NAAR PAGINA: 1 2 3 4 567891011

SPELLEN

In deze sectie bestemt voor eerder "ongewone mediaonderwerpen" willen we graag wat, qua aandacht, verwaarloosde vormen van Ellery Queen inhoud vermelden. Dan hebben we het specifiek over allerhande spelletjes: gaande van bordspelen, puzzels,... tot video ondersteunde spelen. Je vindt hier voorbeelden van elke categorie terug. Enkel voor wat betreft de PC of console spellen lijkt Ellery Queen een lang vergeten onderwerp.
Bordspelen bestonden al lang voor Ellery er voor het eerst in verscheen in 1956. Dit was net voor de publicatie van wat was bedoeld als Ellery Queen's laatste verschijning in druk met The Finishing Stroke (1958).
Het was dus eerder laat in het Queen canon dat Ellery hier zijn opwachting maakte. Hij lag evenwel aan de basis van Cluedo, één van de meest populaire bordspelen ooit!
De, naar onze smaak, beste cross-over kwam met de in 1973 verschenen puzzel die zelfs een Uitdaging aan de lezer bevatte!
Ellery Queen's Great Mystery Trapped!  US (1956)Ellery Queen's Great Mystery Game Trapped!

Company: Bettye :B Broadway New York
Type: Bordspel

We beginnen in 1956 waar de 'Bettye:B company'  (Broadway, NY) een spel  getiteld (Ellery Queen's Great Mystery) Trapped uitbracht. Hierin werd gebruik gemaakt van een driedimensionaal spelbord. Op het eerste gezicht vrij ver op zijn tijd vooruit maar gezien de 3D-hype van de jaren vijftig niet echt vreemd.

The Case of the Elusive Assassin  US (1967)

The Case of the Elusive AssassinCompany: Ideal Toy co.
Type: Bordspel

In 1971 bracht 3M een immens populair kaartspel uit met de naam Sleuth (later werd dit door Avalon Hill heruitgegeven) ontworpen door Sid Sackson. Een juweel werd vermist en men moest uitzoeken welk juweel precies. Dit deed men net als in Cluedo door vragen te stellen aan de medespelers en gebruik te maken van de deductieve methode zoals dit ook in bvb. Mastermind het geval is.  Het is echter niet zo gekend dat dit prachtige spel zijn oorsprong vond in een bordspel dat vier jaar eerder door Ideal op de markt werd gegooid The Case of the Elusive Assassin: An Ellery Queen Mystery Game

 Hierin maakt Sackson gebruik van een bord waarop de spelers zich bewegen naar specifieke plaatsen waar ze dan specifieke vragen konden stellen aan hun tegenspelers. De platte grond van het spel stelde een deel van een land voor welke in zes sectoren werd ingedeeld. In één sector wacht een moordenaar om een verschrikkelijke misdaad te begaan. De spelers bewegen zich voort op het bord in de aangrenzende of eigen sector om er, informatie te verzamelen, op onderzoek te gaan - en uiteindelijk, door deductie, de "elusive assassin" te ontmaskeren. Het was een interessant spel dat echter nooit zo elegant was als bvb. Sleuth zelf.
The Case of the Elusive Assassin (1967) was een deel van een reeks detective bordspelen uitgegeven door Ideal waaronder ook een Sherlock Holmes'(!) verhaal Murder on the Orient Express (1967), Sax Rohmer's  Fu Manchu’s hidden hoard (1967) en Agatha Christie's And Then There Were None (1968) gebaseerd op 'Tien Kleine Negers.

Sherlock Holmes'(!) verhaal Murder on the Orient Express (1967) Doos Ideal Bordspel Agatha Christie's 'And Then There Were None' (1968) gebaseerd op 'Tien Kleine Negers'. Doos Ideal BordspelFu Manchu's Hidden Hoard (1967) Doos Ideal Bordspel

The Case of His Headless Highness 
     (Janus Mystery Jigsaw Puzzle) US (1973)

Company:
Type: Puzzel

Jigsaw Puzzle - The Case of His Headless HighnessIn 1973 verscheen er een Janus Mystery Jigsaw Puzzle. Het was voorzien van een kort Ellery Queen verhaal op de achterzijde van de doos: "The Case of His Headless Highness". Er zijn nog puzzels in deze reeks uitgebracht maar geen enkele werd geschreven door Ellery Queen.  "The Case of the Shaky Showman" en "The Case of the Snoring Skinflint" beide geschreven door Henry Slesar. Met meer dan 500 stukken bedroeg de grootte van de puzzel 15" x 22". Het idee erachter was dat men eerst het verhaal zou lezen, proberen een oplossing te bedenken om vervolgens de puzzel zelf te maken. Pas dan zou men de oplossing in de afgewerkte puzzel kunnen lezen.
                                                                 lees het verhaal hier!

Mystery Match: A Card Game for Crime Connoisseurs
US (1975)

Company: Littleton, Colorado
Type: Kaartspel

Mystery Match
Dit, door Nancy Blue Wynne ontworpen, kaartspel voor crime connoisseurs werd geleverd in een doos met daarin 48 kaarten door Margaret J. Hook getekend
en stelde twaalf klassieke misdaadauteurs voor, waaronder Sherlock Holmes, Ellery Queen, Rex Stout,...(Het voorzag ook 4 verhalen per auteur).

Ellery Queen's Mystery Magazine Game US (1986)

Company: Mayfair Games Inc.
Type: Bordspel

Ellery Queen's Mystery Magazine kwam zelf ook met een bordspel op de proppen (Mayfair games inc.).Het spel voorzag in een dubbelzijdig speelbord met 5 mysteries en kon tot 6 spelers plezier bezorgen. Regelmatige supplementen voorzagen in extra mysteries en konden alleen bijdragen tot het spelplezier. Men kon zelf een mysterie schrijven dat dan aan de hand van het spel moest worden opgelost..In de basisversie van het spel manoeuvreren detectives zich door de plattegrond van een stad en ontdekken zo waardevolle tips. Alle aanwijzingen worden luidop gelezen en de winnaar is diegene die eerst de misdaad oplost. In de versie voor gevorderden zit nog meer strategie verwerkt en worden de tips geheim gehouden meer nog men kan de andere spelers ervan weerhouden deze te ontdekken. Ook andere scenario's voor dit spel werd verkocht zo bvb. From the Casebook of Dan Fortune van Michael CollinsKlik voor een grotere versie... (1988) en From the Casebook of Nick Velvet; (#302, 1986) een verhaal dat zelfs voor ervaren spelers een uitnodiging vormt. Nick Velvet is een man voor alle "klusjes", en de mensen zijn er op belust hem te huren en zaken te stelen. Zaken als een lege suikerpak en een jogleer pin. Er is duidelijk iets aan de hand en de spelers moeten het mysterie zien op te lossen alvorens de zaak uit de hand loopt en er doden vallen. Velvet is natuurlijk één van de meer memorabele figuren gecreëerd door Edward D. Hoch.

Ellery Queen's Operation: Murder US (1986)

Company: Spinnaker Software
Type: Bordspel (met videoband ondersteuning)

Regie: Vale Marc
Productie: Fred Richards (Executive Producer),  Jim Herzig ((Associate Producer), Lisanne McDonald (Producer), een Cinemagraphics/Video One Inc productie
Spelontwerp
: Eon
Director of Photography: Frank Coleman
Editor: Rick Blue, Peter Martinez (Assistant Editor)
Soundtrack: John Scott (Engineered by Glenn Navia, Produced by Glenn Navia, John Scott)
Titels en afbeeldingen: Alfred De Angelo


VCR-game by SpinnakerRolverdeling:
EQ: Michael Solomita
Inspecteur Queen: Alden Jackson
Dr.Minchen
: Don Dill
Dr. Janney: Jerry Goodwin
Dr. Pennini: Beth Coldman
Verpleegkundige Price: Nancy Doyle
Sarah Fuller
: Sarah Pollen
Abbey Doorn: Helen Cuftafson
Hendrik Doorn: Jeff Ryback
Bridgette Doorn: Jeanne Jones
Philip Morehouse: Michael Robson
Moritz Kneisel: Michael Allosso

Screenplay: Jack Kitteredge, Peter Olotka
Bron
: Verhaal
The Dutch Shoe Mystery

Iemand lijkt ongestraft Abby Doorn te kunnen ombrengen, tenzij jij de dader kan vinden.  Abby Doorn, de rijke weldoenster van het Doorn Hospital, wordt in spoed de operatiezaal binnengereden. De gaanderij is gevuld met toeschouwers allen stilzwijgend toekijkend hoe de briljante Dr. Janney zich voorbereid om de operatie te starten. Plots weerklinkt een gil uit de mond van de verpleegkundige, "Ze wordt vermoord!" Dit is duidelijk een zaak voor Ellery Queen. Wie wil er Abby Doorn ombrengen? Haar liefhebbende dochter? De bezeten huishoudster? Misschien de briljante maar zonderlinge Dr.Janney? Iedereen had een alibi - of zo lijkt het toch. Ellery Queen staat tegenover de moeilijkste zaak uit zijn carrière. Hij wendt zich tot jou voor hulp.. Dit LOS-HET-ZELF-OP video mysterie laat je de zaak zelf oplossen. Na het bekijken van  30 minuten videoband, zul je eigen deducties dienen te maken gebaseerd op al het bewijsmateriaal en uitmaken wie nu Abby Doorn ombracht. Het spel heeft 256 verschillende ontknopingen zodat je nooit hetzelfde spel tweemaal speelt. Het is makkelijk om te spelen, meer nog het is plezierig! Je zult je niet moeten bezig houden met snel vooruit of achteruit spoelen van de band. De verborgen aanwijzingen die gaandeweg Ellery in deze zaak ontdekt krijg jij in handen gespeeld door gebruik te maken van de unieke detective kaarten. Operatie MOORD betekent plezier voor de ganse familie. Speel het alleen,  of samen met mogelijks tien of meer spelers. Iemand heeft  Abby Doorn vermoord: hoog tijd om de zaak aan te pakken. (vertaling VHS kaft)


Iets gelijkaardigs als het  EQMM-bordspel vinden we terug bij dit videocassette-spel gebaseerd op een Ellery Queen verhaal dewelke tot 256 verschillende einden zou opleveren en Ellery Queen's Operation Murder heet (1-10 spelers; leeftijd 10 tot volwassen) gemaakt door Spinnaker Software (ontwerp: Eberle & Kittredge)

Mystery Plays (1997)

Company: Scholastic
Type: script voor (school)toneel

Mystery PlaysDit boek droeg de titel: Mystery Plays: 8 toneelstukken voor in de klas gebaseerd op verhalen van beroemde schrijvers. De adaptatie was van Tom Conklin and het voorzag "Rappaccini's Daughter" (Nathaniel Hawthorne), "The Purloined Letter" (Edgar Allan Poe), "Silver Blaze" (Sir Arthur Conan Doyle); "The Ethics of Pig" (O.Henry), "After Twenty Years" (O.Henry), "The Seven Cream Jugs" (Saki), "The Tenth Clew" (Dashiell Hammett), "As Simple as ABC"(Ellery Queen). ... Deze unieke bron bevatte ook achtergrond informatie over elk van deze auteurs en bood ook  activiteiten rond de auteurs en hun onderwerpen aan.

 

   

NAAR PAGINA: 1 2 3 4 567891011


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXXI   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.