Klik op de foto om terug te gaan...

James Burke in een fragment uit de film Ellery Queen's Penthouse Mystery (1941)James Burke (24 sep 1886 - 23 mei 1968)
Lengte: "lang"
Ogen: blauw
Huwelijken:
(1) Elizabeth Catherine Bowen (aka Billie Bowen,
      actrice) (20 jun 1917 New York - 7 apr 1920,
      gescheiden, Chicago)
(2) Eleanor Durkin  (1921  -  23 sep 1957, haar dood).
      Dochter (volgens de census 1930 'geadopteerd"):
      Mary Lee aka Marylee (geboren in 1929 te Michigan)
       nu Mrs.
Kofahl uit Montrose.
Broers: Raymond, Thomas, en Adrian (rechter in
            New York)
James Michael Burke in 1920.
Boven rechts: James Michael Burke in 1920.
James Michael Burke werd geboren op 24 september 1886 in Manhattan, New York City als de oudste zoon van Thomas Burke en Rose Daw.
  
Lange Iers-Amerikaanse acteur, die in vaudeville en het toneel te New York vanaf 1912.  Ze volgden het advies van Max Winslow en vormden een vaudeville duo genaamd "Burke & Harris" (1913). Na een acht maanden op Coney Island te hebben gewerkt waren ze er bekend als de jongens van 's "The College Inn", James en Ralph werden omschreven als twee cabaret zangers, die populaire (ragtime!) deuntjes zongen met her en der een meer karaktervol lied. Ze zagen er goed uit en deden het ook goed, hun optreden werd geadverteerd als Stories in Song. Een tijd lang traden ze ook op als trio "Harris, Burke and Harris" (1916).
"Burke & Harris" in "Some Team" (1914).(Van L naar R) "Burke en Harris". Na en langere periode tewerkstelling daar werden ze gekend als de jongens van Coney Island's The College Inn, ze werden omschreven als twee cabaret zangers, die populaire deuntjes zongen met her en der een meer karaktervol lied. Ze zagen er goed uit en deden het ook goed.
Boven links: (R naar L) "Burk & Harris" (sic) in Some Team (1914).
Boven rechts: (L naar R) "Burke en Harris" (1915).

Kort nadat hij in het leger ging (1 jun 1917) trad Jimmie op 23 jun 1917 in het huwelijk met Billy Bowen, een actrice die onder meer optrad in the Garden cabaret, New York. 

In Wereldoorlog I, bracht Burke het tot de rang van top Sergeant (American Expeditionary Forces) bij het 12de New York Regiment ook gekend als "The Dirty Dozen" (company I, 52nd infantry). Jim diende in totaal 18 maanden (1917-18) in Frankrijk waar hij vocht bij Saint-Mihiel en werd in het woud van Argonne slachtoffer van een kwalijke gasaanval en raakte er ook nog gewond door shrapnel. Vrezend voor zijn leven werd "Jimmy" er van het slagveld naar een hospitaal gebracht . Hij verbleef 10 maanden in een Frans hospitaal en later ook op Staten Island, waaruit hij tegen eind 1919 al mankend werd ontslagen, onvast te been maar klaar om zijn kaki uniform af te gooien en terug in de lichten te gaan staan. En dus was Burke, in de vroege maanden van 1920 terug actief in het vaudeville circuit op tournee in het centrale Westen en Zuiden van het land.

Eleanor Marguerite Durkin, afkomstig van Kansas, was werkzaam in vaudeville als deel van the Durkin Sisters, een komisch muzikale ensemble. Ze ontmoette James en samen traden ze op in een vaudeville routine met zang en gebabbel genaamd
A Tete-a-Tete in Songs (1919-1929). In 1920 kon James scheiden van Billie op basis van het feit dat ze hem had verlaten en het daaropvolgende jaar huwde hij Eleanor Durkin in Sainte-Anne-de-Beaupré, Quebec. Ze bleven samen optreden. Burke die het overgrote deel van het zingen voor zijn rekening nam, had een geheel eigen manier om de nummers aan te brengen wat ze een toegevoegde waarde gaf, terwijl "Miss" Durkin, die ook piano speelde, zeker niet in de achtergrond verdween als het op stem en personaliteit aankwam. Ze brachten een ongeveer 20 minuten durend programma dat over tijd wel wat werd aangepast maar waarvan nog beschrijvingen overblijven. Zo gaf Burke een "edition de luxe et de comedie" van het nummer Home Again Blues. Vervolgens demonstreerde hij hoe een mogelijk huwelijksaanzoek in de jaren 40 er zou gaan uitzien. Dan zou de vrouw de man ten huwelijk vragen. Een van de meest memorabele stukken was Burke's imitatie van Bert Williams die You Cannot Make Your Shimmy Shake of Tea zingt. De voorstelling sloot af met een komisch liedje, When Frances Dances with Me. Burke werd geprezen voor "zijn kundigheid om zijn voetenwerk te beheersen. Zijn sterkte waren "black faced" liederen maar hij kon ook moeilijke kinderliedjes aan.

Miss Eleanor Durkin, die zal zingen en dansen met James Burke, oorlogsveteraan, in  B.F. Keith's  "Palace Theatre".Eleanor Durkin deel van Harry Weber Attractions (1925).Promo voor Harry Weber Attractions: James Burke en Eleanor Durkin in "If I Could Only Think" van Ted Wilde (1928)
Boven links:  Miss Eleanor Durkin, die zal zingen en dansen met James Burke, oorlogsveteraan, in B.F. Keith's "Palace Theatre" (1921).
Boven midden: Eleanor Durkin deel van Harry Weber Attractions (1925).
Boven rechts: Promo voor Harry Weber Attractions: James Burke en Eleanor Durkin in If I Could Only Think van Ted Wilde (1928).

Op 31 maart 1927 rapporteerden de kranten de terugkeer van James en Eleanor, Keith and Orpheum circuit vaudeville sterren naar hun New Rochelle thuis na een tournee in het Westen, waaronder ook Hollywood, en dat ze er wellicht zouden terugkeuren binnen enkele maanden nadat hen een rol was aangeboden door een producer die hen op de planken zag in Los Angeles.

Gedurende august 1929 werd de vaudeville act van James Burke en Eleanor Durking gefilmd voor Vitaphone films onder de naam waarmee ze ook in het circuit de baan op gingen namelijk A Tete-a-Tete in Songs (geregisseerd door Murray Roth). Volledig gefilmd in een ontvangstkamer speelden ze onder andere "Sincerely Yours"
(Pink-ard-Belledna-Casey); "I'm from the East Side and She's from Tenth Avenue" (Eagen); "The Greeks Have Taken Dear Old Dixieland". De opname moest worden overgedaan.

Na deze ruime ervaring op de scene maakte hij zijn echte filmdebuut in 1932. Hij werd onmiddellijk getypecast als ruwe agent met Iers accent en namen als Muldoon, Mulligan, Kelly, Maloney en Burke (!). Wanneer hij dan eens niet de domme onhandige of geamuseerde, sympatieke lomperik moest spelen, verscheen hij gekostumeerd in kleine rollen als bvb. soldaat of wacht. Jarenlang was hij één van Hollywood's zekere keuzes als ze een straatagent nodig hadden, een rol die hij afleverde met aangepaste taal en kleurrijk accent.

In Frank Capra's It Happened One Night (1934) speelde hij (eens te meer zonder schermvermelding) de rol van detective tegenover Clark Gable en Claudette Colbert. Wat men beschrijft als één van zijn beste rollen is deze van Charles Ruggles' de ruwe ranchervriend in Ruggles of Red Gap (1935).

In oktober 1935 moest Eleanor bekomen in het Pasadena Hospital na in ingrijpende operatie, ze keerde pas begin november huiswaarts net toen Burke tekende voor Song and Dance Girl, waarin hij met Ruth Donnelly te zien was.

In
Flight Into Nowhere (1938) werd Burke ideaal gecast als de geflipte, snoevende piloot Ike Matthews. In Beau Geste (1939) kreeg Burke de belangrijke rol van Sergeant Dufour, en ook zijn broer Thomas Burke verscheen als extra in de film.

Clark Gable, Claudette Colbert, Joseph Crehan, James Burke en Arthur Hoyt "It Happened One Night" (1934) geregisseerd door Frank Capra. In "You Can't Take It with You" (1938) had James Burke, zonder vermelding in de rolverdeling op het scherm, de rol van Chef Detective.
Boven links: Clark Gable, Claudette Colbert, Joseph Crehan, James Burke en Arthur Hoyt It Happened One Night (1934) geregisseerd door Frank Capra.
Boven rechts: In You Can't Take It with You (1938) had James Burke, zonder vermelding in de rolverdeling op het scherm, de rol van Chef Detective.
James Burke (Muldoon) met de zeer getalenteerde Lucille Ball in de komedie "The Affairs of Annabel" (1938). In "Beau Geste" (1939) dragen Majoor Henri de Beaujolais (James Stephenson) (midden) en zijn onderluitenant Dufour (James Burke) revolvers.
Boven links: James Burke (Muldoon) met de zeer getalenteerde Lucille Ball in de komedie The Affairs of Annabel (1938).
Boven rechts: In Beau Geste (1939) dragen Majoor Henri de Beaujolais (James Stephenson) (midden) en zijn onderluitenant Dufour (James Burke) revolvers.
Burke was in verschillende komedies W.C. Fields' nemesis, en in de Columbia serie "Ellery Queen" aan het begin van de jaren 40 speelde hij Sergeant Velie, die maar wat graag wou dat detective Queen (Ralph Bellamy) zich met zijn eigen zaken zou bemoeien.

Ralph Bellamy(Ellery Queen), Charley Grapewin en James Burke (Sgt.Velie) in een scene uit "The Penthouse Mystery" (1941).Sergeant Velie (James Burke) legt één en ander uit aan Inspecteur Queen (Grapewin) in "A Close Call for Ellery Queen" (1942).
James Burke in "A Desperate Chance for Ellery Queen" (1942)."Enemy Agents meet Ellery Queen" (1942).
Top links: Ralph Bellamy (Ellery Queen), Charley Grapewin en James Burke (Sgt.Velie) in een scene uit The Penthouse Mystery (1941).
Top rechts: Sergeant Velie (James Burke) legt één en ander uit aan Inspecteur Queen (Grapewin) in A Close Call for Ellery Queen (1942).
Boven links: James Burke in A Desperate Chance for Ellery Queen (1942).
Boven rechts: Enemy Agents meet Ellery Queen (1942).
James deed ook mee in The Maltese Falcon (1941) met Humphrey Bogart en speelde een studio agent in Anchors Aweigh (1945) met Gene Kelly en Frank Sinatra. Begin de jaren 50 (1951-53), was Burke als Sgt. Tim Malloney naast Tom Conway te zien in de ABC TV detective reeks genaamd Inspector Mark Saber -- Homicide Detective, later hernoemd, herwerkt en overgedragen aan NBC onder de naam Saber of London.
James Burke met Eddie "Rochester" Anderson in een onbekende scene (waarschijnlijk uit "I Love a Bandleader" uit 1945). James Burke in een publiciteitsshot voor United Artists uit 1947.
Jim Burke als "Zeke Bonner" in "Stagecoach West" (1961).
Top links: James Burke met Eddie "Rochester" Anderson in een onbekende scene (waarschijnlijk uit I Love a Bandleader uit 1945).
Top rechts: James Burke in een publiciteitsshot voor United Artists uit 1947.
Boven links: James Burke
Boven rechts: Jim Burke als "Zeke Bonner" in Stagecoach West (1961).

Op 23 september 1957 overleed zijn vrouw Eleanor. In de periode van 1960-1961, verscheen Burke in de huid van Zeke Bonner in zeven afleveringen van de ABC western TV reeks Stagecoach West, met Wayne Rogers, Robert Bray, en Richard Eyer.

Zijn laatste verschijning op het scherm was in de film Old Shatterhand (1964) als Kolonel Hunter, een bescheiden rol.

Burke bleef dus werken tot zijn pensionering op 80 jarige leeftijd. Burke leed aan een hartziekte, die hem op 82 jarige leeftijd uiteindelijk fataal werd. Hij stierf op 23 mei 1968 in het Sepulveda Veterans Hospital, Los Angeles.

 
Notities:

Alle vermelde data voor films zijn voor de officiële release in de VS.
Alle vermelde data voor TV programma's zijn die van eerste uitzending.
Alle vermelde data voor (radio)toneelstukken zijn voor de periode waarin de acteur erbij betrokken was.

De feiten in het rood moeten nog bevestigd worden.

 
Klik op Uncle Sam als je denkt ons te kunnen helpen...!  Klik als je denkt ons te kunnen helpen...!
Andere referenties
(1) Wikipedia
(2)
IMDb
(3) RUSC

(4) OTRRpedia

Bijkomende video & audio bronnen
(1) Marc Saber Clip from TV Episode Jan 27, 1957
(2) It Happened One Night Clip Film, 1934

(3) You can't take that with you Clip Film 1938
(4) The Maltese Falcon Clip Film 1941 (1:06)
(5) Lassie episode Lassie's Good Deed 1962 full episode (2:06)

 
Dit profiel van de acteur hierboven maakt deel uit van Ellery Queen a website on deduction. Deze acteur speelde de rol van Sergeant Velie in van de Ellery Queen filmreeksen.
Vele van de profielen op deze site zijn samengesteld na zeer nauwgezet onderzoek van diverse bronnen. "Please quote and cite ethically!"


Pagina aangemaakt 1 jan 2016
Laatste update 26 juni 2021

t e r u g   n a a r    L i j s t   v a n   V e r d a c h t e n


 
Inleiding | Plattegrond | Q.B.I. | Liist Verdachten | Wie?  | Q.E.D. | Moord en scene | Nieuw | Auteursrecht
Copyright © MCMXCIX-MMXXIV   Ellery Queen, een website rond deductie. Alle rechten voorbehouden.