NAAR PAGINA: 1 2 3 4 56789 10 11

FILM

Ellery Queen mysteries, wellicht één van de meest succesvolle detectiveverhalen, kan gelden als een van de minst
succesvolle filmseries. Dannay en Lee brachten in de dertiger jaren veel tijd door in Hollywood, werkend als schrijvers voor Columbia, Paramount en MGM. Vrij succesloos werden ze nooit vermeld in de aftiteling maar verzamelden wel stof genoeg voor twee boeken en meerdere kortverhalen waarin de denkbeeldige Ellery hetzelfde lot ondergaat. Ook voor Dannay en Lee's creatie zelf is cinema niet zacht geweest. Ellery Queen werd afgeschilderd als gewone welbespraakte maar "door-de-weekse" detective. Geen enkele film is erin geslaagd om Ellery weer te geven met ook maar een glimp van zijn literaire persoonlijkheid, zeer vaak werden de plots voor het witte doek herschreven. Voor de echte fan is er vaak nog wel iets te ontwaren in zelfs de meest onhandige van deze pogingen en we kunnen maar blijven hopen dat misschien er toch iemand in slaagt om een grootste film rond deze figuur af te leveren. Lee werd soms vermeld als Ellery Queen I, Dannay als Ellery Queen II. De Ellery Queen films uit 1935-1936 waren waardeloos en de Columbia Pictures' serie, met eerst nog Ralph Bellamy en later William Gargan, was niet veel beter. Toen, in 1942, de producer Larry Darmour overleed, verdween ook de serie met hem. Ellery leek het nooit in de film te gaan maken en Dannay omschreef de films ooit als: "...de éne nog slechter dan de andere...". Het moet dan ook voor Lee en Dannay eerder een opluchting zijn geweest toen achter de serie een punt werd gezet. 

Enkele versnipperde pogingen tot verfilmingen in de jaren 30, met Donald Cook en Eddie Quillan brachten hoegenaamd geen interesse naar boven.
Toen in februari/maart 1940 werd aangekondigd dat Larry Darmour de rechten op meer dan 30 Ellery Queen romans had gekocht en naar verwachting 2 tot 3 films per jaar zou maken, meldden zij ook dat hij van plan waren de radio cast te gebruiken. Maar Columbia begon een serie met Ralph Bellamy als Ellery Queen, Charley Grapewin als zijn Inspecteur vader, Margaret Lindsay als zijn assistente Nikki, en James Burke als Inspecteur Queen's wat onnozele hulp. De eerste in de reeks Ellery Queen, Master Detective, deed de titel geen eer aan door van Bellamy een "komische" stuntelaar te maken, een onverklaarbare keuze in de karakterisering die in alle Bellamy's films werd aangehouden.

          Ralph Bellamy in "Ellery Queen and the Murder Ring". Charley Grapewin en Ralph Bellamy in "Ellery Queen and the Murder Ring".
Above left: Ralph Bellamy in Ellery Queen and the Murder Ring.
Above right: Charley Grapewin en Ralph Bellamy in
Ellery Queen and the Murder Ring.

De grote injecties komedie in delen als Ellery Queen and the Murder Ring werden niet ingegeven door het verhaal uit het boek zelf en de film, alhoewel ze maar een uur lang duurden, kroop verder met de snelheid van een slak. Een wisseling in de rolverdeling maakte in 1942 van William Gargan de nieuwe EQ maar dit hielp de zaak nauwelijks vooruit daar de eigenlijke verdachten meer en meer op het voorplan kwamen. Gargan's drie pogingen als Queen waren onopvallend en zijn laatste bijdrage, Enemy agents meets Ellery Queen, was tevens de laatste in een wel heel korte serie. Alhoewel aanhoudend werd gekozen voor acteurs van hoge kwaliteit als Eduardo Ciannelli, Blanche Yurka, George Zucco, Leon Ames en voormalig director Fred Niblo kon men niet voorkomen dat de scripts vrij levenloos overkwamen noch dat de regisseur op een zeer bombastische manier tewerk ging. Geen enkele van de films uit de serie is dan ook echt de moeite waard te noemen, een grote ontgoocheling voor de fans van mysteries die de Ellery Queen verhalen als het summum van het genre zijn gaan beschouwen. 


                 De eerste Columbia reeks bestond ook uit 4 films. Misschien was de 4de Ellery Queen de film Ellery Queen, hier gepromoot in deze Columbia promo door te verwijzen naar de andere drie Ellery Queens (merk op dat in de vroege jaren 40 de televisie nog de massa niet had bereikt).
Boven: De eerste Columbia reeks bestond ook uit 4 films. Misschien was de 4de Ellery Queen de film Ellery Queen, hier gepromoot in deze Columbia promo door te verwijzen naar de andere drie Ellery Queens (merk op dat in de vroege jaren 40 de televisie nog de massa niet had bereikt).
Onder rechts: Zgn. "Stock Poster" van de
Ellery Queen serie: "stock posters" waren voorzien van een witte ruimte waar titel en de rolverdeling kon worden vermeld. De titel bleef hetzelfde, de Ellery Queen-film werden naar voorgeschoven als reeks en deze "stock-posters" werden in vele zalen gebruikt om de films aan te kondigen.

 

F_s_letter.gif (994 bytes)ilmografie

The Spanish Cape Mystery (1935)
The Mandarin Mystery (1937)
The Crime Nobody Saw (1937)

Zgn. "Stock Poster" van de Ellery Queen serie: "stock posters" waren voorzien van een witte ruimte waar titel en de rolverdeling kon worden vermeld. De titel bleef hetzelfde, de Ellery Queen-film werden naar voorgeschoven als reeks en deze "stock-posters" werden in vele zalen gebruikt om de films aan te kondigen. Ellery Queen, Master Detective (1940)
Ellery Queen's Penthouse Mystery (1941)
Ellery Queen and the Perfect Crime (1941)
Ellery Queen and the Murder Ring (1941)

Shadow of the Thin Man (1941)

A Close Call for Ellery Queen (1942)
A Desperate Chance for Ellery Queen (1942)
Enemy Agents meet Ellery Queen (1942)

A Study in Terror (1964)

Ten Days' Wonder (1972)

The Three Undelivered Letters (1979)

 

NAAR PAGINA: 1 2 3 4 56789 10 11


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXII   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.