NAAR PAGINA: 1 2 3 4 56789 1011

STRIPVERHALEN

Het was diezelfde Mike W.Barr die het verhaal leverde voor...
"The Player on the Other Side!" een Batmanverhaal dat verscheen in de Batman Special N°1 (DC Comics) in 1984. Batman Special N°1 (DC Comics) uit 1984Tekeningen waren van de hand van
Michael Golden en Mike DeCarlo. Een klein eerbetoon aan Ellery Queen. Een echt goed verhaal dat draaide rond de gebeurtenissen in de nacht dat Bruce Wayne's ouders werden vermoord. In het verhaal zelf wordt zelfs uit het originele boek geciteerd (zie hieronder). Welke Batman vreemd genoeg toeschrijft aan Aldous Huxley!  Schrijver Mike W. Barr gaat zelfs verder in een bijgevoegd artikel over de Panel from Batman Special Nr.1 "The chess board is the world...the rules of the game are what we call the laws of nature. The player on the other side is hidden from us. We know that his play is always fair, just, and patient...but we also know, to our cost, that he never overlooks a mistake -- or makes the smallest allowance for ignorance"oorsprong van het verhaal. Volgens Barr komt de uitspraak uit het origineel Queen verhaal met dezelfde naam en is het afkomstig uit een essay van Aldous Huxley. Eigenlijk is het citaat van Thomas Henry Huxley (1825-1895) een Brits bioloog en aanhanger van Darwin. Barr had gelijk, EQ maakt gebruik van het citaat in The Player on the Other Side  alleen schrijft Ellery het toe aan "Huxley". Niet Aldous maar zoals eerder aangegeven een andere tegenspeler: Thomas Henry Huxley. Uit zijn essay "A Liberal Education and Where to Find It" (1868) hier het eigenlijke (iets grotere) citaat welke na meer dan 100 jaar later niets aan kracht heeft ingeboet: "Yet it is a very plain and elementary truth, that the life, the fortune, and the happiness of every one of us, and, more or less, of those who are connected with us, do depend upon our knowing something of the rules of a game infinitely more difficult and complicated than chess. It is a game which has been played for untold ages, every man and woman of us being one of the two players in a game of his or her own.  The chessboard is the world, the pieces are the phenomena of the universe, the rules of the game are what we call the laws of Nature.  The player on the other side is hidden from us.  We know that his play is always fair, just, and patient.  But also we know, to our cost, that he never overlooks a mistake, or makes the smallest allowance for ignorance.  To the man who plays well, the highest stakes are paid, with that sort of overflowing generosity with which the strong shows delight in strength.  And one who plays ill is checkmated--without haste, but without remorse."

Volgens "Detective Comments" de lezersrubriek te vinden in Detective Comics #531, was deze uitgave eigenlijk bedoeld om in 1983 te worden gepubliceerd onder de naam "Batman Annual #9". Dit wordt nog eens aangehaald op de laatste pagina van deze uitgave waar schrijver Mike W. Barr de "valse start" van het verhaal toelicht, waarna het creatieve team het verhaal verder konden uitwikkelen en uiteindelijk ook afwerken. Deze informatie wordt ook bevestigd in de lezersrubriek van Detective Comics #543. Het verhaal zelf verscheen nog vier maal: in Best of DC #62, Batman: The Wrath, Batman in the Eighties en Batman: A Celebration of 75 Years. (DCwikia)

 
De superheldenstrip The New Teen Titans #38, januari 1984 werd geschreven door Marv Wolfman & George Pérez, de laatste was ook de tekenaar. In het verhaal "Wie is Donna Troy?"
vinden we het volgende gesprek:

Donna Troy: Je hoefde dit niet te doen, Dick, ik zou het begrepen hebben.
Dick (aka Nightwing): En mijn reputatie als de jongere Ellery Queen ruïneren? M'lady, als Deadeye Dick een zaak aanneemt, geeft hij niet op.
 
Marv Wolfman was de schrijver/uitgever voor dit verhaal dat als 'gesloten-kamer-mysterie' naar voor wordt gebracht. Tijdens zijn onderzoek brengt de Vigilant een bezoek aan het huis van de verdachte, welke de volgende opmerking voortbrengt  "I'm The Vigilante Not Ellery Queen,..." 1984 zag ook het verschijnen van "Murder in The Skies!" de 13de episode van  "The Vigilante". De Vigilant was Adrian Chase, een officier van justitie uit New York wiens familie door bendeleden werd vermoord. De was voor Chase de aanleiding om zelf gerechtigheid te zoeken als de Vigilant. Beïnvloed door The Punisher van Marvel Comics en The Executioner boekenserie  was deze figuur een van de eerste amorale figuren uit Amerikaanse stripverhalen. Opnieuw Marv Wolfman was de schrijver/uitgever voor dit verhaal dat als "gesloten-kamer-mysterie" naar voor wordt gebracht. Tijdens zijn onderzoek brengt de Vigilant een bezoek aan het huis van de verdachte, welke de volgende opmerking voortbrengt  "I'm The Vigilante Not Ellery Queen,..." (boven rechts) (dank aan John McDonagh).
Maze Agency 60ste verjaardag - februari 1990 nr.9
In februari van 1990 verraste Maze Agency #9 ons met een gedegen strip volledig in kleur om de 60ste verjaardag van Ellery Queen te vieren. Het is een vrij vernieuwende publicatie geworden met goede tekeningen! Het werd in een kleine oplage gedrukt en wordt nu reeds zeldzaam. Kaft en andere tekeningen binnenin door Adam Hughes.  Veel eerder dan een voortzetting van een bestaande serie gaat het hier om een eerbetoon. De serie zelf was opgebouwd rond twee figuren, Jennifer Mays, eigenaar en topdetective van het "Maze Agentschap" en haar vriend Gabriel Webb. Net als Ellery Queen is "Gabe" een is detectiveschrijver bevriend met een detective en wordt zo meegesleurd in de onderzoeken. In tegenstelling tot Queen schrijft Gabe voor "echte gebeurde" verhalen voor tijdschriften en de detective waarmee hij werkt is zijn vriendin Jennifer, die in de verste verten niet op Ellery's vader lijkt. Doorheen de verhalen groeide hun relatie uit tot een bloeiend partnerschap en we leerden hen en hun verleden beter kennen. Aflevering nr.9 bevat het verhaal van "The English Channeler Mystery - A problem of deduction"  (met Gabriel Webb, Jennifer Mays & Ellery Queen). Barr maakte duidelijk gebruik van dezelfde moordmethode zoals die wordt teruggevonden in Ellery Queen's "House of Darkness". Zoals je zelf ook op de kaft kunt zien is er zelfs een "lesbische referentie" op de kaft en in het verhaal "Killer spree of the Lesbian Biker Nuns" van Gabriel Webb, een nieuwe ervaring voor de door-de-weekse Queen-fan.

The Green Arrow een Mort Weisinger en George Papp DC Comic, met Oliver Queen als de verzonnen superheld, begon aan zijn verhaal in 1941. Men zegt dat de keuze voor de naam werd ingegeven door de naam van Ellery Queen. Hiervoor bestaan echter geen bewijzen. We vonden echter wel het bewijs dat 'The Green Arrow" schrijvers van het bestaan van Ellery op de hoogte zijn. In een ongetiteld verhaal uit juli 1990 (van Grell, Jurgens, Giordano) wandelen Ollie en Dinah door de stad terwijl ze de potentiële namen voor hun baby aan het bepraten zijn. Wanneer ze voor een boekenwinkel passeren valt hun oog op twee Ellery Queen boeken die uiteindelijk het volgende commentaar geven:

The Green Arrow een Mort Weisinger en George Papp DC Comic, met Oliver Queen als de verzonnen superheld, begon aan zijn verhaal in 1941. Men zegt dat de keuze voor de naam werd ingegeven door de naam van Ellery Queen. Hiervoor bestaan echter geen bewijzen. We vonden echter wel het bewijs dat 'The Green Arrow" schrijvers van het bestaan van Ellery op de hoogte zijn. In een ongetiteld verhaal uit juli 1990 (van Grell, Jurgens, Giordano) wandelen Ollie en Dinah door de stad terwijl ze de potentiële namen voor hun baby aan het bepraten zijn. Wanneer ze voor een boekenwinkel passeren valt hun oog op twee Ellery Queen boeken.

 
In een Italiaans Mickey Mouse verhaal genaamd  "Topolino e il segreto di William Topespeare" (1991, tekst en scenario: Bruno Sarda, tekeningen Corrado Mastantuono, I TL 1872-B) werden elementen uit het plot van Drury Lane's Last Case verwerkt. Het verhaal werd in meerdere talen vertaald, waaronder het Nederlands onder de titel "Mickey en het geheim van William Mousespeare" verscheen het in de pocket Donald Duck Pocket 4, "Doedelzak Eiland" (Geïllustreerde Pers, 1992). Volgens anderen is het een vrije bewerking van Shakespeare's The Taming of The Shrew" maar thet leuke Mickey Mouse-verhaal over zeldzame Mousespeare-boeken die worden gestolen om vervolgens met een snee in de kaft weer bij de eigenaar terecht te komen is niet helemaal origineel.  (met dank aan Ho-Ling)
 
"Ellery Queen no bouken" (2 volumes) manga door JET, Asuka Comics ,1995In 1978 kocht een Japanees uitgever de strip-rechten tot één van de Queen kortverhalenbundels. In 1995 publiceerde Kadokawa Shoten 2 volumes van  "The Adventures of Ellery Queen" of "Ellery Queen no bouken", een Japanese manga getekend door JET (rechts). Het was voorzien van verschillende kortverhalen: "The Adventure of the Two-Headed Dog", "The Adventure of the Bearded Lady", "The Adventure of the African Traveler" alsook "The Adventure of the Seven Black Cats".
 

Case Closed (Originele titel: Meitantei Conan), aka Detective Conan in Japan en de meeste andere landen (ook in het Nederlands), is een detective manga en anime series van de hand van Gosho Aoyama die loopt in Weekly Shonen Sunday sinds 1994. Het vertelt de avonturen van Shin'ichi Kudou (Jimmy Kudo op tv) ), een jonge detective die onverhoeds een jonge puber wordt nadat een geheime criminele organisatie hem bewusteloos slaat en daarna probeert een drug toe te dienen die hem moest doden. Onder de naam Conan Edogawa lost hij menig mysterie op. Eva Kadan, of Eri Kisaki in het origineel, is een beroemd advocate die nooit een zaak verliest. Eri is mooi en getalenteerd, ze is een zeer pientere jonge vrouw maar verschrikkelijk voor de huishoudelijke taken waaronder ook koken. Kisaki is het Japanees voor Queen.Diverse figuren uit de verhalen zijn genaamd naar  beroemde detectives of detective schrijvers. Eri Kisaki in het origineel (Eva Kadan op tv), is een beroemd advocate die nooit een zaak verliest. Eri is mooi en getalenteerd, een zeer pientere jonge vrouw maar verschrikkelijk als op huishoudelijke taken waaronder koken aankomt. Kisaki is het Japanees voor Queen (rechts).

Tekening uit Case Closed volume 12, hoofdstuk (Mycroft de no tsudoi - Meeting At Mycroft) 18 sep 1996.Op 18 juli 1996 verscheen de 11de uitgave van Case Closed of Detective Conan  met een volle pagina gewijd aan Ellery Queen waarin The Egyptian Cross Mystery wordt aanbevolen. 


Boven links:
 Tekening uit Case Closed volume 12, hoofdstuk ("Mycroft de no tsudoi" - "Meeting At Mycroft") 18 sep 1996.

De Nederlandstalige vertaling verscheen bij Kana (Dargaud-Lombard) op 9 oktober 2009. Op de binnenflap staat: "Hallo, Aoyama hier. Er wordt me vaak gevraagd waarom de naam Ellery Queen z'n opwachting nog niet gemaakt heeft, terwijl toch veel van m'n personages de naam van een bekende auteur dragen zoals Conan Doyle, Agatha Christie of Maurice Leblanc. Hehehe... Ik hield hem achter de hand voor een nieuw personage... een sleutelpersonage. Zij is het, je weet wel. Ze maakt eindelijk haar opwachting, Rans... Nee, nee, het is beter als jullie het zelf ontdekken door dit deel te lezen." We besparen jullie de zoektocht om te uiteindelijk te ontdekken dat Eri Kisaki Conan's moeder(figuur) blijkt te zijn. In de daaropvolgende uitgave (origineel 18 september 1996) vinden we deze tekening terug die duidelijk het standpunt van de auteur weergeeft. De Nederlandstalige vertaling dateert van 2010. 

Schrijver-artist Gōshō Aoyama voorzag de ingenieuze plots en puzzels die zoveel misdaadfans bekoorden. De serie maakt nog steeds deel uit van de hedendaagse Japanse popcultuur, met de animatiereeks Detective Conan die nog steeds in prime-time worden uitgezonden op de Japanse televisie. "Bij mijn vele bezoeken aan Japanse cinemazalen om er de Detective Conan films te bekijken, kan ik getuigen dat ik in de zaal alle lagen van de bevolking zag, van kinderen tot universiteitsstudenten tot werkende volwassen, samen genietend van mysteries in tekenfilm."  (Bronnen Wikipedia - Mangakana.com met dank aan Ho-Ling)

 

Om één of andere reden lijkt Ellery een groot gevolg te vinden bij auteurs van comicbooks. In "What Would Spidey Do?!" de september-uitgave van 1997 van "The Untold Tales of Spider-Man" door Kurt Busiek, Tom Defalco en Bob MacLeod verwijst een jongen die zijn fiets kwijt is minachtend naar de hem helpende volwassene als "Ellery Queen" 

In "What Would Spidey Do?!" de september uitgave van 1997 van "The Untold Tales of Spider-Man" door Kurt Busiek, Tom Defalco en Bob MacLeod verwijst een jongen die zijn fiets kwijt is minachtend naar de hem helpende volwassene als "Ellery Queen" (boven).

 
Calamity Town by the ShiWen Team, 2001.Calamity Town door het ShiWen Team, 2001. Een voorbeeld van de tekeningen.In 2001 bracht het Chinese ShiWen Team een strip uit genaamd naar en gebaseerd op Calamity Town (links en rechts). Er werd niet echt een artist vermeld want als tekenaars wordt alleen "EQ Comic Team" vermeld. Het illustreert ten overvloede nogmaals de grote populariteit die de Queen-verhalen nog steeds genieten in de Oosterse landen.
 
 

References
(1) Challenge to the Artist Mike W.Barr
(2) The Comic Book Adventures of Ellery Queen  Ron Goulart
(3)
The Comic Book Adventures  Ron Goulart

 

NAAR PAGINA: 1 2 3 4 567891011


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.