NAAR PAGINA: 1 2 3 4 5 6 7

ELLERY QUEEN 1975-76   t e r u g

Ellery Queen

Klik op de linker en/of de rechterhelftNBC, 1975-1976


Makers/Uitvoerend Producenten:
Richard Levinson, William Link
Muziek: Elmer Bernstein, Hal Mooney 
Rolverdeling:
Ellery Queen: Jim Hutton
Inspecteur Richard Queen: David Wayne
Sgt. Velie: Tom Reese
Simon Brimmer: John Hillerman
Frank Flanagan: Ken Swofford
Afgevaardigd Commissaris Hayes: Arch Johnson

In 1975 mochten Levinson en Link, beide levenslang Queen fans, van NBC een Queen te maken op hun eigen manier. Het resultaat Ellery Queen liep één seizoen lang en men inspireerde zich niet op de originele boeken (enkel de pilootaflevering was gebaseerd op een Queen verhaal alsook één episode op een kortverhaal), maar eerder op de luisterspelen. Jim Hutton speelde Ellery als een goed gemutste, wat afwezige jongeman. Frederic Dannay zei ooit dat Hutton's vertolking hem eerder aan zichzelf herinnerde op Hutton's leeftijd dan aan de fictionele Ellery. De meeste karakteristieken die Jim Hutton naar voor bracht waren voldoende gedocumenteerd in de boeken en wat misschien nog belangrijker was, Hutton's charme en natuurlijke presènce staken perfect af tegen David Wayne's korzelige Inspecteur (ondanks het gebrek van de geroemde snor, nog steeds de definitieve vertolking van "de oude man"). De show bezat een gezonde dosis humor en zijn plaatsing in het jaar 1947 maakte van nostalgie een bondgenoot in zijn succes. Alhoewel de episodes varieerden in kwaliteit was geen enkele zwak te noemen en zelfs dan nog bleef die door plot, hoge productiestandaard en prachtig acteerwerk overeind.

Elke episode van deze TV show uit 1975-1976 had zeer herkenbare onderdelen. De serie kreeg zijn authenticiteit door er de "Uitdaging aan de kijker" aan toe te voegen. Hutton keek als Queen recht in de cameralens en nodigde het publiek, terwijl hij alle feiten nog eens op een rijtje plaatste, uit om de schuldige aan te wijzen. Een directe visuele analoog van de "Uitdaging aan de lezer" uit de vroege Queen boeken en eerdere luisterspelen. Er is een andere film waarin dit eerder werd aangewend. In The Crime of the Century (1933) wordt tijdens een korte één minuut lange pauze een overzicht gegeven van alle verdachten terwijl een pauze klok de resterende tijd aangeeft.

De episodes begonnen vaak met slim gemonteerde openingssequenties waarbij een aankondiger iets bracht in de trend van "Deze beroemde zanger staat op het punt te worden vermoord. Wie is schuldig? Is het zijn..."  Daarna werd in een kort fragment elke verdachte getoond, terwijl hij een korte stuk tekst bracht (soms opzettelijk gekozen om zo verrassend en komisch mogelijk over te komen). Tenslotte stelde men: "Meet je kunde met die van Ellery Queen en kijk of jij de schuldige kan vinden!Hierna kregen we de stijlvolle opening, vergezeld van Elmer Bernstein's typische 40's Big-Band muziek. Deze  serie is zo goed als een Amerikaanse detectiveserie maar kan zijn.

 

Publiciteitsfoto van het 'Dynamisch Duo' David Wayne & Jim HuttonEllery Queen en zijn vader maken in elke aflevering van deze TV-versie van Ellery Queen hun opwachting. Sgt.Velie verschijnt in ook in alle afleveringen op één na ("The Sinister Scenario"), bovendien worden in vele afleveringen Simon Brimmer of Frank Flannigan als rivaal (in het geval van Simon Brimmer) of een bron van informatie (in het geval van Frank Flannigan) uitgespeeld.
We 
bieden uit graag deze beknopte omschrijvingen van elke aflevering aan.

Deel 1: Episodes uit 1975

1* "Ellery Queen Too Many Suspects" US (1975)

Stijlvol begin met een zicht op de Manhattan-skyline 1947, om meteen daarna een radiostudio in te duikelen waar we meteen kunnen smaken hoe destijds de populaire luisterspelen voor radio werden ingeblikt. Een blik achter de schermen van The Casebook of Simon Brimmer Deze lijkt nog het meest op de Ellery uit de eerste boeken, een weetal die iedereen te slim af wil zijn. Brimmer, ontevreden over zijn scenaristen vraagt Ellery om scenario's aan te leveren. Een verveelde Ellery, die al kampt met een deadline voor zijn boek, bedankt voor de eer. Brimmer besluit zijn inspiratie op een andere wijze te bekomen.

Too Many Suspects - publiciteitsfotoToo Many Suspects - James Hutton, Monte Markham en Ray Milland (NBC advertentie)

Monica Grey, modeontwerpster, wordt vermoord maar niet voor ze de stekker van zowel televisie als klok uittrekt. Een cryptische aanwijzing, zoals vader aangeeft, waar Ellery niet kan aan weerstaan. Een sterk vereenvoudigde versie van De Vierde Zijde van de Driehoek waarvan de belangrijkste sporen werden gewijzigd. Ellery, wordt geportretteerd als en Columbo "avant la lettre", een vergeetachtige sloddervos die alles opmerkt. Aan verdachten geen gebrek wanneer duidelijk wordt dat Grey een verhouding had met de getrouwde buurman Carson McKell (Ray Milland,  Dial M for Murder). Carson doet een beroep op Ellery om uiteindelijk vrijspraak te bekomen. Al doende voorziet hij Simon Brimmer ondertussen van een nieuw item in zijn show. Brimmer wijst op een vergetelheid in het politieonderzoek en een geprikkelde Ellery gaat op zijn elan door en brengt uiteindelijk de klassieke ontknoping inclusief een volledige mise en scene.

Too Many Suspects - Beelden uit de generiek

Uitzenddatum pilootaflevering: 03/23/75 and 09/07/75
Regie David Greene

Met: Ray Milland (Carson McKell), Monte Markham (Tom McKell), Kim Hunter (Marion McKell), Gail Strickland ( Gail Stevens), Tim O'Connor (Ben Waterson), Vic Mohica (Ramon), Franny Michel (Penny), Nancy Mehta (Monica Gray)

2* "The Adventure of Auld Lang Syne"

"What's a little murder here and there on New Year's Eve"

Joan Collins (Lady Daisy Frawley) zwaait met een sigarettenhouder in een poging om Guy Lombardo's dirigeer techniek onder de knie te krijgen.Nieuwjaarsnacht in het Astor Hotel en Guy Lombardo & the Royal Canadiens spelen er Everybody loves my baby terwijl Inspecteur Queen pijnlijk probeert de dansschoenen van Mevr. Velie te ontwijken. De rijke Marcus Halliday ontvouwt er zijn plannen om bijna iedereen uit zijn kennissenkring uit zijn testament te schrappen. Hij stapt in een telefooncel en... wordt neergestoken. Maar niet voordat hij nog een man opbelt die hij van haar nog pluimen kent. Ellery, afwezig als altijd, probeert op de moordscene te geraken via taxi en moet bijna gelijktijdig één en ander weten uit te leggen aan de mooie Kitty McBride. Hij komt nog net op tijd op de zaak op te lossen en te toasten op een gelukkig 1947!

Boven rechts: Joan Collins (Lady Daisy Frawley) zwaait met een sigarettenhouder in een poging om Guy Lombardo's dirigeer techniek onder de knie te krijgen.


Uitzenddatum:
11/09/75
Productie: Richard Levinson, William Link, Peter S. Fisher and Michael Rhodes
Productie: #43606
Teleplay: Peter S. Fisher 
Verhaal door: Richard Levinson, William Link and Peter S. Fisher 
Regisseur: David Greene
Met: Ray Walston (Howard Pratt), Joan Collins (Lady Daisy Frawley),Karen Machon (Kitty McBride), Thayer David (Marcus Halliday),Farley Granger (Paul Quincy), Arch Johnson (Commissioner), David Doyle (Don Becker) George Wyner (Joe Kemmelman), Herb Edelman (Taxichauffeur)
 

3* "The Adventure of the Lover's Leap"

"A major breakthrough... the butler didn't do it!"

Publiciteitsfoto - Ida Lupino in "The Adventure of Lover's Leap".Fountain Pen erfgename Stephanie Kendrick wordt 's nachts wakker en grijpt naar een Ellery Queen boek, om vast te stellen dat realiteit en fictie niet zo verschillend lijken.  Ze wordt dood teruggevonden aan de voet van het balkon... zelfmoord? Blijkt van niet daar het lichaam nog na haar overlijden werd verplaatst, maar waarom? - Simon Brimmer denkt de oplossing te hebben gevonden!
De namen voor alle personages die enkel in deze episode voorkwamen waren die van bekende detectiveschrijvers: Marsh,
Chandler, etc..  Deze aflevering biedt verschillende inzichten in het maken van luisterspelen (old-time radio), en bevat enkele verwijzingen naar shows zoals Abbott & Costello (met een geluidsfragment) en The Gangbusters Beide uiterst populair in de hoogdagen van deze vorm van ontspanning.

Boven rechts: Publiciteitsfoto - Ida Lupino in "The Adventure of Lover's Leap".

Uitzenddatum: 18/09/75
Regisseur: Charles S. Dubin

Script: Robert Pirosh
Met:  Anne Francis (Evelyn Chandler),Don Ameche (Dr. Norman Marsh), Craig Stevens (Jonathan Kendrick), Susan Strasberg (Cathy Kendrick), Jason Wingreen (Roy Miller), James Lydon (Radial Actor), Jack Kelly (J.T. Latimer), Ida Lupino (Stephanie Kendrick ), Joan Bennett (?)

Sterren en gastvedettes stappen de jaren 40 in, het tijdperk waarin deze wie-deed-het serie "Ellery Queen" zich afspeelde. Van links naar rechts herkennen we John Hillerman, Anne Francis, Jim Hutton, Ida Lupino, David Wayne, Susan Strasberg, Don Ameche, Craig Stevens en Jack Kelly. Ze waren allen te zien in de aflevering "The Lover's Leap" (NBC-foto).
Boven: Sterren en gastvedettes stappen de jaren 40 in, het tijdperk waarin deze wie-deed-het serie Ellery Queen zich afspeelde. Van links naar rechts herkennen we John Hillerman, Anne Francis, Jim Hutton, Ida Lupino, David Wayne, Susan Strasberg, Don Ameche, Craig Stevens en Jack Kelly. Ze waren allen te zien in de aflevering "The Lover's Leap" (NBC-foto).

4* "The Adventure of the Chinese Dog"

"What do you have in your pockets right this minute?"
"I tell you ... a hole. - I know because I had to pick up the tab for breakfast."

De Queens gaan vissen 202 mijl naar Wrightsville. Weten zij veel dat Warren Wright, kleinzoon van de stadsstichter en eigenaar van een goeddraaiende fabriek voor overschoenen er zal vermoord worden. Dood geslagen met zijn huwelijkscadeau voor zijn dochter Julia een Chinese tempelhond, ter waarde van een half miljoen dollar. Ondanks Inspecteur Queen intentie om zich niet van het vissen af te laten brengen wordt Ellery (die een boek leest over beroemde Amerikaanse moordenaars) overhaald om aan het onderzoek deel te nemen door Henry Palmer. Palmer is Sheriff Oscar Eberhardt's rivaal in de komende verkiezingen. Wright vertrouwde zijn toekomstige schoonzoon allerminst en liet hem controleren, zijn neef liep gefrusteerd omwille van Warren's gebrek aan vertrouwen in zijn capaciteiten en Tilda McDonald, de bediende was verliefd op Warren...

"The Adventure of the Chinese Dog", een episode uit de Ellery Queen reeks. Van links naar rechts herken je Murray Hamilton, Orson Bean, Katherine Crawford en Geraldine Fitzgerald.Superseizoen op NBC 8:00 PM Ellery Queen publiciteit.
Boven links: "The Adventure of the Chinese Dog", een episode uit de Ellery Queen reeks. Van links naar rechts herken je bovenaan Murray Hamilton, Orson Bean, Katherine Crawford en Geraldine Fitzgerald.
Boven rechts:
Superseizoen op NBC 8:00 PM Ellery Queen publiciteit.Werktitel: The Chinese Cat

Uitzenddatum: 25/0
9/75
Regisseur: Ernest Pintoff
Teleplay: Robert Van Scoyk
Verhaal: Gene Thompson
Met:
Geraldine Brooks (Tilda Mac Donald), Orson Bean (Warren Wright), Murray Hamilton (Henry Palmer), Robert Hogan (Gordon Wilde), Bill Quinn (Reverendo Dell), Eugene Roche (Sherif Oscar Eberhardt), Robert F. Simon (Eben Wright), Hal Smith (Willy Bailey), Dee Wallace (Kelner), Katherine Crawford (Julia Wright)

5"The Adventure of the Comic Book Crusader"

"That doesn't even look like me!"
"Does Mickey Mouse look like a mouse?"

Een ongewoon ziedende Ellery Queen stormt doorheen de kantoren van stripboekeigenaar Bud Armstrong. Diens Capricorn Comics brengt een Ellery Queen strip uit vol met geweld. Hij wordt nog kwader wanneer hij leert dat volgens de kleine letters in het contract met de uitgeverij zij het recht aan hun kant hebben, uiteindelijk bedreigt hij zelfs Mr. Armstrong. Armstrong, die niet de minste moeite doet om geliefd te zijn, kleineert zelfs zijn medewerkers of wil hen geen krediet geven voor het werk dat ze doen. Hij wordt neergeschoten. Armstrong liet  echter een aanwijzing na, hij doorschrapte Ellery's naam in een afgewerkt paneel... Frank Flannigan, columnist voor de New York Gazette, plaatst maar wat graag het verhaal op de voorpagina als  "Politie schermt familie af". Ellery vliegt zelfs in de gevangenis en begint er aanwijzingen te zoeken in de strips. FF krijgt er één gratis toegestuurd nl. een Ellery Queen boek The Adventure of the Purloined Gun. ...
In deze episode verwijst men ook naar komiek Milton Berle en de populaire strip Orphan Annie.


Uitzenddatum: 02/10/75
Regisseur: Peter H.Hunt
Story:
Robert Van Scoyk
Met:  Donald O'Connor (Kenny Freeman), Tom Bosley (Bud Armstrong), 
Lynda Day George (Alma Van Dine), Eddie Firestone (Phil Collins), Herbie Faye (Moe Fletcher), George Sperdakos (Vincent Porter), Joseph Maher (Lyle Shannon), Alan Landers (Ronald Himes), Arch Johnson (Commissaris), Sandy Ward (?)
 

6* "The Adventure of the 12th Floor Express"

"Queen - comma - Ellery. Mystery writer of some renown. Born April 2nd. New York City 1912. Father - Queen - comma - Richard. Inspector New York City Police Department."

Dina Merrill, George Furth, Pat Harrington in Ellery Queen's "The Adventure of the 12th Floor Express".Mediamagnaat Henry Manners, eigenaar van de New York Daily Examiner, werd vermoord gevonden in een lift - een directe lift naar de twaalfde verdieping om precies te zijn - met alleen het slachtoffer binnenin. Een vakkundige plot die de kunde van zelfs de meest onverdroten whodunit fans zal testen. Een aanwijzing die de sleutel tot de oplossing vormt is gedurende een lange tijd duidelijk op het scherm te zien....
Wrightsville wordt in deze episode vermeld wanneer Ellery zegt er te zullen heengaan voor wat rust en meditatie.
Het
 "howdunit" aspect uit deze aflevering komt sterk overeen met die uit een Perry Mason episode genaamd The Case of the Wednesday Woman.


Boven rechts: Dina Merrill, George Furth, Pat Harrington in Ellery Queen's "The Adventure of the 12th Floor Express".

Uitzenddatum: 09/10/75
Regisseur:
 Jack Arnold
Met:
Ruth McDevitt (Zelda Van Dyke), Paul Stewart (Thornton Johns), Dina Merrill (Harriet Manners), Tyler McVey (Henry Manners), Kristin Larkin (Dorothy), Ruth McDevitt (Zelda Van Dyke), Pat Harrington Jr. (Mitchell McCully), George Furth (Albert Klinger), John Finnegan (Fred Dumhoffer), Kip Niven (Arthur Van Dyke)

7* "The Adventure of Miss Aggie's Farewell Performance"

"Queen... Queen! He's not the fellow who writes all the whodunits?!
Oh, my dear - I thought you said he was an author!"

Jim Hutton met Eve Arden (Vera Bethune, Miss Aggie).Radiosoapster, Vera Bethune - door haar fans gekend als lieve Juffrouw Aggie, een geliefde schoollerares - werd vergiftigd gedurende de opname van een luisterspel. Ze overleeft de aanslag echter en vraagt Ellery in het ziekenhuis, tevergeefs, om de zaak te blijven volgen. Kort daarna wordt juffrouw Aggie doodgeschoten teruggevonden. Zowel Ellery als Inspecteur Queen voelen zich verantwoordelijk omdat ze de diva niet hebben beschermd en verdiepen zich in de massa aan verdachten die haar dood hadden gewild- dicht op de hielen gezeten door Simon Brimmer, die vastbesloten lijkt hen voor te zijn in het vinden van de moordenaar om zo zijn verloren Vita-Cream sponsor terug te winnen.

Boven rechts:Jim Hutton met Eve Arden (Vera Bethune, Miss Aggie).

Uitzenddatum:
19/10/75
Regisseur:
James Sheldon
Met:  Eve Arden (Vera Bethune, Miss Aggie), John McGiver (Mr. Pearl),
Paul Shenar (Wendell Warren), Betty White (Louise Demery), Penelope Windust (Anita Leslie), Nan Martin (Olivia Burns), Beatrice Colen (Mary Lou), Don Keefer, Sidney Miller, Nina Roman.

8* "The Adventure of Colonel Nivin's Memoirs"

"Uh, Dad - Think you could take care of that for me? Now, I got that
  while I was working on the case."
"Ellery! You want me to fix a parking ticket? Pay the two dollars."

Jim Hutton (staand) en Pernell Roberts in Ellery Queen's "'The Adventure of Colonel Nivin's Memoirs".De zelfingenomen auteur Kolonel Alec Nivin is in New York om zijn nieuw boek De Memoires van een Spion te promoten. In deze roman beschuldigt hij een groot aantal mensen van oorlogsmisdaden en verraderlijke daden. Nivin maakte deel uit van de Britse Informatieafdeling gedurende de oorlog en kon zo beslag leggen op Nazi-dossiers die niet waren verbrand toen Parijs werd geëvacueerd.
Ellery's ontmoet Jenny O'Brien in een Gotham boekwinkel die hij bezoekt  en opnieuw diezelfde avond op een avondmaal met de Kolonel, waar ze die doodgestoken met een antieke Kashmirdolk aantreft. Samen brengen ze de rest van de episode door met het opzoeken van aanwijzingen, de ware identiteiten van de verdachten en hun motieven.

Boven rechts: Jim Hutton (staand) en Pernell Roberts in Ellery Queen's "'The Adventure of Colonel Nivin's Memoirs".

Uitzenddatum:
23/10/75
Regisseur: Seymour Robbie
Script: Robert E. Swanson
Met: Lloyd Bochner (Colonel Alec Nivin), Gretchen Corbett (Jenny O'Brien), Pernell Roberts (Rosh Kaleel / Barney Groves / May. Pearson), Robert Loggia (Alexsei Dobrenskov), Peter Bromilow (Colin Esterbrook), René Auberjonois (Marcel Fourchet), Nina Van Pallandt (Sonja Dobrenskov), Jonathan Hole (Salesman), Claude Earl Jones

9"The Adventure of the Mad Tea Party"

"Dad come on. You trust me, don't you?
 - NO!"

Regen en dondervlagen doorheen deze episode waar Ellery de trein neemt naar Douglaston. Hij komt er ruimschoots laat aan op het Greenhaven landgoed. Ellery is vergezeld van zijn agent Howard Biggers. De rijke maar wat excentrieke Spencer Lockridge wil Ellery's boeThe Adventure of the Alabaster Apple uitbrengen als een 5000$ toneelstuk op Broadway.

"I don't want the Alabaster Apple, alabasterized"

De oogverblindende verblind: Oogverblindende Rhonda Fleming, gastvedette, zakt in haar stoel als ze te horen krijgt dat haar man is verdwenen in "The Adventure of the Mad Tea Party".De ganse familie is aanwezig wanneer Spencer een gekostumeerde oefening houdt voor de verjaardagsverrassing van de kleine Johnny Lockridge daags nadien. Het feest draait rond een fragment uit Alice in Wonderland en de familieleden zijn dan ook gepast verkleed. 's Nachts kan Ellery de slaap maar niet vatten en gaat op zoek naar een boek. De volgende ochtend blijkt dat Spencer, alias de Mad Hatter, ofwel verloren liep, werd gekidnapt ofwel vermoord.

Het verhaal dat eigenlijk is gebaseerd op een kortverhaal van Ellery Queen uit 1934, behoort zowel in druk als op tv tot één van de wereldwijde favorieten. Het is dan ook het enige script welke daadwerkelijk op een echt Queenverhaal werd gebaseerd en wordt beschouwd als de beste verfilming van Queenmaterie ooit. We komen te weten dat Sgt. Velie ooit Kapitein Haak speelde op middelbare school, Ray Bolger wordt vermeld, alsook Jane Wyman "die de rol van het dove boerenmeisje aannam, een rol die eerder door Emmy Reinhardt werd geweigerd". Dit is een verwijzing naar Wyman's rol in Johnny Belinda (1948) waarvoor ze een Oscar kreegVerder nog een duidelijke verwijzing naar Forever Amber "het boek dat men maar niet kan neerleggen" van de hand van Kathleen Winsor. Geschreven in 1944 als een verplichte historische roman is het vandaag de dag nog steeds te bestempelen als "ondeugend ".

Boven rechts: De oogverblindende verblind - Oogverblindende Rhonda Fleming, gastvedette, zakt in haar stoel als ze te horen krijgt dat haar man is verdwenen in "The Adventure of the Mad Tea Party".

Uitzenddatum: 30/10/75
Regisseur: James Sheldon
Script: Peter S. Fisher
Met:
 Jim Backus (Howard Biggers), Edward Andrews (Spencer Lockridge), Larry Hagman (Paul Gardner), Julie Sommars (Emmy Reinhardt), Rhonda Fleming (Laura Lockridge), Lew Brown (Tte. Carr ), Julius Harris (Butler), Billy Benedict (Taxichauffeur), Olan Soule (Machinist), Carmen Mathews (Letetia), Patricia Smith (Diana), George Janek (Johnny)

10* "The Adventure of Veronica's Veils"

"The name is Simon Brimmer.
  Surely you've heard of me, Officer nine-three-seven"

Jack Carter & Barbara Rhoades in "The Adventure of Veronica Veils".Nog voor een nieuwe burleske show Take It Off kan starten, wordt de producer, Sam Packer (een cameo door George Burns) dood teruggevonden. Packer stierf blijkbaar ten gevolge een hartaanval, maar liet een video na die op zijn begrafenis moet worden vertoond. Hierin verklaart hij hoe plausibel het er ook zal uitzien hij toch vermoord werd. Hij vraagt Simon Brimmer om de zaak op te lossen. Zijn weduwe,die inziet dat de verdwijning van de pluimen van de stripper meer is dan alleen maar toeval, gaat Ellery hulp vragen.

Boven rechts: Jack Carter & Barbara Rhoades in "The Adventure of Veronica Veils".

Uitzenddatum:
13/11/75
Regisseur: Seymour Robbie
Script: Robert Pirosh
Met:  Julie Adams (Jennifer Packard), George Burns (Sam Packer), William Demarest (Alexander Denny), Hayden Rorke (Marcus Brady), Jack Carter (Risky Ross / Joey Flanders), John Dennis (Tolson), Don Porter (Gregory Layton), Barbara Rhoades (Veronica Vale), Joshua Shelley (Dick Bowie), Romo Vincent (Gus Banana), Peter Hobbs (Dr. Steiner)

11* "The Adventure of the Pharaoh's Curse"

Inspector Queen: "It's past your bedtime."
Margie Coopersmith: "Is is really past your bedtime?"
Ellery: "He's been trying to get me to go to bed at ten o'clock since I was 14..."

Afgelijnde zone waar het lichaam viel en grimmige verzamelplaats voor de hoofdrolspelers in "Ellery Queen" met de kleuruitzending van "The Pharoah's Curse" Van links zie je Wallace Rooney als museumbewaker, Ross Martin als museumdirecteur, Tom Reese al sergeant Velie, Jim Hutton als Ellery Queen en David Wayne als Inspecteur Queen.Norris Wenthworth bracht een Egyptische sarcofaag uit Duitsland mee om te worden tentoongesteld in het Tremane Museum, er rust echter een vloek op de kist die reeds zes voorgaande eigenaars fataal werd. Simon Brimmer is aanwezig om de nieuwe eigenaar te interviewen en hem voor zijn lot te behoeden. Raar maar waar, Wenthworth wordt inderdaad het zevende slachtoffer van de mummie of zou iemand anders een moord hebben beraamd? Het blijkt dat Wenthworth, een voormalig vliegtuigmaker, voorwerp was van onderzoek door een vooraanstaande Senaatscommissie op beschuldiging van behalen van winst uit oorlogsomstandigheden.

Boven rechts: Afgelijnde zone waar het lichaam viel en grimmige verzamelplaats voor de hoofdrolspelers in Ellery Queen met de kleuruitzending van "The Pharoah's Curse" Van links zie je Wallace Rooney als museumbewaker, Ross Martin als museumdirecteur, Tom Reese al sergeant Velie, Jim Hutton als Ellery Queen en David Wayne als Inspecteur Queen.

Uitzenddatum:
11/12/75
Productie: Richard Levinson, William Link, Peter S. Fisher and Michael Rhodes
Productie: #43603
Teleplay: Peter S. Fisher 
Verhaal: Rudolph Borchert 
Regisseur: Seymour Robbie
Met: June Lockhart (Claudia Wentworth), Simon Oakland (Norris Wentworth), Nehemiah Persoff (Mustafa Haddid), Ross Martin (Dr. Otis Tremane), John Larroquette (Beljongen), Nancy Belle Fuller (Margie Coopersmith), Wallace Rooney (Harry),  Charles Macaulay (Criticus).

.

12* "The Adventure of the Blunt Instrument"

"We're going to nip this thing in the bud. I've got the most fantastic cure-all. Hot lemonade and sassafras - mixed with the extract of a pound of calves' liver. And after a rub-down with menthol and oil of peppermint, you take a bath in scalding chicken soup - hold the noodles...."

De aflevering opent met een prijsuitreiking gesponsord door "Crime Writers of America" waarin dit jaar's laureaat, detectiveschrijver Edgar Manning, hun "Stompe Voorwerp Prijs" zal in ontvangst mogen nemen voor zijn boek The Shanghai Solution. Ellery Queen zit thuis met een verkoudheid, een prachtige kwinkslag die als rode draad doorheen de ganse episode loopt. Op een bijeenkomst na de ceremonie in Manning's residentie schijnt vrijwel iedere genodigde de gast de prijs blijkbaar niet te gunnen. Na een wat zure toast op de winnaar gaat Manning naar zijn bureel om Ellery op te bellen, hopend zijn overwinning eens goed door te steken. Hij wordt vermoord terwijl hij met Ellery in gesprek is. Alles wat Ellery hoort is Manning's opmerking dat een "gehaast persoon is gekomen om de boeken in orde te brengen".

Uitzenddatum: 18/12/75
Regisseur: Ernest Pintoff
Script: Michael Robert David, Robert Van Scoyk
Met: John Dehner (George Tisdale) Joanna Barnes  (Camellia Justice),  Dean Stockwell (Cliff Waddell), Richard Jaeckel (Nick McVey),  Eva Gabor (Magda Szomony), Ellen Weston (Mary Parks), Clyde Kusatsu (Mateo) , Keene Curtis (Edgar Manning), Robert Cornthwaite (Osterwald)
 

Deel 2: Episodes uit 1976 ...

(top)

Referenties
(1)
Ellery Queen on the Small Screen by Francis M.Nevins Jr.
     in The Armchair Detective volume 12, 1979
 (2) Ellery Queen - the TV series

Page first published 2015 
Last updated Nov 14, 2021 

Vorige lijst ...    t e r u g    Volgende lijst ...

Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright
© MCMXCIX-MMXXI   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.