Klik op de foto om terug te gaan...

Florenz Ames (6 jan 1883 - 6 maa 1961)Ogen: bruin
Huwelijken
:
(1) Mary F Irons (Marie Hampton?) (26 nov 1908 - ?,  scheiding)
(2)
Adelaide L. Ring aka Alice Winthrop (1919 - 13 okt 1923,  haar dood)
(3) Helen Jost(o) (31 dec 1923 - 10 feb 1930, scheiding)
(4)
Alice O'Donnell (3 jul 1930 - ?)
 

Geboren als Florence Sebastian Kolb in Rochester, New York in 1884.

Alhoewel Ames, volgens een artikel in the New York Sun uit 1925, in Duitsland werd geboren, waar zijn liefhebbende ouders hem, overigens zonder speciale reden, "Florence" noemden. Dus niet Florenz, maar wel degelijk Florence. Jammer genoeg voor de toekomstige acteur werden jongens en meisjes in die tijd in Duitse scholen van identieke schooluniformen voorzien, en droegen beide lange krullen. Hierdoor werd de jongen op school frequent voor meisje aanzien en werd zelfs verplicht om bij de meisjes te gaan zitten. Toen hij zich hierover bekloeg bij de leraar, kreeg hij prompt een vermanend briefje mee naar huis waarin zijn ouders werden terechtgewezen voor het feit dat ze een dochter opkweekten die aan de jongenszijde van de klas wou zitten. Pas toen zijn ouders de zaak op school kwamen bepleiten ging de leraar geloven dat hij echt een jongen was. Tot groot jolijt van de andere jongens op school die geen kans lieten liggen om de jongen met meisjesnaam te pesten. Het was zijn onmiskenbaar mannelijk talent als vechter die een einde aan deze beproefing maakte. De climax kwam bij het afstuderen waarbij het hoofd van de school, die niet elk van de leerlingen persoonlijk kende, de naam "Florence, Ames'' op het diploma las en "Miss Ames" naar voren riep.
"Nu is het genoeg geweest," zei zijn vader, "We gaan 'Florence' naar Florenza veranderen'" en zo geschiede. 

Een nog jonge Florenz Ames, datum onbekend.Zijn eerste opwachting op het podium maakte hij in Rochester in 1913 in het koor van The Good Old Summer Time. Zijn eerst meer prominente rol kwam er wanneer hij mee optrad in the Cohan and Harris Theater, op Broadway op 7 juni in Hitchy-Koo.

Boven links: Een nog jonge Florenz Ames, datum onbekend.

Florenz Ames begon dus eerder laat aan zijn acteercarrière. Men de steun van haar oudere broer Winthrop Ames, toenertijd zowat de grootste theater en music hall producent in New York, begon hij zijn artistiek leven als zinger en danser in vaudeville, en bracht  kleine sketches met zijn vrouw Adelaide "Alice" Winthrop. Aanvankelijk nog als "Kolb and Harland" maar vanaf 1916 als "Florenz Ames and Adelaide Winthrop". Ze traden op in een kleine revu genaamd One Minute, Please (1918) en in een totaalprogramma genaamd Alice in Blunderland met Winthrop in de hoofdrol en waarin Ames zelf verschillende andere rollen voor zijn rekening nam (foto hieronder rechts en daaronder links).


       Als Florenz Kolb and Adelaide Harland in een programma van the Orpheum Theater San Francisco, 1913 Florenz Ames en Adelaide Winthrop, in "Alice in Blunderland" (jan, 1921) één van de hoofdattracties in the New Orpheum Bill.
Boven links: Als Florenz Kolb and Adelaide Harland in een programma van the Orpheum Theater San Francisco, 1913.
Boven rechts: Florenz Ames en Adelaide Winthrop, in Alice in Blunderland (jan, 1921) één van de hoofdattracties in the New Orpheum Bill.

      Alice ”Adelaide” Winthrop, een variété danseres zoals ze ook te zien was in de hoofdrol van de revue genaamd “Alice in Blunderland” met haar echtgenoot, Florenz Ames . Het duo trad op in verschillende vaudeville optredens als “Ames & Winthrop” en trokken rond in de VS van eind 1920 tot 1921.In 1923 vormde hij een succesvol team met de vrouw van acteur Eddie Dowling, Ray Dooley.
Boven links: Alice ”Adelaide” Winthrop, een variété danseres zoals ze ook te zien was in de hoofdrol van de revue genaamd “Alice in Blunderland” met haar echtgenoot, Florenz Ames . Het duo trad op in verschillende vaudeville optredens als “Ames & Winthrop” en trokken rond in de VS van eind 1920 tot 1921.
Boven rechts: In 1923 vormde hij een succesvol team met de vrouw van acteur Eddie Dowling, Ray Dooley.


Na het overlijden van zijn vrouw verscheen hij opnieuw op de Broadway scene in Lady Butterfly (1923). Reeds op 31 december huwde hij opnieuw met Helen Jost in Washington D.C. .

Hij probeerde een nieuwe act op te starten. Niet erg succesvol met ene Dorothy Gompert, een act waar hij na 6 weken repeteren van af zag met een rechtszaak tot gevolg waarbij ze $800 eiste. Hierna vormde hij echter wel een succesvol team met de vrouw van acteur Eddie Dowling, Ray Dooley (zie foto hierboven rechts) (1923).

In 1925 verkocht Florenz de vaudeville productierechten voor alle vaudeville nummers en productie scènes van "Ames and Winthrop" aan makelaars van Keith.

Zo was hij ook voor de volgende dertig jaar vooral een zanger en acteur van karakterrollen in Broadway musicals.
Helen Kolb werd een scheiding toegestaan door het Hooggerechtshof van New York. Mevrouw Kolb bracht als grond voor haar vraag overspel aan met een niet vernoemde vrouw in het Broadway hotel op 7 oktober 1929. Tegen juli trad Florenz een vierde maal in het huwelijk met Alice O'Donnell (b. 1900).

Hij trad in 1930 opnieuw op aan de Westkust samen met Ray Dooley.

De rol waar hij wellicht het meest mee geassocieerd wordt is wellicht die van de Franse ambassadeur in Of Thee I Sing die in december 1931 opende in the Music Box Theater. Hij trok mee op tournee met de rol en nam ze opnieuw op in 1933 in the Imperial.

     Florenz Ames, Polly Walker, Vlucht Luitenant C.T.P. Ulm, John Moore en Shirley Dale, genomen tijdens Lt. Ulm's bezoek aan de Walkers, rond 1929 [picture] Waarschijnlijk genomen in Melbourne/ C.J. Frazer.  Gebruikt met toestemming National Library of Australia (item 3930944).
Boven: Florenz Ames, Polly Walker, Vlucht Luitenant C.T.P. Ulm, John Moore en Shirley Dale, genomen tijdens Lt. Ulm's bezoek aan de Walkers, rond 1929 [picture] Waarschijnlijk genomen in Melbourne/ C.J. Frazer. Gebruikt met toestemming National Library of Australia (item 3930944).


Gedurende 1934 en 1935 ging hij op tournee in Australië.
Sir Benjamin Fuller's productie van Merry Malones, met Polly Walker die haar Broadway rol heropvoerde, en openden in Melbourne. Onder de acteurs (120!) bevonden zich Florenz Ames, Alice O'Donnell (zijn vrouw), John Moore, Mevr. Rene Maxwell, Leal Douglas, Shirley Dale en Bob Caperon. 

In 1942 vervoegde hij het Boston Comic Opera Company en voerde met hen dan ook een aantal Gilbert and Sullivan opera's op zowel in Broadway als op tournee.  

  "Let 'Em Eat Cake" (1933) een muzikale komedie. William Gaxton, Florenz Ames, Grace Worth. Florenz Ames in de Broadway productie "Mr. Big" in New York (1941).
Boven links: Let 'Em Eat Cake (1933) een muzikale komedie. William Gaxton, Florenz Ames, Grace Worth
Boven rechts: Florenz Ames in de Broadway productie Mr. Big in New York (1941).

 Margaret Roy, Florenz Ames en Robert Pitkin in de Gilbert & Sullivan operetta "The Pirates of Penzance" (1943). Kathleen Roche en Florenz Ames in Gilbert & Sullivan's "Yeoman of the Gard" (1944).
Boven links: Margaret Roy, Florenz Ames en Robert Pitkin in de Gilbert & Sullivan operetta The Pirates of Penzance (1943).
Boven rechts: Kathleen Roche en Florenz Ames in Gilbert & Sullivan's Yeoman of the Gard (1944)

In het St. James's Theater had hij tussen 1945 en 1948 zijn langste opeenvolgende Broadway run toen hij er de rol van Andrew Carnes in Oklahoma! vertolkte. Zijn laatste Broadway show was een revival van Of Thee I Sing die in het Ziegfeld Theater liep tussen mei en juli 1952 en waar hij opnieuw de rol van Franse ambassadeur gestalte gaf.

Van 1950 tot 1956, speelde hij de rol van Richard Queen inspecteur in de eerste televisie-uitvoering van de beroemde onderzoeken van Ellery Queen, waarbij hij de hoofdrol deelde met Lee Bowman (Ellery Queen) .

     Van 1950 tot 1956, speelde hij de rol van inspecteur Richard Queen in de eerste televisieversie van de beroemde avonturen van Ellery Queen, waar hij de hoofdrol deelde met Lee Bowman Wuivend met kromzwaarden sprong Florenz Ames rond als een gekke rijke excentrieke oude Silas Applegate in het Hardy Boys' verhaal The Mystery of the Applegate Treasure (1956)
Boven links: Florenz als Inspecteur Richard Queen in de eerste televisie versie van Ellery Queen, samen met Lee Bowman, die Ellery speelde.
Boven rechts: Florenz Ames in The Mystery of the Applegate Treasure (1956).


Vanaf 1 oktober 1956 kon je Florenz Ames, molenwiekend met kromzwaarden, zien optreden als de excentrieke rijke oude man Silas Applegate in the Hardy Boys' The Mystery of the Applegate Treasure (hij was ook kort te zien in de tweede Hardy Boys serie).

 Robert Mitchum, Jan Sterling, Florenz Ames (als Doc Hughes) in de Western "Man with the Gun" (1955).  Jesse White, Florenz Ames en Frankie Laine in "He Laughed Last" (1956).
Boven links: Robert Mitchum, Jan Sterling, Florenz Ames (als Doc Hughes) in de Western Man with the Gun (1955).
Boven rechts:  Jesse White, Florenz Ames en Frankie Laine in He Laughed Last (1956).

 Florenz speelde Barber in 3 episodes van de televisiereeks  "Telephone Line" (1956-1957) je ziet hem hier in 1957 tegenover Greer Garson. Florenz als Prof. Anton Gunther in "The Deadly Mantis" (1957).
Boven links: Florenz speelde Barber in 3 episodes van de televisiereeks  Telephone Line (1956-1957) je ziet hem hier in 1957 tegenover Greer Garson
Boven rechts: Florenz als Prof. Anton Gunther in The Deadly Mantis (1957).


In de periode van 1950 tot 1958 reeg hij diverse rollen aaneen zowel op televisie als op het witte doek. We konden hem zien naast de grootste namen van Hollywood uit de jaren 50: Grace Kelly, Robert Mitchum, Barry Sullivan, Marlon Brando, Anthony Quinn, Glenn Ford, Greer Garson, Doris Day, ...

In een interview in juli 1956 werd Ames bevraagd naar aanleiding van zijn recent nieuw leven ingeblazen filmcarrière. Hij gaf aan er in begin van de eeuw te hebben aan verzaakt  "I vond mezelf maar een duit waard en zou die achteraf nog hebben teruggeven zo slecht was het." Ames ging verder:  "Wijlen Sidney Olcott, die George M.Cohan en mezelf regisseerde in 'Seven Keys to Baldpate' placht Broadway op en neer te wandelen om voorbijgangers te smeken om in zijn films op te treden voor 5 dollars en één gratis maaltijd".

Florenz overleed op 6 maart 1961.Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!

Referenties
(1)
Encyclopedia of Early Television Crime Fighters - Everett Aaker
(2) Wikipedia.fr

(3) IMDb
(4) IBDB
(5) National Library of Australia: Portret van Florenz Ames, Polly Walker,
     Charles Ulm, John Moore en Shirley Dale in een theater, rond 1929
     Auteur: C.J. Frazer. Gebruikt na toestemming

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Full photomystery The Adventures of Ellery Queen episode:
     The Twilight Zone

(2) The Mystery of the Appelgate Treasure Video Clip
(3) Facebook pages dedicated to Florenz Ames


Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van website Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Inspecteur Queen in de  Ellery Queen TV reeks.


Pagina aangemaakt 16 mei 2016
Laatste update 28 september 2018

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXVI   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.