Klik op de foto om terug te gaan...

Gertrude Warner in een fragment uit  Ellery Queen's The Message in Red (1945)Gertrude Warner (2 apr 1917 - 26 jan 1986)
Haar: Blond
Huwelijken:
(1) Onbekend (mei 1946 - ?))
(2) Carl Douglas Frank, regisseur (1955-1957)
      zoon: Douglas "Dougie" Warner Frank (1956)

Broer: James L. Warner II
een foto van een jonge Trudy Warner
Boven grote foto: Gertrude Warner  (Foto toestemming Douglas Frank)
Boven rechts: een foto van een jonge Trudy Warner
Gertrude Warner werd in 1917 in Hartford, Connecticut geboren. Haar vader James L. Warner, een makelaar in onroerend goed, overleed kort na de grote beurscrash van 1929 en haar moeder was Mildred Lovejoy Warner.

Ze had na het afwerken van haar studies aan de high school en college (1937) een positie als lerares in haar thuisstad Hartford op het oog. Maar besloot, zomaar, om haar weg te zoeken als radioactrice. Zes maanden lang liep ze de studio af zonder resultaat. Tot, toen ze weer eens in de ontvangstkamer van een studio rondhing, werd ze door een regisseur gevraagd om een plots ziek gevallen actrice te vervangen. Ze kweet zich uitstekend van deze taak en zo verzeilde ze op radio waar ze een serie van huishoudelijke programma's presenteerde (vanaf 1935 bij WTIC Hartford). Haar toenmalige radiocollega's gaven haar de naam "Butch" nadat ze een jaar slagertips, huishoudelijk advies en tafelmanieren presenteerde. Reeds midden de jaren dertig was ze op het station ook te horen in enkele dramatische producties alsook enkele hoofdrollen bij de Guy Hedlund Players.

Omdat ze ook de wens had om actrice te worden. Ze verdiende toen ook wat bij als blueszangeres. Naar verluid nam Gertrude zelfs ooit zangles bij Kay Thompson en nam kort daarom enkele platen op. Ze gaf zelf meteen toe dat ze de ontgoochelende waarheid aanvaardde van het moment dat ze haar eerst noot in het vinyl hoorde: ze was een actrice geen zanger. Dus trok ze richting New York.

Daar gaf een talentenjager haar een radioauditie, en kreeg ze haar doorbraak. Beginnend met een terugkerende rol Valiant Lady en bij NBC Red speelde ze de rol van dochter Christy in het, door de critici hoog aangeschreven, drama Against the Storm. (okt 1939). Het programma dat zich afspeelde in de "Deep Pool Farm" in Hawthorne, Connecticut had Roger DeKoven, Gertrude Warner, Arnold Moss en Joan Alexander als hoofdrolspelers. Het verhaal van de "alledaagse levens" van Professor (uit Hawthorne's fictionele Harper University) Jason McKinley Allen (Roger DeKoven), zijn vrouw, hun dochters en de vele vrienden uit zijn familie. 

Om te antwoorden op de "eeuwige" klacht dat nieuw talent geen kans krijgt, vernoemen sommige regisseurs artiesten als Trudy Warner als uitzondering. Ze kwam immers "enkele jaren" geleden nog voor $23 per week in Hartford aan de slag maar na haar verhuis naar New York binnen drie maanden de hoofdrol te spelen in twee daytime shows en zo meteen meer dan $300 per show op te strijken ($ 600 per week).
Tot een jaar daarvoor was de jonger Hartfordse actrice nog een onbekende, in november 1940 was ze als Lee Barker te horen  in "The O'Neills", een populaire dagelijkse soap. Publiciteitsfoto voor NBC's Gertrude Warner (rond 1940-41)."Ellen Randolph", de radio serie ging over het privéleven en persoonlijke problemen van  Ellen, de jonge vrouw van missionaris George en haar gevecht op haar huwelijk gaande te houden. Een huwelijk dat bedreigd werd door het feit dat haar man denkt een mislukkeling te zijn. Het had Gertrude Warner (Ellen Randolph) en John Griggs in de hoofdrollen (april 1941)
Boven links: Tot een jaar daarvoor was de jonger Hartfordse actrice nog een onbekende, in november 1940 was ze als Lee Barker te horen in The O'Neills, een populaire dagelijkse soap.
Boven midden: Publiciteitsfoto voor NBC's Gertrude Warner (rond 1940-41).
Boven rechts: Ellen Randolph, de radio serie ging over het privéleven en persoonlijke problemen van Ellen, de jonge vrouw van missionaris George en haar gevecht op haar huwelijk gaande te houden. Een huwelijk dat bedreigd werd door het feit dat haar man denkt een mislukkeling te zijn. Het had Gertrude Warner (Ellen Randolph) en John Griggs in de hoofdrollen (april 1941).
Rond mei 1940 kon je Gertrude horen van maandag tot vrijdag op NBC in Light of the World een Bijbelse reeks die de Bijbel in moderne proza bracht. Op 29 jun 1940 kon je ze horen in "The Twenty-First Girl" een episode van Listeners Playhouse.

Warner's eerste echte hoofdrol kwam er op radio toen ze 23 was, ze ruilde NBC voor CBS, waar ze Rebecca Lane speelde, in Beyond These Valleys (aug 1940), een jong meisje die sterk verlangd naar geluk buiten de vallei van het kleine Iowa waarin ze leeft. Santos Ortega trad ook op in deze show. 
Gertrude Warner en Sherling Oliver (David) in "Beyond These Valleys" (nov 1940).De opwindende avonturen van een koppel topreporters bij een grote stadskrant vormde het gegeven voor de nieuw snelvooruitgaande drama serie "City Desk", die men kon horen op donderdag op het Columbia netwerk. Chester Stratton en Gertrude Warner, die het stel topreporters gestalte geven kun je hier zien terwijl ze een waardevolle tip ontvangen die hen naar een scoop kan leiden. (Hot Tip on a Big story, Mt.Pulaski Times).
Boven links: Gertrude Warner en Sherling Oliver (David) in Beyond These Valleys (1940).
Boven rechts: De opwindende avonturen van een koppel topreporters bij een grote stadskrant vormde het gegeven voor de nieuw snelvooruitgaande drama serie City Desk, die men kon horen op donderdag op het Columbia netwerk. Chester Stratton en Gertrude Warner, die het stel topreporters gestalte geven kun je hier zien terwijl ze een waardevolle tip ontvangen die hen naar een scoop kan leiden (Hot Tip on a Big story, Mt.Pulaski Times).
The Playhouse speelde in op een vernieuwend idee, het gaf de luisteraars overdag de gelegenheid om te luisteren naar adaptaties van populaire films, toneelstukken en boeken, waarbij elke episode over 4 tot 5 weken liep. Gertrude Warner vertolkte de hoofdrol in "Dark Victory" (okt 1940).

Tot een jaar daarvoor was de jonger Hartfordse actrice nog een onbekende, in november 1940 was ze als Lee Barker te horen in The O'Neills, een populaire dagelijkse soap. 
Op 15 december 1940 was een uitstekende Gertrude te gast in Behind The Mike, een programma gericht om de nieuwsgierigheid van die luisteraar te bevredigen die meer wilde weten over wat achter de schermen van de radio schuil ging. In deze episode demonstreert Gertrude Warner haar veelzijdigheid als stemactrice (klik op de radio om het fragment te horen!).

Boven: LEGENDARISCH - "Mystieke juwelen van de Acht Onsterfelijken" is een Chinese legendarische afdruk hier getoond door Gertrude Warner. Een percentage van de opbrengst van de stof wordt gegeven aan Mevrouw Chiang Kai-shek via de "Chinese Women's Relief association".
Te beginnen op 2 januari 1941, verscheen Trudy aan de zijde van Chester Stratton, Donald Briggs en James Meighan in het prime-time krantendrama City Desk. Vergelijkbaar met Big Town, bracht men elke week een nieuw verhaal op zich, maar bleven de hoofdfiguren steeds dezelfde.

Gertrude's hobby was schermen, en ze nam lessen in Salle Santelli, New York. Het weekend bracht ze door met haar moeder en broertje in Hartford, Conn. 
Beroemd Amerikaanse journalist geëerd New York - Gertrude Warner, ster uit CBS programma "City Desk", legt een krans neer bij het Horace Greeley's beeld in City Hall Park, ter nagedachtenis van de 130ste verjaardag van de geboorte van de beroemde Amerikaanse journalist. (3 feb 1941)
Boven: Beroemd Amerikaanse journalist geëerd New York - Gertrude Warner, ster uit CBS programma City Desk, legt een krans neer bij het Horace Greeley's beeld in City Hall Park, ter nagedachtenis van de 130ste verjaardag van de geboorte van de beroemde Amerikaanse journalist (3 feb 1941).
Gertrude verving Helene Dumas als secretaresse Betty MacDonald Skidmore in When a Girl Marries (NBC, 26 april 1941 - 1943 - ).

(The Story of) Ellen Randolph, de radio serie ging over het privéleven en persoonlijke problemen van Ellen, de jonge vrouw van missionaris George en haar gevecht op haar huwelijk gaande te houden. Een huwelijk dat bedreigd werd door het feit dat haar man denkt een mislukkeling te zijn. Gertrude Warner (Ellen Randolph) en John Griggs namen de hoofdrollen voor hun rekening (april 1941).

Gertrude kwam ook voor in The Glass Slipper, een detective reeks gepresenteerd door "The Mystery Man" (nov 1941).

Op 29 april 1942 kon je Gertrude ook horen in een episode van de Columbia Workshop genaamd "Play Ball", een menselijk verhaal van een lokale baseball wedstrijd in een kleine stad.

Op 23 augustus 1943 konden we ze ook voor het eerst horen in Theater of Romance in een aflevering genaamd "Lady Hamilton" en na de uitzonderlijk goed ontvangen Lux Radio Theatre productie van "Mrs. Miniver" (1943), ging CBS voor een radio spin-off Mrs. Miniver (1943-1944) als radioreeks die 5 dagen op 7 te horen was. Judith Evelyn werd gekozen om de rol die Greer Garson in de film opnam te vertolken maar in 1944 nam Gertrude eerst tijdelijk maar uiteindelijk ook permanent de rol op zich.

Tegen 1944 was ze een opgemerkte actrice die zowel werd gekozen voor hoofd- als belangrijke bijrollen in een vrij divers gamma rollen in drama, mysteries of detective verhalen. Een artikel uit die tijd beweert dat Gertrude's jaarinkomen rond de $100,000 lag. Volgend op het succes van haar hoofdrolverschijningen naast Victor Jory in Dangerously Yours (1944) en Matinee Theatre (1944-1945), en (opnieuw) naast Santos Ortega in (The New Adventures of ) Perry Mason (1943-1945) en trad ook op in Dark Victory, het toneelsucces op radio, naast diezelfde Victor Jory (in de rol van Dr. Fred Steele). Gertrude Warner speelde het meisje uit Park Avenue dat te weten komt dat ze blind wordt (5 feb 1945).
 
In de CBS serie This Life is Mine begon een nieuwe verhaalreeks (18 april 1945) Gertrude Warner en Michael Fitzmaurice gingen verder als hoofdrolspelers. In 1946 werd Gertrude, die de rol van Eden Channing speelde, tijdelijk vervangen door Julie Stevens.

Ze werd opgepikt om als Nikki Porter aan te treden in The Adventures of Ellery Queen (beginnend op 25 jul 1945). Ze bleef ondertussen ook nog optreden in aflevering van Theatre of Romance, Brownstone Theatre (beginnend 21 feb 1945), The Mysterious Traveler (1945) en verscheidene andere soaps uit dat tijdperk.
Gertrude Trudy Warner als Della Street in radio's "Perry Mason" (1945).Gertrude Warner, (een verborgen) Ellery Queen en Santos Ortega in de studio (11-1945).
Boven links: Gertrude Trudy Warner als Della Street in radio's Perry Mason (1945).
Boven rechts: Gertrude Warner, (een verborgen) Ellery Queen en Santos Ortega in de studio (11-1945).
Het Mercury Theatre on the Air die voorheen reeds live radio drama uitzond, verscheen kort opnieuw in 1946 en op 28 jun 1946 was Trudy er te horen in de klassieker uit de Engelse literatuur "Jane Eyre".

Trudy Warner huwde een eerste keer rond mei 1946, waarmee vrijwillig een einde maakte aan haar radiocarrière en dat hield dus ook haar vertrek uit de succesvolle Ellery Queen reeks in. Nikki werd eerst tijdelijk uit de reeks geschreven en tegen midden juli werd haar rol overgenomen door Charlotte Keane.
Tezelfdertijd maakten de roddelrubrieken ook gewag van het feit dat de Ellery Queen serie ook zou worden verfilmd met Gertrude Warner, "The Nicky of the Air Waves", in de hoofdrol. Wat nooit realiteit werd.

Haar op rust stelling/schorsing was ook relatief kort daar ze reeds in 1947 terug te horen was een weer opnieuw diverse reeks drama's, avonturenreeksen en specials. Dit was bijvoorbeeld het geval in Studio One
(1947-1948) een reeks bloemlezingen, in 1947 door Fletcher Markle, een 26 jarige Canadese regisseur gecreëerd. 
Joyce Jordan's briljante carrière als chirurg hield haar er niet van om zich te ontwikkelen tot een een begerenswaardige, vitale vrouw (gespeeld door Gertrude Warner). Ze kwam van New York naar Centerfield, om daar een privépraktijk uit te bouwen. Joyce richte zowel haar huis als consultatie in, in één van de stad's oude stille bruinstenen buurten (aug 1948). Gertrude Warner in "Joyce Jordan, MD" (1949).
Boven links: Joyce Jordan's briljante carrière als chirurg hield haar er niet van om zich te ontwikkelen tot een een begerenswaardige, vitale vrouw (gespeeld door Gertrude Warner). Ze kwam van New York naar Centerfield, om daar een privépraktijk uit te bouwen. Joyce richte zowel haar huis als consultatie in, in één van de stad's oude stille bruinstenen buurten (aug 1948).
Boven rechts: Gertrude Warner in Joyce Jordan, MD (1949).

Joyce Jordan, M.D. was een, door Proctor and Gamble, geproduceerde radio soap dien dagelijks 15 minuten werd uitgezonden in 1944. Trudy Warner (1947-48), speelde er een jonge vrouwelijke dokter en de serie toonde haar contacten met patiënten en andere personen in werk en persoonlijk leven. Gevoelig voor dagdromen, kon men doorheen de uitzending Joyce’s gedachten horen.  

Reeds vanaf de hele eerste uitzending in 1936, werd de bankier held uit New England, David Harum, een voorvechter  "voor liefde ... voor geluk ... en de goede manier van leven." Nooit gehuwd, woonde hij in bij zijn zus, Polly Benson (die in de show Tante Polly werd genoemd) en haar man, James, die er samen een hotel uitbaten. Deze 15 minuten lange dagelijkse serie kreeg op een bepaald moment (CBS, 1948) Gertrude Warner als Susan Wells tegenover Cameron Prud'homme (David), Charme Allen (Aunt Polly) en Kenneth Williams (Brian Wells).

(L naar R) Gertrude Warner als Susan Wells tegenover Cameron Prud'homme (David), Charme Allen (Aunt Polly) en Kenneth Williams (Brian Wells) in "David Harum" ("Radio Mirror", photo play).Gertrude Warner en Bret Morrison als respectivelijk Margo Lane en Lamont Cranston in "The Shadow".
Boven links: (L naar R) Gertrude Warner als Susan Wells tegenover Cameron Prud'homme (David), Charme Allen (Aunt Polly) en Kenneth Williams (Brian Wells) in David Harum (Radio Mirror, photo play).
Boven rechts:  Gertrude Warner en Bret Morrison als respectievelijk Margo Lane en Lamont Cranston in The Shadow.
Jay Jostyn bracht zijn radio ervaring mee voor het "Marriage for the Millions" programma. In dit zevende  (feb 1949) seizoen van de reeks bespreekt Mr. Jostyn, als Ben Green, zijn problemen met een familiewerkster van het agentschap gespeeld door Gertrude Warner.
Met John Dickson Carr als gastheer, speelde Gertrude in Murder by Experts "The Dark Island" waarin een vrouw een schrijver huwt die een hut op een eiland kwam huren, waarvan haar vader de eigenaar was. Is hij echt "The Scalpel Killer"? (8 aug  1949).  
Tegenover John Garfield speelde ze Belle Mercer in "The Prizefighter and the Lady" deel van The MGM Theater of the Air
(11 nov 1949)
Ze verscheen ook in verschillende afleveringen van Cavalcade of Americas (1949-1952), naast een aantal routinematige rollen in gelijktijdig lopende soaps.

In sep 1949 kreeg ze de rol van Margot Lane [de 7de] in The Shadow, naast Brett Morrison. Gertrude beweerde vaak dat ze de rol kreeg door haar vermogen te kunnen schreeuwen. Ze behield die rol ook voor meer dan 5 jaar tot 1954. Jammer genoeg omdat vele van The Shadow’s avonturen op band werden opgenomen en de band vervolgens keer op keer werd herbruikt bleven niet veel van Warner's uitzendingen  
("The Vengeance of Angela Nolan - June 27. 1954") bewaard voor de toekomstige generaties. 
Boven: MYSTERIE MISS - Voor Gertrude Warner, is het lezen van een goed boek thuis net als een dagelijkse wandeling op een vrije dag voor de postbode. Ze houdt er van, en ze vindt ook ontspanning in de bibliotheek terwijl ze niet oefent voor haar acteertaken in "The Shadow", Mutual's eigen mysterie thriller die van kust tot kust wordt uitgezonden op zondag (1952).
Boven: MYSTERIE MISS - Voor Gertrude Warner, is het lezen van een goed boek thuis net als een dagelijkse wandeling op een vrije dag voor de postbode. Ze houdt er van, en ze vindt ook ontspanning in de bibliotheek terwijl ze niet oefent voor haar acteertaken in The Shadow, Mutual's eigen mysterie thriller die van kust tot kust wordt uitgezonden op zondag (1952).

Naast haar radiowerk deed Gertrude ook ziekenhuisrondes voor de Theatre Wing en volgde ze lessen in kunst en zingen.

Leren over het leven van 'Grote' Amerikanen kan zowel zeer onderhoudend als leerrijk zijn. Het NBC programma American Portraits speelde dit voluit uit over zijn lange tijd in de ether. In 'A Storm At Monticello' hoorden we Gertrude (17 juli 1951) en datzelfde jaar ging ze voor Dimension X (19 juli 1951), met "buiten"gewone verhalen ging ze zelfs naar Mars.

"Whispering Streets", liep zowel op ABC als CBS en was origineel een dramatisering van het leven gezien door de ogen van een fictionele schrijfster 'Hope Winslow' (Gertrude Warner 1952-1960).Whispering Streets, liep zowel op ABC als CBS en was origineel een dramatisering van het leven gezien door de ogen van een fictionele schrijfster "Hope Winslow" (Gertrude Warner 1952-1960) (foto links). De verhalen stonden los van elkaar tot het in 1954 een dagelijkse reeks werd. De figuur van Hope Winslow deelde de rol van gastvrouw en verteller met Cathy Lewis, Bette Davis (ca.1958), Anne Seymour. 
Omdat ze met radio meer dan haar handen vol had, had Trudy weinig of geen interesse in het zilveren of kleine scherm behalve dan enkele televisie commercials en een korte verschijning als Claire English (jan 1960 tot sep 1960) in de populaire TV-soap As the World Turns.

Terug op radio was ze te horen in één van de langst lopende detective reeksen Yours Truly Johnny Dollar (1961), Suspense (1962) alsook in Theater Five (1964-65) een radio reeks wiens titel verwees naar het feit dat ze dagelijks werd uitgezonden om 5 uur in de middag. Met Fred Foy als gastheer was het ABC’s poging om het radiodrama nieuw leven in te blazen, en alles in de show was dan ook het beste van het beste.

Later in haar leven gaf Gertrude ook acteerlessen voor televisie aan de Oberlin College in Ohio en Weist Barron studio's in New York.
 
Gertrude Warner overleed in New York City op 26 januari 1986 aan kanker. Haar succesvolle radiocarrière liep over 28 jaren met daarin meer dan 4000 optredens! Ze werd beschouwd als één van de koninginnen van de radio.
 
Notities:

Alle vermelde data voor films zijn voor de officiële release in de VS.
Alle vermelde data voor TV programma's zijn die van eerste uitzending.
Alle vermelde data voor (radio)toneelstukken zijn voor de periode waarin de acteur erbij betrokken was.

De feiten in het rood moeten nog bevestigd worden.

Klik op Uncle Sam als je denkt ons te kunnen helpen...!  Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!
Andere referenties
(1) Wikipedia
(
2) IMDb
(3) Old Time Radio Downloads
(4) RUSC

(5) Radiogoldindex
(6) Douglas Frank
(7) OTRRpedia

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Joyce Jordan MD
(2) Whispering Streets (look for Hope Winslow)


Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Nikki Porter in een Ellery Queen radio serie.
Vele van de profielen op deze site zijn samengesteld na zeer nauwgezet onderzoek van diverse bronnen. "Please quote and cite ethically!"


Pagina aangemaakt 17 jul 2016
Laatste update 12 jan 2023

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.