NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

1953-1963   ELLERY QUEEN

Met Rode Letters (1953)

Met Rode Letters - Q.B.I.Een eenvoudige zaak zo leek het. Een paar dagen  rondneuzen, wat gezond advies hier en daar en de  speurder zou prompt de vrede tussen het miljonairskoppel Dirk en Martha Lawrence hebben hersteld. Maar dan kwamen de rode letters. Uiteindelijk ook de cryptische aanwijzing... geschreven met het bloed van de vermoorde man. Als Ellery niets uit de mouw kon schudden kon hij zich enkel vertonen met een rood gezicht.

Een vreemde EQ, waar de moord pas gebeurt 3/4 in het verhaal plaatsvindt en het overgrote deel van het boek is eerder een thriller met, toegegeven, een kundige misleiding. (Klik op de kaft om meer te lezen)

Het Glazen Dorp (1954)

Het Glazen Dorp - Q.B.I.Wanneer louter beschuldiging de plaats inneemt van bewijslevering dan is de vrijheid in gevaar. Wat er na de moord gebeurde is het verhaal van Johnny Shinn -- voormalige lid van de inlichtingendienst van het leger en legerveteraan van twee oorlogen- en wat hij, ondanks zichzelf, eraan gaat doen. De gespannen 'rechtszaak'  waarop alle ogen zijn gericht is in werkelijkheid de rechtszaak van Johnny Shinn als Amerikaan.

Het verhaal wordt veronderstelt tezelfdertijd een verheerlijking en een aanval op McCarthyism te zijn. Samen met Uitgeteld (1968) de enige twee aanbevelenswaardige boeken zonder Ellery/Drury door Queen "zelf'"geschreven.  (Klik op de kaft om meer te lezen)

Q.B.I.: Queen's Bureau of Investigation (1955)

Queens Bureau of Investigation - Q.B.I.Het letterrek--A voor Alfred, die zijn arme vrouw op later leeftijd panklaar voor een afperser achterliet. B voor broers, drie met dezelfde naam, die op een morgen de vierde broer van zijn vrouw ontdeden. Zo gaat het verder in de bestanden van Q.B.I.,  van gifmenger over ontvoering tot spek. Met een overschot aan slachtoffers en moordenaars maar met één Ellery Queen die moet zien uit te maken wie wie is!

Niet in het Nederlands vertaald teruggevonden. Niet alleen moorden, de meeste vrij intelligent, maar de laatste in de reeks, een ontvoeringszaak is het gemakkelijkst te achterhalen. Geen Nikki.
(Klik op de kaft om meer te lezen)

Inspector Queen's Own Case (1956)

Inspector Queen's own Case - Q.B.I.Nu Ellery even weg was had de inspecteur een zaak voor zich alleen - of niet? De uitspraak was accidentele dood en alleen de verpleegster van het slachtoffer had iets gezien waardoor het als moord zou kunnen doorgaan. Samen met een aantal op rust gestelde agenten, spoort Dick Queen de moordenaar op en maakt onderweg de enige getuige het hof! Niet verwonderlijk dat hij maar bleef herhalen, "Wat zal Ellery nu zeggen...?"

Niet in het Nederlands teruggevonden. Het eerste verhaal waarin IQ op rustgesteld is, is ook niet echt op het niveau van de beste van de EQ verhalen. (Klik op de kaft om meer te lezen)

De Dertiende Gast (1958)

De Dertiende Gast - Q.B.I."Op de achtste dag voor Kerstmis brengt je ware liefde je ... een hoofd met één gesloten oog - een waarschuwing dat je zult sterven..." Een schijnbaar vrolijk begonnen Kerstvakantie in een ingesneeuwde landgoed wordt wel heel onaangenaam. De geschenken zijn een tergend trage, maar duidelijke waarschuwing dat er een moord zal plaatsvinden op de twaalfde nacht, Kerstmis, met de aankomst van het laatste geschenk: de laatste slag...

Het staat vrijwel vast dat Lee en Dannay van hun dertigste werk, zoals de titel The Finishing Stroke laat vermoeden, hun laatste wilden maken. (Klik op de kaft om meer te lezen)

The Finishing Stroke of De Dertiende Gast zal voor velen zoals Lee en Dannay aanvankelijk ook zelf
bedoelden de laatste echte Queen blijven. Maar ze lieten het er toch niet bij. Lee ontwikkelde een aantal klachten waaronder schrijversblok en ze deden beroep op een beproefde methode. Sciencefiction schrijvers Theodore Sturgeon en Avram Davidson werden binnengehaald om anoniem de Dannay verhaallijnen in nieuwe Queen boeken te gieten. Daarna werden deze uitgebreid door beide neven herzien. Tot op vandaag zorgt het nog steeds voor wat onenigheid over de ware graad van participatie van elke van de twee neven in deze boeken. Het is echter fair te besluiten dat ze beide een dermate groot aandeel in het eindresultaat bleven hebben om de boeken volwaardig deel te laten uitmaken van de Queen output.

 

De Tegenspeler (1963)

De tegenspeler - Q.B.I.Een kaart met vijf zijden en de letter J er opgestempeld komt toe bij Robert York. Een dag later wordt hij door een grote rotsblok verpulverd. Het was geen ongeluk. Vervolgens kreeg Emily York een letter H en alle bescherming ter wereld konden haar niet redden. Queen moest de strijd aanmeten met een moordenaar die dol was op spelletjes. Nu was Ellery's aan de beurt en hij moest snel spelen... anders kwam er opnieuw een kaart!

Zeer sterk vertellend met de mysterieuze letters die voor suspens zorgen. De laatste wending heb je vast al eerder gezien maar ze zit zo goed verborgen als mogelijk is.  (Klik op de kaft om meer te lezen)

 

NAAR:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

 


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.