Klik op de foto om terug te gaan...

Charles Grapewin (20 dec 1869 - 2 feb 1956)
Lengte: 1, 71 m (5' 7½")
Huwelijken:
(1) Ella Wilson (1889 - 1894, gescheiden)
(2)
Anna Augusta Chance (1896 - 10 sep 1943,
      haar dood)

(3) Loretta McGowan Becker (10 jan 1945 - 26
      aug 1950, gescheiden)
Foto van  Charles E. Grapewin in The New York Clipper (22 dec 1900).
Boven rechts: Foto van Charles E. Grapewin in The New York Clipper (22 dec 1900).


Op 20 d
ecember 1869 werd, in het kleine dorp Xenia in Ohio, Charley Ellsworth Grapewin geboren als kind van Joseph H. Grapewin en Charity Lorena Heaton.  Op 10 jarige leeftijd liep hij van thuis weg om zich levenslang op te werken in één of andere vorm van show business. Als jongere gebruikte hij zijn vaardigheden als rolschaatser om in minstens twee verschillende circussen werk te vinden. Hij oefende ook met een groep van luchtacrobaten en trad kort op als trapeze artist in het laatste circus. Hij verliet het circus in Portland Oregon toen hij een baan kreeg bij een lokaal theatergezelschap.

Op 27 nov 1889 huwde hij  in Bridgeport, Conn. Ella Wilson, dochter van Fred "Pop" Wilson, de vroegere toneelmeester van de Casino en Miner's theaters in New York en ook nicht van George Wilson, de zanger. Tegen 1890 was Grapewin helemaal verknocht aan zijn theatercarrière. Van daaruit werd hij gecontacteerd voor zijn eerste professionele werk op het podium.

In augustus 1894 wilde Anna scheiden en ze liet de procedure in gang zitten terwijl hij aan het werk was voor Dr. Cupid in Catskill N.Y. Eind 1894 scheidt Grapewin van zijn eerste vrouw, ontmoet de, toen 17 jarige, Anna Chance die hij prompt ook trouwt (1896). Samen met Gertrude Haynes, Lillian Durham en Kittie Beck maakte zij deel uit van" The Trocadero (Comedy) Four" een groep van jonge mooie meisjes in prachtige kostuums bij wie Grapewin als manager fungeerde.


    Ella Wilson in 1988 Charley Grapewin in 1915 Anna Chance in 1917
Boven links: Ella Wilson in 1988.
Boven midden: Charley Grapewin in 1915.
Boven rechts:  Anna Chance in 1917.


Zo verdeelde hij zijn tijd tussen het theater en het circus tot aan het eind van het decennium
, wanneer hij een rol in de New York productie van het toneelstuk Little Puck in de wacht sleept. Hij keerde nooit meer naar het circus terug, alhoewel hij een tijdje zijn kundigheden in vaudeville aanwende, hij schreef toneelstukjes onderweg en toerde er zelfs een twaalftal jaar met één van zijn eigen producties, The Awakening of Mr. Pipp.

Rond de eeuwwisseling begon Grapewin ook in de stomme film. Zijn eerste twee films waren 2 "moving image shorts" gemaakt door Frederick S. Armitage; Chimmie Hicks at the Races (of Above the Limit) en Chimmie Hicks and the Rum Omelet, beide opgenomen in september en oktober van 1900 en uitgebracht in november van datzelfde jaar, zeker in de laatste film was ook Anna te zien. 

Grapewin begon zijn toneelstukken ook te verkopen en soms acteerde hijer ook in. Zo wordt hem een toneelstuk toegeschreven genaamd The Mismated Pair de eerste Vaudeville sketch waarin noch gezongen noch gedanst werd.  Hij kan zich op weinig Broadway theaterstukken beroemen maar was er te zien in het  kortlopende It's Up To You John Henry in 1905 alsook, naar verluid, in de orginele Broadway opvoering van The Wizard of Oz (1903) weinig waarschijnlijk daar hij toen met zijn eigen stuk The Awakening of Mr. Pipp optrad.

           Afbeelding bij krantenartikel over "The Awakening of Mr. Pipp" (1903). 
Boven: Afbeelding bij krantenartikel over The Awakening of Mr. Pipp (1903).


Charley en Anna woonden in West End, een buurt in Long Branch, New Jersey. Daar ontwierp en bouwde hij een huis gevuld met memorabilia uit de theaterwereld, een biljartzaal en waarschijnlijk ook een winkel (Charley was immers een getalenteerde houtbewerker en bouwde tafels met ingelegd fineer). Terwijl hij in New Jersey woonde was Charley ook de kapitein van een semi-professionele baseball ploeg bekend als "Grapewin's National Stars" (soms ook "The Invincibles" genaamd) die ook effectief de meeste van hun tegenstanders versloegen. Voor een aantal jaar was hij de eigenaar van de club.

In 1919, stopte Grapewin met optreden en ging bij General Motors werken; na uiteindelijk zijn geld wijs te hebben geïnvesteerd kon hij op rust gaan. Zoals zovelen, laat in 1929 zagen hij en zijn vrouw Anna hun opgebouwd kapitaal -- ooit twee miljoen dollar -- wegsmelten tot ongeveer 200 dollar.

In 1933 schreef hij het komische boek met de naam 'The Flowing Bowl', op de kaft stond een tekening van een met papier volgestouwd toilet, het was maar 17 pagina's lang, en omvatte een kleurrijke beschrijving van verschillende flessen van bootleg drank, cocktail shakers, en andere drankgerelateerde parafenalia.Dat betekende meteen terug gaan werken... en Charley probeerde het ook met schrijven (hij probeerde zelfs een aantal muziekcomposities). Uiteindelijk maakte hij volledig de overgang naar de wereld van de film wanneer hij, in 1929, samen met zijn vrouw Anna Chance, in 3 kortfilms van Christie Comedies films: Jed's Vacation, That Red-Headed Hussy, Ladies Choice, speelde alsook in 1 kortfilm van Universal House Cleaning. Hij schreef vervolgens 4 boeken die hem van een zeker inkomen voorzagen. Bvb. in 1933 schreef hij het komische boek met de naam The Flowing Bowl, op de kaft stond een tekening van een met papier volgestouwd toilet, het was maar 17 pagina's lang, en omvatte een kleurrijke beschrijving van verschillende flessen van bootleg drank, cocktail shakers, en andere drankgerelateerde parafernalia (boven rechts). Het taalgebruik is vandaag de dag zekerlijk politiek oncorrect te noemen, met zeer gepeperde, landelijke taal. Een ander boek was het in private handen gepubliceerde The Town Pump, An American Comedy (1933) welke hij schreef in samenwerking met Anthony Hillyer. 
Gelukkig betekende de komst van geluid in de film dat er acteurs gezocht werden die goed scripten konden lezen. Vermits hij zich in Californië had teruggetrokken, besloot Grapewin het in Hollywood te wagen.

Doorheen de jaren 30 kon je Grapewin zien in memorabele films als American Madness (1932), Judge Priest (1934), Alice Adams (1935), The Petrified Forest (1936) en Captains Courageous (1937). 


  "Hell's House" a.k.a. "Juvenile Court" (1932) met Grapewin als Uncle Henry in het gezelschap van Bette Davis. Charley met Helen Westley in "Anne of Green Gables", een film uit 1934 gebaseerd op het boek van Lucy Maud Montgomery.
Boven links: Hell's House aka Juvenile Court (1932) met Grapewin als Uncle Henry in het gezelschap van Bette Davis.
Boven rechts: Charley met Helen Westley in Anne of Green Gables, een film uit 1934 gebaseerd op het boek van Lucy Maud Montgomery.


  In 1937 speelde hij Dr. Sam Webster in "Between Two Women" met Franchot Tone. Arthur Aylesworth, Charles Grapewin en Brenda Fowler kijken hoe de boot Walter Houston, James Stewart en Beulah Bondi tot in hun dorp brengt in MGM's "Of Human Heart" (aka "Benefits Forgot") (1938) geregisseerd door Clarence Brown, en geproduceerd door John W. Considine Jr.
Boven links: In 1937 speelde hij Dr. Sam Webster in Between Two Women met Franchot Tone.
Boven rechts: Arthur Aylesworth, Charles Grapewin en Brenda Fowler kijken hoe de boot Walter Houston, James Stewart en Beulah Bondi tot in hun dorp brengt in MGM's Of Human Heart (aka Benefits Forgot) (1938) geregisseerd door Clarence Brown, en geproduceerd door John W. Considine Jr.


Toen
The Wizard of Oz (1939) werd gemaakt waren het enkel The Good Earth (1937) en Ben Hur (1925) die de filmstudios meer dollars hadden gekost. MGM's The Good Earth was een verhaal geschreven door de auteur Pearl S. Buck uit West Virginia welke zowel de Nobelprijs in de literatuur als de prestigieuze Pulitzer Prijs won.
Met de vele rolen die Charley Grapewin opnam zullen wij, die van Oz houden, vooral zijn beminnelijke Uncle Henry als een deel van de gehele charme van de klassieker, The Wizard of Oz (1939) blijven beschouwen.
 
 

    Een bijna onherkenbare Grapewin als de oude vader van Wang (Paul Muni) in "The Good Earth "(1937). Tegenover Judy Garland, Charley Grapewin als de beminnelijke Uncle Henry in de klassieker, "The Wizard of Oz" (1939).
Boven links: Een bijna onherkenbare Grapewin als de oude vader van Wang (Paul Muni) in The Good Earth (1937)
Boven rechts: Tegenover Judy Garland, Charley Grapewin als de beminnelijke Uncle Henry in de klassieker, The Wizard of Oz (1939).


Tussen 1940 en 1942 speelde hij Inspecteur Queen in de onsuccesvolle serie van zeven films gebaseerd op Ellery Queen.

    Charley Grapewin als Inspector Queen in de filmadaptaties van Ellery Queen (1940-42). Van links naar rechts: Grapewin, Ralph Bellamy (Ellery Queen), Margaret Lindsay (Nikki Porter) en Anna May Wong in "Ellery Queen and The Penthouse Murder" (1941).
Boven links: Charley Grapewin als Inspector Queen in de filmadaptaties van Ellery Queen (1940-42)
Boven rechts: Van links naar rechts: Grapewin, Ralph Bellamy (Ellery Queen), Margaret Lindsay (Nikki Porter) en Anna May Wong in Ellery Queen and The Penthouse Murder (1941).


Vaak beschreven als
grijzend, nors, knorrend en excentriek in zijn grootvaderrollen. Het echte succes in film kwam pas laat in zijn carrière (hij was zestigplus). Zoals we hem het best herinneren was hij niet groot, niet klein, solide gebouw met een dos grijze haren, een paar stevig kaakbenen en priemende ogen. Hij had een lichtschorre stem en een western tongval die hem in zijn rollen goed uitkwam
Een van de volgende films waarin Grapewin een hoofdrol speelde als Grandpa Joad was in nog een Pulitzer Prize winnend boek van John Steinbeck's, The Grapes of Wrath (1940). Hij gaf ook gestalte aan Jeeter Lester in Erskine Caldwell's Tobacco Road (1941).


  Met Henry Fonda (rechts) als Grandpa Joad (Uiterst links), in nog een Pulitzer Prijs winnend boek van John Steinbeck's, "The Grapes of Wrath" (1940). Als Jeeter Lester in Erskine Caldwell's "Tobacco Road" (1941).
Boven links: Met Henry Fonda (rechts) als Grandpa Joad (Uiterst links), in nog een Pulitzer Prijs winnend boek van John Steinbeck's, The Grapes of Wrath (1940).
Boven rechts: Als Jeeter Lester in Erskine Caldwell's Tobacco Road (1941).

    Hier zien we Charley Errol Flynn (en Olivia De Havilland) bijstaan in "They Died with Their Boots On" een western uit 1941 geregisseerd door Raoul Walsh.  Grace McDonald & Charley Grapewin in "Follow The Boys" (1944) een film met Orson Welles en de WC Fields in dienst laatste rol.
Boven links: Hier zien we Charley Errol Flynn (en Olivia De Havilland) bijstaan in They Died with Their Boots On een western uit 1941 geregisseerd door Raoul Walsh.
Boven rechts: Grace McDonald & Charley Grapewin in Follow The Boys (1944) een film met Orson Welles en de WC Fields in dienst laatste rol.
 

Hij en zijn vrouw Anna, vierden hun 45ste huwelijksverjaardag door te "hertrouwen" met alles er op en er aan (mei 1941). In september van 1943 overleed Anna. Twee jaar later op 10 jan 1945 hertrouwde Charley met Loretta McGowan, een sociale figuur uit Chicago. Dit huwelijk liep op een scheiding uit op 26 augustus 1950.
Gedurende zijn leven, met al het andere wat hij nog deed, werden meer dan 100 films op zijn naam geschreven
. Zijn laatste rol speelde hij als Grootvader Reed in  When I Grow Up uit 1951 waarin overigens ook Harry Morgan speelde (die later ook nog eenmalig de rol van Inspecteur Queen zou spelen).

      Charles Grapewin en zijn bruid, de voormalige Mevr. Loretta McGowan Becker uit Chicago (jan 1945). Charley Grapewin in 1944.
Boven links: Charles Grapewin en zijn bruid, de voormalige Mevr. Loretta McGowan Becker uit Chicago (jan 1945)
Boven rechts: Charley Grapewin in 1944.


Hij stierf op 2 februari 1956 in Corona, Californië aan een natuurlijke doodsoorzaak op 86 jarige leeftijd. Bij het vrijgeven van het testament werd duidelijk dat zijn erfenis zijn huishouder was. In de stad waar hij stierf werd, ter zijner ere, een straat Grapewin Street genoemd.

 

Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!Referenties
(1)  IMDb
(2)  Wikipedia
(3) IBDB

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Vaudeville act, Library of Congress (video clip, 1902)
(2) The Wizard of Oz, Video Clip, 1939

 

Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van website Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Inspecteur Queen in de eerste Ellery Queen film.


Pagina aangemaakt 1 jan 2010
Laatste update 26 september 2018

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMX   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.