommend succesvol misdaden oplost en er nog in slaagt om thuis te dineren. George Raft en Larry Dobkin in "Loan Shark" (1952)

"Rogers of the Gazette" (CBS-Radio, 1953-54) waarin ook Dobkin meedeed had als ster Will Rogers, Jr. as "Will Rogers", uitgever van een krant in een klein stadje in Georgia. Alhoewel de serie er nooit werd van beschuldigd zich te baseren op Rogers' brilliante podium stage ster/filmster/ stripverhaal/filosoof/cowboy/auteur/columnist met de "ik heb nooit een man ontmoet had die hem tegenviel" vader was er toch een opmerkelijke gelijkenis tussen de twee op te merken. Dobkin maakte ook deel uit van "Nightbeat" (NBC-Radio, 1950-52) met Frank Lovejoy in een misdaadverhaal dat zich sterk baseerde op human interest met name een reporter die zich interesseerd in mensen die aan lager wal geraakten zonder daar zelf schuld aan te hebben, en aldus hielp hij hen zo goed als hij kon. Het was een uitstekende serie met een net zo'n uitstekende rolverdeling die bestond uit de beste namen uit de industrie zoals Ted de Corsia (Velie!), Lurene Tuttle, Howard McNear en Lovejoy's echte vrouw Joan Banks. Dobkin maakte ook deel uit van de ondersteunende rolverdeling in de detective series "Yours Truly, Johnny Dollar" (CBS-Radio, 1950-62) met de rol van "Pat McCracken" de man die Johnny zijn opdrachten geeft.

Als Ephraim  in "The Silver Chalice" (1954) In "The Sweet Smell of Success" (1957) tegenover Tony Curtis

In het 1957-1958 televisieseizoen, speelde hij een regisseur in de CBS sitcom, "Mr. Adams and Eve", met Howard Duff en Ida Lupino als fictief getrouwde acteurs in Beverly Hills, California. In 1960, verscheen hij in de rol van Kurt Reynolds in "So Dim the Light" van de CBS anthologie serie, The DuPont Show met June Allyson.

Dobkin speelde in het erg onderschatte "Frontier Gentleman" (CBS, 2/2-11/16/58) "... het relaas van een Engelsman over leven en dood in"... de vroege jaren van "het Amerikaanse Westen.... " John Dehner schitterde in deze zowel goed gescheven als goed geacteerde serie die, jammer genoeg, in de ether verscheen gedurende de laatste jaren van de radio en de opkomst van televisie.

Als US Intelligence Agency Official (niet gecrediteerd in rolverdeling) in Hitchcock's North by Northwest (1957), Dobkin bepraat het lot van de held, die verkeerdelijk voor een agent werd gehouden en nu de hoofdverdachte in een moordzaak werd. "It's so horribly sad," he says drily, "why is it I feel like laughing?" Dobkin als General Philip Sheridan in "Rifleman" (1959)

In de 60's legde Dobkin zich meer toe op schrijven en af en toe regisseerde hij ook een film. Vermits hij niet de typische kenmerken had van de doorsnee Hollywood ster (kalend en niet bijzonder gespierd) werd hij in films meestal als slechterik uitgespeeld. Maar in de nu klassieke sci-fi thriller "The Day the Earth Stood Still" (1951) speelde hij een psychiater die probeerde de waaroms en waarvoors van de buitenaardse bezoeker genaamd "Klaatu"te achterhalen. Hij trad ook op in George C. Scott's tour de force "Patton" en in een andere film gaf hij overigens nog zelf gestalte aan de goede generaal. He had een bijrol in "Julius Caesar" en was ook te zien in Cecil B. De Mille's epische "The Ten Commandments" met Charlton Heston in de rol van Mozes. Zijn eerte grote filmvermelding kreeg hij voor een rol in "Never Fear" in 1950. Hij zal worden onthouden voor zijn (niet vermelde) rol van de zachtzinnige en rustige Rabbi in het origineel en ontroerende "Angels in the Outfield" (1951) Bing Crosby maakte ook een cameo in de film net als baseball grootheden Ty Cobb en Joe DiMaggio.

Foto met Joanna Barnes (getrouwd 24 juni 1962 en gescheiden op 16 jan 1967)
Lawrence Dobkin (rechts), gezien met Efrem Zimabalist Jr. in een scene uit "The Target,' hij regisseerde dit Warner Bros.' misdaadverhaal maar speelde er ook een rol in. "The Target" maakt deel uit van "77 Sunset Strip", en werd uitgezonden op vrijdag 24 januari 1964. Robert Goulet in een scene uit "Underground" met Lawrence Dobkin (1970)

Op televisie was Larry Dobkin te zien in menige series telkens in diverse bijrollen. Eén van de belangrijke rollen was die van massamoordenaar Gregory Praxas in 1972 in de pilootfilm voor "Streets of San Francisco". Dobkin maakte ook zijn opwachting in diverse "I Love Lucy" shows. Hij was de 'levensechte' moordenaar "Dutch" Schultz in "The Untouchables". Hij zat ook in het hartverwarmende "The Waltons", "The Adventures of Superman", "L.A. Law", "CBS Playhouse" (en ontving een Emmy nominatie voor zijn bijrol in hun productie uit 1967 van "Do Not Go Gently Into That Good Night"), "The Rifleman", "Ford Theater" en vele andere, waaronder "77 Sunset Strip". Vele van de "Strip" episodes werden door hem geregisseerd.

Eén van de belangrijke rollen was die van massamoordenaar Gregory Praxas in 1972 in de pilootfilm voor "Streets of San Francisco"Eén van de belangrijke rollen was die van massamoordenaar Gregory Praxas in 1972 in de pilootfilm voor "Streets of San Francisco" Dobkin als Klingon ambassadeur Kell in "Star Trek". "The Mind's Eye" (27 mei 1991)

Dobkin schreef voor "Charlie's Angels", "Tarzan", "The Life and Time of Grizzly Adams", een zeer succesvolle tv-serie genaamd "The Rifleman" en andere. Hij en nog een ander acteur, Andrew Robinson, hebben de eer de enige te zijn die zowel afleveringen van "Star Trek" hebben geregisseerd als geacteerd. Dobkin speelde Klingon ambassadeur Kell in "Star Trek".

Tot zijn regisseurtaken in tv behoren, om er maar enkele te noemen: het reeds vermelde "Star Trek" (TOS: Charlie X) , 17 episodes van "The Waltons", 10 uit "77 Sunset Strip", "Freebie and the Bean", "Dynasty", "Barnaby Jones", "The Munsters", "The Big Valley", "You Are There", "Cannon", "Fantasy Island" (da plane! da plane!!!). "The Mod Squad"... 137 episodes van de uitstekende reeks "The Naked City" en nog vele, vele anderen.
Als stemacteur droeg Dobkin bij tot het videospel Tom Clancy's Rainbow Six: Rogue Spear (1999).

Larry stierf aan hartfalen in oktober 2002, in Los Angeles. He werd gecremeerd en zijn as werd over zee verstrooid.

"De weinige van ons die nog overblijven,..." zei Dobkin over zijn radiodagen niet lang voor hij stierf, "... blijven elkaar maar zeggen dat we het nooit meer zo goed hadden als toen..." 

Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!

Referenties
(1) Wikipedia
(2) May 26. 2007 Old Time Radio column by the late Betsy W(Betsy Weinberg)
(3) Radio of Yesteryear Biography
(4) IMDb
(5) Radio Spirits

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Playhouse 90 "The Plot To Kill Stalin" (2 oktober 1958)
(2) The DuPont Show with June Allyson: So Dim The Light (1960)
(3) Sweet Smell of Success (1957)
(4) Dream Away Commercial (1984)

Pagina aangemaakt 10 maa 2013  
Laatste update 20 juli 2016  

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXVI   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.