Klik op de foto om terug te gaan...

Gertrude Warner in a fragment of Ellery Queen's The Message in Red (1945)Charlotte Keane (8 maa 1920  -  13 mei 2017)

Charlotte Keane speelde Nikki Porter in het 7de radio seizoen van Ellery Queen (1946-1947)
Huwelijk:
(1)
Theodore Anders Pearson/Pehrson (aka Ted Pearson)
     radiopresentator (30 aug 1950 - 5 okt 1961, zijn dood)
     Kinderen: Jonathan J. (1951) en Dinah P. (1953)
Zussen: Ruth Lucille W. (9 sep 1924 - 15 aug 2000),
               Dolores (Laurie) (30 nov 1926 -  feb 1986)

Boven rechts: Charlotte Keane speelde Nikki Porter in het 7de radio seizoen van Ellery Queen (1946-1947).


Charlotte Grace Patiky werd geboren op 8 maart
1920 in New York City (Kings Park), New York, als de dochter van Dr. en Mevr. Joseph G. en Miriam (Agnes) E. Crooke. Haar vader was van Joods Russische origine. Een bedreven chirurg en onderlegd student in de forensische geneeskunde, Dr. Joseph G. Patiky uit Huntington Station was ook de lijkschouwer voor Suffolk County; stond aan het hoofd van de chirurgische afdeling van het Huntington ziekenhuis en was ook chirurg bij twee brandweerkorpsen in Suffolk County.

Charlotte Patiky was een vooraanstaande studente aan de Huntington High School en startte er haar acteerlessen in de High School Masque productions. Ze zette haar studies verder aan de Northwestern University's School of  Speech en verkreeg ook een studentenbeurs aan de Juilliard School of Music in New York. Ze liet deze beurs voor piano wel varen om zich volledig aan haar voorliefde voor acteren te wijden. Niet lang na haar terugkeer van Northwestern begon ze als model te werken voor het bureau van John Powers.

In 1935 moest zo na een zware griep een tijdlang in huis blijven.

In de periode 1940-41 speelde ze zich voor het eerst in de kijker met optredens in het lokale (schuur)theater van Westport Conn. Daar trad ze op in opvoeringen van Mary's Little Lamb, Petticoat Fever en vooral The Importance of Being Earnest waar ze de rol van Cecily Cardew speelde, en volgens kritieken iedereen voor zich won:  "... in zijn geheel Goddelijk en scoorde bij een afgeladen volle zaal. .... Prachtige presence, schoonheid, mooie ogen, en houding zijn maar enkele van de troeven van deze briljante jonge actrice waar we zeker nog meer van gaan horen."

Tegen december 1943 voltooide Charlotte ook een Army Signal Corps film waarbij ze een typische Amerikaanse vrouw gestalte gaf.

Als Powers' model won ze een wedstrijd bij een netwerk en kreeg zo meteen een vrijgeleide om een professionele acteercarrière bij de radio te starten onder de naam Charlotte Keane. Zo speelde ze hoofdrollen in verschillende dagprogramma's als The Goldbergs (1944)
, Lorenzo Jones, Aunt Jenny's Real Life Stories, Backstage Wife en Our Gal Sunday'.

Charlotte Keane, speelde in The Goldbergs de rol van Dora en in augustus 1944 werd in de kranten gerapporteerd dat ze nog nauwelijks de kans kreeg op haar eigen naam te reageren. Zo bezocht ze gedurende die periode recupererende soldaten in nabije ziekenhuizen en werd er altijd aangesproken als 'Dora'. 'Dora' werd in de serie de echtgenote werd van Sammy Goldberg en toen ze de ochtend na die uitzending haar gebruikelijke ronde maakte in het Halloran Hospital werd bewezen dat het radioprogramma door de mannen goed gevolgd werd. Nog maar pas stapte ze de ziekenhuisgang in of ze werd door de aanwezigen "Hy Mrs. Goldberg" toegeroepen!

Ze trad ook op in Shakespeare's The Tempest in het Alvin Theater van januari tot februari 1945 en ze was ook te zien George Kelly's The Deep Mrs.Sykes.

Met het inhuren van Vera Allen, Frank Tweddell, Juano Hernandez en Charlotte Keane (die Tracy's zus, Laura Deen zou spelen) werden vier van de sleutelrollen ingevuld voor Strange Fruit. Jose Ferrer vervolledigde zo zijn invulling van de rolverdeling voor deze productie, Lillian Smith's dramatisatie van haar bestseller, die Ferrer zou regisseren. Het begon aan zijn tournee-voor-Broadway in oktober 1945 in Montreal. In NYC liep het voor meer dan 50 avondvoorstellingen in de "Royale".

Charlotte had met bijna 50 andere meisjes voor de rol van Nikki Porter, een permanente figuur uit de Ellery Queen show gesolliciteerd, dit nadat Gertrude Warner in juni 1946 haar huwelijk en ook het radiovak vaarwel zei. In augustus werd Charlotte dan ook verkozen op de hoofdrol te gaan spelen in dit van kust-tot-kust uitgezonden CBS radio programma, meteen ook haar eerste hoofdrol in een 's avonds uitgezonden radioprogramma. Charlotte Keane speelde Nikki Porter in het 7de radio seizoen van Ellery Queen (1946-1947). Ze zou de rol hernemen toen Ford Theatre op radio de eerste (1 uur lange) episode "Bad Boy" uitzond alsook voor de televisie reeks van 1954 tot 1956.

Warren Hull, Parks Johnson (Toen the Vox Poppers te gast waren als armchair detectives) met Charlotte Keane voor de CBS microfoon, (21 aug 1946).Van links naar rechts: Ellery Queen, Charlotte Keane, Parks Johnson en Warren Null.
Boven links: Warren Hull, Parks Johnson (Toen the Vox Poppers te gast waren als armchair detectives) met Charlotte Keane voor de CBS microfoon, (21 aug 1946)
Boven rechts: Van links naar rechts: Ellery Queen, Charlotte Keane, Parks Johnson en Warren Null.


Charlotte speelde "Clia", een pikzwarte schoonheid in NBC's Light of the World (maart 1947). In de periode tussen 1947 en 1950 verscheen ze in gastrollen in diverse TV-series.

Toen ze in 1948 trad ze op in de radio episode 'The Alerting of Mr.Pomeranz' uit de reeks Cavalcade of America  waar ook Ted Pearson als presentator te horen was.

Op TV maakte Charlotte haar opwachting in Program Playhouse: Hands of Murder naast Stephen Elliott en Milton Herman (1949).

Op 30 aug 1950 huwde ze in Californië , Ted Pearson, een voormalig zanger en presentator.
Ze bleef werken (soms ook onder de naam Charlotte Pearson) tot laat in de jaren vijftig. De vertolkingen in The Adventures of Ellery Queen (Mystery is My Business) (1954-56)  kregen een zekere graad van authenticiteit daar Ames zijn rol kende en zowel Hugh Marlowe en Charlotte Keane hun rol reeds op de radio vastlegden. Bovendien leken de twee hoofdacteurs ook sprekend op de beschrijvingen in de boeken.


Ted overleed aan een hartaanval op 5 oktober1961 in zijn huis in Eastchester, N.Y.

Charlotte deed op hoge leeftijd nog twee optredens in de film: Lola Keyring in The Colour of Funny (1999), en als receptioniste in The Blind Date (2000).

Charlotte Pehrson overleed in New York op 13 mei 2017 (op 97 jarige leeftijd!).

 

Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!Referenties
(1) IMDb and IMDb
(2) Old Time Radio Downloads
(3) IBDB
(4) OTRRpedia

Bijkomende video & audio bronnen
(1) The Adventure of the Bad Boy Ford Theatre, Jan 4. 1948 (Full radio episode)
(2) The Alerting of Mr.Pomeranz full radio episode of Cavalcade of America
 
Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van website Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Nikki Porter in een Ellery Queen radio serie.

Pagina aangemaakt 12 februari 2017
Laatste update 29 september 2018
 

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXVII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.