Klik op de foto om terug te gaan...

Lawrence Dobkin (16 sep 1919 - 28 okt 2002)
Lengte: 1m 80 cm
Gewicht: 84,56 kg
Ogen: bruin
Broers & zusters:
  Harold (6 jun 1915)
  Francine L. (1927)

Echtgenotes:
(1) 
Frances Hope Walker (gehuwd aug 1942, gescheiden 8 jun 1960)
       Kind: 1 dochter
Debra (Deborah Janke)
(2)  Joanna Barnes (gehuwd 24 jun 1962, gescheiden 16 jan 1967)
(3) 
Anne Collings (gehuwd 23 sep 1972 - 28 okt 2002, zijn dood)
       Kinderen: een identieke tweeling
, dochters Kristy and Kaela
       (1/1/1970)
.
       Kristy werd schrijfster en Kaela een actrice.
Anne's zoon Laird
       was zijn stiefzoon.

Werd op 16 september 1919 geboren in New York City als kind van immigranten. Vader Sam Dobkin kwam uit Rusland (1905) en moeder Frida Feder uit Oostenrijk (1906).


Hij begon er als kind reeds met acteren op het podium en gedurende zijn tienertijd in
off-Broadway producties. Hij studeerde af van high school op 15 jarige leeftijd (1934) en begon dus op het City College New York nog voor hij 16 werd.

 

Hij hoorde van het bestaan af van de Drama School gedurende zijn Broadway debuut, waar hij aanvankelijk een kleine rol had in Blood on the Moon van George Sklar maar gevraagd werd de hoofdrol van Alexander Scourby over te nemen. Zijn regisseur zei hem "'Ga naar mijn school. Het is de beste school die ik ken in dat veld. Op de Yale Universiteit. Het is de Graduate School of Drama. Ik kijk of ik je er in krijg. Je zult er een betere opleiding krijgen."  Uiteindelijk liep, de nog te jonge Dobkin toch school in de Yale Drama School waar hij kamergenoot was voor een andere toekomstige regisseur, Richard Fleischer.

 

Hij was invaller op Broadway en begon in New York en New Haven met wat radiowerk bij het Yankee Netwerk om zijn studies te betalen. Hij vertolkte een slechte kleine jongen in de WOR serie The Ebony Elephant. Voor WOII verscheen hij op de regionale series van het Yankee Netwerk en in New York-gebaseerde series als Superman. Toen in 1944 Glen Miller boven de Atlantische oceaan verdween en zijn éénheid opdracht kreeg om naar New York te gaan om in te springen. Ze werden Air Force radio propaganda éénheid nummer 2, gebaseerd op Number One Park Avenue, waar het grootste gevaar er in bestond niet van de barkruk te vallen. Hij gaf zich ook op voor dienst in Europa en trainde zelfs een eenheid voor een missie naar Frankrijk. Toen Radio Propaganda éénheid 1, in Santa Ana, zijn ster, Lee J. Cobb, verloor werd hij als vervanging aangeduid omdat zijn stem nu eenmaal zeer dicht bij die van Cobb lag. Wachtend op het einde van zijn militaire dienst, trad hij ook op bij verschillende burgelijke radio reeksen die vanuit New York voortkwamen waaronder The Carrington Playhouse.

In de jaren 40 was Lawrence Dobkin betrokken bij menig radio shows. Hij bleek uiteindelijk deel uit te maken van die selecte stal van meer dan behoorlijk competente acteurs zowel in in hoofd - als bijrollen voor OTR, op wie regisseurs een beroep konden doen zonder rekening te moeten houden met de rol. Natuurlijk moest hij ook opdraven in een soap. Elke radio acteur die naam waardig was minstens in één soap te gast. Dobkin was in de cast van oervader en misschien zelfs meest populaire soap ooit One Man's Family (NBC-Radio, 1932-59) die een broeikast en stapsteen bleek te zijn voor menig beginnend acteur en actrice op weg naar het sterrendom. Honderde passeerden dan ook de revue in de "Barbour families" leven... en er was ook steeds ruimte voor meer.

 

The Saint (NBC-Radio, 1945 naar CBS-Radio naar Mutual en terug naar NBC-Radio, 1951) de lotgevallen van superspeurder Simon Templar waarbij Dobkin Simon's taxichauffeur "Louie" speelde. Er ware, vijf radio "Saints"... met Barry Sullivan en Vincent Price wellicht de meest gekende. Toen hij nog de rol van Louie speelde, werd hij ook gevraagd om in te vallen in de hoofdrol als Simon Templar om Tom Conway voor één episode te vervangen hierbij werd Dobkin dus één van de weinige acteurs die Leslie Charteris' literaire creatie gestalte gaf.

 

Dobkin begon zijn uitgebreide carrière in televisie in 1946, waarbij hij zowel werkte als acteur, verteller en regisseur. Hij trad op in een episode van de vroege gesyndiceerde series The Silent Service, gebaseerd op ware verhalen in de onderzeeër sectie van de Amerikaanse marine.

Op radio ging Dobkin ondertussen de uitdaging aan om de hoofdrol te spelen in The Adventures of Ellery Queen  (1947). De show had een ongeschreven wet dat als een gastster de schuldige kon aanwijzen, je meteen ook een andere oplossing voor het probleem moest verzinnen. Immers alleen Ellery kon de misdaad ophelderen.

"Dat viel maar één keer voor. Phil Harris was samen met Alice Faye de gastvedette voor die aflevering. Toen na zo'n 25 minuten de uitzending even werd stilgelegd en Ellery, als aankondiger, maar nog in karakter, het radio publiek toesprak, 'Je weet nu alles was Ellery weet. Dus zou het ook mogelijk moeten zijn om de oplossing te vinden voor we ze opvoeren. Wie denk je dat de schuldige is?'
Gedurende de 18 maanden dat ik Ellery Queen speelde, was Phil Harris de enige die de correcte oplossing door had. Het waren zijn eerste woorden en het was mijn taak om hem te doen twijfelen. Dus ik wees hem er rustig op dat de bewijzen die hij aanvoerde ook het tegendeel aanwezen en hij begon te twijfelen. Toen hij die twijfel ook uitsprak, zei ik dat er geen tijd meer was en tijd voor de conclusie. Dus speelden we het slot en na de laatste noot was Phil Harris ziedend. Hij liep de studio door, klaar om me een mep voor het hoofd te verkopen omdat ik hem die intellectuele triomf had ontzegd.
" (Interview Charles Dennis 2009) (Nota: Er is bij ons weten geen enkele episode van EQ met daarin ofwel Phil Harris ofwel Alice Faye als "armchair detective")

"Incognito" Larry Dobkin als Ellery Queen samen met Charlotte Keane (Nikki Porter) voor de CBS microfoon."Incognito" Larry Dobkin als Ellery Queen samen met Charlotte Keane (Nikki Porter) voor de CBS microfoon.
Boven:  "Incognito" Larry Dobkin als Ellery Queen samen met Charlotte Keane (Nikki Porter) voor de CBS microfoon.

In 1948 werd Dobkin vervangen door Howard Culver: "Toen ik als stem van Ellery Queen, werd vervangen gaf niemand me informatie. Ze zeiden gewoon dat ik de volgende week niet meer hoefde te komen. Ze gaven nooit een reden. Ik had de rol twee jaar lang gespeeld ..."

Het vertolken van Ellery Queen op beide kusten hielp hem bij het verwerven van rollen bij de in Hollywood gebaseerde radio reeksen.

 

"Televisie stond op het punt om door te breken  en wij herhaalden alleen maar Fred Allen's uitspraak over TV, 'Het zal wel weggaan zolang je er maar niet naar kijkt.' Dat terwijl wij nog steeds 'live herhalingen' voor de Oostkust deden drie uur na de eerste show. Het netwerk vermeed het maken van een opname om redenen die alleen voor hen  duidelijk waren. Of nog correcter ze vermeden om de opnames ook echt te gebruiken. Daar kwam ik achter toen ik me eens oversliep en pas na de herhaling wakker werd. In paniek telefoneerde ik het station, om te horen te krijgen dat ze de opname hadden afgespeeld." (Dobkin in The Sound of Detection, 2002)

Dobkin was "Lt. Matthews" in een ander misdaaddrama The Adventures of Philip Marlowe bij NBC-Radio, 1947-48 en CBS-Radio, 1948-51. De hoofdrol werd eerst gespeeld door Van Heflin, die een bekende filmster werd an later door die goede acteur Gerald Mohr.

 

In 1948 kwam NBC-Radio opzetten met iets wat nog nooit eerder was uitgeprobeerd. Het bood zijn luisteraars een bloemlezing drama's aan waaronder enkele grote werken in de fictieliteratuur die ook door scholen konden worden gesmaakt. Het kreeg de naam The NBC University Theater mee en bleef in de ether tot februari 1951. Dobkin maakt deel uit van een select gezelschap acteurs uit film waaronder ook Angela Lansbury, Herbert Marshall en David Niven, alsook de radiosterren Lou Merrill, Paul Frees, John Dehner en vele anderen. Dobkin zat in vele afleveringen van Romance (CBS,1943-57) en charmante bloemlezing met een romantische inslag, prachtig geschreven, geregisseerd en geacteerd maar zonder zijn eigen niche in radio te vinden. Als resultaat hiervan was het slecht sporadisch te horen en bleef soms weken aan een stuk uit de ether, waarbij het onmogelijk was om het vast luisterpubliek uit te bouwen, die het zo verdiende

 

Dobkin was ook een lid van The Green Lama (CBS-Radio, 6/5-8/20/49) nog een andere avonturenserie die een kort leven toebedeeld werd met Paul Frees als een Amerikaan die tien jaar in Tibet verbleef om een speciale krachten te ontwikkelen en bij zijn thuiskomst die krachten gebruikt om de misdaad te bestrijden.

 

Ter afwisseling was Dobkin ook de aankondiger voor de avonturenreeks Rocky Jordan (CBS-Radio, 1948-50) die het verhaal vertelt van een jonge Amerikaan die in Kairo een cafe uitbaat, hij wil niks liever dan in rust en vrede dit etablissement uitbaten maar geraakt zo betrokken bij andermans zaken dat hij detective wordt. Jack Moyles speelde de hoofdrol. Larry Dobkin speelde één van de vier "Archies" de rechterhand van de grote detective in The New Adventures of Nero Wolfe (NBC-Radio, 1950-51) waarin de wonderlijke Sydney Greenstreet al grommend succesvol misdaden oplost en er nog in slaagt om thuis te dineren.

Larry Dobkin speelde één van de vier "Archies" de rechterhand van de grote detective in "The New Adventures of Nero Wolfe" (NBC-Radio, 1950-51) waarin de wonderlijke Sydney Greenstreet al grommend succesvol misdaden oplost en er nog in slaagt om thuis te dineren. George Raft en Larry Dobkin in "Loan Shark" (1952)
Boven links: Larry Dobkin speelde één van de vier "Archies" de rechterhand van de grote detective in The New Adventures of Nero Wolfe (NBC-Radio, 1950-51) waarin de wonderlijke Sydney Greenstreet al grommend succesvol misdaden oplost en er nog in slaagt om thuis te dineren.
Boven rechts: George Raft en Larry Dobkin in Loan Shark (1952).

Dobkin was "Dave de sergeant" in nog een "shortie", nl. het politiedrama The Man From Homicide (ABC-Radio, 6/25-10/01/51) met Dan Duryea als agent "Lou Dana".

Dan was er ook het misdaadverhaal  The Judge (CBS-Radio, 1952) gestalte gegeven door John Dehner en waarin Dobkin een politieluitenant speelde.
Larry Dobkin maakte een aantal optredens in Gunsmoke (CBS-Radio, 1952-61) de zeer geliefde Western voorloper voor de televisieserie met dezelfde naam.

Rogers of the Gazette (CBS-Radio, 1953-54) waarin ook Dobkin meedeed had als ster Will Rogers, Jr. as "Will Rogers", uitgever van een krant in een klein stadje in Georgia. Alhoewel de serie er nooit werd van beschuldigd zich te baseren op Rogers' brilliante podium stage ster/ filmster/ stripverhaal/ filosoof/ cowboy/ auteur/ columnist met de "ik heb nooit een man ontmoet had die hem tegenviel" vader was er toch een opmerkelijke gelijkenis tussen de twee op te merken. Dobkin maakte ook deel uit van Nightbeat (NBC-Radio, 1950-52) met Frank Lovejoy in een misdaadverhaal dat zich sterk baseerde op human interest met name een reporter die zich interesseert in mensen die aan lager wal geraakten zonder daar zelf schuld aan te hebben, en aldus hielp hij hen zo goed als hij kon. Het was een uitstekende serie met een net zo'n uitstekende rolverdeling die bestond uit de beste namen uit de industrie zoals Ted de Corsia (Velie!), Lurene Tuttle, Howard McNear en Lovejoy's echte vrouw Joan Banks. Dobkin maakte ook deel uit van de ondersteunende rolverdeling in de detective series Yours Truly, Johnny Dollar (CBS-Radio, 1950-62) met de rol van "Pat McCracken" de man die Johnny zijn opdrachten geeft.
 
Als Ephraim  in "The Silver Chalice" (1954). In "The Sweet Smell of Success" (1957) tegenover Tony Curtis.
Boven links: Als Ephraim in The Silver Chalice (1954).
Boven rechts: In The Sweet Smell of Success (1957) tegenover Tony Curtis.
 

In het televisieseizoen van 1957-1958 speelde hij een regisseur in de CBS sitcom Mr. Adams and Eve, met Howard Duff en Ida Lupino als (fictief) getrouwde acteurs wonend in Beverly Hills, Californië. In 1960, verscheen hij in de rol van Kurt Reynolds in "So Dim the Light" van de CBS anthologie serie, The DuPont Show met June Allyson.

Dobkin speelde in het erg onderschatte Frontier Gentleman (CBS, 2/2-11/16/58) , het relaas van een Engelsman over leven en dood in "... de vroege jaren van "het Amerikaanse Westen.... " John Dehner schitterde in deze zowel goed geschreven als goed geacteerde serie die, jammer genoeg, in de ether verscheen gedurende de laatste jaren van de radio en de opkomst van televisie.

 
Als US Intelligence Agency Official (niet gecrediteerd in rolverdeling) in Hitchcock's "North by Northwest" (1957), Dobkin bepraat het lot van de held, die verkeerdelijk voor een agent werd gehouden en nu de hoofdverdachte in een moordzaak werd. "It's so horribly sad," zegt hij droogjes, "why is it I feel like laughing?" Dobkin als General Philip Sheridan in "Rifleman" (1959).
Boven links: Als US Intelligence Agency Official (niet gecrediteerd in rolverdeling) in Hitchcock's North by Northwest (1957), Dobkin bepraat het lot van de held, die verkeerdelijk voor een agent werd gehouden en nu de hoofdverdachte in een moordzaak werd. "It's so horribly sad," zegt hij droogjes, "why is it I feel like laughing?"
Boven rechts: Dobkin als General Philip Sheridan in Rifleman (1959).
 

Vermits hij niet de typische kenmerken had van de doorsnee Hollywood ster (kalend en niet bijzonder gespierd) werd hij in films meestal als slechterik uitgespeeld. Maar in de nu klassieke sci-fi thriller The Day the Earth Stood Still (1951) speelde hij een psychiater die probeerde de waaroms en waarvoors van de buitenaardse bezoeker genaamd "Klaatu"te achterhalen. Hij had een bijrol in Julius Caesar (1953) en was ook te zien in Cecil B. De Mille's epische The Ten Commandments (1956) met Charlton Heston in de rol van Mozes. Zijn eerte grote filmvermelding kreeg hij voor een rol in Never Fear in 1950. Hij zal worden onthouden voor zijn (niet vermelde) rol van de zachtzinnige en rustige Rabbi in het origineel en ontroerende Angels in the Outfield (1951) Bing Crosby maakte ook een cameo in de film net als baseball grootheden Ty Cobb en Joe DiMaggio.

In de 60's legde Dobkin zich meer toe op schrijven en af en toe regisseerde hij ook een film. Dus toen Dobkin, mid de jaren 60 van het grote en kleine scherm leek te verdwijnen was dit eerder een verschuiving naar voor naar achter de camera, een zeer succesvolle carrière als TV regisseur.

 
Foto met Joanna Barnes (getrouwd 24 juni 1962 en gescheiden op 16 jan 1967)
Boven: "Joanna Barnes en Larry Dobkin huwden vandaag om half vijf in het Ambassador Hotel. Dr. Donald Curtis van de Science of Mind Church ging de dienst voor. William Conrad was getuige en het bruidsmeisje was Mevr. Richard Batchellor". (24 juni 1962) .
Lawrence Dobkin (rechts), gezien met Efrem Zimabalist Jr. in een scene uit "The Target,' hij regisseerde dit Warner Bros.' misdaadverhaal maar speelde er ook een rol in. "The Target" maakte deel uit van "77 Sunset Strip", en werd uitgezonden op vrijdag 24 januari 1964. Robert Goulet in een scene uit "Underground" met Lawrence Dobkin (1970).
Boven links: Lawrence Dobkin (R), gezien met Efrem Zimabalist Jr. in een scene uit "The Target,' hij regisseerde dit Warner Bros.' misdaadverhaal maar speelde er ook een rol in. "The Target" maakte deel uit van 77 Sunset Strip, en werd uitgezonden op vrijdag 24 januari 1964.
Boven rechts: Robert Goulet in een scene uit Underground met Lawrence Dobkin (1970).
 

Hij trad ook op in George C. Scott's tour de force Patton en in een andere film gaf hij overigens nog zelf gestalte aan de goede generaal. Naar verluid mocht George van zijn vrouw enkel de film aannemen als Larry er ook was om hem van de drank te houden. Dat gedurende de vijf maanden filmen over de gehele wereld.

Op televisie was Larry Dobkin te zien in menige series telkens in diverse bijrollen. Eén van de belangrijke rollen was die van massamoordenaar Gregory Praxas in 1972 in de pilootfilm voor Streets of San Francisco. Dobkin maakte ook zijn opwachting in diverse I Love Lucy shows. Hij was de 'levensechte' moordenaar "Dutch" Schultz in The Untouchables. Hij zat ook in het hartverwarmende The Waltons, The Adventures of Superman, L.A. Law, CBS Playhouse (en ontving een Emmy nominatie voor zijn bijrol in hun productie uit 1967 van "Do Not Go Gently Into That Good Night"), The Rifleman, Ford Theater en vele andere, waaronder 77 Sunset Strip. Vele van de "Strip" episodes werden door hem geregisseerd.

 
Eén van de belangrijke rollen was die van massamoordenaar Gregory Praxas in 1972 in de pilootfilm voor "Streets of San Francisco". Dobkin als Klingon ambassadeur Kell in "Star Trek". "The Mind's Eye" (27 mei 1991).
Boven links: Eén van de belangrijke rollen was die van massamoordenaar Gregory Praxas in 1972 in de pilootfilm voor Streets of San Francisco.
Boven rechts: Dobkin als Klingon ambassadeur Kell in Star Trek. "The Mind's Eye" (27 mei 1991).

Dobkin schreef voor Charlie's Angels, Tarzan, The Life and Time of Grizzly Adams, een zeer succesvolle tv-serie genaamd The Rifleman en andere. Hij en nog een ander acteur, Andrew Robinson, hebben de eer de enige te zijn die zowel afleveringen van Star Trek hebben geregisseerd als geacteerd. Dobkin speelde Klingon ambassadeur Kell in Star Trek.

Tot zijn regisseurtaken in tv behoren, om er maar enkele te noemen: het reeds vermelde Star Trek (TOS: "Charlie X") , 17 episodes van The Waltons, 10 uit 77 Sunset Strip, Freebie and the Bean, Dynasty, Barnaby Jones, The Munsters, The Big Valley, You Are There, Cannon, Fantasy Island ("da plane! da plane!!!"), The Mod Squad... 137 episodes van de uitstekende reeks The Naked City en nog vele, vele anderen.
Als stemacteur droeg Dobkin bij tot het videospel Tom Clancy's Rainbow Six: Rogue Spear (1999).

Larry stierf aan hartfalen op 28 oktober 2002, in Los Angeles. Zijn lichaam werd gecremeerd en zijn as werd over zee verstrooid.

"De weinige van ons die nog overblijven,..." zei Dobkin over zijn radiodagen niet lang voor hij stierf, "... blijven elkaar maar zeggen dat we het nooit meer zo goed hadden als toen..."

 
Notities:

Alle vermelde data voor films zijn voor de officiële release in de VS.
Alle vermelde data voor TV programma's zijn die van eerste uitzending.
Alle vermelde data voor (radio)toneelstukken zijn voor de periode waarin de acteur erbij betrokken was.

De feiten in het rood moeten nog bevestigd worden.

 
Klik op Uncle Sam als je denkt ons te kunnen helpen...!  Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!
Andere referenties
(1) Wikipedia
(2) May 26. 2007 Old Time Radio column by the late Betsy W(Betsy Weinberg)
(3) Radio of Yesteryear Biography
(4) IMDb
(5) Radio Spirits
(6) OTRRpedia
(7) Radiogoldindex


Bijkomende video & audio bronnen
(1) Playhouse 90 "The Plot To Kill Stalin" (2 oktober 1958) Clip
(2) The DuPont Show with June Allyson: So Dim The Light (1960)
(3) Sweet Smell of Success (1957)
(4) Dream Away Commercial (1984)
(5) Lawrence Dobkin On Auditioning For Jack Webb The Wallbreakers Soundcloud  - audioclip
 
Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Ellery Queen in een Ellery Queen radio serie.
Vele van de profielen op deze site zijn samengesteld na zeer nauwgezet onderzoek van diverse bronnen. "Please quote and cite ethically!"

Pagina aangemaakt 10 maa 2013  
Laatste update 17 jul 2021  

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.