Klik op de foto om terug te gaan...

Speelde in een EQ radiodramaHerb Butterfield (28 okt 1895 - 2 mei 1957)

 

 


Ogen: donker bruin
Sergeant in Amerikaanse leger (US Army)
Broer:
      Percy (b. 14 sep 1885 in Engeland - d. 6 mei 1929)
                  meubelverkoper
Huwelijken:
(1) Isabelle Lenowitz (28 mei 1924 - 26 aug 1926, gescheiden)
(2) Mildred Siemon (30 maa 1928 - 1 mei 1957, zijn dood)


Herbert Butterfield werd geboren op 28 oktober 1895 in Providence, Rhode Island, V.S. als zoon van William Butterfield en Emma Lockwood (beide afkomstig uit Dewsbury, Engeland, en immigreerden respectievelijk in 1886 en 1887)

Studeerde af aan de Brown University (post graduaat: University of London, University of Iowa).

Werd op bepaald ogenblik ook assistent professor voordracht aan de Brown University (Rhode Island).

Het combineren van emotie aan de meest gewone zaken was bijna Herb's tweede natuur. Zo werd hij in zijn beginjaren na één van zijn optredens in het Fort Wayne Civic Theatre (waarvan hij ook aan de wieg stond en er regisseerde), benaderd door een doelbewuste jonge man met een vreemd voorstel. "Mr. Butterfield," zo begon hij, "je hebt iets waarvoor ik best zou willen betalen! Ik zag je verschillende keren optreden in het theater, en iedere keer ben je anders. Dat zou ik ook willen kunnen." "Je wilt dus acteur worden ?" repliceerde Herb. "Neen, ik wil alleen op dezelfde manier mijn veranderende emotie in eigen leven en zaak naar voor kunnen brengen. En ik heb enkele vrienden die daar net zo over denken. Zou je ons dit kunnen aanleren ... in een soort klas ?" Niet uit zijn lood geslagen bracht Herb de groep samen. "Het was een zeer onthullende ervaring!". In de klas zaten enkel zeer schuchtere en ingehouden jonge mensen, die geen benul hadden van zaken buiten de gewone processen als wakker worden, werken, eten en slapen. Het project, beweerde Herb, verrijkte hem als persoon net zoveel als het dat deed voor elk van de jongeren die deelnam.

In 1924 huwde hij Isabelle Lenowitz om twee jaar later in 1926 reeds te scheiden.

Herb begon dat zelfde jaar ook voor het eerst met radio in diverse melodrama's en series aan de Oostkust, radio stond toen nog in zijn kinderschoenen. Eigenlijk begon Herb als regisseur en werd eigenlijk 'accidenteel' acteur. "We hadden een heavy nodig voor 'Margo of Castlewood.' " legde Butterfield uit, "Dus ik las tijdelijk het deel voor tot de tijd kwam dat we een passende vervanging zouden vinden. Na dit twee keer te hebben voorgelezen kreeg ik de rol aangeboden." Het ging bijna te makkelijk om waar te zijn, en dat was het ook want de schuchtere virtuoos moest ook toegeven dat hij reeds jaren daarvoor toneelervaring had opgedaan.
Hij trouwde ook opnieuw met Mildred Siemon, een secretaresse ook actief in vastgoed, in 1928 in Allen County, Indiana. Zijn eerste rollen waarbij hij in de rolverdeling werd vermeld kwamen in de late jaren 30 met frequente optredens als karakter acteur in de meeste populaire drama's van dat tijdperk.

Tegen de 1930’s, trad Butterfield dus regelmatig op in radioprogramma's uit Chicago als Jack Armstrong (1933), Kitty Keene, Inc. (1939) en Wayside Theatre (1938).  In Jack Armstrong (1933), leverde Jack en de Fairfields een langlopend gevecht met meesterspion Weissoul, eigenaar van wel duizend gezichten (met dank aan de kunde van de  make-up) en wel duizend stemmen (met dank aan het talent van Herb)(Onder links).  Herb Butterfield regisseerde ook de Chicago NBC Key Station's productie van The Story of Mary Marlin (1934) waarin hij zelf ook een Russische antiekdealer speelde. Butterfield's vroege terugkerende rol van Priester Jim in de dramareeks Kitty Keene, Inc. (1939) zette hem voorgoed op de kaart als aantrekkelijke en betrouwbare medeacteur.

         In Jack Armstrong (1933), leverde Jack en de Fairfields een langlopend gevecht met meesterspion Weissoul, eigenaar van wel duizend gezichten (met dank aan de kunde van de  make-up) en wel duizend stemmen (met dank aan het talent van Herb). Herb Butterfield als Rex Kramer in "Dan Harding's Wife" (1938).
Boven rechts: Herb Butterfield als Rex Kramer in Dan Harding's Wife (1938).

   Butterfield en Muriel Bremner als Mr. & Mrs. Carter Colby in het radioprogramma "Lonely Women" (1943).Acteurs van het radioprogramma "Girl Alone" tijdens een pauze in een Merchandise Mart restaurant (Chicago) in januari van 1941. Zittend van links beginnend:Herbert Butterfield (Zeihm), Laurette Fillbrandt (Virginia Richman) en John Larkin (Frankie McGinnis)
Boven onderaan links: Butterfield en Muriel Bremner als Mr. & Mrs. Carter Colby in het radioprogramma Lonely Women (1943).
Boven onderaan rechts: Acteurs van het radioprogramma Girl Alone tijdens een pauze in een Merchandise Mart restaurant (Chicago) in januari van 1941. Zittend van links: Herbert Butterfield (Zeihm), Laurette Fillbrandt (Virginia Richman) en John Larkin (Frankie McGinnis)


Na 11 jaar in een klein appartement in Chicago te hebben samengeleefd verhuisde de acteur in September 1947 van "the loop" naar Californië. Het koppel was in de wolken met hun zeer ruime woning met wel zes kamers in Sherman Oaks. Herb legde ook zelf de tuinen rond het huis aan, en was blij de skills van een "kolonist" te mogen aanleren.

Zoals een regisseur uit Chicago met veel spijt aangaf toen Herb richting Westkust trok: "Hollywood wint er één van de beste acteurs bij die ooit een microfoon aankeek. Zijn mogelijkheden om verschillende rollen te spelen in ongelofelijk en schijnbaar onuitputtelijk. Elke superlatief die ik kan bedenken wordt, wanneer ze op Herb Butterfield wordt toegepast, een juiste en eerder bescheiden beschrijving van zijn grootse kunde!". Die uitstekende reputatie leek hem te zijn voorafgegaan en zonder moeite werd hij in het radiomilieu opgenomen.

Zo vond hij werk in vele van de vroege detective en thriller van de "Golden Age of Radio" zoals Author’s Playhouse (1942), Suspense (1944), The Lux Radio Theatre (1946), Lights Out (1946), The Whistler (1947), Favorite Story (1948) en Escape (1949).
Jaren deel uitmakend van de Mutual-Don Lee players, was Herb Butterfield ook regelmatig in vele van het netwerk's vroege gesyndiceerde Westkust producties te horen.

Herb's zeer herkenbare stem werd meest verbonden als zowat elke radio noir detective en misdaaddrama op radio. Als favoriet van Jack Webb, speelde Herb Butterfield zowat in elk Jack Webb radio of televisie programma dat hij produceerde, bijna altijd een korzelige detective spelend of een wereldwijze sympathieke stoere jongen.

Zo had hij een kleine rol in Webb’s Johnny Madero, Pier 23 (1947) en was hij de eerste acteur om Anthony J. Lyon te spelen, de baas van Jeff Regan, Investigator (1948) (Jack speelde de hoofdrol).

Hij speelde tegenover Lawrence Dobkin in ABC’s Ellery Queen in het 1947-48 seizoen, als Inspecteur Queen tegenover Larry’s speurder. Hij verving toen al snel Bill Smith om zo de laatste acteur te worden die Inspecteur Queen in de populaire radio reeks gestalte gaf.

      Ziehier de Mr.President cast voor de ABC uitzending van de show op 14 aug1949 welke ook werd opgevoerd door de gehospitaliseerde veteranen in Sawtelle. Van links naar rechts, Ted Osborne, Ted De Corsia (!), Edward "Mr. President" Arnold, Bea Benaderet, Herb Butterfield en Irvin Lee.
Boven: Ziehier de Mr.President cast voor de ABC uitzending van de show op 14 aug1949 welke ook werd opgevoerd door de gehospitaliseerde veteranen in Sawtelle. Van links naar rechts, Ted Osborne, Ted De Corsia (!), Edward "Mr. President" Arnold, Bea Benaderet, Herb Butterfield en Irvin Lee.


Eén van Herb's meest bekende radiorollen was één van het medium best herinnerde sitcoms In The Halls of Ivy (1949), speelde Butterfield de opvliegende Clarence Wellman, een bestuurslid aan het college waar William Todhunter “Toddy” Hall (Ronald Colman) de president was. Terzelfder tijd was Herb ook regelmatig te horen in Dangerous Assignment— een vehikel voor acteur Brian Donlevy die special agent Steve Mitchell speelde, die over de wereld diverse plaatsen aandeed om er avontuur en intrige op zijn weg te vinden. Butterfield speelde “the Commissioner,” Mitchell’s baas die hem zijn (gevaarlijke) opdrachten gaf; hij kreeg in de reeks noch voor- noch achternaam maar maakte in 1952 wel de overgang naar TV mee. (Butterfield hernam op  TV ook zijn Clarence Wellman rol in Ivy toen het kort op de buis verscheen voor 1 seizoen in de herfst van 1954.)

  Butterfield in "Shield for Murder" (1954) als Cabot een journalistAls grootvader Herb Butterfield in "Lux Video Theatre" (22 dec 1955).

Alhoewel de film The Wizard of Oz reeds dateert van 1939, zou het nog tot 25 dec 1950 duren alvorens Judy haar rol van 'Dorothy' nog eens zou overdoen voor het radiopubliek in deze  CBS Radio Lux Radio Theater uitzending (boven rechts). Gesponsord door Lux zeep. Judy's medeacteurs waren: Hans Conreid, Herb Vigran, Edwin Max, Herb Butterfield (de tovenaar), Betty Lou Gerson, en Noreen Gammill.

Andere TV shows waarin Herb gastoptreden kreeg waren o.a.  Father Knows Best (1956), Dragnet (1951-55), The Millionaire (1955-56), Lassie (1957) en You are There (1956-57). De echte filmkenners zullen hem ook kunnen bespeuren in films als Never Fear (1949), The House on Telegraph Hill (1951), Shield for Murder (1954, afbeelding boven links) en als arts aan het hof in The Ten Commandments (1956).

Tegen die tijd reeds regelmatig op CBS te zien, speelde Herb Butterfield in niet minder dan zeven van de CBS Radio Workshop (1956-1957) uitzendingen, experimentele radio-uitzendingen in een zeer grote variëteit van rollen.

Zijn carrière werd bruusk onderbroken in 1957 toen hij op 64 jarige leeftijd overleed, zijn laatste verschijning op TV—in een uitzending van Frontier Doctor ("Apache Uprising") — werd uitgezonden in oktober van 1958. Daar hij ondanks zijn TV werk ook op radio te horen was kunnen we daar als laatste werk Heartbeat Theatre (1957) noteren.

Het wordt algemeen aangenomen dat Herb overleed op 2 mei 1957 in Los Angeles, Californië, V.S. dit ondanks het feit dat zijn grafsteen 1 mei aangeeft.

 

Click if you think you can help out...!
Referenties
(1) IMDb
(2) Wikipedia

(3) RUSC
(4) Happy Birthday Herb Butterfield 2013 Radiospirits article
(5) The Digital Deli Too Herb Butterfield radiography

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Old Time Radio Downloads
(2) Shield for Murder Full Movie 1954
(3) The Young Lovers Full Movie 1949

 

Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van website Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Richard Queen in één van radioseries.

Pagina aangemaakt 13 januari 2018  
Laatste update 17 september 2018
  

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXVIII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.