Klik op de foto om terug te gaan...

Florenz Ames (6 jan 1883 - 6 maa 1961)Huwelijken:
(1) Mary F Irons (Marie Hampton?) (26 nov 1908 - ?,  scheiding)
(2)
Adelaide L. Ring aka Alice Winthrop (1919 - 13 okt 1923,  haar dood)
(3) Helen Jost(o) (31 dec 1923 - 10 feb 1930, scheiding)
(4)
Alice O'Donnell (3 jul 1930 - ?)
 

Geboren als Florence Sebastian Kolb in Rochester, New York in 1884.

Alhoewel Ames, volgens een artikel in the New York Sun uit1925, in Duitsland werd geboren, waar zijn liefhebbende ouders hem, overigens zonder speciale reden, "Florence" noemden. Dus niet Florenz, maar wel degelijk Florence. Jammer genoeg voor de toekomstige acteur werden jongens en meisjes in die tijd in Duitse scholen van identieke schooluniformen voorzien, en droegen beide lange krullen. Hierdoor werd de jongen op school frequent voor meisje aanzien en werd zelfs verplicht om bij de meisjes te gaan zitten. Toen hij zich hierover bekloeg bij de leraar, kreeg hij prompt een vermanend briefje mee naar huis waarin zijn ouders werden terechtgewezen voor het feit dat ze een dochter opkweekten die aan de jongenszijde van de klas wou zitten. Pas toen zijn ouders de zaak op school kwamen bepleiten ging de leraar geloven dat hij echt een jongen was. Tot groot jolijt van de andere jongens op school die geen kans lieten liggen om de jongen met meisjesnaam te pesten. Het was zijn onmiskenbaar mannelijk talent als vechter die een einde aan deze beproefing maakte. De climax kwam bij het afstuderen waarbij het hoofd van de school, die niet elk van de leerlingen persoonlijk kende, de naam "Florence, Ames'' op het diploma las en "Miss Ames" naar voren riep.
"Nu is het genoeg geweest," zei de vader van de zoon, "We gaan 'Florence' naar Florenza veranderen'" En dat deden ze. 

Een nog jonge Florenz Ames, datum onbekendZijn eerste opwachting op het podium maakte hij in Rochester in 1913 in het koor van The Good Old Summer Time. Zijn eerst meer prominente rol kwam er wanneer hij mee optrad in the Cohan and Harris Theater, op Broadway op 7 juni in Hitchy-Koo.

Florenz Ames begon dus eerder laat aan zijn acteercarriere. Men de steun van haar oudere broer Winthrop Ames, toenertijd zowat de grootste theater en music hall producent in New York, begon hij zijn artiestiek leven als zinger en danser in vaudeville, en bracht  kleine sketches met zijn vrouw Adelaide "Alice" Winthrop. Aanvankelijk nog als 'Kolb and Harland' maar vanaf 1916 als 'Florenz Ames and Adelaide Winthrop'. Ze traden op in een kleine revu genaamd 'One Minute, Please' (1918) en in een totaalprogramma genaamd Alice in Blunderland met Winthrop in de hoofdrol en waarin Ames zelf verschillende andere rollen voor zijn rekening nam.

           Als Florenz Kolb and Adelaide Harland in een programma van the Orpheum Theater San Francisco, 1913 Florenz Ames en Adelaide Winthrop, in Alice in Blunderland (jan, 1921) één van de hoofdattracties in the New Orpheum Bill

Na het overlijden van zijn vrouw verscheen hij opnieuw op de Broadway scene in Lady Butterfly (1923).

Zo was hij ook voor de volgende dertig jaar vooral een zanger en acteur van karakterrollen in Broadway musicals. De rol waar hij wellicht het meest mee geassocieerd wordt is wellicht die van de Franse ambassadeur in Of Thee I Sing die in december 1931 opende in the Music Box Theater. Hij trok mee op tournee met de rol en nam ze opnieuw op in 1933 in the Imperial.

Florenz Ames, Polly Walker, Vlucht Luitenant C.T.P. Ulm, John Moore en Shirley Dale, genomen tijdens Lt. Ulm's bezoek aan de Walkers, rond 1929 [picture] Waarschijnlijk genomen in Melbourne/ C.J. Frazer.  Gebruikt met toestemming National Library of Australia (item 3930944)

Gedurende 1934 en 1935 ging hij op tournee in Australië. In 1942 vervoegde hij het Boston Comic Opera Company en voerde met hen dan ook een aantal Gilbert and Sullivan operas op zowel in Broadway als op tournee.  

Let 'Em Eat Cake (1933) een muzikale comedie. William Gaxton, Florenz Ames, Grace Worth Florenz Ames in de Broadway productie 'Mr. Big' in New York (1941).
Margaret Roy, Florenz Ames en Robert Pitkin in the Gilbert and Sullivan operetta the Pirates of Penzance (1943) Kathleen Roche en Florenz Ames in Gilbert & Sullivan's Yeoman of the Gard (1944)

In het St. James's Theater had hij tussen 1945 en 1948 zijn langste opéénvolgende Broadway run toen hij er de rol van Andrew Carnes in Oklahoma! vertolkte. Zijn laatste Broadway show was een revival van Of Thee I Sing die in het Ziegfeld Theater liep tussen mei en juli 1952 en waar hij opnieuw de rol van Franse ambassadeur gestalte gaf.

Van 1950 tot 1956, speelde hij de rol van Richard Queen inspecteur in de eerste televisieuitvoering van de beroemde onderzoeken van Ellery Queen, waarbij hij de hoofdrol deelde van Lee Bowman (Ellery Queen) .

Van 1950 tot 1956, speelde hij de rol van inspecteur Richard Queen in de eerste televisieversie van de beroemde avonturen van Ellery Queen, waar hij de hoofdrol deelde met Lee Bowman Wuivend met kromzwaarden sprong Florenz Ames rond als een gekke rijke excentrieke oude Silas Applegate in het Hardy Boys' verhaal The Mystery of the Applegate Treasure (1956)

Vanaf 1 oktober 1956 kon je Florenz Ames, molenwiekend met kromzwaarden, zien opdtreden als de excentrieke rijke oude man Silas Applegate in the Hardy Boys' The Mystery of the Applegate Treasure (hij was ook kort te zien in de tweede Hardy Boys serie).

Robert Mitchum, Jan Sterling, Florenz Ames (als Doc Hughes) in de Western 'Man with the Gun' (1955)  Jesse White, Florenz Ames en Frankie Laine in He Laughed Last (1956)
Florenz speelde Barber in 3 episodes van de televisiereeks ' Telephone Line' (1956-1957) je ziet hem hier in 1957 tegenover Greer Garson Florenz als Prof. Anton Gunther in The Deadly Mantis (1957)

In de periode van 1950 tot 1958 reigde hij diverse rollen aan één zowel op televisie als op het witte doek. We konden hem zien naast de grootste namen van Hollywood uit de jaren 50: Grace Kelly, Robert Mitchum, Barry Sullivan, Marlon Brando, Anthony Quinn, Glenn Ford, Greer Garson, Doris Day, ...

In een interview in juli 1956 werd Ames bevraagd naar aanleidign van zijn recent nieuw leven ingeblazen filmcarrière. Hij gaf aan er in begin van de eeuw te hebben aan verzaakt  "I vond mezelf maar een duit waard en zou die achteraf nog hebben teruggeven zo slecht was het." Ames ging verder:  "Wijlen Sidney Olcott, die George M.Cohan en mezelf regisseerde in 'Seven Keys to Baldpate' placht Broadway op en neer te wandelen om voorbijgangers te smeken om in zijn films op te treden voor 5 dollars en één gratis maaltijd".

Florenz overleed op 6 maart 1961

Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!Referenties
(1)
Encyclopedia of Early Television Crime Fighters - Everett Aaker
(2)
Wikipedia.fr

(3) IMdB page
(4) IMdB page with Broadway appearences
(5) National Library of Australia: Portret van Florenz Ames, Polly Walker,
     Charles Ulm, John Moore en Shirley Dale in een theater, rond 1929
     Auteur: C.J. Frazer. Gebruikt na toestemming

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Full photomystery The Adventures of Ellery Queen episode: The Twilight Zone
(2) The Mystery of the Appelgate Treasure Video Clip
(3) Facebook pages dedicated to Florenz Ames


Pagina aangemaakt 16 mei 2016
Laatste update 1 november 2016

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXVI   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.