Klik op de foto om terug te gaan...

Luister naar Ted De Corsia in Message in Red (1940)...Ted de Corsia (29 sep 1905 - 11 apr 1973)
Lengte:  1,8 m (5' 11")
Huwelijken:
(1) Mary P. Robertson
     (11 jan 1934  - 1935, gescheiden)
(2) Rachel Thurber (1939 - ?,  gescheiden)
     Dochters: Deidre uit San Francisco
                      Carey (?)
Zuster: Adelaide (8 maa 1900 - ?) die huwde in 1923
            met John Edelstein, en had een zoon:
            Maurice (rond 1924).
Foto van een jonge Ted de Corsia.
Boven rechts: Foto van een jonge Ted de Corsia.
Edward Gildea de Corsia werd op 29 september 1905 in King's County, Brooklyn, N.Y. geboren. Hij was de enige zoon van Edward G. de Corsia, een vaudeville acteur afkomstig van Texas, en Helen Lesage (aka Reilly, Rielly, O’Rielley, O’Reilley) een voormalig schoollerares die actrice werd uit New York. Reeds in 1889 traden ze samen op in The Sign of the Cross, een drama in vier delen als deel van de Wm. Greet's London Company. "E. Decorsia" speelde Virturius, Kapitein van de wacht van  Marcus en "Juffrouw" Helen De Corsia" als Myrtelene. In feb 1902 traden ze nog op in dit toneelstuk in Los Angeles.
Een foto van Edward de Corsia, vaudeville entertainer en Ted de Corsia's vader.Reeds op 6-jarige leeftijd trad Ted samen op met zijn ouders als Ed of "Edward de Corsia and company" (met 'Miss' Helen Le Sage) in een sketch geschreven door zijn vader genaamd Red Ike. "Deze sketch mag niet beoordeeld worden op de titel alleen, die vrij dramatisch klinkt, terwijl het integendeel, een kort toneelstuk is met opeenvolgende lachsalvo's van start tot eind en zijn gelijke niet kent wanneer het op produceren van plezier aankomt."
Boven links: Foto van Edward de Corsia, vaudeville entertainer en Ted de Corsia's vader.

Omdat het beroep van zijn ouders hem van stad tot stad bracht liep Ted uiteindelijk ook school in de verschillende steden die ze aandeden: New York, Philadelphia, Chicago, Detroit, ....  Hij erfde aldus ook hun voorliefde voor het toneel en bouwde zo al vroeg als kind ervaring op tournee op. (1914-22)

Als jongeling, ging de Corsia naar de avondschool, en verdiende overdag bij als loodgieter, elektricien en verkoper. Hij werkte zelfs een tijd als kok wat uiteindelijk aanleiding gaf tot de opening van zijn eigen restaurant in Brooklyn – de onderneming was “een artistiek succes maar ook een financiële flop,” zei de acteur later. Met het mislukte restaurant avontuur achter zich, besliste de Corsia in 1923-24 om zijn kans te wagen in het relatief nieuw medium radio, en vond er tot zijn verbazing bijna onmiddellijk het succes.

Hij werd lid van Orson Welles’ beroemde "Mercury Players" maar vormde uiteindelijk ook zijn eigen gezelschap, "The Monticello Players". Terwijl de Corsia’s radio carrière een vlucht nam, trad hij ook op in Broadway in "The Father Returns", (één deel van het vierdelige Little Theater Tournament) dat wel kort na zijn opening in mei 1929 reeds moest sluiten. Als Theodore de Corsia trad hij ook op in productie uit 1930 genaamd Scarlet Sister Mary, met Ethel Barrymore in de hoofdrol, die door de Corsia werd omschreven als “...de grootste actrice in America en de meest interessante persoon die ik ooit heb ontmoet.” Veelzijdigheid troef toen hij in 1932 onder diezelfde naam zelfs een lied uit een musical schreef en de rechten registreerde: We're Sweethearts, We Too.

Op 11 januari 1934 huwde Ted voor het eerst met Mary Robertson. Reeds in 1935 liep dit op een scheiding uit. In 1939 hertrouwde hij met Rachel Thurber.

Ted de Corsia was een boom van een vent met een eerder korzelige stem die nog werd versterkt door een zwaar Brooklyn accent. Wellicht de reden waarom hij vaak zware jongen of slechterik moest spelen. Slechts zelden mocht hij aantreden als rechter of als politieagent maar meestal werd in hij de rol geduwd van "kwaaddoener". Hij was een goede acteur en deze gedeeltelijke opsomming van o.a. zijn radiorollen illustreert alleen maar zijn veelzijdigheid.

Blackstone Plantation: (Variety- CBS-Radio then NBC-Radio (1929-1933) gesprekken, liedjes en muziek met gastheer en -vrouw Frank Crumit en Julia Sanderson. de Corsia was geregeld te gast (net als Santos Ortega).

In het excellente, door TIME magazine gesponsorde, The March of Time (documentaire, CBS Radio - NBC Blue-  NBC Red en ABC-Radio, 1931-1945 inclusief) werden de actualiteit gedramatiseerd en interviewde men die figuren die in het nieuws waren. Men maakte daarvoor gebruik van getalenteerde acteurs die deze mediafiguren konden imiteren. Zo kon je een uitstekende Agnes Moorehead horen als een weergaloze Eleanor Roosevelt! Gedurende negen jaar kwam de Corsia dan ook regelmatig voor en gaf er imitaties weg van o.a. de Italiaanse dictator Benito Mussolini, President Herbert Hoover en Huey Long. Ted (die ook uitstekend dieren kon imiteren) was beroemd voor zijn Hoover imitatie maar toen deze uit de aandacht verdween, verdween ook het werk voor deze March of Timer, die bijna uit het programma verdween. Toen Generaal Johnson meer in het nieuws kwam had Ted zich reeds voorbereid. Hij beluisterde radio en nieuwsuitzendingen om de knepen van de generaal's intonatie onder de knie te krijgen. Zijn veelzijdigheid was alom geroemd, zo was hij op een keer, voorzien om op te treden in een dramashow voor twee acteurs. Net voor de show live ging hoorde men dat de andere acteur niet tijdig in de studio zou geraken. De uitzending ging door omdat de Corsia beide rollen op zich nam.

Don Winslow of the Navy (Avonturen reeks, NBC-Blue 1937-1944 daarna ABC-Radio 1944). Raymond Edward Johnson (de latere duistere gastheer van "Inner Sanctum") nam de hoofdrol op zich in deze verhalen rond een bevelhebber in de U. S. Navy en waarbij de Corsia deel uitmaakte van de rolverdeling.

In The Buddy Clark Show, (Variety, CBS-Radio then Mutual 1938-1939) presenteerde zanger Clark de vaste leden van het gezelschap Anne Elstner (de "soap's" "Stella Dallas"), Nan Wynn en Ted de Corsia.

Rond oktober ‘39 kroop hij voor het eerst in de huid van Sergeant Velie in CBS’ Adventures of Ellery Queen. Gedurende de uitzendingen in New York kon Ted de Corsia, die er een pluimveeboerderij (Bucks County, Pa.) op na hield eieren (& asperges) verkopen aan zijn medespelers en leden van de productie.  Ted zou de rol spelen tot laat in 1946 (en ze zelfs hernemen wanneer Ford Theatre een uitzending van één uur uit het eerste seizoen "Bad Boy" hernam met dit keer Howard Lindsay als gastheer en de volgende acteurs: Hugh Marlowe (EQ), Santos Ortega (IQ), Ted De Corsia (Velie), Charlotte Keane (Nikki) (4 jan 1948).

(Van L naar R) Ellery Queen (Sydney Smith), Ted De Corsia als Sergeant Velie en Santos Ortega als Inspecteur Queen in "The Adventures of Ellery Queen" (rond 1943-1946).Ted de Corsia was geregeld te horen in "Big Town" als "Eddie, de taxichauffeur".
Boven links: (Van L naar R) Ellery Queen (Sydney Smith), Ted De Corsia als Sergeant Velie en Santos Ortega als Inspecteur Queen in The Adventures of Ellery Queen (rond 1943-1946)
Boven rechts: Ted de Corsia was geregeld te horen in Big Town als "Eddie, de taxichauffeur".
In The Shadow (CBS-Radio-NBC-Radio- Mutual 1930-1954 inclusive) één van radio's meest beroemde shows, was de Corsia (1945-1946) één van de zes uitstekende vertolkers van Commissaris Weston (Santos Ortega was één van de andere).

Big Town (Misdaadreeks, CBS-Radio-NBC-Radio-CBS-Radio 1937-1952) had filmacteur Edward G. Robinson als "Steve Wilson, uitgever van de Illustrated Press" in de hoofdrol en was gebaseerd op echte krantenverhalen. Filmactrice Claire Trevor was zijn mooie partner "Lorelei Kilbourne" en de Corsia was er regelmatig te horen als "Eddie, de taxichauffeur". (Later op TV gedurende 1953 -54 was hij ook te zien in de zelfde CBS series).

The Columbia Workshop (bloemlezing, CBS-Radio 1936-1947) was een programma dat door CBS-Radio in het leven geroepen als mogelijkheid voor nieuw aanstormend talent (acteurs, schrijvers,...) om zich in de kijker te werken en dit was ook daadwerkelijk zo. de Corsia speelde er met Agnes Moorehead in "A Crop of Beans" (16 feb 1941) het verhaal van landbouwers in moeilijkheden gedurende de Depressie. In "He Should Have Stood In Elba" (12 apr 1942) speelde hij tegenover Nathan Van Cleave.

Een kort-lopende reeks genaamd Home of the Brave (Soap, CBS-Radio 6 jan '41 - 19 sep '41) vertelde het verhaal van Joe een telefoon technicus hevig verliefd op de mooie Casino. De affectie blijk echter niet wederkerig en vele pogingen om haar van gedachten te doen veranderen gaan verloren. Ted speelde er de rol van "Patrick Mulvaney".

Als levenslang fan van de Brooklyn Dodgers, ging Ted de Corsia zo ver om de aankondiger van Joe and Mabel (Komedie - NBC-Radio 1941-42) te vragen om live The Bums' scores mee te geven. Joe was een taxichauffeur uit Brooklyn die verliefd was op de mooie pedicure Mabel. Zij was klaar voor het huwelijk maar Joe was "allergisch aan het altaar" en Mabel deed alles om hem op andere gedachten te brengen. Ted was "Joe Sparton", de schuchtere held en Ann Thomas was de hem altijd liefhebbende "Mabel".

In Twenty-Six By Corwin (Komedie- CBS-Radio 4 mei '41- 9 nov '41) waren de Corsia samen met de harmonica virtuoos Larry Adler and Frank Lovejoy (Nightbeat) de sterren in zeer genietbare komedie over een niet vooringenomen kleine harmonicaspeler die, niet minder dan een diplomaat wordt! Geschreven en ingeleid door de briljante schrijver Norman Corwin.

John Gibson was de gastheer in Saturday Showdown
(Variety, NBC-Radio 1943) en de Murtock sisters, Tommy Taylor en de Corsia kwamen regelmatig in dit programma rond muziek en zang.

In McGarry and His Mouse (Komedie, NBC-Radio then Mutual 1946-1947) is Dan McGarry is een jonge beginnende politieagent bij de NYPD.  Hij noemt zijn vriendin Kitty Archer liefelijk "de muis". Waar Dan gaat daar gaat ook muis en Dan heeft er een slag van weg om haar steeds in de problemen te brengen! de Corsia was de tweede van drie acteurs die Dan McGarry (1946) speelden. Ted verliet de reeks omdat een Hollywood film project teveel tijd van hem vroeg. Orson Welles, Corsia’s vroegere vriend uit de Mercury Theater dagen, had hem immers gevraagd om naar Hollywood te komen. Zo kreeg de Corsia zijn eerste filmrol in Welles' The Lady from Shanghai (1947) met daarin Orson zelf en zijn aanstaande bruid Rita Hayworth.

In "Joe and Mabel" (1941-42) speelde Ted De Corsia "Joe Sparton", de schuchtere held en Ann Thomas was de hem altijd liefhebbende "Mabel". Een van Ted de Corsia's best herinnerde rollen was die van "Willie Garzah the Harmonica" die doodging door van de stalen brug te vallen in Jules Dassin’s "The Naked City" (1948).
Boven links: In Joe and Mabel (1941-42) speelde Ted De Corsia "Joe Sparton", de schuchtere held en Ann Thomas was de hem altijd liefhebbende "Mabel".
Boven rechts: Een van Ted de Corsia's best herinnerde rollen was die van "Willie Garzah the Harmonica" die doodging door van de stalen brug te vallen in Jules Dassin’s The Naked City (1948).

Een van zijn meest memorabele rollen was die van "Willie Garzah the Harmonica" die aan zijn eind kwam door van de stalen brug te vallen in Jules Dassin’s The Naked City (1948) met verder ook Barry Fitzgerald en Howard Duff.

In Pursuit (misdaadreeks- CBS-Radio 1949-1952) mocht Ted eerst in de huid kruipen van Inspecteur Harvey van Scotland Yard, maar reeds in de tweede aflevering werd dat Inspecteur Peter Black van Scotland Yard. Ted de Corsia verliet de productie in maart van 1950.

Mr. President (drama, ABC-Radio 1947-1953) met filmacteur Edward Arnold over minder bekende periodes in het leven van verschillende presidenten van de V.S. Hij kreeg er hulp van William Conrad (radio's Matt Dillon in Gunsmoke) en Betty Lou Gerson. Soms trad Ted de Corsia aan als acteur of verteller (1950-53).

Zoals uit de huidige oplijsting blijkt kon de Corsia ongeveer elke rol aan die hem werd aangeboden. In 1951 nam hij Orson Welles' rol over in de Lux Radio Theater presentatie van "The Third Man")

Nog zo'n opvallende rol voor de Corsia was die van "Rico" in The Enforcer (1951) waarin ook Humphrey Bogart was te zien als politieluitenant. Deze film was naar verluid gebaseerd op waar gebeurde misdaadfeiten zoals "Rico's" dodelijke val uit een een venster, terwijl hij onder de hoede van de Staat was om getuigenissen af te leggen. Wat ook effectief in een politiezaak was voorgekomen.

Ted De Corsia tegenover Humphrey Bogart in "The Enforcer" (1951). Eén van de vele keren wanneer Ted de Corsia werd gevraagd om een "Chief" of "Indiaan" te vertolken, hier in de film "New Mexico" (1951).
Boven links: Ted De Corsia tegenover Humphrey Bogart in The Enforcer (1951).
Boven rechts: Eén van de vele keren wanneer Ted de Corsia werd gevraagd om een "Chief" of "Indiaan" te vertolken, hier in de film New Mexico (1951).

Ted speelde een rechter, een goeie kerel voor een keer, in de film  A Place in the Sun (1951) naast Elizabeth Taylor en Montgomery Clift.

That Hammer Guy (misdaadreeks- Mutual 1952-1954) nog een verhaal over een hard in NY werkende privédetective die van vrouwen hield, regelmatig slagen kreeg en op één of andere manier ook altijd met misdaad te maken kreeg. Gebaseerd op Mickey Spillane's figuur "Hammer" werd de rol gedurende de volledige Hollywood productie gespeeld door Ted de Corsia (nov 1953 - okt 1954).

Toen het werk voor film en TV meer en meer van zijn tijd begon in te nemen, deed hij begin de 50s geen radiowerk meer. Zijn filmcarrière zou zeker meer dan gematigd succesvol kunnen worden genoemd.

Films waar de Corsia aan meewerkte waren: 20,000 Leagues Under the Sea (1954) waarin James Mason de gekke "kapitein Nemo" speelde, met daarnaast Kirk Douglas en de Corsia als "Kapitein Farragut" (zie hierboven links); alsook Man With the Gun (1955) tegenover Robert Mitchum (hierboven rechts).

1956 bleek een druk jaar te zijn voor de acteur met films als: The Killing en Mohawk, nog een gangsterfilm Slightly Scarlet met John Payne, Dance With Me Henry waarin de Corsia optrok met de knotsgekke Abbott en Costello, en  The Kettles in the Ozarks waar de Corsia zelfs Ma en Pa gezelschap hield.  De film die menigeen uit dat jaar zal herinneren is The Conqueror maar dan wel om de verkeerde, ongelukkige, reden. Deze film werd geregisseerd door Dick Powell (zanger die uitstekend acteur en regisseur werd) en had de grote John Wayne in de hoofdrol. De film werd, duidelijk voor de zichten, volledige geschoten in Utah, dichtbij een nucleaire testsite. Er wordt beweerd dat vele van de personen die aan de film meewerkten later aan kanker overleden en dat dit te wijten was aan testen gedurende het draaien van de film. Onder deze personen waren de sterren uit de film, John Wayne, Susan Hayward, Agnes Moorehead, Powell zelf en Ted de Corsia.... Maar zeker zullen we het nooit echt zijn.

Het daaropvolgende jaar bracht:
Gunfight at the OK Corral (1957) met Burt Lancaster en Kirk Douglas (de Corsia was "Shanghai Pierce"), een gangsterfilm Baby Face Nelson (1957) met Mickey Rooney, en The Joker is Wild (1957) waarin Frank Sinatra de doorwinterde komiek "Joe E. Lewis" speelde.

Verder was hij ook te zien in de rol van "Politie Chef Hagedorn" in TV's Steve Canyon (1959) gebaseerd op de strip gecreëerd door Milton Canniff.

Ted de Corsia met Ina Balin tegenover Paul Newman in een scene uit  "From The Terrace" (1960). In de TV reeks "Shirley Temple's Storybook" is Ted een politieagent voor de aflevering "Pippi Longstocking" (1961) met Gina Gillespie en Wiliam Edmundson.
Boven links: Ted de Corsia met Ina Balin tegenover Paul Newman in een scene uit From The Terrace (1960).
Boven rechts: In de TV reeks Shirley Temple's Storybook is Ted een politieagent voor de aflevering "Pippi Longstocking" (1961) met Gina Gillespie en Wiliam Edmundson.
Ted met Cameron Mitchell in "Inside the Mafia" (1959). Ted de Corsia (links) met Dean Martin en Robert Mitchum in "Five Card Stud" (1968).
Boven links: Ted met Cameron Mitchell in Inside the Mafia (1959).
Boven rechts: Ted de Corsia (links) met Dean Martin en Robert Mitchum in Five Card Stud (1968).

In 1960 was hij "Ralph Benziger" in From the Terrace, een verhaal rond de mooie Paul Newman en zijn mooie vrouw Joanne Woodward, alsook "Buffalo Horn" in Oklahoma Territory (1960). Onder zijn ander filmwerk horen: King of Kings (1961) met Jeffrey Hunter, It's Only Money (1962) met Jerry Lewis waar hij opnieuw een zeldzame keer een "goeierik" mocht spelen (politie), en Blood on the Arrow in 1964 waarin hij "Jud" speelde.

Een van zijn gemeenste meest ontaarde figuren werd gecreëerd voor Audie Murphy’s Quick Gun (1964). Hoofdrolspeelster Merry Anders zei daarover het volgende, “Hij was gewoon ongelofelijk als slechterik. Hij paste gewoon perfect bij de figuur die hij speelde. Dit kwam me op een weg nog goed uit ook, want in de film moest ik zo bang van hem te zijn dat ik niet uit mijn woorden kwam.”

Ted speelde "Captain McTigue" in The King's Pirate (1967), "Eldon Bates" in Five Card Stud (1968) tegenover Dean Martin en Robert Mitchum.

Zo lijkt hij alles wel te hebben gespeeld en mocht hij zich dan ook beroepen op een succesvolle en regelmatige filmcarrière maar de Corsia deed ook zijn deel van TV werk en verscheen onder andere in afleveringen van: The Twilight Zone, Get Smart, Gunsmoke, Rawhide, Green Acres, Perry Mason, Death Valley Days alsook een episode uit  The Monkees' tweede seizoen in 1968 genaamd "The Devil and Peter Tork".

In een episode van "The Monkees' " tweede seizoen in 1968 verscheen Ted de Corsia in "The Devil and Peter Tork" als Blackbeard. In "The Outside Man" (1973) met Jean-Louis Trintignant, speelde Ted de Corsia de gangster Victor.
Boven links: In een episode van The Monkees' tweede seizoen in 1968 verscheen Ted de Corsia in "The Devil and Peter Tork" als Blackbeard.
Boven rechts: In The Outside Man (1973) met Jean-Louis Trintignant, speelde Ted de Corsia de gangster Victor.
Ted's laatste film was een Franse productie The Outside Man (1973) met Jean-Louis Trintignant, waarin hij de gangster Victor speelde. Nadat Victor wordt gedood, verschijnt de Corsia later als zijn gebalsemd lijk, in een stoel terwijl hij een sigaar vasthoud.

Ted de Corsia was gescheiden en woonde in 320 North Lapeer Ave. in Beverly Hills, Californië toen hij op 11 april 1973, in Encino, Los Angeles, op 67 jarige leeftijd aan een hersenbloeding overleed. Twee weken voor zijn dood werd hij nog opgenomen in het West Valley Community Hospital. Zijn lichaam werd aan de wetenschap geschonken.
 
Notities:

Alle vermelde data voor films zijn voor de officiële release in de VS.
Alle vermelde data voor TV programma's zijn die van eerste uitzending.
Alle vermelde data voor (radio)toneelstukken zijn voor de periode waarin de acteur erbij betrokken was.

De feiten in het rood moeten nog bevestigd worden.

 
Klik op Uncle Sam als je denkt ons te kunnen helpen...!  Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!
Andere referenties
(1) Wikipedia
(2)
IMDb
(3)
Dec
28. 2006 Old Time Radio column by the late Betsy W(einberg)
(4) RUSC

(5) Remembering Ted de Corsia
(6) IBDB and IBDB
(7) OTRRpedia
(8) Noir’s Goon Squad: Ted de Corsia at ciminalelement.com

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Gunfight at the O.K. Coral (1957) film clip
(2) Crime Wave (1954) film clip
(3) The Big Combo (1955) film clip
(4)
The Killing (1956) film clip

 
Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Sergeant Velie in één van Ellery Queen radioseries.
Vele van de profielen op deze site zijn samengesteld na zeer nauwgezet onderzoek van diverse bronnen. "Please quote and cite ethically!"

Pagina aangemaakt 8 augustus 2016
Laatste update 31 oktober 2022

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.